V čem je Trump nebezpečný (a v čem třeba nikoliv)

2. 2. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pravděpodobně nikdo ještě v digitální éře nemesmerizoval svět jako Donald Trump. Nevkusný, anti-intelektuální, ignorantský, agresivní a narcistní patologický lhář, který za pouhých několik dní v úřadu amerického prezidenta stihl udělat více kontroverzních kroků, než se podaří průměrnému americkému prezidentovi za celou dobu setrvání v úřadu, v podstatě okupuje globální média a zdá se, že to potrvá možná docela dlouho. Trump je nepochybně nebezpečný, otázkou ale je nakolik a kde. A zda náhodou skutečně nepředstavuje pomyslné dno, od kterého se lze odrazit, jak předpokládají optimisté.

Vedoucí politikové z Evropského parlamentu požadují, aby EU odmítla Trumpova velvyslance v Bruselu

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Šéfové hlavních politických stran v Evropském parlamentu vydali bezprecedentní apel proti Tedu Mallochovi, jehož chce Donald Trump jmenovat americkým velvyslancem u Evropské unie. Malloch řekl v britské televizi, že jeho úkol v EU je obdobný, jako byl jeho úkol v Moskvě, totiž "rozložit Sovětský svaz".

Šéfové konzervativního, socialistického a liberálního poslaneckého klubu v Bruselu poslali dopis Evropské komisi a Radě Evropy, jejichž členové představují 28 členských zemí EU, v němž požadují, aby Evropská unie odmítla jmenování Teda Mallocha americkým velvyslancem v Bruselu.

Rozhovor Britských listů 94:

Jaké hrůzy nás s Donaldem Trumpem čekají v roce 2017?

27. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Každým dnem přicházejí další a další děsivé zprávy o jednání nevypočitatelného maniaka, xenofoba, rasisty a násilníka, který se stal prezidentem Spojených států. O příčinách toho, proč k tomu došlo a o tom, co nás v zahraniční politice čeká v důsledku Trumpova zvolení prezidentem v roce 2017, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se zahraničněpolitickým redaktorem BL Danielem Veselým. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. ledna 2017. I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Transkript telefonátu Trump-Putin neexistuje. Bílý dům vypnul nahrávání

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je to naprosto pochopitelné. Kdo by chtěl, aby se nahrávalo, jak na něho křičí jeho šéf?

Ian Berman, viceprezident konzervativní Americké rady pro zahraniční politiku, informoval, že během sobotního rozhovoru Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem vypnul Bílý dům nahrávání.

Kreml vydal shrnutí telefonického rozhovoru v délce asi deseti odstavců, z něhož vyplynulo, že ruský prezident Vladimír Putin byl potěšen Trumpovým tónem.

Bílý dům ale vydal jen mlhavé prohlášení v délce jediného odstavce, že Trump "přijal blahopřejný telefonát od ruského prezidenta Vladimíra Putina".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Soudce, jehož Trump nominuje pro americký Nejvyšší soud, založil klub jménem "Fašismus navždy!"

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Neil Gorsuch, konzervativní soudce, jehož Donald Trump nominuje pro jmenování do amerického Nejvyššího soudu, založil jako student klub jménem "Fašismus navždy!" informuje britský deník Daily Mail. Založil ho, aby tím protestoval proti "levicovým tendencím" svých jezuitských učitelů na soukromé střední škole Georgetown Preparatory School nedaleko Washingtonu, kde je nyní roční školné 30 000 dolarů.

Daňová optimalizace jako sebevražda svobodné společnosti

2. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem na Radiožurnálu po poledni poslouchal analytičku Janu Klímovou, která líčila, jak bylo možno se ještě před pár lety vyhnout daním: nakoupit spoustu dluhopisů, z nichž každá měla hodnotu jedné koruny, a tedy při přepočtu daně z jedné koruny za jednu akcii se daň zaokrouhloval na nulu – a jak víme, i miliarda krát nula je nula.

Jak se v Praze uměle konstruuje nenávist

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Žádné roušky na obličej!" vyhrožuje nálepka na bistru v Praze. Samozřejmě tam nikdo nikde nechodí s žádnými rouškami. Je to umělá konstrukce nenávisti vůči neexistující "hrozbě", jíž si zbabělci mezi Čechy iracionálně navzájem dodávají odvahy. Když jsem slaboch, zbabělec a hlupák, nejjednodušší způsob, jak si dodat sebevědomí, je zkonstruovat si neexistujícího "cizáckého" nepřítele.

Donald Trump řval do telefonu na australského premiéra a po 25 minutách zavěsil

2. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Malcom Turnbull, australský premiér, zastává názor, že Donald Trump je neurvalec a násilník a na takového člověka lze reagovat pouze stejně tvrdým způsobem.

Austrálie se snaží zachránit dohodu se Spojenými státy, podle níž odtamtud USA měly přijmout 1250 uprchlíků. Donald Trump veřejně zuřil, že je to "blbá dohoda" a telefonem řval na australského premiéra. Ve středu večer Trump na Twitteru zkritizoval dohodu o výměně uprchlíků s Austrálii a označil lidi, zadržované na ostrovech Nauru a Manus za "ilegální imigranty:

Čtvrteční skandály Donalda Trumpa

2. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Lidé z obavami očekávají, co se stane, jakmile se v Bílém domě Donald Trump probudí. Od cca 14 hodin středoevropského času můžete očekávat jobovky. Ve čtvrtek se to splnilo velkou měrou:

- Trump pohrozil, že odebere federální financování Univerzitě v Berkeley za protesty proti lháři z Breitbart News

Donald Trump ve čtvrtek pohrozil, že odebere Univerzitě v Berkeley federální financování, poté, co demonstranti rozbíjeli okna a zapalovali ohně na protest proti přednášce prokázaného lháře, editora Breitbart News Milo Yiannopoulose. Jeho přednáška musela být zrušena.

"Pokud univerzita v Berkeley nedovolí svobodu projevu a chová se násilně vůči lidem s jinými názory - ODEBRAT FEDERÁLNÍ FINANCOVÁNÍ?" napsal Trump na Twitteru v 6.13 ráno.

