Česká levice mezi liberalismem a fašismem

4. 3. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

Rád bych – souhlasně – reagoval na poznámku Jana Čulíka, v níž autor kritizuje Josefa Středulu, předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů, že poskytl rozhovor Parlamentním listům. Podle mého názoru jde o kritiku zcela oprávněnou a je dobře, že zazněla. Zmíněný server poskytl Středulovi prostor, který odborářský předák hodlal využít.

Jenže ve skutečnosti to byly Parlamentní listy, které využily Josefa Středulu. Středula tím totiž objektivně legitimizoval server nevalné profesionální (či spíš „profesionální“) úrovně i pověsti, jehož financování je spojeno s kontroverzní postavou českého podnikání Ivem Valentou, finančním podporovatelem nacionálně konzervativní ODS. Středula legitimizoval mimořádně odpudivou praxi Parlamentních listů, jíž je vypouštění neověřených informací a hoaxů, vytváření ovzduší nenávisti a agrese, tedy všeho toho, co spadá do agendy fašismu. Nazývejme konečně věci pravými jmény.

Rozhovor Britských listů 99:

O životě v USA: Cena je jiná, než si jeden maloval

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Helena Drašnarová, Kde je moje máma. Praha, nakladatelství Petra Štengla, 2016. ISBN: 978-80-87563-37-3, 248 stran. Cena 249 Kč, desetiprocentní sleva v knihkupectví Kosmas

K tomu: Jan Čulík, Hluboká knížka o životě a smrti ZDE

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů se spisovatelkou Helenou Drašnarovou, dcerou dramatika Jaroslava Dietla, o její knížce Kde je moje máma a o jejích neocenitelných zkušenostech z třiceti let života v multikulturních Spojených státech. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bílý dům žádá Kongres bez důkazů, aby vyšetřoval "Obamovy odposlechy"

5. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Bílý dům požádal v neděli Kongres, aby začal vyšetřovat tvrzení Donalda Trumpa, předložené bez jakýchkoliv důkazů, že prý Barack Obama ilegálně nařídil odposlechy v Trump Tower během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016.

Tiskový mluvčí Sean Spicer neposkytl žádné důkazy pro Trumpova tvrzení, avšak vyjádřil se, že zprávy o "potenciálně politicky motivovaném vyšetřování" jsou "velmi znepokojující". Spicer nespecifikoval, jaké zprávy.

Kevin Lewis, Obamův mluvčí, v sobotu popřel, že by Obama či jakýkoliv jiný činitel Bílého domu "nařídil někdy nějaké odposlechy nějakého amerického občana". "Taková tvrzení jsou prostě falešná," uvedl Lewis.

Lewis nepopřel, že Trumpovi společníci mohli být odposloucháváni, ovšem na základě soudního příkazu od federálního soudce, který rozhodl, že vyšetřovatelé mají důvodné podezření, že byl spáchán závažný zločin, nebo že sledovaná osoba pracuje pro cizí mocnost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie vyšetřuje zneužívání osobních dat k ovlivňování voličů na sociálních sítích

5. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Britský Úřad komisaře pro informace (Information Commissioner's Office, ICO) zahajuje vyšetřování toho, jakým způsobem jsou shromažďována a zneužívána osobní data voličů při politických kampaních, poté, co se to loni dělo jak před britským referendem o brexitu, tak před volbou amerického prezidenta.

Vyšetřování bylo zahájeno poté, co britský týdeník Observer přinesl minulý týden informaci, že klíčovou roli v hlasování pro brexit v Británii hrála technologická firma, částečně vlastněná americkým miliardářem. Ta přesvědčovala britské voliče, aby hlasovali pro odchod z EU.

V Severním Irsku ve čtvrtečních volbách výrazně posílili irští nacionalisté a ohrozili tak jednotu Velké Británie

5. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Zdá se, že hrozbou jednoty Spojeného království není jen Skotsko, uvažující o novém referendu o nezávislosti, tentokrát v Evropské unii, ale i Severní Irsko. V důsledku nedávno skandálu týkajícího se finančních podvodů s jedním ekologickým projektem, do něhož byla zapletena Strana demokratických unionistů (DUP), ultrakonzervativní prolondýnská strana, se rozložila severoirská vládnoucí koalice, skládající se z prolondýnských unionistů a z proirských nacionalistů ve straně Sinn Féin (Sami Irové).

Tento čtvrtek se proto v Severním Irsku konaly nové volby, v nichž výrazně posílili nacionalisté. Jak uvádí komentátor Sky News Faisal Islam, výsledek ohrozil jednotu Británie natolik, že Theresa Mayová neměla pronést svou řeč hájící jednotu Spojeného království v pátek ve skotském Glasgow, ale možná spíš v severoirském Belfastu.

