Human Rights Watch:

Afghánská vláda po pádu Talibanu se souhlasem Západu vraždila odpůrce

3. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysocí afghánští činitelé organizovali vraždy, únosy a další porušování lidských práv za podpory své vlády a mlčenlivého souhlasu západních spojenců, uvádí lidskoprávní organizace Human Rights Watch ve své nové analýze.

Zpráva pod názvem "Dnes všichni zemřeme" je deprimujícím výčtem zabíjení, krádeží, znásilňování a mimosoudních vražd. Popisuje kulturu beztrestnosti, která vznikla po pádu Talibanu. Byla motivována úsilím o bezprostřední kontrolu nad bezpečností v zemi za jakoukoliv cenu.

Dočká se Grimmův vánoční příběh adaptace na prknech českých univerzit?

3. 3. 2015 / Jiří Milička

čas čtení 5 minut

Při pohledu na dějiny naší vlasti se může zdát, že máme ve zvyku přebírat zahraniční ideologie, technologie a postupy teprve až po tom, co se bezpečně ukáže, že jsou nefunkční nebo škodlivé. Ti, kdož rozhodují o tom, jak se bude financovat naše věda, se v tomto ohledu obzvláště činí. O posledním úspěchu na tomto poli budou následující řádky.

Evropská unie odsoudila skutečnost, že Rusko zabránilo polským a lotyšským politikům účastnit se Němcovova pohřbu

3. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Vysokým činitelům z Polska a z Lotyšska byl zakázán vstup do Ruska na pohřeb opozičního politika Borise Němcova, který byl v pátek v Moskvě zavražděn. Polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že předseda polského Senátu Bogdan Borusewicz nedostal povolení k cestě do Moskvy - je to pomsta za sankce EU uvalené na předsedkyni horní komory ruského parlamentu Valentinu Matvijenkovou. Lotyšské europoslankyni Sandře Kalniete byl odepřen vstup do země, když přiletěla na moskevské letiště Šeremetěvo. Důvod pro zákaz vstupu do Ruska pro ni nebyl uveden.

Bude Miloš Zeman konvertovat?

3. 3. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Neznám předpisy a zvyky diplomacie, přesto si troufám říci, že český prezident se při zahájení státní návštěvy USA dopustil faux pas.

Vysvětlení: Jak víme – a mohli jsme se denně dovídat opakovanými výroky amerických vládních činitelů, o novinářích nemluvě – vztah amerického prezidenta Baracka Obamy a izraelského ministerského předsedy Benjamina Netanjahua se zvláště v posledních týdnech (ale dalo by se mluvit i o měsících) stále zhoršoval. Rozpor je především politický, týká se totiž naprostého názorového rozdílu na vztah obou zemí s Íránem.

Rusko zveřejnilo seznam státně schválených témat pro kinematografii

3. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruské ministerstvo kultury bude finančně podporovat výrobu filmů, které podporují rodinné hodnoty a budou vysvětlovat roli Krymu a Ukrajiny v ruské historii.

"Je to standardní praxe pro státní podporu výroby filmů," vysvětlil Vjačeslav Telnov, ředitel oddělení kinematografie na ruském ministerstvu kulturu. "Volíme témata, která podle našeho názoru potřebují větší podporu. Loni jsme například se zaměřili na díla k výročí Velké vlastenecké války. Letos je tedy logicky tématem Krym."

Roste ochota obětovat Ukrajinu "na oltář míru". Kořeny tohoto myšlení tkví v německé politice zmírňování napětí

Němce svoboda Východoevropanů příliš nezajímá

3. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Současná relativně klidná vojenská situace na východní Ukrajině klame. "Separatisté" s podporou Moskvy přisouvají vojáky a materiál. Využívají příměří, aby posílili nelegální vládu na okupovaných územích - a připravili se na novou vlnu útoků, píše Richard Ingersoll.

Monitor Jana Paula:

Karel Pucherna – Mezi světy

3. 3. 2015 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty



Tak zní název první posmrtné výstavy malíře Karla Pucherny (1945 – 2014) instalované v Galerii Millennium, Tržiště 5/370, Praha 1. Vždy mám problém s metaforickými či poetickými názvy výstav, připadají mi zbytečné ve snaze cosi napovědět, naznačit, připomenout, jenže v případě tohoto malíře naprosto rozumím, ostatně byl to kamarád. Svět vnitřní, a svět vnější, dejme tomu svět duchovní, a ten materialistický. Karel Pucherna byl svébytně fyzický, hmatatelný, fyziognomicky rozpoznatelný v jemných gestech, ve smířlivé mimice úsměvu, v dobrotivém výrazu téměř dětských očí, a to vše, a ještě mnohé jiné, mi otevíralo pohled do jeho, a v dnešní době se to skoro bojím říci, duše.