- Při projevu "celonárodního modlení při snídani" se Trump vyjádřil, že "doslova všechny státy světa zneužívají USA":

- Zaměstnanci amerických federálních státních institucí začali při vyjadřování názorů kritických vůči Trumpovi používat šifrované komunikace:

- Trump často straší Američany teroristickými útoky a hrozbou násilím, avšak k útokům v Québeku proti muslimům neřekl nic:

- Náboženský fundamentalista, evangelikál Jerry Fallwell Jr., extremista nenávidící komunitu LGBT, byl jmenován do čela Trumpova týmu pro reformu amerického školství:

- Při "celonárodních modlitbách při snídani" si ve čtvrtek Trump stěžoval, že Arnold Schwarzenegger, který převzal jeho televizní pořad The Celebrity Apprentice, způsobil, že mu poklesla sledovanost:

Schwarzeneger na to reagoval na Twitteru: "Hele, Donalde, já mám velký nápad. Vyměňme si zaměstnání? Ty převezmi ten televizní pořad, když jsi takový expert na sledovanost, a já převezmu tvou funkci a lidi budou zase moci pokojně spát."

"Krachující" deník New York Times má nyní tři miliony předplatitelů

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Americký deník New York Times, který Donald Trump neustále označuje za "krachující", získává velké množství nových předplatitelů. Za poslední čtvrtrok 2016 si deník New York Times předplatilo nových 276 000 lidí. V týdnech po zvolení Donalda Trumpa se počet nových předplatitelů ve srovnání s předchozím obdobím zdesetinásobil.

Mezitím v Absurdistánu 15:

Smog, neúspěšná charitativní sbírka a vládní maniaci na silnici

2. 2. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Konečně je naděje na trochu čerstvého vzduchu v Polsku. Vláda strany Právo a spravedlnost, poté, co popírala, že smog je problém, se tento problém nyní rozhodla řešit. Přišlo to trochu nečekaně, pokud si pamatujeme, že právě vláda strany Právo a spravedlnost - ta, která podporuje těžbu uhlí a v podstatě zcela zlikvidovala průmysl větrných turbin, zastavila projekt výstavby první jaderné elektrárny v Polsku. Jedinou obnovitelnou energii, kterou podporuje, je geotermální projekt v Toruni. Experti pochybují, zda geotermální voda pod Toruní může poskytnout dostatečné množství energie na to, aby to bylo ekonomicky realizovatelné, ale komu by to vadilo, když tento projekt je jen dalším způsobem, jak napumpovat peníze daňových poplatníkl do podnikatelského impéria kněze Tadeusze Rydzyka, jehož média jsou hlavním pilířem propagandy vlády strany Právo a spravedlnost.

Avšak polská města byla pod krunýřem tak silného mraku kouře, že už ani tato vláda nemohla dál popírat existenci tohoto problému. Ministr životního prostředí Jan Szyszko se rozhodl jít na kořen věci. Po pečlivém výzkumu zjistil, že na vině jsou tři věci:

1. Poláci nejsou dostatečně vlastenečtí a namísto, aby doma spalovali řádné polské uhlí, pálí špatné uhlí z ciziny. Zjevně, stejně jako imigranti, ani cizácké uhlí není schopno vyhovět našim přísným polským normám. A proto je imperativem udržet bankrotující polské uhelné doly v provozu za každou cenu, prospívá to životnímu prostředí.

Populistický agitátor, který výrazně pomohl Trumpovi s kampaní, je hlavním politickým stratégem USA

Steve Bannon jako hlavní ideolog Bílého domu

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle The Associated Press a jeho zdrojů je právě Steve Bannon, poradce prezidenta Trumpa, tím člověkem, který ovlivňuje politiku Bílého domu poté, co Donald Trump převzal úřad. Stojí jak za rozhodnutím o zákazu vstupu na americkou půdu lidem z černé listiny muslimských zemí (včetně držitelů oprávnění k pobytu), tak například i za jmenováním ultrakonzervativního Neila Gursucha soudcem Nejvyššího soudu. Bannon byl Trumpem jmenován do Národní bezpečnostní rady, což je u poradce velmi nezvyklé. Bannon od roku 2012 vedl Breitbart News, médium podobné Parlamentním listům, specializované na politickou manipulaci. Trump se několikrát objevil v Bannonově talk show na Rádiu Breitbart. Bannon v nedávné minulosti vzbudil rozruch mediálními výroky typu "média jsou opoziční strana", "Média by měla držet hubu" poté, co podcenila Trumpovy šance na zvolení, nebo "Temnota je dobrá. Dick Cheney. Darth Vader. Satan. Tohle je moc."

Martina Navrátilová: Jak nám Trump sebral domov

2. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Obě jsme přišly do Spojených států jako teenageři, dívky, které utekly z komunistického režimu. Obě jsme lesbičky. V obou z nás vyvolávají činy nového amerického prezidenta slzy a hněv, píší v deníku New York Times společně Martina Navrátilová a Masha Gellen. Sdílíme ale taky jednu věc, která je méně zjevná. V důsledku tohoto hněvu a zoufalství máme nyní obě pocit, že přicházíme o svůj domov.

Prezident Trump přinesl do našich domácností strach. Obě jsme provdané za ženy, které nemají americké občanství (obě jsou to Rusky s trvalým povolením k pobytu v USA) a obě z nás vychováváme děti, některé z nichž jsou američtí občané a některé z nichž ne.

Většina Američanů si neuvědomuje, že existuje hierarchie imigrantské bezpečnosti. Držitelé trvalého povolení k pobytu jsou bezpečnější než držitelé dočasného povolení k pobytu. Politický azyl či status uprchlíka může být zrušen jediným škrtnutím pera. Tisíce lidí čeká na pohovor či na rozhodnutí o jejich žádosti o azyl. Většina z nich by musela čelit násilí nebo i smrti, kdyby byli donuceni vrátit se do své země. V této hierarchii jsou naše partnerky a naše děti bezpečnější než jiní lidé, ale přesto nám do našich domovů pronikla nejistota - už to není bezpečný domov.

Firma Anheuser - Busch zveřejnila reklamní video s uprchlickou tématikou

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Bud připomíná USA jejich imigrantské kořeny a to, že i dřívější vlny uprchlíků čelily nenávisti, a všechny tu zemi obohatily," píše Andrew Stroehlein na Twitteru. Video používá motivů, které přímo souvisí se současnou situací (nebezpečí na moři, útěk neznámou krajinou, nedůvěru) . I v ČR by bylo možné natočit reklamní video, které bude pracovat s historickým tématem migrace, jenže na to je v ČR málo odvážných korporací. Nebo vyhodnocuje komerční sektor situaci tak vyhrocenou, že by mu podobné téma uškodilo?

Ochrana státních hranic nemůže být založena na diskriminaci

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Generální tajemník OSN António Guterres vydal včera následující prohlášení. Vzniklo bezprostředně po návratu z Etiopie, která je největší hostitelskou zemí pro uprchlíky v Africe. Už desítky let nechává tato země své hranice otevřené pro desítky tisíc uprchlíků ze sousedních zemí, často za dramatických bezpečnostních podmínek.