Ještě před deseti měsící bylo rozložení sil v severoirské sněmovně 56 unionistů : 40 nacionalistů. Po čtvrtečních volbách je to, pozoruhodně, 40 unionistů : 39 nacionalistů. (V první polovině dvacátého století měli v Severním Irsku unionisté převahu 77 procent.)

Nejde jen o demografické změny (katolickým irským nacionalistům se rodí více dětí), ale především o vážné znepokojení občanů Severního Irska ohledně brexitu. Severní Irsko hlasovalo proti Brexitu. Od dohody s Irskou republikou a Londýnem z devadesátých let o ukončení terorismu přestala v důsledku existence Evropské unie existovat hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Brexit hrozí obnovením pevné hranice a hraničních bariér, což by bylo ekonomickou i politickou katastrofou pro Severní Irsko. Unionisté jsou pro brexit, nacionalisté jsou proti brexitu.

ODS, ideje a správní chlapi se škraloupem

3. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V roce 2010, kdy ODS ještě dokázala složit vládu premiéra Nečase, byl jedním z jejích základních hesel boj proti korupci. Jak to dopadlo, víme. Dnes, po více než třech letech v opozici, zbývají už jen „ideje“.

Současný předseda strany Petr Fiala se v rozhovoru s Martinem Veselovským snaží, velmi neobratně, oddělit skandální osobnost senátora a hazardního miliardáře Iva Valenty, který ODS finančně podporuje a s jehož stranou (Soukromníci) ODS uzavřela předvolební spojenectví, od společných idejí. Prý jediná podstatná věc, kterou by měli voliči sledovat, je ta, zda ODS za Valentovy peníze naplňuje svůj program, své ideje, nebo zda slouží Valentovým cílům. Ale liší se program ODS od cílů pana Valenty? Malý, slabý, deregulovaný stát, v němž vládnou mafie.

Odborový předák Josef Středula se zdiskreditoval poskytnutím rozhovoru nenávistnému serveru

3. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Human Rights Watch, Brusel: "Český odborový předák poskytl rozhovor nenávistnému serveru, horšímu než Breitbart. Je to normální?"

Soudnost u českých odborářů je, jak se zdá, malá. Nenávistný server Parlamentní listy páchá téměř každodenně trestné činy vyvolávání nenávisti vůči náboženství a vůči skupinám obyvatelstva. Téměř denně páchá i trestný čin šíření lživých poplašných zpráv. Všechny tři tyto trestné činy mají být podle trestního zákoníku ČR trestány třemi lety vězení nepodmíněně.

Pozoruhodně nyní tomuto   serveru poskytl rozhovor šéf odborů Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Nejenže je šéfem jedné z nejneefektivnějších odborových organizací v Evropě, která nedokáže svým členům - zaměstnancům zajistit slušné platy, nyní vychází najevo i to, že mu chybí základní etické i morální zábrany.

Neznáme jiného evropského odborového předáka, který by poskytoval rozhovory rasistickým serverům. Dovedete si představit, že by třeba šéf britského odborového kongresu nebo německých odborů poskytoval rozhovory Breitbart News? Je Středula na svou v Evropě výjimečnou spolupráci s takovýmto periodikem hrdý? Bude se s tím svěřovat svým evropským kolegům?

Aktualizace: Z rozsáhlé diskuse na Facebooku vyšlo najevo, že Josef Středula publikoval na Parlamentních listech rozhovorů víc, přestože byl údajně upozorňován, co je to za server. Ohromující je, že Josef Středula na svou obranu na Facebooku odkazuje na bláboly, publikované na Parlamentních listech. Vůbec nechápe a nedokáže připustit, že vysoký činitel odborů nemůže spolupracovat s xenofobním serverem, šířícím nenávist a pochybné "informace". Kdyby pan Středula přiznal svou chybu a veřejně se od Parlamentních listů distancoval, výrazně by posílil svou autoritu a přispěl by k zlepšení atmosféry v České republice.

Czech trade union leader has granted an interview to a hate speech website

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Josef Středula, the Chair of the Czech and Moravian Trade Union Confederation, has granted an interview to Parlamentní listy, a Czech Breitbart-like website that has been systematically spreading alarmist news and publishing hate speech directed against muslims and refugees in the Czech Republic.

It is a remarkable example of lack of moral and ethical values on the part of Mr Středula, which is also demonstrated by a number of Czech politicians who also cooperate with this highly questionable website.

