Co si myslí někteří diváci o žurnalistice České televize

Proč se Jan Čulík diví zpravodajství ČT?

1. 9. 2006 / Lubomír Brožek

Podivuji se údivu Jana Čulíka nad debatou v Událostech, komentářích ČT k zamýšlené americké základně, která by nepodléhala jurisdikci do té doby nezávislé hostitelské země. Česká televize naznačila svůj přístup k veřejné službě již v době balkánského konfliktu.

Poté, co jedna z humanitárních bomb zničila bělehradskou televizi, prohlásil host Daniely Drtinové, byvší redaktor ČR6, že se nejednalo o útok na sdělovací prostředek, neb bělehradská televize byla zdrojem nikoliv zpravodajství, ale propagandy. Tím dal tento čacký rek ducha najevo, že označíme-li takto účelově jakoukoliv televizi, pak se nemůžeme divit, že jí chytrá, nezávislá, demokratická humanitární bomba plným právem zavře ústa.

Komu se Česká televize po vystoupení jejích neuvěřitelných hostů Ivana Gabala a Pavla Přikryla nejeví jako propagandistická, má můj upřímný a neutuchající obdiv.

To, čeho jsme byli svědky v Událostech komentářích, lze těžko nazvat jinak nežli pohrdáním veřejnou službou, rezignací na nezávislé komentované zpravodajství a urážlivé, elitistické, přehlíživé jednání s občany, jejichž poplatky jsou sice dobré a nezbytné k fungování média, ale jejichž názory nestojí za povšimnutí a jejichž právo na objektivitu a profesionalitu klíčového média, televize veřejné služby, je možno znevážit jak je libo.

Česká televize se v neposlední řadě tímto zpravodajským vstupem Událostí a komentářů degradovala na propagandistický kanál třetí kategorie a potvrdila, že v ní přežívají služebná rezidua z dob dávno minulých, kdy devótnost k velkému bratru byla základním kritériem pravdy. Je rovněž zvláštní, že takto "vyvážené" zpravodajství nechává chladné hlavy, nejenom šéfa zpravodajství a ředitele ČT, ale i televizních radních a jediní, kdo jsou z toho opravdu smutní, rozčarovaní a zdezgustovaní jsme my, kteří celý ten trapný spektákl , nemajíce jinou možnost, platíme.

Další reakce čtenářů

Přesně, a proto jsem po pár minutách těchto pitomostí odešel raději od televize, protože to nešlo poslouchat ing. Petrásek

Vážený pane Čulíku, tak jako Gabal není "sociolog" nebo jen manžel Hybáškové, zpravodajství/publicistika ČT není prostě to, čím se nazývá, ale prostě propaganda.

Gabal je dnes hlavně firma Gabal, Analysis & Consulting, jinými slovy "poradce" nebo "PR". Ten človek (jeho "názory") mě už delší dobu nezajímá, ale nedávno měl výmluvný (míra demagogie opravdu velmi vysoká) článek v HN "Základna USA bude spíš v Polsku. Češi ji propásli ..." (dnes opět Centrum.cz hlásí, že "jsme lepší než Polsko." Hra pokračuje.)

Krátce shrnuji, nenechme se mást stručnými charakteristikami Gabal=sociolog, ČT=veřejná služba. Ale to Vy přece víte. Hezký den.

Michal Vimmer

Pane Čulík,Vy se mne (sic!) líbíte.Vy by jste (sic, správně je byste) chtěl ,aby se svět točil podle Vás, ale ono se Vám to pořád nějak nedaří. Vykašlete se na napravování světa, běžte třeba raději na ryby. Uvidíte,že nebude tak nesnášenlivej. Petr Hanilec.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.9. 2006