Televize Fox News vymazala svou falešnou zprávu, že atentátník v Quebecu byl muslim, a omluvila se

1. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Úřad kanadského premiéra Justina Trudeaua si stěžoval, že televize Fox News rozšířila falešnou zprávu, že atentátník na mešitu v Quebec City byl Marokánec a muslim. Televize Fox News tuto svou falešnou zprávu po této stížnosti vymazala.

Kate Purchase, tisková mluvčí kanadského premiéra si stěžovala, že televize Fox News rozšířila dezinformaci, jaké vedou k "prohlubování strachu a šíření konfliktů". Purchasová poslala televizi Fox News oficiální stížnost na to, že po atentátu na mešitu v Quebec City rozšířila lživou informaci.

Krátce po atentátu policie zatkla dva muže, jedním z nichž byl Quebečan narozený v Maroku. V pondělí v poledne policie informovala, že jen jeden ze dvou zatčených je podezřelý. Muže původem z Maroka police považuje za svědka. Propustila ho bez jakéhokoliv obvinění.

Až v pondělí odpoledne, tedy po zveřejnění výše zmíněné informace quebeckou policií - rozšířila televize Fox News na Twitteru lživou zprávu, že obviněný je marockého původu.

Trumpova vláda se při boji proti extremismu zaměří výlučně proti islámu

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Trumpova vláda chce pozměnit a přejmenovat americký vládní program boje proti násilným ideologiím tak, aby se zaměřoval výlučně proti islamistickému extremismu. Budou zrušeny ty části tohoto programu, které se dosud zaměřovaly na boj proti atentátníkům z řad bělošských supremacistů.

Podle tiskové kanceláře Reuters to bude znamenat, že pro americkou vládu bude zřejmě obtížnější spolupracovat s muslimy, kteří už vůči ní ztratili důvěru v důsledku pátečního zákazu vstupu do USA pro občany ze sedmi převážně muslimských zemí.

"Udrží" americký politický systém Trumpa? Téměř nic tomu nenasvědčuje

1. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Od počátku neuvěřitelného politického vzestupu Donalda Trumpa - a ještě více poté, co tento člověk vyhrál volby navzdory téměř všem prognózám i aritmetické převaze soupeřky v počtu hlasů - mě fascinuje občas se vyskytující představa, že abstrakce nazývaná "americký politický systém" prý nakonec Trumpa zkultivuje a zvládne. Ve skutečnosti taková naděje nemá na své straně téměř žádné věcné důvody.

Britská Dolní sněmovna drtivou většinou schválila aktivaci článku 50 o odchodu Británie z EU

1. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Let do neznáma, přes útes do moře. A Corbyn se drží Mayové za sukni

Většinou 384 hlasů poskytla britská Dolní sněmovna premiérce Therese Mayové pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z Evropské unie poté, co Nejvyšší soud na základě iniciativy řadových občanů svým verdiktem donutil premiérku, aby předložila tuto záležitost parlamentu.

Pro brexit hlasovala kromě konzervativců kupodivu i velká část poslanců Labouristické strany, přestože jsou proti brexitu, podle známého českého postoje "Ano, soudruhu, mám sice vlastní názor, ale ostře s ním nesouhlasím." Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn poslancům nařídil. aby hlasovali pro brexit. 47 labouristických poslanců, tedy 20 procent poslanců Labouristické strany, se však proti Corbynovu příkazu postavili a hlasovali proti aktivaci článku 50. Všichni liberální demokraté a poslanci Skotské nacionální strany hlasovali proti. Skotská nacionální strana předtím předložila parlamentu návrh, aby byla aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy odmítnuta. Parlament jej hlasováním neschválil. Ultraeuroskeptikové z Konzervativní strany jásali. Jeden konzervativní poslanec se vyjádřil, že hlasování bylo jako poprava anglického krále Charlese II.

Hlavní politická reportérka BBC: "Víte, který poslanec řekl "Sebevražda"? když byl oznámen výsledek hlasování?"

Stínová ministryně spravedlnosti za skotské nacionalisty: "Konzervativci se tu poplácávají po zádech. Ti pitomci si neuvědomují, že dnes večer rozbili dvě unie."

Tisková kancelář Reuters reklasifikovala USA jako nepřátelské území pro své reportéry

1. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Šéfredaktor tiskové kanceláře Reuters Steve Adler napsal dnes svým podřízeným:

"Prvních dvanáct dní Trumpova prezidentského úřadu (ano, víc jich nebylo) bylo pro všechny opravdu pozoruhodných - a zejména problematických pro nás, kteří se zabýváme zpravodajstvím. Není to každý den, kdy americký prezident charakterizuje novináře jako "patřící k nejnečestnějším lidským bytostem na Zemi" anebo že jeho hlavní stratég označí média za "opoziční stranu". Není zrovna překvapivé, že je vzduch plný otázek a teorií jak přistupovat k této nové vládě.

My ale už víme co dělat, protože to děláme každý den a děláme to po celém světě.

Na Ukrajině zemřelo v obnovených bojích několik osob

1. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Obě strany se navzájem obviňují z ostřelování a výpadek vody a energií při teplotách -18 stupňů Celsia ohrožuje obyvatelstvo humanitární krizí

Části východní Ukrajiny se octly na pokraji humanitární krize. Obnovil se konflikt mezi Kyjevem a Ruskem podporovanými separatisty. Až 19 lidí bylo usmrceno a tisíce lidí zůstaly v tuhých mrazech bez vody a bez vytápění.

Obnovený konflikt je raným testem Donalda Trumpa a jeho deklarovaného rozhodnutí dosáhnout lepších amerických vztahů vůči Rusku. Kyjev sleduje nervózně, jak Trump opakovaně chválí Vladimíra Putina a uvažuje o zrušení protiruských sankcí.

Konflikt na Ukrajině trvá už tři roky a stál více než 10 000 životů. Před dvěma lety bylo uzavřeno v Minsku příměří, a i když nebylo dosaženo politické dohody, za poslední rok nedocházelo k rozsáhlejším bojům.

Zákaz vstupu muslimů na americkou půdu je darem z nebes pro globální džihád

1. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Je ilustrativní pozorovat, kterak přední političtí činitelé Spojených států žijí v alternativní realitě, přijde-li na přetřes boj s islamistickým fundamentalismem. Dočasný zákaz vstupu muslimů do USA je dalším, byť mnohem viditelnějším politickým opatřením, jež je zárukou stigmatizace, ba co hůře, nežádoucí radikalizace ohromného počtu muslimů. Jestliže se někdejšímu arciteroristovi Usámovi bin Ládinovi splnil vlhký sen o zatažení USA do nekončícího konfliktu na Blízkém východě, nynější nájemník Bílého domu vrchovatou měrou plní přání džihádistů z Daeše, kteří mohou spřízněné duše lovit v hlubokých vodách vzteku, bezmoci a exkluze.