Disseminating hate speech directed at religious groups such as muslims or at ethnic minorities and publishing unfounded alarmist news are criminal offences in the Czech Republic, punishable by three years' imprisonment. The Czech authorities, however, do not prosecute.

Will Mr. Středula tell his trade union colleagues in Western Europe that he  has given an interview to a Breitbart-like website?

Examples of recent headlines in Parlamentní listy:

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real NeoNazi

- Václav Klaus in Bratislava: These are not refugees, do not call them thus. That word is a naivist, European concept

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas


Read more: A Czech website which is in the forefront of spreading anti-refugee hatred

See also: Czech Republic: As if the American government advertised on Breitbart News...

V Londýně v sobotu demonstrovaly desetitisíce lidí proti rozkladu zdravotnictví za vlády Theresy Mayové

4. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V pátek Mayová v Glasgow poučovala skotskou vládu, ať neusiluje o nezávislost Skotska v rámci EU, ale ať se raději, "při své každodenní práci" postará o "zanedbané skotské školství a zdravotnictví". O zanedbaném anglickém školství, zdravotnictví, policii a věznictví se jaksi nezminila. V sobotu v Londýně proti rozkladu státního zdravotnictví za vlády Mayové demonstrovalo 200 000 lidí.

Skotský komentátor jízlivě doporučuje Mayové, aby se ona raději věnovala své "každodenní práci":

Další informace v angličtině ZDE

Jak konzervativci předstírali pro televizi, že sál byl při projevu Mayové v Glasgow plný

4. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Když v pátek přednesla v Glasgow britská premiérka Theresa Mayová projev, v němž zaútočila na snahu skotské vlády zachovat Skotsko v Evropské unii, v sále bylo tak málo lidí, že zřízenci z Konzervativní strany posílali všechny přítomné, aby si sedli do předních řad, aby nebylo vidět v televizi, že sál je poloprázdný.

Televize BBC však vytvořila falešný dojem, že sál byl plný:

Polský europoslanec: Ženy musejí vydělávat méně, protože jsou hloupější

3. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Janusz Korwin-Mikke: Víte, kolik žen je mezi první stovkou šachových hráčů? Řeknu vám, ani jedna. A samozřejmě, ženy musejí vydělávat méně než muži, protože jsou slabší, jsou menší a jsou méně inteligentní. A musejí vydělávat méně. To je všechno.

Iratxe Garcia Parez: Podle toho, co říkáte, a podle vaší teorie bych neměla právo být tu jako poslankyně, a já vím, že jste velmi rozhněván a velmi znepokojen, že my, ženy máme právo zastupovat občany v situaci rovnosti s vámi. Myslím, že musíme bránit evropské ženy proti mužům jako vy.

Trumpův ministr spravedlnosti se vyloučil z vyšetřování vazeb Trumpova týmu na Rusko uprostřed požadavků, aby odstoupil

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions oznámil, že se vyloučí z jakýchkoliv vazeb na vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Došlo k tomu po dramatickém dnu ve čtvrtek, kdy vyšlo najevo, že Sessions se loni dvakrát sešel s ruským velvyslancem ve Washingtonu a tyto schůzky zamlčel, když hovořil v Senátu pod přísahou.

Británie bude zřejmě vracet obětí mučení do zemí, odkud uprchly

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

"To, že někdo byl mučen, není důvodem pro udělení azylu," řekl britský ministr pro imigraci

Britská vláda nepovažuje to, že někdo byl mučen v zemi, z níž uprchl, za dostatečně přesvědčivý důvod, proč by mu měl být udělen azyl, řekl britský ministr pro imigraci. Robert Godwill se vyjádřil v parlamentní debatě o mučení, že ne všechny prokázané oběti mučení, které ho přežily "mají automaticky právo na ochranu", pokud nemohou přesvědčivě prokázat, že by byly znovu ohroženy mučením, kdyby byly vráceny do země, kde byly mučeny.

Debata v Dolní sněmovně se konala proto, že koncem loňského roku byla zveřejněna analýza, podle níž britské imigrační úřady ignorují důkazy o vážném mučení žadatelů o azyl.

Organizace Freedom from Torture obvinila britskou vládu z do nebe volajícího ignorování lékařských důkazů. Zkoumala 50 případů mučených osob z období od ledna 2014 do prosince 2015. Zjistila, že odvolací soudy musely napravovat rozhodnutí britského ministerstva vnitra. V 76 procentech případů, v nichž byli žadatelé o azyl mučeni, soudy při odvolacím řízení zvrátily rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně azyl obětem mučení odmítlo poskytnout.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Konkurenční výhody české ekonomiky zmizí během několika let

Češi chudí teprve budou, a brzy...

