Mezi povodní a potopou

6. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Uvážíme-li, kolik hlupáků zastává ta nejvýznamnější společenská postavení, je zřejmé, že ti hlupáci zase nejsou až tak hloupí.

Jacob van Blom

Ale především bych vám chtěl říct, že by bylo mnohem méně skandálů, kdyby si lidé neidealizovali hřích a nevystavovali se na odiv coby hříšníci.

Gilbert Keith Chesterton

Povodňové vlny zvolna opadají a nastává čas čtení levitů, čímž v tomto případě není míněno mentorování z knihy Leviticus, ale v Čechách tolik oblíbené hrátky na to, kdo se tváří v tvář živlu a médiím pochlapil a koho je naopak třeba pořádně vykoupat, potopit a nechat polykat andělíčky. Anebo alespoň veřejně vyválet v blátě. Je mnoho k zostuzení povolaných, však pohříchu málo vyvolených. A louže vysychají. Blázni se v nich budou ještě chvíli cachtat, než je to přestane bavit a začnou vyhlížet oblaka věštící novou povodeň. A mračna se stahují.

Americký bezpečnostní úřad shromažďuje informace o milionech telefonátů amerických občanů

6. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

A Americký Národní bezpečností úřad v současnosti shromažďuje telefonní záznamy milionů amerických zákazníků telefonní firmy Verizon, jedné z největších telefonních společností v USA. Děje se to podle tajného soudního příkazu, který byl vydán v dubnu. Verizon má povinnost poskytovat Národnímu bezpečnostnímu úřadu každý den informace o všech telefonních rozhovorech, uskutečněných uvnitř USA i do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Útěk továren v koncích?

6. 6. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Mechanismus prchajících továren byl pro kapitalistický systém velkou výhodou. Míst, kam se dá "utéci", ale zbývá už jen málo. Znamená Kambodža konec cesty? Jestliže je kapitalismus jako světosystém na odchodu, co se bude dít dál?

Duchcovské pozdvižení

6. 6. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 12 minut

Co se v budoucnu vybaví při vzpomínce na česko -- romské konflikty, z nichž poslední právě odezněl s severočeském Duchově? Pravděpodobně pocit trapnosti nad neschopností řešit národnostní napětí a nad lavinou moralizování, které je z jedné strany vířené multikulturní hysteríí, z druhé primitivním anticiganismem. Rozum mlčí. Skutečností je, že soužití dvou společenství je na určitých místech mimořádně zatíženo kulturní a sociální propastí. Ta je kořenem problému. Nic nepomůže, když se jí budeme snažit popírat a pro jistotu raději nemluvit o střetu Čechů a Romů, ale o "napětí mezi majoritou a minoritou". Fakt, že se jedná o konfrontaci národnostně vymezených protistran nemohou zastřít poukazy na individuální odpovědnost jednotlivých aktérů ani skutečnost, že někteří Romové začali chodit na demonstrace proti romské kriminalitě, nebo že řada Čechů se s Romy solidarizuje. Základním faktorem zůstává zmíněný kulturněsociální nesoulad, který působí, že si Češi i Romové navzájem působí množství utrpení. To je však téma na rozsáhlou sociologickou studii. Podívejme se na teď na duchcovském případě, jaký postoj k této problematice zaujímají státní či samosprávné instituce.

Jakub Szántó nepravdivě nařknul Britské listy z podpory syrského režimu

6. 6. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nemám přehnané nároky na zaměstnance veřejnoprávních médií, a to platí zejména o redaktorech, kteří se věnují zahraničním událostem. Nicméně obvinění reportéra zahraniční rubriky České televize Jakuba Szántó na adresu Britských listů mě coby stálého přispěvovatele BL mírně řečeno znepokojilo.