Ministr zahraničí byl zvolen velmi těsně

Betsy DeVosové hrozí, že ji kongres odmítne jako ministryni školství v Trumpově vládě

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Dvě republikánské senátorky, Susan Collins a Lisa Murkowski, nechtějí podle agentury Reuters podpořit Trumpovu kandidátku na ministryni školství Betsy DeVosovou, konzervativní političku z miliardářské rodiny, která měla velké problémy s vysvětlováním toho, proč její rodinná nadace podporovala projekty útočící na lidi s odlišnou sexuální orientací.DeVosová je krom jiného propagátorkou tzv. charter schools, což jsou školy s neveřejným statusem. Demokrati potřebují pouze tři republikánské hlasy, aby se DeVosová stala historicky teprve desátou kandidátkou do vlády, kterou kongres neschválil. Bílý dům mezi tím vydal zprávu, v níž tvrdí, že DeVosová mandát určitě získá. Kongres už potvrdil nominaci Rexe Tillersona, někdejšího generálního ředitele ropné společnosti Exxon Mobile. NY Times píše, že volba byla z historického hlediska nezvykle těsná. Republikáni mají nicméně v obou komorách kongresu většinu, tudíž pro prohlasování kandidátů stačí stranická disciplína.

Americký senát potvrdil šéfa ropné společnosti Exxon s vazbami na Rusko ve funkci ministra zahraničí

1. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Navzdory znepokojujícím vazbám na Rusko potvrdil americký Senát Rexe Tillersona, bývalého šéfa ropné firmy Exxon Mobil pro funkci amerického ministra zahraničí. 53 senátorů Tillersona schválilo, 42 hlasovalo proti němu. Hlasování bylo stranicko-politicky rozdělené. Všichni Republikáni Tillersona schválili, téměř všichni Demokraté byli proti.

Anne Applebaum: "Tillerson přichází na nejzdemoralizovanější americké ministerstvo zahraničí v historii. Nevím o horším okamžiku."

Trojnásob nerozumné

Politické rozhodování v menších celcích odporuje udržitelnosti demokracie

2. 2. 2017 / Pavel Urban

čas čtení 3 minuty

"Aby si člověk udržel kontrolu nad tím, co se děje, třeba i za cenu zpomalení růstu (zato ovšem posílení udržitelnosti), musel by se systém postavený na centralizaci moci transformovat na systém, v němž těžiště rozhodování leží v menších celcích, kdy motivy rozhodování vycházejí více z konkrétních potřeb, nikoliv z abstrahovaných a naprosto odcizených mocenských halucinací o ještě větší koncentraci moci a peněz," píše Bohumil Kartous v článku Na hřbetu hurikánu. Jako abstrakce to zní hezky. Otázka je, co by to mělo znamenat v praxi.

Nenávistná společnost vytváří nenávistnou školu

Zeman ve třídách, skryté kurikulum a pedagogická statečnost

2. 2. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Proto ani nikomu nevadí, že v rozporu s demokratickou představou o svobodně, samostatně uvažujícím člověku vychovává skryté kurikulum veřejného školství své žáky ke slepé podřízenosti formálních autorit. Možná kdybychom žili ve světě Platónova Vladaře, v němž moudrý patriarcha-filozof ztělesňuje nejvyšší možnou formální i přirozenou autoritu, k níž se upíná společenský respekt, dávalo by to smysl. Jenže žijeme v reálném světě, kde v mnohých třídách visí fotografie „vladaře“ (v pořadí již druhého), jenž zpochybňuje samotný koncept lidských práv, ve světě, kde mnozí učitelé otevřeně ventilují své stereotypy anebo naopak vedou své žáky k přesvědčení, že jsou „příliš nedokonalí“, než aby se starali o věci vezdejší, v čemž je veřejně podpoří i ministryně školství. Pro co a pro koho v takovém případě hraje skryté kurikulum? A co když – pod vlivem izolacionistických tendencí hmatatelných ve střední Evropě – ve společnosti opět převáží nenávist vůči odlišnosti od určité normy a „nepřátelé“ budou veřejně exkomunikováni? Jaké potom bude takové skryté kurikulum veřejného školství? Pravděpodobně to bude skryté kurikulum nenávisti.

Škola je velmi komplexní sociální instituce. Jedním z důvodů, proč je veřejný diskurs o vzdělávání (a o škole) tak svízelný a proč v něm soupeří naprosto neslučitelné postoje a názory, spočívá v naprosto odlišném chápání významu školy pro společnost, jaké naplňuje sociální funkce a tedy jak by měla vypadat, jaký obsah a jakou formu nabývat.

Text byl napsán pro 106. vydání revue Prostor s názvem Anatomie nenávisti.

Editor televize CNN žaluje americkou vládu za to, že byl zadržen na letišti

2. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Zkušený editor televize CNN podal žalobu proti Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany některých zemí poté, co byl o víkendu zadržen na letiští v Atlantě.

Mohammed Tawfeeq, irácký občan a držitel povolení k trvalému pobytu v USA od roku 2013, se v neděli vracel z Iráku, kde pracoval na projektu televize CNN ve své roli jako manažer pro mezinárodní redakci této televizní stanice.

Činitelé na letišti v Atlantě ho zadrželi, že musejí požádat o email, zda ho smějí vpustit do země.

Tawfeeq přistál v Atlantě v neděli v 19.20 hodin, nejméně hodinmu poté, co John Kelly, tajemník na americkém ministerstvu vnitřní bezpečnosti, vydal prohlášení, že na držitele amerického povolení k trvalému pobytu se zákaz vstupu do USA nevztahuje.