2. 3. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká ekonomika doposud těžila ze dvou konkurenčních výhod na globálním trhu. Z relativně kvalifikované a zároveň levné pracovní síly a z geografické blízkosti evropského ekonomického generátoru, Německa. V řádu let dojde k tomu, že tyto konkurenční výhody postupně vymizí. Retrotopické postoje uvnitř české společnosti a ochota namlouvat si, že stávající model je třeba upevňovat, povedou velmi pravděpodobně k velmi prudkému zchudnutí velké části obyvatelstva, a tedy ke společenským nepokojům vyvolaným rostoucí bezradností.

Co možná nevíte o příjmech v ČR

2. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Evropská komise, OECD a další instituce sbírají vcelku zajímavá data o odměňování zaměstnanců v mezinárodních srovnání. Některé údaje o ČR jsou skutečně zajímavé. Například to, že Česká republika patří mezi evropské země s největší mírou nerovnosti mezi ženami a muži žen, pokud jde o platy...

Stávky těžko mohou změnit povahu zdejšího průmyslu

1. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Pan Řezáč vidí hlavní problém nízkých mezd v ČR v tom, že se tu nestávkuje, a zřejmě má aspoň částečně pravdu. Podle mne však skutečný problém je v tom, že pokud základní koncepce ekonomické výkonnosti ČR je dána výrobou s nízkou přidanou hodnotou, pak jsou nízké platy a nízké korporátní daně asi opravdu jedinou cestou, jak obstát v globální ekonomické soutěži. Stávkováním se tohle těžko dá změnit. Klíčová je v tomto ohledu vládní koncepce vzdělávání, strategická podpora něčeho lepšího než montoven, změna mentality z těžkého průmyslu na průmysl spíše inteligentní atd.

Na druhou stranu naprosto souhlasím s tím, že je mnohem lépe pro celou naši společnost, aby zisky z výroby šly do platů pracujících tady (zvýší se tím kupní síla a možnost uživit zdejší služby, o odvodech státu nemluvě) než do zahraničí akcionářům. Odbory by v tomto měly výrazně zvýšit tlak na některé zaměstnavatele. Jenže působení odborů někdy působí velmi podivně… např. místo toho, aby odbory tlačily na vlastníka severočeských uhelných dolů, aby se se zaměstnanci více dělil o svůj zisk, tak za něho lobují, aby mohl nadále drancovat krajinu prostřednictvím prolomení těžebních limitů. To je mentalita ROH, kde tak nějak bez povšimnutí stát předal svou auru nedotknutelnosti kapitalistovi.

Lidi mají v ČR malé platy, protože se bojí stávkovat

1. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Opravdu by se měli politici starat o to, aby lidem vzrostly platy a mzdy? Politici se postarali o zákon o kolektivním vyjednávání, podle něhož se dohodou se zaměstnavateli stanovují mimo jiné platové a mzdové tarify.

Pokud se obě strany nedohodnou, je možno vyhlásit stávku, například za zvýšení mezd. To je vlastně jediná zákonná možnost, jak stávkovat. Už jste někdy slyšeli u takové stávce v České republice? Pokud ano, sem s tím.

Já jsem zatím slyšel o jakýchsi stávkových "pohotovostech", takových "bu bu bu" kterým se zaměstnavatelé mohou vesele zasmát, pokud lidi dělají.

A oni v ČR pořád dělají. I za ty mnohdy žebrácké platy a mzdy. No tak, dokud dělají, nic se neděje, řekne si zaměstnavatel, ať státní či soukromý. Týká se to stejně pokladních v hypermarketech jako učitelek a učitelů. Už jsem o tom v Britských listech kdysi dávno taky psal a je mi trapné se opakovat. Když se občas v novinách objeví, kolik třeba mladí lidé berou za měsíc, tak se musím za ně stydět, že mám vyšší důchod než oni plat. Ale můžou si za to sami, viz citát z projevu jednoho pána, který sice většinou kecá, ale v tomhle má výjimečně pravdu. Hádejte, kdo tohle nedávno řek:

Kdyby zde byly silné odbory, jako například ve Švédsku, kde odborová organizovanost je sedmdesát tři procent, tak bych vyzýval i odbory k obdobným akcím, ale i když plně podporuji požadavek odborů na zvyšování životní úrovně, tak s lítostí konstatuji, že v České republice je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent a byl bych opravdu rád, kdyby se v příštích letech poněkud zvýšila.