ANO jako vrcholový predátor české džungle

2. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Předseda ODS Petr Fiala včera v Otázkách V. Moravce prohlásil, že občané jsou v této zemi frustrovaní zejména nadbytkem vměšování státu do jejich životů. I vzpomněl jsem si na české exekuce, které nemají obdoby v civilizovaném světě, neboť v Česku jsou občané ponecháni na milost bez ochrany státu exekutorským dravcům.

Volná ruka podnikatelského dravce a rezignace státu na kultivované právní prostředí nebo dokonce úplná absence státu slouží jako vynikající prostředek pro rozkvět společností na východ od nás – to je vzor pro ODS už od dob kuponové privatizace. V míře extrémní je to patrné na případech, kde se stát úplně zhroutil, jako je třeba Somálsko nebo Libye.

Ruské silové struktury letos spotřebují 40% státního rozpočtu

3. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

V letošním roce celkem 40% ruského státního rozpočtu spotřebují silové struktury, informoval ministr financí Anton Siluanov. Na sociální výdaje bude vynaloženo 35%.

V roce 2014 výdaje na silové struktury také meziročně vzrostly.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Babiš namířil prst na Chládka

2. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Debata o povinném předškolním ročníku poukazuje na řadu rizik, které zavedení plošné povinnosti přinese. Je zde významné procento dětí, kterým může předškolní vzdělávání a výchova pomoci překonat jejich sociální handicap, jak ukazují zahraniční studie (více v článku Asociální názory posvěcené vysokoškolským diplomem). Podívejte se, co všechno se bude dít během Týdne otevřeného vzdělávání. Podle zkušeností a části výzkumu v oblasti psychologie a neuroscience lze toleranci a empatii děti učit, část výzkumu poukazuje na dominantní vliv genetické predispozice. Ministr Chládek oznámil, jaké změny se chystají ve financování regionálního školství. V březnu zahájí pravidelnou činnost EDUpoint, místo přímo pod orlojem pro setkávání všech, kdo se zajímají o vzdělávání. Více pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

Němcov je Charlie

2. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ruské vyšetřovací orgány dospěly k názoru, že střelec, který minulý pátek zabil Borise Němcova, nebyl profesionál. Použil starou sovětskou pistoli v ráži 9 mm Makarov s 20 let starou municí, přičemž náboje pocházely z různých šarží. Chybou bylo, že nechal naživu Němcovovu přítelkyni ZDE.

Pavel Šafr předvádí, jak se ANO porazit nedá

2. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Při vší mé kritičnosti vůči hnutí ANO mě až téměř šokoval nápad pan Šafra, brát toto hnutí jako hnutí fašistické a podle toho s ním jednat (co to vlastně má znamenat to „jednat s někým jako s fašistou“? – jistě bych očekával nějaká jednání ODS a TOP09 o spolupráci s Babišem jako pravicovým hegemonem, ale to Šafr asi na mysli neměl).

Chtěli byste se stát součástí výroby televizního filmu?

20. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: V neděli 8. března vysílá Česká televize druhý díl filmu Dominiky Švecové o ekumenickém setkání mladých v Praze na přelomu roku 2014 a 2015ZDE.

Aktualizace: V neděli 1. března vysílala Česká televize první díl filmu Pouť důvěry naší spolupracovnice Dominiky Švecové (na webu k zhlédnutí ZDE), druhý díl se bude vysílat v neděli 8. března 2015. Je to dvoudílný dokument o ekumenickém setkání mladých, které na přelomu roku 2014 a 2015 zorganizovala komunita Taizé z francouzského Burgundska. Je to pěkný film, který observační metodou sleduje přípravy akce po dobu celého roku, od obdobného setkání, které se konalo na přelomu roku 2013 a 2014 ve Štrasburku, až do letošního Nového roku v Praze. Má vtip, lidskost i humor.

Film je částečně financován prostřednictvím crowdfundingu. Bylo zapotřebí shromáždit celkem 50 000 Kč, aby bylo možno zaplatit práci všech spolupracovníků. To se bohužel nesebralo. Pokud byste ještě na poslední chvíli chtěli pomoci, aby lidi neskončili bez honoráře, prosíme, udělejte to. Transparentní účet je ZDE. Děkujeme.



Dobrý den,

Pořádáme finanční sbírku na výrobu dvoudílného filmu o mladých lidech z celého světa, kteří nyní přijíždějí do Čech. Chtěli byste se stát součástí tohoto projektu? Mohli byste to učinit finančním příspěvkem na jeho výrobu. Sbírku organizujeme prostřednictvím transparentního účtu, který je ZDE

Ten, kdo přispěje, umožní plnou realizaci tohoto projektu. Pro dárce máme odměny.

Doufáme, že na náš projekt přispějete i vy, kdo jste zatím finančně nepřispěli.

O ČEM NAŠE FILMY JSOU?

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Babišova republika

28. 2. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Předem se omlouvám: nejde mi o analýzu (ačkoliv bych ji rád udělal), vlastně ani o komentář – jak totiž komentovat budoucnost? Ale nepíši ani předpověď, o niž se kdysi pokoušeli úředně pověření prognostici. (Ti, které mám na mysli, pocházeli – jaká náhoda! – z Prognostického ústavu, ať už šlo o jeho ředitele Valtra Komárka nebo jemu podřízené jako Václava Klause, Miloše Zemana nebo Vladimíra Dlouhého. Mimochodem Valtr Komárek byl jediný, kdo se o výhled/prognózu jako souvislý dokument pokusil. Ostatní, jejichž politická dráha byla potom delší než Komárkova, na úvahy o budoucnosti vůbec nemysleli - jako na ně myslí sotva který politik. Politici žijí přítomností a jejich horizont málokdy překračuje volební období.)

Radikalismus je tak nepředvídatelný, že bychom se měli méně bát silného státu než státu slabého

Neobviňujme z džihádismu zpravodajské agentury

2. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Vycizelovali jsme svou kritiku "Velkého bratra" s precizností vybíravých spotřebitelů spíše než zásadových občanů, píše Matthew d'Ancona. Většinou o stát nestojíme a stěžujeme si na jeho vpády, skutečné či představované. Ale když jdou věci špatně - když se mladý Londýňan zničeho nic stane globálním ztělesněním vražedného islamismu, například - stěžujeme si na stát ještě více. Řeknu to jednoduše: Jediná věc, vůči níž máme ještě větší námitky než vůči MI5 v akci je MI5, která nekoná.

Na kouření umírají dvě třetiny kuřáků

2. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Studie 200 000 osob v Austrálii - kuřáků i nekuřáků starších 45 let - zjistila, že na kouření umírá daleko více lidí, než se dosud usuzovalo.

Dosud se lékaři domnívali, že na kouření umírá asi polovina dlouhodobých kuřáků, avšak nyní vyšlo najevo, že na rakovinu a na srdeční choroby způsobené kouřením umírá 67 procent kuřáků.

Kouření 10 cigaret denně zdvojnásobuje riziko předčasné smrti a kouření dvaceti cigaret denně toto riziko zčtyřnásobuje až zpětinásobuje. Znamená to, že kuřáci mohou očekávat, že zemřou o deset let dříve než osoby, které nikdy nekouřily, anebo ty, které přestaly a poskytly svému tělu dost času na to, aby se uzdravilo.

Po zavedení neznačkového balení cigaret v Austrálii v letech 2010-2013 tam poklesl počet kuřáků o 15 procent. V důsledku neznačkového balení cigaret také začíná v Austrálii kouřit méně mladých lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozvánka na přednášku s promítáním

Juan Peron a argentinští Montoneros

2. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

V úterý 3. března se v kavárně klubu Cross v Praze koná od 19:00 přednáška s promítáním filmu Montoneros, una Historia z roku 1994 argentinského režiséra Andrése Di Tella. Akce se koná v rámci celoročního přednáškového cyklu „Mocenský vliv evrospkých zemí a USA na politiku jihoamerických států“, který je pořádán Úterními fóry klubu Cross (UFOSS).

Přečetli jsme:

Falešná facebooková skupina Romové proti Islámu dál zveřejňuje lživé příspěvky

2. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Můžeme ještě vůbec na internetu něčemu věřit? Stal se internet nástrojem propagandistů, hejterů a podvodníků? Je stále složitější rozpoznat, co je ještě pravdivé nebo co už je manipulace nebo dokonce naprosto vymyšlená událost.

Na Facebooku vznikají kromě otevřeně rasistických skupin i skupiny falešné. Již na začátku ledna server Romea.cz informoval o skupině na Facebooku Romové proti Islámu, která zneužila jméno skupiny Terne čhave nebo sdružení Dživipen. Tehdy jsme vyslovili podezření, že skupina je falešná. Naše podezření se potvrdilo potom, co skupina zveřejnila fotografii svého údajného tajemníka a zapisovatele uskupení jistého Jána Balka.