Činitelé "podrobovali do USA navracející se občany s povolením k trvalému pobytu, jako je pan Tawfeeg, nevhodným omezením jejich návratu do USA a dlouhým odkladům a výslechům na letištích", praví se v žalobě podané na ministerstvo vnitřní bezpečnosti, na Kellyho, na americkou imigrační služby a na americké ministerstvo zahraničí. Žaloba argumentuje, že pracovníci těchto institucí jednali způsobem, k němuž nemají oprávnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Bodláky Václava Duška

Srdečné pozdravy z Horního Láskopravdova

2. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Slova ve štítu zámořského státu křišťálově čistá, doma o křišťálu víme mnohé. K čemu rozmazávat otrávená slůvka předních škemrajících bohatýrů. Soukromé iluze vzbuzují klamné naděje. Ctností se pyšní ti, co vlastní křišťálová očiska, vetřou se do komisí povolaných k nastolení k prověřování osob, prošetří a vyšetří bytosti zasažené bacilem lživého pokroku. Těšínská jablíčka sklizena do mrtě. A tu a tam pohovoří sadař Červ o náročné sklizni v sadu Vítězství; k čemu se žinýrovat, bratři. Nakonec, ctností trpí kdekdo – byly dnové temné, hrdina Šprček prchal za hranice všedních socialistických dnů a nenapadlo hocha od krysí řeky nic jiného, než zavolat známému, že spolehliví kamarádi z Bělehradu nezvedají telefon a zda-li nehrdina nemůže zajistit jinou bezpečnou cestu úniku – nenapadlo prchajícího šmudlu, že v telefonním vedení jsou nastraženy slechy pozorného orgánu, nebo nedbal, lišák povedený. Není jediný, kdo se žluklým máslem na hlavě vegetuje dnes na výslunní lživopravd. Vysoká škola pravdy a lásky uzavřena.

Vážné nehody z hlouposti

2. 2. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Jezdil jsem od roku 1972 do roku 1983 s náklaďákem. Už v autoškole jsem zpozoroval, že zájmem učitele Svazarmu je, aby všichni jeho žáci prošli zkouškami, i když v naší skupině byl člověk, kterému bych nesvěřil ani trakař. Psychotesty žádné. Policajti z falešného kamarádství nebo za flašku přivírali oči. Už od let šedesátých se slibovalo, že povolání řidiče nákladního auta bude učebním oborem. V Německu to je, u nás dodnes ne. Příčinou podobných nehod není počasí, ale lidská hloupost a hrabivost dopravců. Ostatně, v Rakousku a Německu o tom vědí své - o českých řidičích a technickém stavu autobusů a náklaďáků. Důležité je též pravidelné roční školení a zkoušení řidičů. Nevím, jak je to dneska.

Věk vítězné banality

2. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jeden z úžasných fenoménů způsobených koincidencí technologického vývoje a patologického individualismu. Letět na Měsíc před pár desítkami let znamenalo udělat pět fotografií. Jít dnes do koupelny znamená udělat několikanásobně více snímků. Na publikaci Worlds and Science upozornil Jáchym B. Kartous.

Bodláky Václava Duška

Podřipská čekárna

2. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Kdo si počká, ten se prý dočká, netrpěliví občané. Hysterionům se doporučuje větší konzumace česneku, prý babské léčivo zabírá, nezabere-li navštivte bez odkladu ústav duševního zdraví – urychleně. V našem ráji čekáme změny. Parlamentní štváči zákony přihýbají, kují z nich zbytečnosti utrum mobile. Strašný vichr, ptáci nelítali, šlapali pěšky. My, vichry ošlehaní podřipáci, máme pro strach uděláno. Duj větře, nás ohneš, ale nezlomíš. Genetická výbava v tomto ohledu, výrazná. Historická data vypovídají o nejedné vichřici v našich končinách, kde se v zájmu lidu napravovalo i popravovalo; Současnost zdá se veselejší. Zajedeme ostře i do zahraničních mylných záležitostí – začínáme si připadat vlastenecky, ti, co se vysmívali armádě touží sevřít samopal, kulomet a postavit se nepříteli na odpor. Malý špacír nezaškodí.

Líná huba, holé neštěstí

31. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Zkušenost je nepřenosná, i přesto vžít se do druhého je jedna ze základních rovin, co jednotlivce dělá člověkem, píše Stanislav Penc info@stanislavpenc.cz.

Jsem po sedmihodinové operaci mozku, při které jsem byl dvě hodiny v bdělém stavu. Část nádoru mně v mozku kvůli prorostlosti do důležitých funkcí musela zůstat. Teď odpočívám a dle lékařů, mám-li tu ještě nějaký čas být, ještě chvilku odpočívat musím.

Kdyby mně náhodou chtěl někdo pomoci při starosti o pět oslíků, 38 koz a kozlíků, statek s rozsáhlými pozemky a složenky, budu moc rád. Toto platí nejen teď, ale během celého roku. Na jaře začnou sena, kydání stájí, sbírání větví a kamení a další důležitá práce. Jak totiž říkala moje babička: „líná huba, holé neštěstí“.

Tyto řádky rozesílám na e-maily, kam jsem posílal informace o Kozích mejdanech a dalších aktivitách, co se mnou byly spojeny, s vědomím, že pro spoustu lidí je osobní sdělení nebo žádost o pomoc výzvou k výsměchu nebo nemístným radám. Vím ovšem, že jsou i dobří lidé a i takoví, co třeba uvítají možnost odpočinout si od tlaku velkoměsta a stresu všedního života v přírodě mezi zvířátky při smysluplné manuální práci. Od jara uvítám i krátkodobé návštěvy na rozptýlení samoty. Vhodné pro rodiče s dětmi, víkendy kamarádů nebo například i hudební skupiny. Milkovice se hodí i pro stmelování pracovních kolektivů. Všichni si zde najdou své. Ostatně proto jsem statek před skoro 18 lety kupoval a tvořil.

Děkuji i za případné sdílení nebo přeposlání těm, co by se jim tato informace mohla hodit.

P.S. Kulturně společenská slavnost Kozí mejdan pořádaná tradičně během srpnového úplňku na samotě Milkovice proběhne letos již po 17-té a to od čtvrtka 3. do pondělí 7. srpna 2017.

Těžké boje na východní Ukrajině

1. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Ukrajinští vojáci, povstalci a civilisté po desítkách umírají v recidivě bojů soustředěné především kolem města Avdějevka. Evropští představitelé varují, že hrozí humanitární katastrofa po výpadcích dodávky energií, kdy tisíce lidí zůstaly v mrazu bez zdroje tepla.

Hlavní slovo v Bílém domě má Steve Bannon. To je děsivé

1. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Bannon nemá bezpečnostní prověrku, nebyl potvrzen ve funkci, avšak v důsledku nedisciplinovaného a nesoustředěného Trumpa má nesmírnou moc

Zákaz vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí byl především dílem Steva Bannona, hlavního politického stratéga Donalda Trumpa. Byl to Bannon, který odmítl návrh, aby ze zákazu byli vyňati držitelé trvalého povolení k pobytu v USA. Byl to Bannon, který zákaz prosadil, aniž by konzultoval experty na ministerstvu vnitřní bezpečnosti či na ministerstvu zahraničí.