Kdyby zaměstnanci, vedení odbory, které u nás ve většině podniků prakticky vůbec neexistují, dokázali vyjít na dvůr a zastavit práci aspoň na půl hodiny, to by koukali, jak by se pan podnikatel nebo ředitel školy začal otáčet. Jenže oni se bojí, oni se bojí i o to, co z milosti zaměstnavatele dostávají. No tak holt mají, co chtějí. Ani Babiš jim pro nic za nic nepřidá.
                                                                                                    

V ČR jsou mizerné platy, protože lidé volí sociální demokracii

1. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Česká republika po roce 1989 definitivně opustila skupinu vyspělých průmyslových ekonomik, do níž se zařadila během industrializace v druhé polovině 19. století a v době před 1. světovou válkou. Tzv. transformace české ekonomiky započatá sice ODS, ale dovršená sociálními demokraty, z ní udělala subdodavatelskou ekonomiku závislou na zahraničních finalistech, která za takových okolností nikdy "nedožene" západní vzory. Lidé sice mohou stávkovat za vyšší platy, ale marže subdodavatelských firem jsou ve srovnání s finálními výrobci tak nízké, že strukturálně vzato žádné "dohnání" německých platů při sebevětším stávkování nikdy nehrozí.

Stávkováním by se lecčemus napomohlo

1. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Netrvrdím, že se stávkováním dožene výše platů třeba v Německu, píše František Řezáč v reakci na článek Karla Dolejšího. Ale zvýšení ostudně nízkých platů, například v hypermarketech, by se jistě dosáhlo, jenže by se to muselo zkusit. Šedivá je všechna teorie.

Kromě toho není u nás jen primární sféra, o níž Dolejší píše. A nejsou tu jen montovny. A ty montovny jsou v Německu taky, a přesto jsou tam mnohem vyšší mzdy, dohodnuté v kolektivních smlouvách. Já jsem v takové německé montovně pracoval.

O státní sféře nemluvě. Už někdy doopravdy stávkovaly učitelky? Autobusáci kdesi na severu to zkusili a jakpak začli pánové na kraji skákat a přidali jim. Zelený je strom skutečného života. Souvislost s výší odborové organizovanosti a výší mezd byla dávno prokázána. A tvrdit, že za nízké mzdy v ČR může ČSSD, no, to je poněkud zjednodušené, ale odpovídá to tomu, co píše pan Cvek, že by se o vyšší mzdy měli postarat politici. Pokud by tomu lidi uvěřili, bude to mít ANO jednoduché: Za nás bude líp. Babiš to zařídí. Jako kdysi Klaus?

Ruské ministerstvo obrany nakupuje 49 000 vlajek určených k pohřebním účelům

3. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ministerstvo obrany nakupuje 49 tisíc kusů státní vlajky Ruské federace za sumu 25 milionů rublů. Takové údaje obsahují dokumenty vyvěšené na stránce "Goszakupki", píše Genadij Zubov. Celkem v roce 2017 úřad plánuje utratit až 6,3 miliard rublů na rituální účely: Podporu vojenských pohřbů, zřízení náhrobků a památníků.

Mayová: "Sturgeonová je posedlá skotskou nezávislostí"

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová obvinila skotské nacionalisty, že zanedbávají domácí politiku a starají se "jen o získání skotské nezávislosti". Tvrdila to paradoxně v situaci, kdy se drasticky rozkládá anglické věznictví, školství i zdravotnictví, za něž Mayová nese přímou odpovědnost.

Zároveň Mayová odmítla poskytnout Skotsku pravomoci týkající se rybářství a zemědělství Skotska, které mají být po brexitu repatriovány z Bruselu.

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová se snaží přimět vládu Mayové v Londýně, aby Skotsku při vyjednávání o brexitu poskytla zvláštní podmínky, včetně setrvání Skotska ve společném evropském trhu a včetně umožnění Skotsku, aby na rozdíl od Anglie si uchovalo volný pohyb obyvatelstva se zeměmi Evropské unie.

Rozhovor Britských listů 98:

Jak lidé nenáviděli židy

24. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Jiří Holý (ed.) Cizí i blízcí. Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století. Akropolis (2016). 1048 stran. 650 Kč. (V Kosmasu sleva 10 procent.)

