29. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2002

Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky

"Úřady v České republice neprovedly podrobné a nezávislé vyšetřování případů svévolného zadržování osob a policejního násilí. Romům, kteří se stávali terčem rasistického násilí, policie často neposkytovala dostatečnou ochranu." To je závěr v Londýně právě vydané výroční zprávy mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International o České republice (v angličtině je plný text zde.) Níže přinášíme kompletní český překlad:

Nedostatečné vyšetřování

Dále pokračovalo vyšetřování zpráv, že desítky osob, podezřívaných z účasti na protiglobalizačních demonstracích v Praze dne 26. a 27. září 2000 byly svévolně zadrženy a policie na nich páchala násilí. Vyšetřování stížností na trestní činy, páchané policií, vykonávala Inspekce ministerstva vnitra. Existovalo znepokojení, že toto vyšetřování nemůže být považováno za nezávislé a nestranné, protože osoby, které vyšetřování prováděly, i osoby vyšetřované byly pod kontrolou téže instituce - ministerstva vnitra.

  • Ekologický právní servis, nevládní organizace pro lidská práva se sídlem v Brně, podala 27 trestních oznámení jménem obětí zneužívání lidských práv. Inspekce ministerstva vnitra se rozhodla vyšetřovat pouze tři případy, v nichž policie špatně zacházela se zadrženými osobami. Všechna ostatní trestní oznámení byla postoupena oddělení inspekce a stížností policejního prezidia, které vyšetřuje údajné kázeňské přestupky policistů. Tomuto oddělení se nepodařilo zjistit, zda se provinil nějaký policista v souvislosti se zářijovými demonstracemi nějakého kázeňského přestupku.

  • Vyšetřování Inspektorátu ministerstva vnitra údajně potvrdilo, že je možné, že policisté na dvou pražských policejních stanicích se zadržovanými osobami zacházela špatně. V jednom případě zjistili soudní znalci, že zub a dvě z deseti krvavých skvrn pocházely od jednoho polského občana. Tento občan identifikoval jednoho policistu, který byl podle jeho svědectví odpovědný za násilí na něm spáchaném. Avšak přesto nebyl Inspektorát schopen zjistit totožnost žádného z pachatelů.

    Chování Inspektorátu při tomto vyšetřování bylo stejné jako v předchozích letech, kdy Inspektorát nikdy nedokázal vyšetřit rychle a nestranně vznesená obvinění, týkající se případů mučení a špatného zacházení s vězni. To, že osoby, odpovědné za porušování lidských práv, nebyly potrestány, přispělo ke vzniku atmosféry, v níž policisté usoudili, že mohou beztrestně páchat násilí na zadržených osobách.

    V květnu doporučil Výbor OSN proti mučení, aby české úřady "zajistily nezávislé a podrobné vyšetřování veškerých obvinění, že dochází k porušování lidských práv, včetně těch, které se týkají schůzky MMF a Světové banky v září 2000, a aby poskytly Výboru OSN v jeho další periodické zprávě informace o zjištění, k nimž toto vyšetřování dospěje, a o tom, jaké kroky byly přijaty, včetně trestního stíhání pachatelů a odškodnění obětí."

    V červenci zkoumal výbor OSN pro lidská práva, jak Česká republika plní Mezinárodní smlouvu o občanských a politických právech. Dospěl k závěru, mimo jiné, že současnému systému vyšetřování stížností na policii "chybí objektivnost a důvěryhodnost a zdá se, že tento systém umožňuje beztrestnost policistů, kteří porušují lidská práva."

    Romové

    Přicházely četné zprávy, že policie nechránila Romy před útoky ani nevyšetřovala efektivně násilné útoky prot nim. Tam, kde došlo k trestnímu stíhání, soudy většinou odsuzovaly pachatele rasistických útoků za méně závažné trestné činy.