Je zjevné, že Bannon měl v úmyslu tímto zákazem vyvolat po celém světě zemětřesení. Byl to také důkaz, že šokující formulace v Trumpově inaguračním projevu nebyla pouze rétorika.

Není pravda, že si jmenování Steva Bannona do americké Národní bezpečnostní rady nikdo nepovšiml

1. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Zatímco je nutno říci, že pochmurná analýza Karla Dolejšího o nynější politické situaci v USA je bohužel velmi realistická, v jedné věci se myslím Karel Dolejší mýlí, poznamenává Jan Čulík. Není pravda, že si skoro nikdo nepovšiml, že Steve Bannon ovládl americkou Národní bezpečnostní radu, z níž bylo vyloučeno vedení rozvědek a vedení armády, odborníci, kteří by bývali zajistili, že rozhodnutí Národní bezpečnostní rady budou neideologická.

Naopak jeho jmenování do této vlivné funkce vyvolalo v médiích naprosté zděšení, jak se lze přesvědčit ZDE

Trump nominoval ultrakonzervativního soudce do amerického Nejvyššího soudu

1. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump nominal soudce Neila Gorsuche (49) z Colorada na uprázdněné místo u amerického Nejvyššího soudu. Gorsich zastává tvrdě konzervativní postoje a má v Republikánské straně silnou podporu.

Američtí demokraté se obávají, že Donald Trump bude prosazovat extremistickou politickou strategii v celé řadě otázek, od náboženské rovnosti až po práva na potraty, hlasovací práva, přístup k zdravotní péči, práva komunity LGBT, ochrany proti diskriminaci a v dalších otázkách.

Prominentní senátní Demokraté okamžitě Gorsuche odmítli jako "nepřijatelného" a "extremního". Je ale nejasné, zda by se jim mohlo podařit zabránit jeho potvrzení do funkce u Nejvyššího soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpův expert na vyšetřování volebních podvodů je registrován ve třech státech současně

1. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Muž kterého Donald Trump jmenoval coby autoritu na volební podvody byl v roce 2016 registrován v několika amerických státech současně. Gregg Phillips, jehož nepodložené tvrzení, že volby byly poznamenány odevzdáním 3 milionů ilegálních hlasů, Trump pověsil na Twitter, je zmiňován ve voličských seznamech států Alabama, Texas a Mississippi. V listopadu loňského roku hlasoval pouze v Alabamě.

Bílý dům: "Pětiletému chlapci jsme dali pouta, protože mohl být bezpečnostním rizikem"

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bílý dům se vyjádřil, že pětiletý chlapec byl na americkém letišti zatčen a byla mu nasazena pouta, protože byl "bezpečnostním rizikem".

Chlapec je americký občan, který má íránskou matku. Byl jedním ze 100 lidí, zadržených na základě pátečního Trumpova imigračního exekutivního příkazu.

Trumpův tiskový mluvčí Sean Spicer zadržení pětiletého chlapce energicky obhajoval:

"Předpokládat, že jen kvůli věku a pohlaví někdo nezosobňuje hrozbu, by bylo pošetilé a nesprávné."

(Viz závěr tohoto videa:)

Zdroj v angličtiněZDE

Babiš, média a příčina růstu ANO

31. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Andrej Babiš před pár lety prohlásil, že si koupil média proto, aby o něm psala pravdu. Jeho hysterický útok na Reportéry ČT, které obvinil z toho, že jsou zkorumpovaní, neboť o něm natočili investigativní reportáž, ukazuje, jak to vlastně myslel. Pravda v jeho pojetí znamená, že se nesmíte ptát na věci, které by pana Babiše mohly zdiskreditovat. A zkorumpovaný je zjevně ten, kdo se ptá, přičemž nezávislý je ten, kdo pracuje pro Babišem vlastněná média.

Pohřešuje se: Jedna páteř. Ať ji nálezce vrátí premiérce Therese Mayové

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Britská premiérka Theresa Mayová se stala v Británii terčem ostré kritiky za svou bezpáteřnost a zbabělství, že podlézá Donaldu Trumpovi, odmítá energičtěji odsoudit jeho rasistické exekutivní příkazy a nechce zrušit jeho státní návštěvu v Británii, kterou mu minulý týden slíbila:

Prezident EU Donald Tusk označil vládu Donalda Trumpa za nebezpečí pro Evropskou unii

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

V dopise 27 šéfům členských zemí Evropské unie varoval Donald Tusk, že první týdny Trumpova prezidentství příspívají k "vysoce nepředvídatelné" situaci pro Evropskou unii. Tusk varoval, že Trumpova vláda je vnější "hrozbou" Evropské unii stejně jako Čína, Rusko, radikální islám, válka a terorismus. Tyto globální problémy činí budoucnost Evropské unie "silně nepředvídatelnou".

Murdochův šéfredaktor nařizuje novinářům WSJ, že nesmějí psát o "většinově muslimských" zemích

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Gerry Baker, šéfredaktor magnátem Rupertem Murdochem vlastněného deníku Wall Street Journal nařídil svým redaktorům, aby přestali nazývat sedm zemí, jejichž občanům Trump zabránil v příjezdu do USA, "většinově muslimské země". Napsal: "Je to velmi zaujaté. Důvodem, proč byly vybrány, bylo, že je Obama identifikoval jako znepokojující země," napsal Baker svým redaktorům.

Během své předvolební kampaně požadoval Donald Trump "totální a kompletní zákaz vstupu pro muslimy", dokud američtí činitelé "nezjistí, co se děje". Trumpova vláda tvrdí, že nejde o "zákaz muslimů",. ale o "opatření proti vstupu radikálních islamistických teroristů".

Společnost Dow Jones, vlastnící Wall Street Journal, se hájí, že jde "o normální editorskou diskusi" a že šéfredaktor zároveň požadoval, aby více prostoru v deniku dostali Trumpovi kritici.

Pachatelem útoku v Quebecu je sympatizant s Le Penovou Alexandre Bissonnette

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Alexandre Bissonnette

Policie v Quebecu obvinila z vraždy šesti lidí a z pěti pokusů o vraždu zakázanou střelnou zbraní Alexandra Bissonnettea. Byl předveden k městskému soudu v Quebecu v pondělí kolem 18. hodiny. Další soudní řízení s ním bude 21. února.

Podle Bissonnettovy facebookové stránky, která byla mezitím zrušena, žil Bissonnette na předměstí Quebec City ve čtvrti Cap-Rouge. Studoval antropologii a politologii na Laval University.

V neděli večer po útoku byli zatčeni dva muži, ale policie posléze potvrdila, že jen jeden z nich je podezřívaný z atentátu. Druhý muž je nyní považován za svědka.

