26. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2006

Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky

Trofej v zelenooranžovém souboji a případ Švehla

Když jsem nedávno čtenářům Britských listů přál co nejméně předvolebních nechutností, asi jsem se zkrátka nestrefil. Mezitím nám v přímém přenosu zpohlavkovali ministra, premiér kvůli pomluvě podal žalobu na šéfa opozice a jen tak mimochodem jsme se dozvěděli, že Topolánek je nadšeným příznivcem nápadu přeměnit ČR v hostitele raket, které zahájí nové kolo mezinárodních závodů ve zbrojení. Tak jako kdysi v případě SS-20, ani o těchto prskavkách se nás oficiálně nikdo neobtěžoval informovat.

K tomu všemu se i v Britských listech objevila prapodivná soutěž mezi zeleným Pavlem Pečínkou a oranžovorudým Štěpánem Kotrbou  - o to, kdo druhého dokáže obvinit z většího "zločinu" na jím preferovaném politickém uskupení, aniž by sám zahlédl břevno v oku svém. V celé té májové taškařici jaksi poněkud zaniklo vyjádření OECD, že ačkoliv je dosud předčasné mluvit o světové ekonomické krizi, nynější poklesy na burzách a měnových trzích signalizují vážné problémy, které naléhavě žádají řešení. Zároveň OECD varovala, že politická koordinace reakcí jednotlivých zemí na současné problémy ve srovnání se situací z minulých let představuje výrazné zhoršení.

Předpokládám - asi naivně - že dění ve světě má pro politickou diskusi přece jen poněkud větší váhu než dohadování o tom, co, kdo, kdy a komu. Souhlasím s Jindřichem Kalousem v jeho přesvědčení, že celá česká předvolební debata - včetně té stranicky zbarvené na Britských listech - se míjí se skutečnými problémy. Jenže: Co s tím naděláme? Můžeme snad partajníky přinutit k debatě o tom, co nás skutečně ohrožuje, když mezi sebou v podstatě vedou jen prestižní spor o to, kdo má většího pindíka?

Abych nabídl jinou perspektivu než tu ovládanou panoptikem z bilboardů se smějících bestií, recykluji historku, o níž jsem už před lety na BL psal. Bohužel se totiž analogicky vztahuje k dnešní situaci.

Podle oficiálních životopisů v roce 1929 Antonín Švehla odešel z politického života Československé republiky "kvůli zhoršení zdravotního stavu". Nicméně Ferdinand Peroutka událost popisuje jinak: Švehla prý po Černém pátku na newyorské burze dospěl k názoru, že v celém uspořádání světa po I. světové válce je cosi zásadně špatně založeno, pročež to ani jako ministerský předseda nemůže zásadně změnit - a zbylých několik let života strávil doma skryt za zataženými závěsy. Proti tomuto výkladu lze namítnout, že Švehlovi bylo šestapadesát, jeho zdraví se dlouho zhoršovalo a poté, co v prezidentské volbě podpořil Masaryka, už neměl, čeho by v politice dosáhl. Jenomže od volby v roce 1927 uplynuly ještě celé dva roky, než Švehla ukončil politickou kariéru. A máme snad důvod domnívat se, že Peroutka po válce o agrárnickém premiérovi lhal?

Úvahy o tom, co znamená patřit k privilegovaným v úpadkové době, se dnes v českém prostředí příliš často nevyskytují. Jednu z mála výjimek představuje Oskar Krejčí,  který v práci Povaha dnešní krize toto téma otevřel - podle pojetí poradce bývalého premiéra Adamce úpadek české společnosti nastal po roce 1989. Nesouhlasím s datací, nicméně téma je na stole, můžeme tedy diskutovat: Jak odůvodnit snahu proniknout mezi privilegované ve chvíli, kdy elita oslabovaného národního státu není schopna řešit základní problémy, jimž společnost čelí? Kdo - kromě hochštaplerů, fanatiků  ignorujících realitu (někdy navíc s vykupitelským komplexem) a lidí politicky naivních - se vůbec hrne na místa, z nichž se nedá takřka nic rozumného dokázat?

V devatenácti letech jsem byl místopředsedou jedné politické straničky a jsem velmi rád, že toto období mého života netrvalo příliš dlouho. Moje angažmá v neziskovém sektoru nicméně vždy reflektovalo tuto cennou zkušenost. NNO za předpokladu, že deficit legitimity (neziskovky skutečně nikdo nevolí) nahradí soustavnou komunikací s veřejností a rezignují na zákulisní jednání s decizní sférou, pro mě představují jakousi rekonstituci duchovní moci slučitelnou  s demokratickou společností. Nejde tedy o žádnou náhradu nebo konkurenci politických stran. NNO jsou tu od toho, aby se zabývaly problémy, jež se do běžné politické agendy nevejdou. Cílem by pak mělo být předkládání stanovisek a návrhů, nikoli získání rozhodovacích pravomocí, jak tvrdí "teorie" NGOismu. NNO vnímám jako slabý, ale přece jen alespoň nějaký korektiv autodestruktivních tendencí v současné společnosti. Pro někoho jsou ovšem relativně slabé a vesměs chudé neziskovky slepým střevem, proti němuž má partajní politika přece jen cosi navíc, takže nevidí jiné řešení, než nastavit krk chomoutu stranické disciplíny...