Podrobnosti: ZDE

Obraz jiného

Leonard Nimoy: Proč byl outsider Spock hrdinou pro mě

2. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Jedním z důsledků řazení lidí do skupin a hovoru o "diverzitě" (vůči čemu, vlastně?) je fakt, že je snadné nevšímat si subtility, nuancí, překvapení. Jedním z překvapení je, jak mnoho Afroameričanů dospívajících na přelomu 60. a 70. let našlo vztah ke Spockovi ze Star Treku, píše Bonnie Grier o nejznámější roli Leonarda Nimoye, jenž zemřel 27. února.

Zatajená minulost

2. 3. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Každý si může myslet co chce. Řekne li to ale nahlas, bude oběšen. Tak znělo jedno z pravidel Obce Šosovské Krále Vávry od Milana Uhdeho. Oběšení dnes už přímo nehrozí, ale sankcí různého druhu se remcal dočká. Minimálně té, že zveřejnění v legálních sdělovacích prostředcích mu není dopřáno.

Platy ruských "činovníků" dosáhly historického rekordu

2. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Průměrný plat zaměstnanců ruských federálních orgánů byly vloni 3,34 krát vyšší než průměrný plat běžného zaměstnance. Jde o svérázný historický rekord současného Ruska, o němž informoval Rosstat. Rok předtím byl příjem státních zaměstnanců ještě "pouze" 3,18 vyšší. Nejvyšší platy berou zaměstnanci vládního aparátu, prezidentské administrativy, Šcotnoj palaty (parlamentního orgánu finanční kontroly) a ministerstev pro rozvoj Dálného východu a pro Kavkaz.

Německý ministr financí Wolfgang Schaeuble zmírnil svůj tón vůči Řecku

2. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Wolfgang Schaeuble, německý ministr financí, náhle a výrazně změnil svůj tón vůči Řecku. Nyní konstatuje, že je přesvědčen, že nová řecká vláda splní podmínky nutné k vyřešení své dluhové krize. Vyjádřil se, že vláda Syrizy potřebuje "trochu času", avšak zdá se, že je schopná pracovat pro vyřešení své dluhové krize. "Nová řecká vláda má velmi silnou podporu veřejnosti," řekl Schaeuble v týdeníku Bild am Sonntag. Schaeuble dodal, že jeho řecký protějšek, Janis Varoufakis, se navzdory vzájemným střetům "choval vůči mně vysoce korektně" a má "právo na stejný respekt jako kdokoliv jiný". Je to u Schaeubleho náhlá změna tónu - předtím si opakovaně s Varoufakisem vyměňoval verbální útoky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Levicový Observer o smrti Borise Němcova

1. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Zůstává otevřenou otázkou, zda Němcova zavraždil stát anebo skryté nacionalistické síly, spojené s ním. Asi se to nikdy nedovíme. Informační kanály ovládané Kremlem už vytvořily celou řadu konspiračních teorií. Jsou součástí cynické postmoderní mediální strategie, kterou kremelští političtí technologové přivedli k dokonalosti. Cílem této strategie je smíchat to, co je pravda, s tím, co pravda není, aby pravda zmizela.

Pouhých několik hodin, než byl v pátek večer zastřelen nedaleko Kremlu, Boris Němcov poskytl rozhlasový rozhovor. Rozhlasová stanice Echo Moskvy ho pozvala, aby hovořil o nejnovější opoziční demonstraci, kterou zorganizoval a která se měla konat dnes v neděli.

Západ je bezradný, co si má počít s Putinem

1. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Fiona Hill byla poradkyní Americké výzvědné rady v otázkách týkajících se Ruska a je autorkou knihy Mr. Putin: Operative in the Kremlin (Vladimír Putin: Operativec v Kremlu). V neděli v poledne ji interviewoval v souvislosti s vraždou Borise Němcova rozhlas BBC:

Fiona Hill: Ta vražda mě skutečně šokovala. Je to těžká rána nejen současné opozici, ale celé té skupině lidí z devadesátých let, kteří se snažili změnit Rusko. Nebyla to obrovská opoziční vlna, ale byla to velmi výrazná skupina, silná skupina lidí, spojených s onou érou v devadesátých letech, a ještě dříve, s perestrojkou, kteří říkali: My chceme mít možnost volit si politické alternativy. Nechceme jediného vládce, který bude vládnout po dlouhou dobu. Nebylo to ani tak o ekonomice, ale o možnosti politické volby v zemi, o způsobu vlády. A to představoval Němcov.