Bissonnette byl znám několika aktivistům v Québec City svými postoji, podporujícími Marine Le Penovou a bojujícími proti feminismu. Bissonettova facebooková stránka potvrzovala toto jeho politické přesvědčení.

Steve Bannon z amerických Parlamentních listů se de facto stal americkým prezidentem

Vyhodí Bannon svět do povětří?

31. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Steve Bannon z ultrapravicového serveru Breitbart, amerických Parlamentních listů, byl nyní novým Trumpovým exekutivním příkazem učiněn de facto prezidentem, varuje deník New York Times. Bannon byl jmenován do Národní bezpečnostní rady a tím ji zpolitizoval. Prezidentovi poradci v minulosti neměli přístup do Národní bezpečnostní rady, právě proto, aby byla ušetřena ideologických vlivů. Trump přitom z ní eliminoval předsedu spojených armádních štábů a šéfa amerických rozvědek.

Server Politico přitom varovně upozorňuje, že Bannon nic s nikým nekonzultuje a nic nesvěřuje papíru, takže neexistuje žádná dokumentace jeho rozhodování:

Jak první Trumpův týden ve funkci dokázal více než dostatečně, Trump nemá žádné zkušenosti s rozhodováním ve věcech bezpečnosti státu, nechová se při vládnutí inteligentně a zjevně vůbec nechápe, co to znamená stát v čele USA, tak rozrůzněné země. Je nezbytné, aby slyšel hlas zkušených činitelů. Jenže Bannon se nyní stal, spolu s Trumpovým zetě Jaredem Kushnerem, nejbližším Trumpovým poradcem, jemuž Trump nejvíce důvěřuje. Hlasy, které mohly nabídnout alternativní názory, byly eliminovány.

Byl to právě Bannon, který bez jakýchkoliv konzultací prosadil Trumpův nekompetentní zákaz vstupu pro občany ze sedmi muslimských zemí do USA.

Představme si, že zítra bude Trump čelit krizí ohledně Číny v Jihočínském moři anebo ohledně Ruska na Ukrajině. Bude jednat podle rad svého hlavního politického provokatéra Steva Bannona, který má tendenci vyhazovat všechno do povětří, anebo bude naslouchat zkušenějším členům své vlády, jako je ministr obrany Jim Mattis a generál Dunford?

Trump vyhodil prozatímní generální prokurátorku "za zradu"

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump okamžitě vyhodil prozatímní generální prokurátorku Sally Yatesovou, poté, co dala příkaz ministerstvu spravedlnosti, aby jeho právníci nehájili u soudu Trumpův exekutivní příkaz zakazující přístup do USA občanům ze sedmi muslimských zemí

Bílý dům v pondělí konstatoval, že Yatesová "zradila" ministerstvo spravedlnosti.

Trump požádal Dana Boenteho, amerického prokurátora z Virginie, aby Yatesovou nahradil. Oficiální Trumpův nominant protiimigrační fundamentalist senátor Jeff Sessions nebyl dosud ve své funkci potvrzen Senátem.

Moji rodiče byli z Československa přijati jako uprchlíci. To byla ovšem Amerika roku 1968, ne dnes

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Martina Navrátilová upozorňuje na článek komentátorky Washington Postu Petuly Dvořákové:

Bylo to uprostřed studené války a moji rodiče - mamince bylo 21 a otci 23 - strávili celý svůj život za železnou oponou v komunistické zemi. A rok 1968 byl pro Američany nejkrvavějším rokem války s komunismem. Toho roku zahynulo ve Vietnamu 17 000 Američanů.

A tady prošli moji rodiče branou letiště, uprostřed toho všeho, v nejlepších šatech, jaké vlastnili, dva lidé s dokumenty, které dokazovaly, že přicházejí z komunismu. Nebyli zadrženi, nebyli vyslýcháni.

Moji rodiče se o tomto víkendu dívali s hrůzou, jak uprchlíci, s ničím jiným než s kufry a sny - stejně jako oni tehdy - se setkávali s úplně jiným zacházením na amerických letištích.

Moje maminka si s hrůzou představovala, co by se bývalo stalo, kdyby tehdy prezident Lyndon B. Johnson podepsal exekutivní příkaz zakazující vstup do USA všem lidem z komunistických zemí.

Tento týden jsme se stali zemí, která uvěznila pětiletého chlapce z města Bethesda na Dullesově letišti a držela ho po dlouhé hodiny bez kontaktu s maminkou, aby zajistila, že pětiletý chlapec není teroristickou hrozbou.

Proč mám být potrestán? Nic jsem neudělal

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hoosein Khoshbakhty: Vztahy mezi Amerikou a Íránem už jsou poškozeny. Ale my jsme lidi, my nejsme vláda. My nic neděláme. Jestliže vláda udělá něco špatného z hlediska americké vlády, my za to neneseme odpovědnost. Já jsem Američan i Íránec. Co mohu dělat? Proč mám být potrestán za problém někoho jiného? Nevím, co mám dělat. Utekli jsme z Íránu do této země, protože oni tam právě dělají takovéto věci. Nevěděli jsme, že budeme stejné situaci čelit i tady. Jsem americkým občanem už 15, 20 let. A můj bratr neudělal nikde na světě nic špatného. A já jsem neudělal nic špatného. Jsem stavebník. Pracuju tady tvrdě. Stavím tady domy pro lidi. Pro Američany a jsem také Američan.

Kdy se začneme konečně dívat na muslimy jako na oběti terorismu?

31. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nevíme, kdo zaútočil v Québeku na mešitu, ale už se objevují na českém Facebooku úvahy o tom, že útočník mohl být zřejmě muslim. (Je to rasistický nesmysl, útočník byl ultrapravicový student antropologie Alexandre Bissonnette, pozn. red. BL) Co víme jistě, je to, že to byl útok na muslimském posvátném místě a že zabití budou nejspíše muslimové (asi jako bychom v případě útoku na lidi v katolickém kostele čekali, že oběťmi útoku budou katolíci).

Americká unie za občanské svobody žaluje Trumpa za porušení ústavy

31. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Federální soudci dočasně pozastavili realizaci Trumpova kontroverzního exekutivního příkazu pro uzavření hranic, ale právní bitva teprve začíná.

Během několika hodin poté, co Bílý dům zveřejnil tento exekutivní příkaz, jeho provádění zablokovalo nejméně pět federálních soudců. Jejich verdikty se lišily: v New Yorku soud zakázal vládě zadržené osoby deportovat, zatímco v Bostonu soudci zakázali vládě, aby je také zadržovala. Ve všech případech se verdikty týkaly osob, zadržených na základě tohoto exekutivního příkazu.

