15. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 5. 2002

Je filmový kritik odpovědný za rasovou diskriminaci Romů, kterou provádějí britské úřady na ruzyňském letišti?

Motto:

"Angličané

Emil

napřed přivazovali Indy na hlavně děl a teď provádějí v Ruzyni etnickou čistku. Hadry a žrádlo pro čs.vojáky, kteří pokládali životy pro tu jejich hnusnou zem, nám Britové po válce vyúčtovali."

(Anonymní reakce na Fóru BL na kritickou noticku britského filmového kritika o sentimentálním filmu Tmavomodrý svět.)

Vybral jsem si toto pozoruhodné motto, protože se mi zdá, že vyjadřuje názory, které nejsou v české společnosti, jejíž mnozí členové se často rádi nacionálně definují vůči vnějšímu světu defenzívně. (Ovšem, v které evropské zemi dnes nevládne v určitých vrstvách nacionalismus...) V týdeníku Observer publikoval právem známý filmový kritik Philip French kritickou poznámku o filmu Tmavomodrý svět, který, nyní přichází do britských kin. Poznamenal, že je tento film stejně stereotypní, sentimentální a absurdní jako americký film Pearl Harbor.

To, že je film Tmavomodrý svět nezávaznou, emocionálně manipulativní zábavou, která neaspiruje na to vypovědět o lidském osudu a o světě nic nového, je známo.

Je však pozoruhodné, že to, že si film dovolil - právem - zkritizovat známý filmový kritik, vedlo alespoň některé čtenáře k úsudku, že ten člověk je vinen - už prostě tím, že je Brit. Zřejmě nese sám i přímou zodpovědnost za to, že "Angličané přivazovali Indy na hlavně děl".

Právě toto připisování kolektivní viny vede Romy k tomu, že se pokoušejí emigrovat z České republiky.

Naštěstí je Philip French mimo dosah spravedlnosti rozhořčených čtenářů, kteří by ho rádi obvinili i z britského etnického filtru, praktikovaného na cestujících do Londýna na pražském letišti, proti němuž se mimochodem nezmohla na protest ani česká vláda.

Na Západě to tak ale nefunguje. Britskou vládu za zavedení etnického filtru v Ruzyni razantně kritizovaly britské sdělovací prostředky, mimochodem i Observer, a britské humanitární organizace. Londýnské ústředí organizace Amnesty International je britským etnickým filtrem v Ruzyni absolutně šokováno. Podle našich interních informací zastává v této věci britské ministerstvo zahraničních věcí "velmi nervózní postoj".

Bohužel, nátlak britských médií proti této šokující etnické segregaci nebyl dostatečně silný. Ano, britské sdělovací prostředky jako celek nesou v této věci vinu: "vzdálená země, o níž nevíme nic" (jak ji v roce 1938 charakterizoval britský premiér Neville Chamberlain, když potřeboval najít výmluvu pro Británii, aby nesplnila v Mnichově své závazky) britská média nezajímá. Nezajímá je tedy ani, že tam Británie provádí arogantní imperiální politiku.

Situace je však složitější. Jak mi sdělili někteří britští novináři, dokud se čeští Romové nedají dohromady a nezačnou demonstrovat proti etnickým čistkám v Ruzyni třeba před britským velvyslanectvím v Praze, etnický filtr na pražském letišti pro ně není zpráva. Málokdo má v Británii vůbec povědomí, že nějaká Česká republika existuje. A novináři usuzují, že pokud se Brity ostrakizovaní Romové nezmohou ani na minimální protest, celá záležitost pro ně není zajímavá. Je pro ně těžko pochopitelné, že ani lidé, etnickým filtrem postižení, proti němu nedemonstrují. Těžko však z etnického filtru obviňovat britského filmového kritika, protože dospěl k závěru, že Tmavomodrý svět je špatný film.

A že by se špatný film nesměl kritizovat, protože je český? Už v roce 1846 varoval Karel Havlíček ve slavné kritice Tylova Posledního Čecha, že je opravdu hloupé a zakomplexované, chválíme-li něco nikoliv proto, že je to dobré, ale proto, že je to "české".

Ale ono asi nevadí, že není Tmavomodrý svět moc dobrý film. Mnoho lidí i v Británii si rádo nad absurdně nerealistickým osudem českých letců, jak je stereotypně vylíčen ve filmu Tmavomodrý svět, v kině s chutí popláče. Film je masovou, nenáročnou zábavou. Režiséru Svěrákovi je nutno přiznat úspěch: podařilo se mu proniknout do mezinárodního komerčního filmového světa. To se malým kinematografiím hned tak nepovede.

A ti, kdo se v Británii na Tmavomodrý svět půjdou podívat (podporuje ho v těchto dnech silně marketingová mašinérie), se aspoň dovědí, že kdysi existovali jacísi čeští letci, kteří bojovali nejen za svobodu své země, ale i za svobodu Anglie.

Oprávněná kritika sentimentality filmu Tmavomodrý svět znovu aktualizuje známý komunikační problém: sdělnost je nepřímo úměrná složitosti a důležitosti informací. Čím jsou informace důležitější a složitější, tím méně jim většina lidí porozumí a je ochotna je vnímat. Mohu napsat akademickou studii o roli českých letců za druhé světové války, přečte si ji 200 lidí. Nebo jako Svěrák mohu natočit limonádový příběh, jehož součástí je i drobná informace, že v Británii za války bojovali také Češi - o jejich autentické zkušenosti se sice normální filmový divák nedozví nic, ale sentimentální náboj filmu povede k tomu, že se o existenci nějakých "Jugoslávců, kteří také bojovali za Británii", dovědí miliony osob? Co je důležitější?

Navzdory všemu přeji Tmavomodrému světu - právě z toho důvodu, že se alespoň někdo - doufejme - doví něco málo o Češích - v Británii úspěch.

                 
Obsah vydání       15. 5. 2002
15. 5. 2002 Internet poskytuje svobodu slova pro spodinu, mlčí-li většina. Robert Fisk: Proč mě chtějí zabít?
15. 5. 2002 Co je nového v České republice
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
13. 5. 2002 Bobos není jen Amerika Daniela  Pilařová
15. 5. 2002 O koncepci Britských listů Jan  Paul
15. 5. 2002 Je filmový kritik odpovědný za rasovou diskriminaci Romů, kterou provádějí britské úřady na ruzyňském letišti? Jan  Čulík
15. 5. 2002 Menej byrokratov až po funuse ? Lubomír  Sedláčik
15. 5. 2002 Svět knihy 2002 - obrana pořadatele Dana  Kalinová
15. 5. 2002 Jazzová sekce - Artforum pořádá non-stop čtení české a slovenské literatury
15. 5. 2002 Uprostřed dávné louky Lukáš  Bárta
15. 5. 2002 Týden a Instinkt: jedna líheň, nesrovnatelná úroveň Daniela  Pilařová
15. 5. 2002 Úpadek dobrých mravů v Radiu Svobodná Evropa Karel  Mašita
14. 5. 2002 Fukuyama: Zničí věda lidstvo?
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří  Pešek
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2002 O koncepci Britských listů Jan  Paul
15. 5. 2002 Je filmový kritik odpovědný za rasovou diskriminaci Romů, kterou provádějí britské úřady na ruzyňském letišti? Jan  Čulík
14. 5. 2002 Bytové družstvo: trestní oznámení za vyřešení problému František  Roček
14. 5. 2002 Fukuyama: Zničí věda lidstvo?   
14. 5. 2002 Mobilní telefony a benzínové pumpy   
14. 5. 2002 Historikové proti znásilňování dějin Jaroslav  Pánek, Jiří Pešek
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
13. 5. 2002 Sedánka v hudební škole Lukáš  Bárta
13. 5. 2002 Pim Fortuyn: jeho smrt by měla probudit evropské politiky ze samolibosti   
13. 5. 2002 Znovu diskuse: jaké jsou hranice demokracie v Evropě? Jan  Čulík
13. 5. 2002 Bude Čechům, žijícím v zahraničí, přece vrácen komunisty zabavený majetek? Jan  Sammer
13. 5. 2002 Svět knihy 2002: Selhání pokusu o veletrh světového formátu? Daniela  Pilařová
10. 5. 2002 O historii českého tisku - první informace   
10. 5. 2002 Čeho nabyl občan pilný, vojín zbraní zastávej Karel  Čermák

Český film RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2002 Je filmový kritik odpovědný za rasovou diskriminaci Romů, kterou provádějí britské úřady na ruzyňském letišti? Jan  Čulík
14. 5. 2002 Tmavomodrý svět jde v Británii do kin   
30. 4. 2002 Prague on Film: Festival českého filmu v Londýně a v Edinburku   
26. 4. 2002 Nový Zelenkův film: koncert o životě Jitka  Peřinová
3. 1. 2002 Bucharova Sametová kocovina vyšla knižně   
15. 11. 2001 Bucharova "Sametová kocovina" dnes na ČT 2 Jan  Čulík
3. 10. 2001 České experi(mentální) filmy z Prahy v Británii Renata  Clarková