Facebookový komentář Jakuba Szántó k mediální smršti týkající se narození romských paterčat ZDE:

"Média tady jsou mimo jiné i od toho, aby společnost aspoň trochu kultivovala. Proto třeba kolem toho suchcovskýho svinstva ČT našlapuje ja v minovym poli (kterým to i je). Zatímco b-listy a spol. naopak jsou často kanálem těch svinstev. Jen pro zajímavost: jejich zpravodaj se nechal pozvat na luxusní výlet Bašárovou diplomacií do hotelu v Damašku. A odtamtud napsal něco o teroristech, co si nevážej slušnýho režimu. Proto útočim na Blejt-blatt."

Vodí nás Lenka Procházková za nos?

6. 6. 2013

čas čtení 7 minut

Reagoval jsem na článek pana Bati, který osočil kardinála Duku ze "znevěrohodňování, či zpochybňování" slov svého předchůdce kardinála Tomáška, píše Josef Nerušil. Předložil jsem tedy několik zásadních argumentů, proč si myslím, že kardinál Tomášek nikdy za žádné dary církvi neděkoval a nikdy za církev neprohlašoval nic o posledním majetkovém nároku církve. Pana Baťu -- a nepřímo i ostatní čtenáře Britských listů jsem vyzval, aby výrok doložili -- buď odkazem na pramenný zdroj, nebo ho alespoň dosvědčili. Naivně jsem očekával záplavu pamětníků, kteří se budou předhánět v precizaci okolností, kdy měl výrok zaznít. Nestalo se ovšem nic.

Pan Baťa bohužel k tématu nadále mlčí. Naopak mi odpověděla Lenka Procházková, která ale uhýbá do oblasti hypotéz: "Počátkem srpna, domnívám se, že 1. 8. 1991, prohlásil v děkovné řeči kardinál František Tomášek: "Toto je poslední nárok, který církve vznášejí". Zajímavé je, že Lenka Procházková kardinála Tomáška cituje v uvozovkách. Pramenný zdroj ale nedodává, ani neidentifikuje, zda se tak stalo v televizi či při kázání v kostele, dokonce si velmi dobře dává pozor, aby výrok verifikovala svým osobním svědectvím. Jasnému slovu se tak vyhýbá. Intuice mi jaksi říká, že autor by měl být schopný citaci uvedenou uvozovkami doložit. Nicméně, i kdyby kardinál Tomášek v srpnu 1991 tato slova pronesl -- hovořil by jako emeritní arcibiskup jenom za sebe, nikoliv za církve (asi tak, jako nedávné úvahy kardinála Vlka o vlastnictví katedrály, které nejsou ničím jiným (při vší úctě k panu kardinálovi), než "jen" jeho osobním názorem).

Výrok kardinála Tomáška si pamatuji

6. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Vážení, Výrok kardinála Tomáška si pamatuji, píše Jiří Zajac. Byl pronesen na jedné z demonstrací po 17. listopadu 1989. Kardinál Tomášek tehdy prohlásil že církev žádný majetek zpět nechce.

Důvod proč si tento výrok pamatuji je ten, že jsem tehdy byl - po ukončení vysoké školy v červnu 1989 - na roční vojenské službě v Táboře. Tehdy nás samozřejmě drželi zavřené v kasárnách (konkrétně Tabačka u vlakového nádraží). Ale mohli jsme v televizi sledovat přenosy z demonstrací v Praze jak na Václaváku tak následně na Letenské pláni. Tak jsem ten výrok viděl, ocenil jej a zapamatoval si jej.

Národní galerie IV: Jiří David skrze mentální povodně

5. 6. 2013 / Jiří David

čas čtení 8 minut

Vážení kolegové, se zájmem jsem si přečetl otevřený dopis (v příloze), jež je pojmenovaný: Otevřený dopis členů Komise ministryně kultury pro otázky galerii zřizovaných MK ČR. Mou reakci tak lze chápat jako otevřenou:

Plně chápu vaše "rozhořčení", obavu(?!), neboť ani jeden z vás není nyní v poradní komisi, která by měla pomoci ministryni v rozhodování, jak už konečně narovnat dlouhodobou tristní situaci v NG. Přesto věřím, že tento vámi formulovaný a i podepsaný otevřený dopis, není touto situací nikterak motivován. Bohužel jsem však viditelně doposud nezaznamenal, že by i vaše komise, nějak jednoznačně, progresivně na ministerstvu fungovala. Její role je dosti na veřejnosti i té odborné, na kterou se nyní obracíte, nejasná. Nevím tedy, jestli není ani v důsledku zbytečná?!