Nyní připravuje Americká unie pro občanské svobody frontální útok. Žaluje Donalda Trumpa za porušení ústavy. Žaloba argumentuje, že americká ústava zakazuje vládě dávat přednost určité náboženské víře.

"Trump dal najevo v televizi, že cílem je zvýhodnit křesťany. To je porušením ústavy.

Exekutivní příkaz je divoce přehnaný, přitom ze zakázaných zemí žádní teroristé nepocházejí.

Právní bitva také vznáší otázky o tom, do jaké míry je Trumpova vláda ochotna dodržovat zákonnost. V neděli přislíbilo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, že splní příkazy soudních rozhodnutí a postižené cestující osvobodí. Jenže se tak v mnoha případech nestalo.

Prezident Obama podpořil demonstranty protestující proti Trumpovu zákazu vstupu pro muslimy

30. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Pan prezident zásadně nesouhlasí s představou diskriminace jednotlivců kvůli jejich náboženství," řekl Obamův mluvčí Kevin Lewis. Dodal, že Obama je "povzbuzen" mírou angažovanosti v amerických komunitách. Lewis připomněl, že ve svém posledním oficiálním projevu jako prezident USA Obama poukázal na odpovědnost občanů být "strážce naší demokracie" i v nevolebních letech.

Obrovské demonstrace v Londýně a v dalších anglických městech proti Trumpovu zákazu muslimů a proti zbabělství Mayové

30. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Birmingham:

Glasgow:

Londýnský primátor Sadiq Khan: Dokud Trump nezruší zákaz vstupu pro muslimy, nemohu podpořit jeho státní návštěvu do Británie

30. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan: Takzvaný ISIS, Daeš, říká, že západní hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Říká, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Ale my víme, že existuje množství lidí ze Západu - včetně mě - kteří jsou hrdí na to, že jsou ze Západu, jsou hrdí na to, že jsou muslimové, a praktikují islámskou víru. Existují desítky a tisíce a miliony Američanů, kteří jsou hrdými Američany a zároveň hrdými muslimy. Existují lidé po celém světě, kteří jsou hrdí muslimové a milují Ameriku a chtějí Ameriku navštívit. Prezident Trump nechtěně nahrává tomu narativu, který tvrdí, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Že nemůžete být praktikující muslim a milovat Ameriku a chtít navštívit Ameriku. Proč to dělá?

Londýnský primátor Sadiq Khan: Za okolností, kdy je zaveden zákaz, by se státní návštěva [Donalda Trumpa] do Británie neměla uskutečnit. A já jsem zděšen, že naše paní premiérka za těchto okolností pozvala prezidenta Spojených států na státní návštěvu do Británie.

Reportérka: Takže žádná státní návštěva, dokud ten zákaz nebude zrušen?

Prozatímní americká generální prokurátorka nařídila ministerstvu spravedlnosti, aby nehájilo Trumpův exekutivní příkaz

31. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Sally Q. Yates, prozatímní americká generální prokurátorka, nařídila ministerstvu spravedlnosti, aby nehájilo u soudů Trumpův zákaz vstupu do Ameriky pro občany sedmi muslimských zemí. "Nejsem přesvědčena, že je ten exekutivní příkaz slučitelný s našimi povinnostmi a nejsem přesvědčena, že je ten exekutivní příkaz legální."

Skotská premiérka požaduje, aby Trumpova návštěva do Británie byla zrušena

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka, naléhá na Theresu Mayovou, aby důrazně promluvila proti politice Donalda Trumpa a proti hodnotám, které to odhalilo

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zdůraznila, že státní návštěva Donalda Trumpa do Británie by měla být zrušena, pokud nebude zrušen Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí. Sturgeonová také požadovala, aby britská premiérka energičtěji vyjádřila znepokojení nad Donaldem Trumpem.

Během jednání s Mayovou řekla Sturgeonová: "Všichni rozumíme, že Theresa Mayová chce budovat konstruktivní vztah, ale takový vztah musí být založen na hodnotách. Myslím, že mnoho lidí by chtělo slyšet výraznější názor od britské vlády ohledně oznámeného zákazu vstupu pro imigranty a uprchlíky. Také jsem řekla, že by bylo za těchto okolností vhodné, aby se státní návštěva neuskutečnila, zatímco tento zákaz trvá, vzhledem k pochopitelnému znepokojení lidí ohledně nich a ohledně signálů, které to vydává, a dopadu, který to má. Všichni máme povinnost hájit základní hodnoty. Mnoho lidí je opravdu znepokojeno, že zavést to, co mnoho lidí považuje za zákaz pro muslimy, za zákaz lidí kvůli jejich původu či víře, je hluboce nesprávné a bude to zřejmě kopntraproduktivní v rámci boje, na němž máme všichni zájem, proti extremismu a proti terorismu.

Co se týče zákazu vstupu pro uprchlíky, to jde podle mého názoru proti mezinárodním povinnostem, jak je určuje Ženevská konvence i proti morální povinnosti, kterou všichni máme vůči uprchlické krizi.

Jsou to otázky, které se začínají dotýkat morálních otázek, které jsou důležitější než politická strategie jednotlivých zemí. A my všichni máme povinnost pozvednout svůj hlas, pokud jsou ohroženy hodnoty, které my všichni považujeme za cenné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Verhofstadt: Trump zosobňuje třetí hrozbu Evropské unii

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt a hlavní vyjednavač EU pro brexit varoval ve své dnešní přednášce v Británii, že EU je ohrožena Donaldem Trumpem, Vladimírem Putinem a islamistickým extremismem

Trump a jeho hlavní stratég Steve Bannon jsou rozhodnutí rozbít Evropskou unii a připravují se k přípravě referend o odchodu z EU v Berlíně a v Paříži, řekl Guy Verhofstadt ve své pondělní přednášce v Chatham House. Trumpův požadavek, aby se Evropa restrukturalizovala podle národní totožnosti, znamená hru s ohněm. Pokud evropský kontinent skutečně půjde cestou návratu k nacionalismu, jak to Trump požaduje, čeká ho katastrofa.

Verhofstadt zdůraznil, že Evropě hrozí tři nebezpečí: "zradikalizovaný politický islám, který uskutečňuje útoky na evropské půdě". Druhým nebezpečím je Putin, "který se snaží Evropu ochronit zevnitř kyberútoky a financováním ultrapravicových stran, včetně Wildersovy v Holandsku a Le Penové ve Francii."

Verhofstadt dodal: "Mým dojmem je, že máme nyní třetí frontu, útočící na Evropskou unii, a tou je Donald Trump, který doufá v rozklad EU."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20906