  • V dubnu zaútočila podle zpráv baseballovými pálkami skupina asi 45 skinheadů na skupinu asi 20 romských mužů v Novém Boru na severu České republiky. Skupina hlavně českých a německých mladíků oslavovala Hitlerovy narozeniny. Ačkoliv bylo podle zpráv při útoku zraněno osm Romů, do konce roku nebyl za tyto trestné činy nikdo stíhán.
  • Ota Absolon, třicetiletý muž romského původu, byl v červenci ve Svitavách e východních Čechách ubodán k smrti. Mladý muž, který byl obžalován z tohoto trestného činu, měl dlouhou historii předchozích trestů za násilné činy. Například byl v roce 1997 odsouzen k podmíněnému trestu za to, že bodl jiného romského muže do břicha. Zdá se, že soud tento trestný čin nepovažoval za rasově motivovaný útok, který by byl potrestán přísnějším trestem. Nedávno byl tento muž odsouzen za další násilný trestný čin. Soudce mu dovolil, aby zůstal na svobodě, než se bude projednávat odvolání proti tomuto nejnovějšímu rozsudku, prý proto, že se domníval, že nebude páchat další trestné činy.
  • V květnu vyjádřil Výbor OSN proti mučení znepokojení nad "pokračujícími případy diskriminace proti Romům, včetně diskriminace od místních státních činitelů, a zejména nad zprávami o tom, že policie zachází ponižujícím způsobem s příslušníky menšin, nad dalšími zprávami o násilných útocích proti Romům a nad údajným selháním policie a soudnictví, které neposkytují dostatečnou ochranu a které takové trestné činy nevyšetřují a nestíhají, a nad tím, že s pachateli trestných činů je zacházeno mírně." Stejné znepokojení vyjádřil v červenci Výbor OSN pro lidská práva.

                     
    Obsah vydání       29. 5. 2002
    29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky
    29. 5. 2002 AI: Demokratické státy omezují lidská práva
    29. 5. 2002 "Pane ministře, prosím, neposílejte nás zpět na Slovensko"
    29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy
    29. 5. 2002 Britský ministr vnitra Blunkett odpovídá slovenské školačce: Nemůžeme pustit do země každého
    29. 5. 2002 Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník Jan  Paul
    28. 5. 2002 FBI obviněna ze "sabotáže" ohledně útoků z 11. září
    29. 5. 2002 Havířov je stále bez primátora Jaroslav  Hlaváček
    29. 5. 2002 O podvodech s kreditními kartami: Hospodářské noviny informovaly čtenáře nedostatečně Pavel  Dvořák
    28. 5. 2002 Odpadkový kôš Vladimíra Železného na predaj ? Lubomír  Sedláčik
    27. 5. 2002 Než začne Evropa kritizovat USA, měla by se podívat sama na sebe
    14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
    12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
    5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
    21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    29. 5. 2002 Jak mi Patrik Kaizr zkazil Den Země anebo proč jsem přestal kupovat časopis Týden Miroslav  Šuta
    29. 5. 2002 AI: Demokratické státy omezují lidská práva   
    29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky   
    29. 5. 2002 O podvodech s kreditními kartami: Hospodářské noviny informovaly čtenáře nedostatečně Pavel  Dvořák
    29. 5. 2002 Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník Jan  Paul
    29. 5. 2002 "Pane ministře, prosím, neposílejte nás zpět na Slovensko"   
    29. 5. 2002 Britský ministr vnitra Blunkett odpovídá slovenské školačce: Nemůžeme pustit do země každého   
    28. 5. 2002 Odpadkový kôš Vladimíra Železného na predaj ? Lubomír  Sedláčik
    28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
    28. 5. 2002 Exkluzivní vyhazov na prestižní adrese Jan  Paul
    28. 5. 2002 Jak mi Český Telecom neumožnil připojení k internetu Richard  Kába
    28. 5. 2002 Korupce v české justici a další tabuová témata v českém tisku Karel  Mašita
    28. 5. 2002 Kurdský žadatel o azyl si v Sangatte sešil rty   
    27. 5. 2002 Než začne Evropa kritizovat USA, měla by se podívat sama na sebe   
    27. 5. 2002 Policejní razie v internetové kavárně a klubu Plíživá kontra - útok na svobodu tisku? Miroslav  Chovanec

    Rasismus RSS 2.0      Historie >
    29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky   
    17. 5. 2002 Zpráva o nacionalistických, fašistických a rasistických aktivitách v ČR let 1999-2000   
    6. 5. 2002 Velká Británie: konzervativní stínová ministryně zbavena funkce za rasistický vtip   
    3. 5. 2002 Oběd s rasistou   
    12. 3. 2002 Neo-rasistické desatero ředitele Národní galerie prof. M. Knížáka Mirek  Vodrážka
    26. 2. 2002 Demonstrace Pravé alternativy: Je to ta pravá alternativa pro českou politiku? Štěpán  Kotrba
    16. 10. 2001 Arogance západních zemí plodí nenávist Jan  Čulík