Jak by západní média psala o nepokojích v Baltimore, kdyby to nebylo v USA

5. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Článek napsala Karen Attiah, zástupkyně redaktora názorové stránky amerického deníku Washington Post.

Mezinárodní politikové vyjádřili znepokojení nad rostoucí vlnou rasismu a státního násilí ve Spojených státech, zejména co se týče zacházení s etnickými menšinami v zemi a korupce v jednotkách státní bezpečnosti po celých Spojených státech, když jde o případy policejní brutality. K nejnovější krizi došlo v Baltimore, ve státě Maryland, kdysi živém městě na východním pobřeží USA, kde byl usmrcen neozbrojený muž jménem Freddie Gray, jemuž policie, zatímco byl ve vazbě, přerazila páteř.

Rozhovor Britských listů 3:

Česká republika jako Exekutistán?

1. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak to vypadá dnes v České republice s exekucemi? Rozhovor s redaktorem deníku Právo Jindřichem Ginterem, který se touto problematikou zabývá systematicky.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2015.

K tomu: "Lidí s více exekucemi dramaticky přibývá, běžně jich mají na krku přes deset" ZDE

Amnesty International: Aleppo - "smrt je všude"

5. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Civilisté v syrském městě Aleppo každodenně trpí krutostmi ze strany vládních vojsk a mnoha povstaleckých uskupení, konstatuje ve zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Vláda údajně v posledních týdnech vystupňovala bombardování města jako reakci na povstaleckou ofenzívu.

Méně je často více – zvláště na dálnicích

5. 5. 2015 / Rudolf Havelka

čas čtení 3 minuty

Přestože patřím spíše mezi řidiče „levého pruhu“, můj styl jízdy v poměrně silném autě není právě „holubičí“, a týdně najezdím po našich dálnicích hodně přes tisíc kilometrů, silně mě znepokojilo přijetí nového zákona, umožňujícího v budoucnu na vybraných úsecích jízdu až stopadesátikilometrovou rychlostí. Snad by bylo lépe napsat „legalizujícího“, neboť jde o rychlost dnes běžnou.

29265

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – IV. část

5. 5. 2015 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

< úvodní foto Ornella Muti jako Odetta ve filmu Swannova láska (1984). „Proč jste čekal tak dlouho?“ zeptala se.

Potkal jsem svoji Odettu. Patrně se tak muselo stát. Člověk si asi opravdu nemá zahrávat s časem, byť nesdílím názor, že se s tím nedá vůbec nic dělat. Nesnáším ale hlavně tu ulepenou fatalitu, hraničící s pocitem, že jsme zcela v zajetí jakési předurčenosti, jež si s námi prostě jen pohrává, jak je jí libo. Není mi to prostě libo. Odetta ovšem – jakkoliv se dá její chování popsat méně slovy – je ryze současná. A miluje zvláštní slovní spojení.

Ženy v Británii umírají při porodu dvakrát častěji než ženy v Polsku

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Británie, kde ženy umírají při porodu dvakrát častěji než v Polsku, v Rakousku nebo v Bělorusku, se octla 24. na žebříčku charitativní organizace Save the Children. Dítě narozené v Británii má dvakrát tak velkou pravděpodobnost, že zemře před dosažením pěti let, než dítě na Islandu nebo v Lucembursku. Británie je v žebříčku i za dluhy obtěžkaným Řeckem, Španělskem, Slovinskem a Izraelem. Na prvním místě je Norsko, na druhém místě Finsko a Island. Spojené státy jsou na 33. místě. Ženy v USA trpí rizikem, že přijdou o život při porodu, v USA s pravděpodobnosti 1:1800. Je to nejhorší stav v kategorii rozvinutých zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Luhanská lidová republika" vyhlásila válečný stav

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dneškem v "Luhanské lidové republice" na východě Ukrajiny vstupuje v platnost válečný stav.

Během platnosti válečného stavu, který nebyl dopředu nijak časově ohraničen, mohou být omezována práva a svobody občanů a činnost organizací a spolků a mohou být vyhlašovány dodatečné povinnosti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Minskem projela kolona neoznačené vojenské techniky

5. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Videozáznam publikovaný Max TV zachycuje průjezd neoznačených samohybných houfnic Msta-S centrem běloruského hlavního města, konkrétně ulicí Maxima Bogdanoviče. - Několikrát byly publikovány informace o nahromadění ruských jednotek u Bělgorodu, které by svědčilo o přípravě útoku na Charkov. Přítomnost neoznačených ruských sil mnohem západněji, v Bělorusku, by ale nasvědčovala spíše přípravě k úderu na Kyjev, nebo případně na pobaltské státy. Pro účely operace v Donbasu jsou jednotky v Bělorusku každopádně nepoužitelné.