Vraždou Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon

1. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Žádné z předchozích politických vražd v Rusku nebyly řádně vyšetřeny, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian. Avšak zavražděním Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon, protože je to první politická vražda od té doby, kdy se Vladimír Putin rozhodl proměnit Rusko v iredentistickou expanzionistickou mocnost, která nyní pro Evropu zosobňuje vážné bezpečnostní problémy. Právě tak, jak Putinův režim ukázal na Ukrajině, že nebude tolerovat svobodnou volbu sousední země připojit se k euroatlantickým strukturám, založeným na demokratických normách a raději zahájí válku, než aby to připustil, tato politická vražda vysílá signál, že se Rusko proměnilo v ještě temnější, utlačitelštější místo.

Řecko v neřešitelné situaci

1. 3. 2015

čas čtení 8 minut

Za normálních okolností by bylo postavení Syrizy beznadějné. Jenže nic na tomto problému není normální. Kdyby eurozóna donutila Řecko k odchodu tím, že by mu odepřela bankovní likviditu a záměrně by vyvolala kolaps řeckého bankovního systému, vytvořila by pro celou evropskou levici mučednický stát. Vyvolala by tím další útoky na eurozónu a její další nejslabší článek řetězu. Západní bezpečnostní systém by se na Balkáně octl v chaosu. Musel by jednat se zatrpklým Řeckem, nepřátelským vůči NATO a ochotným postavit se na stranu Ruska. Tak by vznikl oblouk nestability od Ukrajiny přes Levant až po severní Afriku. Proto zasáhl americký prezident Barack Obama a požádal Angelu Merkelovou, aby odvrátila to nejhorší.

Radikálové z řecké Syrizy podepsali křehké příměří s věřiteli z eurozóny. Málokdo si myslí, že to přežije. Obě strany podepsaly tuto dohodu se stejným cynismem. Vědí velmi dobře, že prozatímní dohoda se vyhýbá pravé podstatě řecké krize a nemůže překlenout obrovské politické rozpory, píše v deníku Daily Telegraph z Atén Ambrose Evans-Pritchards.

Guardian: Rusko bylo okradeno o odvážný, autentický a osobitý hlas

28. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Nakonec se Němcov stal obětí zavedených mafiánských metod. Jeho vražda je první politický atentát uskutečněný proti významnému politikovi v Moskvě za posledních deset let. Vražda připravila Rusko o odvážný, autentický a osobitý hlas v době, kdy je země obětí temné spirály války a propagandy.

Charismatický, fyzicky atraktivní, typicky oblečený v texaskách a neformálním koženém kabátě, Boris Němcov byl autenticky populární ruský politik. Byl to také ostrý kritik Vladimíra Putina, píše v deníku Guardian jeho dlouholetý moskevský zpravodaj Luke Harding.

Němcov vystupoval důrazně a vehementně proti vládní korupci. Stavěl se proti Putinově anexi Krymu a jeho tajné válce na východní Ukrajině. Podle Němcova to bylo "zbytečné dobrodružství" a "Putinova válka".

Bývalý šéf britské rozvědky MI6 hovořil o ruské a islámské hrozbě

Evropa si musí najít nový způsob koexistence s Ruskem

28. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko se stalo pro Británii větší hrozbou, a proto bude nutno zvýšit rozpočet na obranu, varoval v sobotu v britském rozhlase bývalý šéf rozvědky MI6 John Sawers. Dodal, že Rusko "nutně neohrožuje přímo Británii, ale země na své periferii".

"Hlavním problémem je, jak koexistovat s Ruskem, které se nyní cítí velmi zranitelné. Putin jedná jako vedoucí politik, který je přesvědčen, že je ohrožena jeho vlastní bezpečnost," řekl Sawers.

Stojí sužovaná Gaza před novou izraelskou invazí?

28. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Přímo pod naším nosem se odehrává skutečná lidská tragédie, která se netýká jen několika osob, ale celé populace Pásma Gazy. Ta se ještě plně nevzpamatovala z letní izraelské ofenzivy, během níž byly pod bombami pohřbeny celé tamní rodiny, rozsáhle poničena infrastruktura a zavražděny stovky dětí – a to vše bylo omlouváno „sebeobranným útokem Izraele, který má právo se bránit“. Pojďme se podívat, co si takový způsob sebeobrany loni vyžádal a ponechejme stranou fakt, že okupující země se z logiky věci nemůže bránit před (zvenčí) okupovanou populací. Podle některých komentářů může však krveprolití v Gaze brzy zase nastat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
33609