Jan Čulík hovoří s Jiřím Holým, profesorem na Karlově univerzitě a ředitelem Centra pro studium holocaustu o pozoruhodné nové knize "Cizí a blízcí", kterou profesor Holý s kolegy vydal o židovské kultuře v českých zemí a o postojích české většinové společnosti vůči židům. Ohromující je iracionální nenávist, kterou mnozí Češi pociťovali vůči židům skoro po celé devatenácté století a antisemitismus se otevřeně projevoval i v dílech mnoha uznávaných českých klasických spisovatelů. Šlo o úplně stejně iracionální mechanismy nenávisti, jaké nyní vznikly v ČR vůči uprchlíkům a muslimům. - Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Bodláky Václava Duška

Žádný strachy - budou prachy

3. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Dokázali jsme si, my žabaři, prodat i vodu – a přitom před lety vyšla brožurka s názvem Ta voda je tvá, ta voda je má. Jenže, není lépe číst o tom, kdo má jakou šťabajznu, a o kolik je mladší, kolik dědkové nadělali zase geniálních potomků, která má mohutnější krmidla, které kdesi nechtěně vypadly pro pohotové fotografy, co měla na těle komtesa z Nemanic, rytíř Z lomu – kde se plesalo, co na sebe nadlidi navěsili, kam, co pověsili…

Pravicová primátorka z Calais zakázala rozdávání jídla uprchlíkům

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Francouzská policie ve čtvrtek použila slzného plynu, aby zabránila dobrovolníkům poskytnout snídani asi třiceti teenagerům na poli nedaleko dálnice.

Charitativní organizace bude dál rozdávat jídlo navzdory zákazu, "z toho jednoduchého důvodu, že lidé mají hlad".

Ve snaze zabránit vzniku nového uprchlického tábora v Calais zakázala Natacha Bouchart, primátorka Calais ze středopravicové Republikánské strany "distribuci jídla uprchlíkům". Čtvrt roku poté, co Francie zlikvidovala uprchlický tábor v Calais se tam navracejí stovky lidí. Úřady už zabránily pokusu charitativních organizací otevřít ve městě pro -náctileté uprchlíky sprchy.

Rekordní počet šesti prestižních cen pro televizní práci, o niž naši čtenáři neprojevují valný zájem

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Britské televizní zpravodajství Channel Four News z války v Sýrii, na které jsme v posledních měsících v Britských listech systematicky upozorňovali víceméně za nezájmu čtenářů v ČR (koho by to taky zajímalo, že), získalo včera za tutou svou práci šest prestižních cen od britské Royal Television Society. (Rozdíl v prioritách lidí po světě a v ČR je tedy ohromující.)

Zpravodajství Channel Four News byla udělena cena za Nejlepší každodenní zpravodajství roku, dále cena za zpravodajství Channel Four News z Aleppa (Inside Aleppo), reportér a moderátor Matt Frei se stal Televizním novinářem roku, čtvrtou cenu dostal Channel Four za film Waad al-Kaeabové s názvem Poslední prodavač květin v Aleppu (film naleznete ZDE pod názvem The Gardener, mezi všemi reportážemi Channel Four News z Aleppa), mladá filmařka Waad al-Kateabová obdržela i pátou cenu jako Mladý talent roku a také šestou cenu jako Kameraman roku.

Waad al-Kateab

Filmy Channel Four News INSIDE ALEPPO ZDE

K tomu:
02. 03. 2017 Děsivé záběry vraždění v Aleppu koncem loňského roku - OSN dnes odsoudila hrůzné válečné zločiny z těch týdnů ZDE
28. 12. 2016 Stamiliony lidí viděly filmy Waad al-Kateab z východního Aleppa. Nikoliv však v ČR ZDE
17. 12. 2016 "Aleppo je místo, kde děti přestaly brečet." Scény hrůz techto dní, které natočila slavná syrská dokumentaristka ZDE

Děsivé záběry vraždění v Aleppu koncem loňského roku - OSN dnes odsoudila hrůzné válečné zločiny z těch týdnů

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Vysvětlete mi něco, poznamenává Jan Čulík. Záběry týkající se utrpení či pronásledování cizinců získávají na mezinárodních serverech, jakou jsou Channel Four News, okamžitě obrovskou sledovanost. Níže uvedenou děsivou reportáž zhlédlo od středeční večer na Facebooku Channel Four News téměř půl milionu lidí. V ČR to nikoho nezajímá. Proč? Přesto musíme zpřístupňovat civilizovaný mezinárodní diskurs do českého prostředí, to se nedá nic dělat. Na základní lidské hodnoty nemůžeme rezignovat.