Ačkoliv vietnamská válka skončila před 40 lety, její děsivé následky trvají dodnes

5. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Poslední dubnový den si Vietnamci připomněli konec jednoho z krutějších konfliktů 2. poloviny 20. století. Dne 30. dubna 1975 severovietnamská armáda obsadila prezidentský palác v tehdejším hlavním městě Jižního Vietnamu Saigonu, dnes v Ho Či Minově Městě. Skončil tak děsivý konflikt, který v roce 1961 přímým bombardováním jihu země eskaloval prezident John F. Kennedy, a to nasazením bitevních letounů a tří set helikoptér, použitím napalmu a defoliantů a plošnou destrukcí úrody místních rolníků. Během války, kterou Američané rozšířili do Laosu a Kambodže, zemřely přes tři miliony Vietnamců, asi milion Laosanů a Kambodžanů a 58 000 amerických vojáků.

Čtvrteční všeobecné volby v Británii přivodí v té zemi hlubinnou, seismickou změnu

4. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Parlament se brzo bude muset zabývat velkými otázkami, které posledních pět let ignoroval: bezpečností Británie v rozpadávajícím se světovém pořádku, její hospodářskou identitou, jejím modelem sociální spravedlnosti a zejména, jak má fungovat demokracie a právo v éře nezvladatelných globálních elit a koaličních vlád.

Čtvrteční všeobecné volby povedou znovu k vzniku zcela nerozhodného parlamentu v systému, v němž takové parlamenty nevznikaly. Tentokrát dojde k zásadní existenční krizi britské ústavy i Velké Británie jako politické entity, s níž si žádná současná britská politická strana nedokáže poradit, píše Paul Mason.

Proč jsou Izraelci z Etiopie tak rozzlobení?

4. 5. 2015

čas čtení 6 minut

Izraelská policie včera v Tel Avivu tvrdě zasáhla proti demonstraci etiopských přistěhovalců, kteří kritizovali policejní brutalitu. List Haaretz zpovídal některé z účastníků akce a ptal se na jejich motivaci.

„Za Stalina, za vlast!“ Jasný apel i po 70 letech na adresné díkuvzdání?

4. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Možná jen ty nejstarší pamětníky mezi námi ještě napadne, jak se po léta opakovalo, i po té kruté válce, s jakým heslem na rtech umíraly tisíce, ne-li miliony sovětských vojáků během druhé světové války. Jako kdyby byl tehdy automaticky především Stalin klíčovým strůjcem spojeneckého vítězství nad nacismem a fašismem. Třeba hned poukazem na ty nesmírné oběti, které to vítězství sovětský lid stálo. Uvádí se 20 milionů obětí jenom na frontách; kromě dalších civilních ztrát.

Nové boje na Ukrajině vyvolávají útěk civilistů

4. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Minulý týden zemřelo osm ukrajinských vojáků a dalších čtyřicet bylo zraněno. Jde zatím o nejsilnější boje od podepsání minských dohod. Další civilisté se dávají na útěk a situace zpochybňuje životaschopnost únorového příměří.

O ponožkách a lidech

4. 5. 2015 / Miroslav Tejkl

čas čtení < 1 minuta

Beletrii čtu čím dál míň ...

I v případě těch severských románů, které jsem měl za minulého režimu tak rád (tehdy to ale byli JENOM Wahloo-Sjowaloová - asi deset knih ... a nic víc), zůstalo po r. 1989 v podstatě jen u trilogie Milenium (Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která ....) s nezapomenutelnou výtržnicí Bětkou Salanderovou, burlesek o „Stoletém staříkovi, a „Analfabetce, která uměla počítat“...

Báseň stařenky na pouti světem

4. 5. 2015 / Ivan Sommer

čas čtení 4 minuty

V pozůstalosti staré ženy, která zemřela v léčebně dlouhodobě nemocných ve Skotsku nedaleko Dundee, sestry nalezly báseň, kterou si předávaly mezi sebou, až byla posléze zveřejněna v místním časopisu. r.1973. Báseň počala svoji pouť světem ze Skotska přes Irsko, dostala se až do Austrálie.

Na Pražském hradě už nejsme doma

4. 5. 2015 / Marek Adam

čas čtení 2 minuty

Při formování vlasteneckého vědomí nelze ve výuce dějepisu opomenout návštěvu národních kulturních pokladů. Jenže - jak lze vést naši mládež k vlastenectví, když např. na Pražském hradě vznikl sprostý „kasovní systém“, kde žáci z českých škol platí poplatky třeba jen za to, že vystoupí z autobusu na ulici?

Chandru ve společnosti může zvrátit pouze vzdělávání a odvaha

3. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Pan Kartous konstatuje normalizaci dnešní mládeže, ale otázka, kdo by je k aktivnímu občanství měl vést?, píše pan Luděk Šnirch. Pan Kartous vylučuje rodiče vyrůstající v normalizaci (i když snad nemluví o 100 % rodičů, tak naivní snad není). Stát (= politici) to taky nebude, tomu to vyhovuje. Školství? Řada učitelů taky řeší jen svůj život a své jistoty, nic okolo je nezajímá, bojí se říci svůj názor. Odbory? Ty řeší jen svou budoucí politickou kariéru (až na výjimky). Internet je určitě šance.

