28. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 3. 2003

ČSSD před sjezdem: Fatální důsledky volby presidenta

Tvrzení, že volba Václava Klauze presidentem republiky je důsledkem rozvratu v ČSSD, pohřbem ČSSD, který dokonce povede k jejímu zániku (!!) jsou důsledkem nepochopení situace v ČSSD a jejím poslaneckém klubu a dílem jde o myšlenky, jejímž otcem je přání aby to tak opravdu bylo. Pověst ČSSD byla velmi poškozena ale z důvodů, které jsou asi mnohem hlubší.

Především se přehlíží, že poslanci ČSSD při třetí volbě neměli možnost volit mezi levicovým kandidátem a pravicovým kandidátem ODS, ale mezi dvěma pravicovými kandidáty z nichž jeden byl kandidátem vládní koalice. A právě v tom je ta potíž: celá řada poslanců i členů ČSSD má, z dobrých důvodů, k vládní koalici asi stejný vztah jako husitský cepník ke katolickému duchovenstvu.

Je totiž až příliš zřejmé, že dosavadní fungování vládní koalice neodpovídá volebnímu výsledku a tedy očekáváním voličů ČSSD. Nemohly proto na poslance příliš zapůsobit tvrzení, že při volbě presidenta se jedná o osud ČSSD a vlády, když většina tušila, že o ně se jednalo především při nepříliš důsledném řešení první vládní krize po neschválení "povodňových balíčků" a při nekonečném vyjednávání o podobě zákonů s těmi se kterými se prostě nemůžeme dohodnout nemáme-li resignovat na svůj program a své volební vítězství. Že jde o ně spíše tehdy, když necháváme bez povšimnutí že někteří poslanci US-DEU stále hlasují proti vládním předlohám zákonům a dokonce i proti jejich, vládou navrženému, zrychlenému projednávání. Když se od koaličních ministrů z tisku dozvídáme jak jejich předchůdci (členové ČSSD) zašantročili státní majetek, aniž by tato obvinění byla vládou postavena najisto a když příliš často čteme od koaličních ministrů (především od P. Němce) prohlášení, která jsou v příkrém rozporu s vládním prohlášením.

Tento stav vládní koalice měl pak fatální důsledek když koalice nebyla schopna postavit od počátku společného presidentského kandidáta neboť strany se k návrhům svých partnerů chovaly jako při společném vládnutí: nápad jedné strany byl pro ostatní "těžko přijatelný". Problémy pak znásobily i chyby ČSSD: podcenění volby presidenta (kandidáta jsme měli hledat hned po volbách), neobratná snaha vyšachovat ze hry Miloše Zemana pomocí nepovedeného "referenda", představa že presidentem nemůže být zvolen nikdo z představitelů politických stran (právě takový však zvolen byl) a neochota jednat o podpoře levicového kandidáta s KSČM. Právě pragmatické a obratné odmítnutí "antikomunismu" od Václava Klauze a jeho hledání podpory u KSČM slavilo úspěchy nejen při samotné volbě, ale - jak ukázali průzkumy veřejného mínění - nebylo ani občany nijak odmítnuto. A když se konečně vládní koalici podařilo najít společného kandidáta pak k tomu aby získal skutečnou podporu od všech volitelů chyběl Janu Sokolovi, který by se jistě mohl stát dobrým společným kandidátem, především čas. A ten který měl ještě nešťastně promarnil nadšeným přitakáním názorům poslanců US-DEU a pohrdavou zmínkou o "pseudoproblémech", které řeší ČSSD. To mnohé, patrně právem, nejméně znejistilo. Václav Klaus bude, jak věřím, dobrým, i když pravicovým, presidentem České republiky. Byl by Jan Sokol někým jiným?

Hledání "zrádců" v poslaneckém klubu ČSSD nemá žádný význam: nezdar volby J. Sokola nelze oddělit od všech předcházejících kol volby presidenta. Je totiž zcela zřejmé, že ti naši poslanci, kteří nevolili J. Sokola nejsou ti, kteří předtím nevolili M. Zemena. Chování členů poslaneckého klubu ČSSD si zaslouží hlubší analysu než povrchní obviňování kdekoho kdekým.