Češi žijící v Americe nezapomínají

6. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Cape Coral, FL, USA, 6. června 2013

Češi žijící v USA bedlivě sledují vývoj povodní v České republice, kde stále žijí jejich rodiny a přátelé. Situace, která naši zemi zasáhla, jim není lhostejná. Chtějí se alespoň na dálku prostřednictvím českých médií v USA zapojit do pomoci lidem postiženým povodněmi.

Češi žijící v USA, zejména pak ti z Westu v Texasu, mají v živé paměti ochotu občanů České republiky, kteří neváhali posílat finanční dary na obnovu jejich města. West byl v dubnu tohoto roku zasažen ničivou explozí v továrně na hnojiva. Stejně nyní zareagovali na povodeň, která v posledních dnech zasáhla většinu krajů České republiky včetně hlavního města. Téměř okamžitě začali shánět informace, kam mohou svoji pomoc směřovat.

Syrská armáda obsadila strategicky důležité město Kusajr

5. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Syrské vládní síly získaly plnou kontrolu nad strategickým městem Kusajr. Tvrdí to shodně státní televize i povstalci. Město nedaleko libanonských hranic bylo místem těžkých bojů více jak dva týdny. Na straně vládních sil bojují libanonské šíitské milice Hizballáh. Podle státní televize mnoho povstalců padlo a další se vzdali rychle postupujícím jednotkám. Povstalci tvrdí, že se stáhli přes noc, aby se vyhnuli masivnímu útoku.

Maliská armáda navzdory francouzskému nátlaku útočí na Tuaregy

5. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Maliská armáda ve středu ráno zaútočila na tuarežské povstalce a obsadila vesnici Anefis. Šlo o první úspěšnou samostatnou operaci maliských ozbrojených sil od počátku francouzské intervence zaměřené proti jiné skupině povstalců napojené na al-Kajdu. K akci došlo i přesto, že Paříž vyvíjí nátlak na Bamako, aby s Tuaregy nebojovalo a dosáhlo politické dohody. Francouzi se obávají, že boj s Tuaregy zemi znovu destabilizuje a stane se záminkou k odložení voleb, jež by měly ukončit politické provizorium po loňském vojenském převratu. Při dnešních bojích zemřely přinejmenším dvě osoby.

Hlavním důvodem výstavby lipenské hráze bylo omezení povodní

5. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

V přístavišti, které se jmenuje Marina Lipno, může kotvit přes sto třicet jachet a pokud sami loď nevlastníte, můžete využít služeb půjčovny. Pronájem pětimetrové lodě pro čtyři lidi stojí na půl dne 750 korun, celodenní ježdění pak vyjde na 1200 korun. Na přístav volně navazují další atrakce, například koupaliště Aquaworld s plaveckým i kruhovým bazénem a vodními atrakcemi, třeba divokou řekou se silným proudem a peřejemi. Nedaleko je 18jamkové golfové hřiště.

S článkem naprosto souhlasím, píše Stanislav Sípal z Dolního Dvořiště. Pamatuji si, jak jsme v šedesátých a sedmdesátých letech jezdili často k lipenskému jezeru. Pocházím z Vyššího Brodu, tak jsme to měli kousek, jezdili jsme tam i na kolech, pobývali jsme tam týdny pod stany či jen tak pod "šírákem". Normální stav hladiny jsme tenkrát skoro neznali. Byly dny, kdy jsme chodili desítky metrů po suchém dně jezera a vymotávali zbytky rybářských vlasců z kamení a zbytků pařezů ve vykácených lesích před napuštěním přehrady, jindy naopak jsme se brodili v trávě na zatopených loukách.

I v zimě, zejména k jejímu konci jsme na ledě nejen bruslili, ale i sjížděli na sáňkách po šikmém ledě od břehu daleko na sníženou úroveň zamrzlé hladiny. Led totiž zůstával ležet na suchém dně, když hladina klesala a vytvářel tak přírodní šikmou ledovou dráhu.

Jaroslav Zavadil: "Oceňujeme vysokou profesionalitu českých hasičů, kterým tato vláda snížila platy i jejich počty"

5. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

tisková informace

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

Přes velké fyzické a psychické zatížení příslušníků hasičského záchranného sboru při současných povodních zvládají čeští hasiči svou práci víc než profesionálně. Často i na úkor vlastních osobních problémů, kdy v mnoha případech mají sami zatopené obydlí a pomáhají jiným.

ČMKOS, jejíž členskou organizací je Odborový svaz hasičů, vždy odmítala, aby vláda úspory ve státním rozpočtu dělala na úkor snižování platů těchto zaměstnanců a jejich počtů. Od roku 2010 se počty hasičů snížily o 400 příslušníků HZS a jejich plat v průměru o 3 500 korun.

Je ostuda, že základní plat řadového hasiče, který zachraňuje život a majetky lidí, sotva dosahuje průměrné mzdy v ČR. ČMKOS děkuje a vysoce si váží práce hasičů, kteří nasazují svůj život, a přitom pracují za nedůstojných platových podmínek. Přírodním katastrofám a živelním pohromám se nevyhneme. ČMKOS opět apeluje na vládu ČR, aby si uvědomila, jak podhodnoceno je odměňování hasičů a platové podmínky vrátila na důstojnou úroveň.

V Praze 5. 6. 2013

Církev nebyla tím, kdo po Bílé hoře získal majetek protestantů

5. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Rád bych uvedl na pravou míru názor paní Věry Cerrutiové, která ve svém článku uvádí, že katolická církev získala současný majetek hlavně zabráním majetku protestantů po nešťastné bitvě na Bílé hoře, píše Ivo Naiman.

Bohužel jde o často rozšířený mýtus, který nemá s realitou mnoho společného. V 15. století, v době husitských válek přišla církev v Čechách o velké množství dřívějších majetků. V Čechách bylo vypáleno, rozbořeno nebo alespoň vyloupeno několik stovek klášterů, biskupských sídel a většina majetku přešla pod husitská města a místní husitskou šlechtu. Na Moravě byla většina církevního majetku a církevní hierarchie uchována.

Obyvatelé Dobré Vody slavili posedmé Evropský svátek sousedů

5. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Přes tři desítky obyvatel Dobré Vody u Toužimi slavilo v pátek 31. května Evropský svátek sousedů, jehož oslavu již posedmé v obci organizovalo místní občanské sdružení Český západ. Cílem svátku je budování a zlepšování sousedských vztahů. O to se snaží právě i Český západ, organizace, pomáhající lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou.

ZmapujTo.cz pomůže při úklidu po povodních - zapojit se může každý

5. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva ZmapujTo.cz

ZmapujTo.cz je primárně zaměřeno na mapování rozšířeného nešvaru - černých skládek v našich městech i přírodě. V reakci na současnou povodňovou situaci se však autoři projektu rozhodli aplikaci rozšířit tak, aby pomohla s likvidací následků povodní. Konkrétně s hlášením a následným úklidem povodňových odpadů. Ne každému totiž velká voda něco vzala, mnohým take přinesla nechtěný "dárek" v podobě naplaveného odpadu, který bude třeba urychleně odstranit. Pokud se to týká I Vás, stačí vzít chytrý mobilní telefon, naplavený odpad zdokumentovat a obratem nahrát na web ZmapujTo.cz.