Protesty v ulicích, které hrozily kulkou, nahradily "likes" hrozící nanejvýš hemoroidy

Diagnóza dvacetiletých: normalizovaní, sociálně mrtví lidé

3. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V nedávném rozhovoru se Mikuláš Bek, znovuzvolený rektor Masarykovy univerzity svěřil s názorem, že čeští vysokoškoláci jsou v porovnání s těmi v západní Evropě naprosto nekonfliktní. Měli bychom zbystřit, když si rektor univerzity "stěžuje", že se studenti nebouří a neokupují kanceláře akademických představitelů. Konformní identifikace dnešních studentů zakládá na chmurnou předpověď do budoucna. Tito lidé nechtějí svět okolo sebe měnit, chtějí se mu přizpůsobit. Ve světě, jenž více než kdy jindy dovoluje jít svou vlastní cestou, chtějí jít po těch cestách, které už někdo před nimi prošlapal. A pokud už se domnívají že jdou vlastní cestou, ani si nevšimnou, že je někdo obezřetně vede. Hrozí, že tito normalizovaní lidé vytvoří z této společnosti jeden z mnoha mrtvých atolů v oceánu globalizovaného světa.

Válka, která neskončila

3. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 33 minut

Ani padesát let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti.

Vydáváme ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války článek, který původně vyšel v BL dne 3. 8. 2012.

Učitelé v roli štvané zvěře nemohou zvládnout integraci zanedbaných dětí do škol

Ekonomická segregace je pro budoucnost závažnější než rasová

2. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Text Boba Kartouse o iracionálním přístupu kritiků vzdělávání romských dětí v běžných školách hodnotím lépe než předchozí, píše čtenářka Blažena Švandová, přesto v něm chybí cosi podstatné. Když říkám jsem pro inkluzi (A) musím taky říct (B): potřebujeme mít ve školách větší počet učitelů a asistentů, a to dobře zaplacených a nepřetěžovaných.

Korupce se děje před tím, než je smlouva uzavřena

Představa, že zveřejňování smluv omezí korupci, je bláhová

2. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Nechci Vám kazit iluzi, ale jsem přesvědčen, že zákon o registru smluv v boji proti korupci moc nepomůže, píše čtenář, jehož identitu vzhledem k předchozí neblahé zkušenosti s upozorněním na korupční jednání nezveřejňujeme, v reakci na článek o snaze poslanců ČSSD, ODS a KSČM oddálit přijetí zákona o registru smluv. Pár let se motám okolo veřejných zakázek a z předchozího zaměstnání jsem byl vyhozen, protože jsem upozornil na korupční zakázku. Naopak jsem přesvědčen, že tento zákon vymysleli sami korupčníci, protože jim nevadí a boj proti korupci se i díky tomuto zákonu dostává na slepou kolej.

Ropný faktor

30. 4. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Bloomberg vydal nedávno analýzu, která ukazuje, jak moc ztrácejí, či získávají významní světoví aktéři při současných nízkých cenách ropy. Ropný faktor se ovšem nedotýká jen fiskální pozice ropných ekonomik. ZDE

Proč česká nižší střední třída iracionálně podporovala rovnou daň

Na hranici mezi elitou a lůzou

30. 4. 2015 / Amelie Horská

čas čtení 6 minut

Ty jo, při dojíždění vlakem se musíš hodně setkávat s lůzou, co? Hned jak jsem ty slova slyšela, tak mi došlo, že tahle věta se mi ani trochu nepovedla. Vůbec. Snažila jsem se to rychle zachránit: Já sama jsem dojížděla 8 let, a děsně mě ubíjelo, když jsem musela poslouchat ty řeči o tom, co se zrovna stalo v Ordinaci v Růžový zahradě, anebo kolik stojí vepřová kýta. OK, čím dál horší. Nejen, že jsem se přiznala k tomu, že poslouchám cizí rozhovory ve vlaku a ještě si myslím, že jsem taková frajerka, že mám právo je soudit, ale použila jsem typický postoj intelektuálních snobů.

První projekt svého druhu ukazuje ohniska rozvoje vzdělávání, zdraví, občanského rozvoje a sociální rovnoprávnosti

Jak vypadá krajina sociálních inovátorů v ČR

30. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní organizace Ashoka, která podporuje síť sociálních inovátorů v různých zemích světa, představila mapu sociálních inovátorů ČR. Jde grafické zpracování z průzkumu, které ukazuje ohniska a vztahy v několika oblastech občanských aktivit a sociálního podnikání, zejména v oblasti vzdělávání, zdraví, občanský rozvoj, sociální a ekonomické rovnoprávnosti.

Proč Rusko "musí" preventivně okupovat Pobaltí

30. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Prezident Centra systémové analýzy a prognózování politolog Rostislav Iščenko - z okruhu vlivného "Izborského klubu", v jehož vedení působí mj. vicepremiér pověřený řízením vyzbrojování Dmitrij Rogozin - zveřejnil na webu NewsBalt.ru analýzu zdůvodňující, proč Rusko musí "preventivně" obsadit Pobaltí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29109