V listopadu a v prosinci 2016, kdy byl svět posedlý volebním vítězstvím Donalda Trumpa a situace v Sýrii se ztratila z televizního zpravodajství, došlo při útocích Ruska a prezidenta Asada na východní Aleppo k nejhrůznějším masakrům, jak dokumentují tyto dosud nezveřejněné hrůzné exkluzivní záběry filmařky Waad al Kateab, které včera přineslo zpravodajství Channel Four News jako dokumentaci k nynějšímu verdiktu komise OSN pro Sýrii:

Komise OSN pro Sýrii odsoudila nucenou evakuaci obyvatel východního Aleppa jako válečný zločin, stejně jako tvrdé bombardování ruskými i Asadovými stihačkami, používání protibunkrových bomb proti civilistům, bombardování nemocnic a použití chemických zbraní, konkrétně chlóru proti civilistům (jak to zaznamenává výše uvedený film zpravodajství Channel Four News.

Komise OSN odsoudila i činy protiasadovské opozice, zejména nezacílené střílení do západního Aleppa jako válečné zločiny - ovšem míra válečných zločinů, které mohla páchat protiasadovská opozice a Rusko a Asadova armáda, vybavená vrtulníky a stihačkami, je nesrovnatelná.

Viníci však zřejmě nikdy nebudou pohnáni před soud. Rusko a Čína to už v OSN vetovaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpův ministr spravedlnosti utajil Senátu své rozhovory s ruským velvyslancem

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions hovořil během prezidentské kampaně dvakrát s ruským velvyslancem ve Washingtonu. Jednou v září 2016, když vyšetřovaly americké výzvědné služby ruské zásahy do prezidentských voleb a jednou v létě 2016.

Právě komunikace s ruským velvyslancem ve Washintonu Sergejem Kisljakem vedla v únoru k propuštění Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

Sessions o těchto kontaktech neinformoval Senát, když byl pod přísahou během svého konfirmačního řízení začátkem roku 2017 dotazován na možné kontakty mezi Trumpovou kampaní a Moskvou. Nyní tvrdí, že jeho rozhovory s ruským velvyslancem neměly s prezidentskou kampaní nic společného.

Bílý dům odmítl toto zjištění jako pokus Demokratů zdiskreditovat Trumpa po jeho projevu v Kongresu, který média víceméně přivítala. "Sessions se s vyslancem setkal jako člen senátního výboru pro armádu, což je naprosto v souladu s jeho svědectvím."

Během svého svědectví v Senátu dne 10. ledna Sessions uvedl, že neměl s Ruskem žádné kontakty.

Adam Schiff, vysoký Demokrat v senátním výboru pro výzvědné služby, požaduje, aby se Sessions izoloval od vyšetřování kontaktů mezi Trumpovou kampaní a Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Trumpovým ministrem obchodu bude člověk, který žehnal brexit jako příležitost převzít britský business

2. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump oznámil, že novým ministrem obchodu bude miliardář Wilbur Ross. Ross, jenž je z minulosti znám jako "král bankrotu", se dříve vyjádřil v tom smyslu, že "brexit je bohem daná příležitost převzít britský business". Jako ministr obchodu by měl vyjednávat podmínky volného obchodu mezi USA a Velkou Británií.

Bodláky Václava Duška

Proč se lidi nemaj rádi

2. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Heslo měsíce mladých rebelů – lidi málo hulej, jde to s námi z kopce. Nemáme se rádi z principu vytrvalé nemravnosti, nehorázné neústupnosti – nevážíme si za mák kvalitních osobností. I proto, bytosti milé, že nám vyděděnci lásky a povšechných znalostí předkládají ke konzumaci ducha nejednoho uhrančivého bezducha.

K čemu asi slouží vyšší výdaje na zbrojení, pane Kmoníčku?

2. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpův Bílý dům v pondělí oznámil, že hodlá zvýšit výdaje na zbrojení o 54 miliard dolarů, přestože vojenský rozpočet Spojených států činí téměř 600 miliard dolarů ročně. Tato iniciativa se jeví jako logický lapsus, neboť Trumpova administrativa s heslem „America First“ na rtech chtěla postavit na nohy americké hospodářství a nikoliv se angažovat v nákladných vojenských dobrodružstvích. Donald Trump již během předvolební kampaně sliboval modernizaci „zdecimované“ americké armády, ačkoli statistiky hovoří jinou řečí. Otázkou zůstává, kde na velkorysou finanční injekci pro Pentagon Trumpův kabinet vezme peníze a zda běžní Američané nepřijdou zkrátka.

Rozloha ledu okolo Antarktidy dosáhla rekordního minima

2. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V období, kdy je ledová plocha okolo Antarktidy na celoročním minimu, byl naměřen rekordní úbytek plochy ve srovnání s předchozími měřeními. Úbytek oproti stavu před 20 lety, kdy bylo naměřena dosavadní nejnižší hodnota, je vyčíslen na 159 tisíc čtverečních kilometrů, což je plocha takřka velikosti Floridy. Úbytek zatím není jednoznačně zdůvodněn. Zvláště pozoruhodné je, že v roce 2014 bylo naopak naměřeno dosavadní maximum. Měření se provádějí od roku 1979.