Dřímající šedá síla

5. 6. 2013 / Ivan David

čas čtení 3 minuty

Podíl obyvatel ČR ve věku nad 60 let pomalu roste. Jejich vliv na veřejné dění tomu neodpovídá. Většinou se příliš neidentifikují se svojí věkovou kategorií, se kterou sdílejí mnohé společné zájmy. Ještě méně se připomíná, že s ní sdílejí také společné zkušenosti a z nich plynoucí nadhled. Sdílejí ovšem také například menší pružnost při uplatňování nových technologií nebo zdravotní a sociální zranitelnost.

Moc korporací změnila Británii ve zkorumpovaný stát

5. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Pokud čelíte útoku, vyrobte diverzi. David Cameron a Nick Clegg se vykrucovali, zatímco se kolem opakovaně vynořovalo strašidlo westminsterské špíny. Čtyři roky poté, co britskou politiku zasáhl skandál kolem výdajů poslanců, byl odhalen zase další údajný podvod. Nejprve konzervativní poslanci a pak pár chamtivých šlechticů ze Sněmovny lordů bylo zachyceno kamerou přitom, jak údajně souhlasí s převzetím peněz od novinářů vydávajících se za zástupce zahraničních společností. Bývalý vymahač Tonyho Blaira Jack Cunningham si řekl o 12 000 liber měsíčně, píše v deníku Guardian Seumas Milne.

Cameron a Clegg slíbili, že si s ovlivňováním členů parlamentu poradí - a neudělali s tím nic. Takže v pondělí přišli s jiným plánem: Zničit odbory. Do panikářského zákona o registraci lobbistů byly zařazeny pravomoci k policejnímu sledování seznamu členů odborových organizací a omezení odborářských výdajů na volební kampaň. To první ještě dále zkomplikuje už tak obtížné hlasování o vyhlášení stávky. To druhé představuje veřejný útok na financování Labouristické strany.

Cenzura výroků kardinála Tomáška?

4. 6. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 6 minut

Pražské arcibiskupství údajně odmítá potvrdit výroky někdejšího kardinála Františka Tomáška k církevním restitucím. Na žádost Britských listů, abych se k tématu vyjádřila, uvádím stručnou chronologii kardinálových vystoupení od roku 1989.

Při děkovné mši za svatořečení Anežky Přemyslovny, která se za přítomnosti tisíců občanů konala v katedrále Sv. Víta 25. listopadu 1989, prohlásil kardinál Tomášek: "V této důležité hodině zápasu za pravdu a spravedlnost v našich zemích jsem já i katolická církev na straně národa." O měsíc později (23.12.) se vyjádřil v souvislosti s případnými majetkovými požadavky ŘKC takto: "O tom se zatím nejedná a ani se to neplánuje. Doufáme však, že ze strany státní správy bude větší otevřenost a že pro církevní činnost poskytne stát větší možnosti."

Nešpiňte mrtvého, hlasatelko morálky Procházková

4. 6. 2013 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

V pátek 31. 5. vyzvala Lenka Procházková poslance Marka Bendu, aby neuváděl lži o mrtvém Pavlu Dostálovi. To je dobře. Sama Procházková ale uvádí lži o mrtvých taky. V diskusi z 29. 2. 2012 na Aktuálně.cz a na jiných místech uvádí: "Začátkem devadesátých let, když stát daroval církvi asi 160 velkých nemovitostí, aby řády mohly pokračovat v přerušené činnosti, prohlásil tehdejší kardinál Tomášek, že stát je velkorysý, poděkoval za darování a slíbil, že víc už církev žádat nebude."

Jak vyplývá z článku "Co kardinál Tomášek neřekl" od Josefa Nerušila, kardinál Tomášek nejspíš nikdy nic takového nevyslovil. Řídím se jen standardy Lenky Procházkové, když použiju její slova a napíšu: Z tohoto pátrání Josefa Nerušila jasně vyplývá, že spisovatelka a aktivistka Lenka Procházková ve veřejném projevu pošpinila čest mrtvého kardinála a mystifikovala laickou i odbornou veřejnost v době, kdy Ústavní soud projednává stížnost na podobu zákona o majetkovém narovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Je škoda, že Britské listy dva totožné případy odhalení mystifikace v jediné kauze zveřejnily tak daleko od sebe -- oprávněnou stížnost Lenky Procházkové jako jeden z hlavních článků čísla, a stejně oprávněné, jen mnohem méně hysterické upozornění Josefa Nerušila na místě, kam už doroluje jen opravdový vytrvalec. Měřme prosím všem stranám sporu stejným metrem.

Jan Musil: Nesouhlasím s rozhodnutím Ústavního soudu o církevních restitucích

4. 6. 2013

čas čtení 21 minut

Upozorňuji na toto odlišné stanovisko soudce Ústavního soudu prof. JUDr. Jana Musila, CSc. ve věci návrhu na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, píše Aleš Uhlíř.

Odlišné stanovisko soudce Ústavního soudu Jana Musila

Nesouhlasím s výrokem III a s odůvodněním nálezu pléna Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 10/13, ve věci návrhu na zrušení zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů. Podle § 14 zákona č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, zaujímám k nálezu odlišné stanovisko.

Jsem toho názoru, že podaným návrhům mělo být vyhověno a že celý zákon měl být zrušen.

Své odlišné stanovisko odůvodňuji takto:

Kolektivní neodpovědnost

4. 6. 2013 / Jan Molič

čas čtení 1 minuta

Je skvělé, že Vláda poskytla peníze na stavbu hráze, byť provizorní, vlastně nefunkční. Důležité je, že hráz máme! Všichni dělali co mohli, ani v Německu by to za jedenáct let nestihli lépe. Tak na mne působilo vystoupení premiéra Nečase v Zálezlicích. Brodiv se ve vodě, skoro jako by chtěl poplácat starostu po ramenou, řka Co jsme si, to jsme si, však ono to nakonec dobře dopadne!

Ortel v době velké vody

4. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

A je to černé na bílém. Vláda Petra Nečase si prosadila svou podobu tzv. církevních restitucí bez ohledu na absenci jakéhokoli kompromisu se společností, jež jí k něčemu podobnému nedala mandát. "Rozhodnutím Ústavního soudu ve věci zákona o majetkovém vyrovnání se uzavírá jedna z neslavných kapitol naší minulosti, let 1948 až 1989," vyjádřil se kardinál Dominik Duka. "Naše společnost si může gratulovat, že se jí problém nápravy některých škod způsobených církvím v době komunismu podařilo vyřešit," neopomněl zdůraznit.

Ústavu České republiky si musí hlídat občané sami

4. 6. 2013

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva Ne základnám

Společně se spisovatelkou Lenkou Procházkovou, HzPD a dalšími organizacemi iniciovala Ne základnám protest k tzv. církevním restitucím před Ústavním soudem. Policie ČR shromáždění v Brně před Ústavním soudem neumožnila s tvrzením, že je nezákonné. Pro případné petiční stánky stanovila režim odchodů a příchodů občanů podepisujících petice. Z čeho vycházel zákaz policie u řádně ohlášeného a nezakázaného shromáždění občanů?

Ne déšť, ale ministr zemědělství Petr Bendl je hlavním viníkem letošních povodní

4. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

Asi vás u tohoto kategorického prohlášení napadne proč. Je to přitom tak prosté... Ministerstvo zemědělství, řízené dočasně bývalým hejtmanem ODS, je nadřízeným orgánem státního podniku Povodí Vltavy. A ministr schvaluje manipulační řád přehrad Vltavské kaskády. Na rozdíl od možné primární funkce přehrad - být zádržnou nádrží pro očekávané lijáky, manipulační řád určuje přehradám jiné funkce - slouží energetice, turistice i rybolovu. Sdělil to veřejnosti generální ředitel Povodí Vltavy - jen tak mezi řečí. Ten se brání, že jím řízený podnik nic nezanedbal. A má - paradoxně - de iure pravdu. Vodu dříve odpouštět nemohli proto, že by se dostali do rozporu s manipulačním řádem přehrad.

Prostý výpočet množství vody, které - v čase - proteklo regulovaným tokem Vltavy od okamžiku, kdy bylo jasné dle radarových snímků a srážkoměrů, že se žene na celé Čechy vytrvalý hustý déšť, který jen tak nepřestane, nám dá odpověď, že k žádné "tisícileté", "pětisetleté" nebo "stoleté" vodě nemuselo (alespoň na Vltavě) dojít. Ano, Vltava by byla plná vody "až po okraj" o několik dní déle. Ano, ČEZ by vydělal včasným řízeným odpuštěním všech nádrží o maximálním nepoplachovém průtoku o několik desítek milionů méně. Ano, byl by čas zadržet vodu i ve chvíli, kdy se na Prahu řítila nijak neregulovaná Berounka a Sázava, případně rozvodněné horské potoky a říčky. Ale to by musel pravicový politik Bendl myslet v prvé řadě na lidi, a ne na zisky ČEZu.

PŘEČETLI JSME:

Společnost rozežírá úpadek lidskosti

4. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

  • Napsal jste, že Slovákům -- a toto platí v nemenší míře i pro Čechy -- nepomůže žádný systém, protože jakýkoli systém si tak zabydlí, zateplí vlastním smrádkem, znefunkční a přizpůsobí vlastnímu prospěchu, že jim je demokracie platná jako bezzubému párátko. Kde je podle vás ten zoufalý zakopaný pes?
  • Nejvíce mě tíží a naši společnost rozežírá zevnitř úpadek morální, úpadek lidskosti. To odvrhování jakýchkoli základů morálky. Slovákům se třeba líbí, když někdo ve velkém krade a podaří se mu to. Místo, aby ho odsoudili, ještě ho obdivují. Tímto zlem je nakažená celá politika, veškeré iluze jsme ztratili i ohledně soudnictví, ta morální prázdnota a kulturní vyprázdněnost se šíří všude.

    Víte, ono to zlo brnká na cosi v nás. Každý z nás má ty strunky trochu jinak naladěné, a tak jinak rezonují i na popud různých signálů a frekvencí zla. Reálný socialismus dokázal svým specifickým zlem brnkat na četné naše zlé struny, no a režim, který přišel po něm, v tomto brnkání nepřestal, jak jsme naivně věřili, nýbrž toto brnkání zdokonalil. Takže zlo funguje v naší společnosti velice spolehlivě, ať žijeme v socialismu, v kapitalismu, nebo v čemkoli jiném. Samozřejmě, že bychom se měli občas zastavit, narovnat záda a nahlas říci: na tuhle strunu nám ale fakt nebrnkejte, nebo se se zlou potážete! Jenomže Slováci nejsou zas takoví geroji, aby se otevřeně proti zlu vzbouřili. Problém je, že k tomu, aby se společnost trochu zkulturnila a zkultivovala, by bylo třeba pár let, nebo desítek let klidu, uchovat tyto poměry tak, jak jsou. Jenomže tyto poměry jsou nastaveny tak nesmyslně a zrůdně, že pokud je zachováme, tak jak jsou, reálně nás stáhnou až ke dnu. Je to začarovaný kruh. To už se dostáváme do roviny nejen slovenské nebo středoevropské, ale globální. V krizi je přece celý, anebo přesněji západní svět.

    Rozhovor se slovenským spisovatelem Pavlem Vilikovským. Zdroj: ZDE

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za duben 2013

    25. 5. 2013

    čas čtení 2 minuty

    V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

    Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

    Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    37807