Egon Bondy v poněkud rozvleklé přednášce nazvané Etika záchranného člnu interpretuje příběh o Sodomě jako mytologické paradigma pro určitý typ krizových situací. V závěru přechází k úvaze o tom, do kterého okamžiku je vůbec možné uvažovat o lidech jako o subjektech vlastních osudů. V Bondyho perspektivě, jak mnozí z čtenářů vědí, má významné místo buddhistický zákon skutkové následnosti. Podle jeho názoru - cele konzistentního s matematickou teorií katastrof, mimochodem - pokud necháme dlouho věci jednoduše běžet samospádem, dostaneme se automaticky do situace, kdy již nejhoršímu prostě nelze zabránit. Proto nepřekvapí, když ve zmíněné přednášce narazíme na následující větu: "Veď aj tí buddhisti hovoria, že keď niekedy dôjde ľudská spoločnosť do tak skazeného stavu, že už to ďalej nejde, tak aj tých zopár svätcov, čo v takej situácii by na svete ešte boli, lebo zakaždým nejaký sú, to je evidentné, aj tí sú tak pošpinení, len tým, že dýchajú ten vzduch tejto situácie, že sa nedá nič robiť, aj oni na konci tej Kaliugy sú skántrení."

Uprostřed nynější předvolební tahanice mě zajímá právě toto memento, nikoliv festival vzájemného špinění politických oponentů, jehož cílem je koneckonců dosažení privilegovaných pozic, tak jako tak podřízených imperativům stávajícího společenského samopohybu. Západní společnosti přitom začínají až příliš připomínat ojetý automobil, jehož motor podává stále slabší výkon, pročež se osádka rozhodla udržovat rychlost postupnou demontáží brzd a dalších bezpečnostních prvků. Jednotlivé politické směry se dnes liší v míře důrazu a důslednosti, s níž tento postup aplikují, nikoli v cílovém stavu, jehož bude jejich počínáním dosaženo. Nemáme tedy skutečnou, zásadní volbu. Ať už výslednou trofejí bude pečínka z Kotrby nebo kotrba z Pečínky, Evropu brzy zasáhne íránská krize a napětí ve vztazích s Ruskem. Což jsou jen některá z velmi důležitých témat, k nimž se ani jedna strana zelenooranžového souboje nevyjadřuje.

                 
Obsah vydání       26. 5. 2006
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Dotaz na Marka Síbrta Jan  Čulík
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl
27. 5. 2006 Koho volit Milan  Valach
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
27. 5. 2006 Více než 3000 mrtvých
26. 5. 2006 Myslete! Volte. Ale hlavně -- po volbách NEMLČTE! Jakub  Rolčík
26. 5. 2006 Volme sebe!
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
27. 5. 2006 Infantilní "student"
26. 5. 2006 Konečně! ČT přijala profesionální princip vybírání diváků pro diskuse Jan  Čulík
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Americkou raketovou základnu za bezvízový styk Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Alexander Geljevič Dugin: Filozofie války
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu
26. 5. 2006 Američané zkoušejí v Iráku laserové zbraně Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Další názory českých politiků
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
26. 5. 2006 Děkujeme vám, odjeďte! Helena  Pavlíková
26. 5. 2006 Panafrikanismus je žijící skutečností Mesfin  Gedlu
26. 5. 2006 Co skutečně chtějí soukromí lékaři Richard  Suda
26. 5. 2006 Nejvíce rad k podnikání pochází od lidí, kteří nepodnikají František  Hájek
26. 5. 2006 Harry Jelínek kontra Vladimír Železný Jaromír  Hájek
26. 5. 2006 Jak se sovětský důstojník zapsal do historie, aniž o tom věděl Filip  Rožánek
25. 5. 2006 Nejvyšší správní soud nařídil vyplatit Evropským demokratům peníze
26. 5. 2006 Volební výzkum České televize
26. 5. 2006 KohoVolit
25. 5. 2006 Není v televizi čas na revizi? Oldřich  Průša
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Amnesty International USA: Bush je jako Pinochet
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
25. 5. 2006 Dilema českého zdravotnictví Jan  Mertl
24. 5. 2006 Evangelium předvolebních tužeb Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 K čemu nám jsou některé úřady? Zdeněk  Belušík
26. 5. 2006 Sluha a pán? Rudolf  Převrátil
25. 5. 2006 Americké antiraketové základny v Evropě: Je docela jasné, proti komu Karel  Dolejší
24. 5. 2006 Co je důležitější? Kanyza nebo pokus českých politiků zamést pod koberec snad nejvážnější rozhodnutí posledních 17 let? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Proč neinformovala ČT o rozhodnutí českých politiků vyloučit z předvolební diskuse téma americké základny v ČR? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Jiří David: Hlad a láska Jan  Čulík
26. 5. 2006 Armáda a rozvědka rozhodují samy
27. 5. 2006 Masarykovskej ksindle!
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zelení RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
25. 5. 2006 Otázky a odpovědi ke Straně zelených Pavel  Pečínka
22. 5. 2006 O adrenalinové "analýze" zelených aneb Kotrbovi natvrdo Pavel  Pečínka
22. 5. 2006 To byl, panečku, argument Jan  Rovenský
21. 5. 2006 Zelení hadi na politickém zápraží Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Zelený terč něco vydrží Milan  Daniel
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
12. 5. 2006 Pod maskou levicové fráze Pavel  Pečínka
11. 5. 2006 Jacques: Paroubkova hra Milan  Daniel
9. 5. 2006 Prověrku na vnitru? Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit   
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
26. 4. 2006 Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených Pavel  Pečínka
26. 4. 2006 Zelené naděje, růžové sny Jiří  Kouda

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Kdo financuje ekologické NGO? Miroslav  Šuta
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
25. 10. 2005 Kdo platí, a tudíž kdo je Transparency International Štěpán  Kotrba