Žádost o povolení trvalého pobytu v Británii pro občany EU má 85 stran

1. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Za podání žádosti o povolení k trvalému pobytu v Británii účtují britské úřady horentní částky.

28 procent žadatelů je odmítáno, přestože žili v Británii desítky let. Mnozí Evropané, jejichž manželským partnerem je Brit nebo Britka, odcházejí nyní z Británie do jiných zemí EU. 60 procent evropských lékařů pracujících v Británii se plánuje přestěhovat do Evropské unie.

Brexit vyvolal obrovské problémy v Severním Irsku, kde se zřejmě navždy rozložila koaliční vláda probritských unionistů a proirských separatistů. Severní Irsko tvrdě závisí na otevřené hranici s Irskou republikou, která má být nyní uzavřena. Povede to k hospodářskému kolapsu Severního Irska a pravděpodobně i k obnovení terorismu. Londýn projevuje o tyto problémy nezájem.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varuje, že pokud Londýn neumožní Skotsku samostatné zvláštní podmínky, tedy volný pohyb obyvatelstva z Evropské unie a pokračující členství Skotska v evropském trhu, Skotsko znovu uspořádá referendum o nezávislosti ve snaze zůstat v Evropské unii. V důsledku tohoto varování britská libra dále poklesla. Premiérka Mayová požadavky Skotska ignoruje.

Trumpův projev v Kongresu: Držel se textu, opět opakoval různé nepravdy

1. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve svém prvním projevu před oběma komorami amerického Kongresu se Donald Trump překvapivě neodchyloval od psaného textu. Vychválil "novou éru americké velikosti". Republikáni mu nadšeně tleskali, Demokraté seděli bez reakce.

Trump vyslal smíšené signály ohledně imigrace. Hovořil o systému povolování vstupu do země založeném na "zásluhách" a vyjádřil názor, že do země by měli být vpuštěni jen ti imigranti, kteří jsou schopni se sami sebe finančně podporovat.

Oznámil vytvoření nového oddělení na ministerstvu vnitra pro "oběti zločinů spáchaných imigranty".

Bavorsko zvažuje časově neomezenou vazbu pro podezřelé z terorismu. Opozice a právníci jsou proti

1. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Bavorská vláda údajně připravila návrh zákona rušící časové omezení pro pro preventivní vazbu v případě "nebezpečných osob". Opoziční strany a právníci považují návrh za neústavní.

Aktualizace: K tomu vydalo bavorské ministerstvo vnitra nyní dementi:

Neomezené věznění pro nebezpečné osoby neplánujeme

Bavorské ministerstvo vnitra odmítlo zprávy o diskusích ohledně podmínek vazby v případě takzvaných teroristických hrozeb, podle nichž budou moci být nebezpečné osoby zadržovány po dobu neurčitou. Mluvčí bavorského ministerstva vnitra to odmítl jako přehnanou prezentaci zmíněných diskusí.

Další podrobnosti v němčině ZDE

Mezitím v Absurdistánu 18:

Velké úspěchy polských politiků v zahraničí a ve školství a závažný teologický výboj katolického myslitele

1. 3. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Polsko konečně mělo svých pět minut, po kterých ministr zahraničí Waszczykowski tolik toužil. Měl dokonce možnost promluvit s lidmi, na kterých opravdu záleží! Upřímně řečeno, jeho výměna názorů s Fransem Timmermansem o demokratických normách skončila katastrofou, ale na tom nezáleží pravicová média budou informovat jen o tom, na čem záleží.

Takže je úplně jedno, že Frans Timmermans poučoval Waszczykowského jako školáka. Wiadomości TVP, hlavní zpravodajství státní polské televize, zajistilo, že divák pochopí, že vítězství bylo na "naší" straně, tím, že se výměna názorůl sestříhá a pak se použije internetový meme, aby nikdo nemohl mít žádné pochybnosti:

Ano, tohle je opravdu nahrávka z polské státní televize...

Také náměstek ministra Morawiecki dostal svým pět minut během rozhovoru s německou Deutsche Welle. Tvrdý novinář mu dával tvrdé otázky ohledně problémů demokracie v Polsku a Morawiecki si k svému překvapení povšiml, že opakovat hesla strany Právo a spravedlnost mimo polskou státní televizi jaksi nefunguje. Snažil se vysvětlit způsob myšlení strany Právo a spravedlnost tím, že připomněl nacistické Německo:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
37830