ČSSD by i v presidentských volbách byla úspěšná, kdyby se chovala tak, jak se bude muset nadále chovat jako vládní strana, nemá-li - ne přičiněním presidenta, ale svým vlastním - ztratit v toto zemi rozhodující politický vliv. Musí dokázat že zná problémy obyčejných lidí a že je umí řešit, musí předkládat svá vlastní řešení a pokud nenajde porozumění u koaličních partnerů pak musí hledat podporu u všech stran politického spektra. A přestat skuhrat: byli jsme vlivnou stranou za Václava Havla a můžeme jí být i za Václava Klause!

K tomu je ovšem zapotřebí mnohé, ale především politická obratnost, kterou jsme po volbě presidenta republiky ovšem příliš neosvědčili. Je totiž jednou z hlavních politických předností politika umět i porážku proměnit, když ne ve vítězství, tak alespoň v událost, která mu nepřináší politické škody. A právě tuto schopnost vedoucí představitelé ČSSD neprokázali! Namísto toho, abychom po volbě V. Klause deklarovali jednotu, která ani tímto faktem není otřesena, přesvědčení, že volba presidenta, byť nebyl naším kandidátem, nebude mít vliv na činnost vlády, která si nenechá mluvit do plnění svého volebního programu. Namísto toho, abychom jasně prohlásili že, po veletoči KSČM, která prokázala že je ochotna na své programové priority klidně zapomenout, bude-li z toho mít mocenský prospěch, jsme jedinou skutečně levicovou stranou, která bude důsledně hájit a prosazovat zájmy obyčejných lidí deklarujeme veřejně nejednotu a tedy i neschopnost strany. Vedení poslaneckého klubu odstoupí ze svých funkcí ( a tento klub těžce poškodí prohlášeními že s takovým klubem nechtějí mít nic společného) a předseda vlády požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry a nedementuje rázně zprávy o odvolání některých ministrů. Namísto činů ve prospěch jednoty, činy, ne-li potvrzující, tak jistě vyvolávající představu o nejednotě a politické neschopnosti strany. Je toho mnoho co budeme muset napravit!

článek ve zkráceném znění napsán pro Právo

                 
Obsah vydání       28. 3. 2003
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku
28. 3. 2003 Bush: Budeme bojovat, ať to trvá jakkoliv dlouho...
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra
28. 3. 2003 Nejdražší seznamy pod sluncem Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 O čem vypovídá "analýza" KSČM připravená pro XXXI. sjezd ČSSD? Miloslav  Ransdorf
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Fatální důsledky volby presidenta Stanislav  Křeček
28. 3. 2003 Dva Politici, jeden Manipulátor a spousta malých Kašpárků Milan  Sova
28. 3. 2003 Špidla: Bezzásadovost jako zásada Ivan  David
28. 3. 2003 Co je příčinou současného stavu Jan  Keller
28. 3. 2003 ČSSD před sjezdem: Litoměřická výzva aneb všechno je jinak Štěpán  Kotrba
28. 3. 2003 Agrese aneb o hloupé české horákyni Miroslav  Polreich
28. 3. 2003 VÁLKA: Neuvěřitelná demagogie prezidentů a vládních představitelů Zdeněk  Štancl
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského
28. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
O Bivojovi a hýždích nové kultury evropské
Hugo  Schreiber
28. 3. 2003 Reforma veřejných rozpočtů: sociální záměr nebo prostý diletantismus ? Richard  Vavřík
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Premena globálneho systému - hegemónova dilema Ľubomír  Tokár
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 O prevracaní "osi zla" na svoj obraz
28. 3. 2003 Vojnový konflikt v Iraku zasiahol aj slovenskú politickú scénu
28. 3. 2003 Európska doba ladová
28. 3. 2003 Obávaný vahhábizmus Viktor  Kovaľov
28. 3. 2003 Po Iraku: Hegemónia alebo multipolarita? Marek  Bobiš
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Trvalá svoboda neomezená mezinárodním právem Ivan  David
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech