5. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2007

Jazzová ministryně a přítel nejvěrnější

Svobodně a vesele
můžeme dnes jíti
ze sovětské prdele
do americké řiti...
nalezeno na internetu

"Chtěla jsem odlehčit tu vypjatou a negativistickou kampaň, která diskusi o radaru provází. A také jsem chtěla věnovat panu prezidentovi Bushovi netradiční dárek," řekla ministryně Vlasta Parkanová. Podařilo se však jí i hlavnímu autorovi písně Janu Vyčítalovi daleko víc.

Když 12. dubna 1961 dorazila do Československa zpráva o prvním letu člověka do vesmíru, brněnský Orchestr Gustava Broma zrovna nahrával v ostravském rozhlase. Jaromíra Hniličku políbila hudební múza a ostravský redaktor Pavel Pácl v mžiku vymyslel oslavný text. Píseň Dobrý den, majore Gagarine byla na světě a stala se šlágrem roku. Snad každý kluk chtěl být tehdy kosmonautem, a tak si písnička získala rychle srdce publika, které absolutně nezajímalo, že se ten text poněkud politicky podbízel.

Mně bylo šest a otevřené dveře do vesmíru byly pro mne výzvou ještě několik let. A ten hlavní dveřník byl pro mne Gagarin, to byl opravdový hrdina. Že pak byl i Hrdinou SSSR a držitelem dalších vyznamenání, to mi bylo tehdy absolutně jedno, stejně, jako že Gagarinovi připíjela písnička rudým vínem.

S odstupem času jsem pak začal vidět věci v širších souvislostech - na pozadí studené války, vojenského využívání vesmíru i prosovětské propagandy. Hnilička a Pácl to všechno možná chápali už v roce 1961, ale nechci jim křivdit. Pro Orchestr Gustava Broma ovšem znamenala píseň otevřené dveře do světa - poststalinistická šlechta dokázala autory odměnit. Špatně dopadlo jenom ostravské studio - to si muselo shánět jinou kapelu.

Když si pustím píseň pro Gagarina dneska, dýchne na mne jak okamžik touhy mládí budovat a překonávat překážky ke hvězdám, tak štiplavý odér dobového patolízalství vůči sovětské moci. A teď do toho najednou ta Parkanová s Vyčítalem se songem Dobrý den, prapore hvězd a pruhů!

Paralela s písní Dobrý den, majore Gagarine se podle Parkanové přímo nabízela. Agitka to prý není. „Dělali jsme to s poctivými úmysly, s dobrým srdcem, s přesvědčením,“ řekla ministryně. S tou agitkou se ale plete, většina lidí to bude - naštěstí - právě takhle chápat. To co dnes nejvíc ubližuje dnešní KSČM - neschopnost pochopit, že její předchůdkyně KSČ byla a stále je národem vnímána jako kolaborantská organizace cizí mocnosti -, to se teď Parkanové nepochybně vrátí jako bumerang.

Nevím, jestli si Parkanová s Vyčítalem uvědomují, že zase přistavují žebřík rektálního alpinismu. Nechci jim stejně jako Hniličkovi a Páclovi křivdit, třeba si to neuvědomují. Že ale dosáhnou toho, že je lidé s tím žebříkem oba uvidí, to je podle mne nad slunce jasné. Snad je i uslyší: „Být velmoci slouhou, to já mám tak rád.“

A pak je tu ve hře další věc - v listopadu 1989 znělo Československem „nejsme jako oni“. Z tohoto konstatování, z té jasné představy o sobě samých se v posledních letech stávala pomalu, ale jistě otázka: „nejsme jako oni?“ Parkanová s Vyčítalem už vypálili jasnou odpověď na své CD-čko, které budou smět slavnostně v předklonu předat příteli nejvěrnějšímu.

Jestliže se neměníme, jsme odsouzeni k tomu, abychom dělali stejné chyby znova a znova. Úplně stejné ty chyby ale nebývají. Marx si opsal z Hegela hezký citát, že se dějiny opakuji dvakrát, poprvé je to tragédie, podruhé fraška. Bojím se trochu, aby to v Čechách nefungovalo naopak. Mohli bychom se dočkat toho, že některý z českých politiků trumfne i slavný projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku. A mohla by následovat tragédie.

Vraťme se ale k aktuálnímu songu našeho dua v porovnání se skladbou z roku 1961. Odstraňme z nich symboly obou mocností - pryč s TASSem a červeným vínem, pryč s hvězdami, pryč s praporem a džípy. A ještě oba adresáty skladeb pomyslně svlékněme - Gagarina ze skafandru a Bushe z letecké kombinézy. Co nám zbyde? Dva lidé, kteří se při skládání obou písní právě chystali do Prahy. Jeden balil do kufru Měsíc a ten druhý radar.

Beru ten Měsíc.

Hezký den, majore Gagarine, welcome.

"Zpráva TASSu

Moskva 12. dubna 1961 (TASS) - V Sovětském svazu byla 12. dubna 1961 vypuštěna na oběžnou dráhu kolem Země první kosmická loď „Východ" s člověkem na palubě.
Kosmonautem pilotem kosmické lodi „Východ" byl občan Svazu sovětských socialistických republik letec major Jurij Alexejevič Gagarin.
Start kosmické vícestupňové rakety byl úspěšný, a když kosmická loď získala první kosmickou rychlost a oddělila se od posledního stupně nosné rakety, zahájila let kolem Země.
Podle předběžných údajů činila doba oběhu kosmické lodi kolem Země 89,1 minuty; minimální vzdálenost od povrchu Země (v perigeu) činila 175 km a maximální vzdálenost (v apogeu) 302 km; rovina oběžné dráhy svírala s rovníkem úhel 65 stupňů 4 minuty.
Kosmická loď s kosmonautem vážila 4725 kg bez posledního stupně nosné rakety. S kosmonautem Gagarinem bylo navázáno a udržováno dvoustranné radiové spojení. Palubní krátkovlnné vysílače vysílají na frekvenci 9,019 megahertze a 20,006 megahertze a na ultrakrátkých vlnách 143,625 megahertze. Radiotelemetrickým a televizním systémem byl pozorován stav kosmonauta za letu.
Vypuštění kosmické lodi „Východ" na oběžnou dráhu kolem Země přestál astronaut Gagarin uspokojivě. Systémy, která zajišťovaly potřebné životní podmínky v kabině kosmicé lodi, fungovaly normálně. Podle údajů, získaných z paluby kosmické lodi „Východ" byl pilot kosmonaut major Gagarin v 9,22 hod. moskevského času nad Jižní Amerikou a vysílal: „Let pokračuje normálně, cítím se dobře."
Na dotaz ze Země, jak se mu daří, major Gagarin odpověděl: „Daří se mi dobře. Cítím se výborně. Pokračuji v letu, všechno jde dobře. Stroj pracuje normálně."
V 10 hodin 25 minut moskevského času, kdy kosmická loď „Východ" s kosmonautem majorem Gagarinem obletěla zeměkouli podle programu, bylo zapojeno brzdící zařízení a kosmická loď začala sestupovat ze své dráhy, aby přistála v určené oblasti Sovětského svazu.
Po úspěšném splnění určené výzkumu a programu letu sovětská kosmická „Východ" 12. dubna 1961 úspěšně přistála v 10,55 hodin moskevského času v určené oblasti Sovětského svazu.

Zdroj: ČTK 12. dubna 1961

12. dubna 1961

00:00 Na startovním komplexu č. 1 na základně Bajkonur (Tjuratam) byly zahájeny závěrečné prověrky kosmické lodi Vostok. Při testech byl přítomen hlavní konstruktér - Sergej Pavlovič Koroljov.

02:30 Jevgenij Anatoljevič Karpov, hlavní lékař kosmonautů, probudil kosmonauty Jurije Aleksejeviče Gagarina a Germana Stepanoviče Titova. Následovala rozcvička a snídaně, která sestávala z "kosmické" stravy v tubách: masové pyré, džem z černého rybízu a káva.

03:00 Bylo zahájeno zasedání Státní komise, které konstatovalo, že je všechno připraveno. G. Titov se začal oblékat do skafandru, jako druhý ho následoval J. Gagarin (důvodem bylo, aby Gagarin byl kratší čas bez ventilace skafandru; k ventilaci se šlo připojit až v autobuse, který kosmonauty vezl k raketě). Kosmonauti ve skafandrech vyšli před domek, kde se setkali s S. P. Koroljovem. Gagarin později o této situaci vyprávěl: "On mi dal několik doporučení a rad, které jsem nikdy neslyšel a které se mi mohly hodit během letu. Zdálo se mi, že po setkání s námi se poněkud rozveselil..." Poté kosmonauti nastoupili do modrého autobusu, který je dopravil k raketě; Gagarina a Titova doprovázeli i někteří další členové prvního oddílu sovětských kosmonautů, včetně druhého náhradníka Grigorije Grigorjeviče Neljubova.

03:50 J. Gagarin vystoupil z autobusu a podal hlášení předsedovi státní komise o připravenosti k letu, potom se obrátil s prohlášením pro tisk a rozhlas (bylo zveřejněno až po úspěšném přistání lodi Vostok). Gagarin vystoupil na plošinu výtahu, odkud pozdravil přítomné na startovní plošině, a poté vstoupil do výtahu, který jej dopravil k lodi na špici rakety.

04:10 Gagarin se poprvé ozval rádiem z kabiny lodi Vostok.

05:10 Na Bajkonuru byla vyhlášena padesátiminutová pohotovost. Vyskytla se závada při uzavírání vstupního průlezu č. 1. Poklop byl znovu otevřen a následně bez problémů znovu uzavřen.

05:30 Je vyhlášena třicetiminutová pohotovost; Titovovi bylo povoleno sundat skafandr a poté se přemisťuje na pozorovatelnu, kde se již shromáždili všichni specialisté. Nyní je jasné to, že prvním člověkem, který uskuteční kosmický let je Jurij Gagarin.

05:50 Je vyhlášena desítiminutová pohotovost, N. P. Kamanin to oznamuje Gagarinovi. Gagarin odpovídá, že rozumí a že je připraven k letu.

06:06 S.P. Koroljov oznamuje Gagarinovi minutu do startu. Gagarin potvrzuje a oznamuje zaujetí startovní pozici.

06:07 Koroljov: Zážeh.
Gagarin: Rozumím, zážeh.
Koroljov:Předběžný stupeň, mezistupeň, hlavní... Start!
Gagarin: Jedeme...

06:09 Oddělení prvního stupně. Gagarin oznamuje oddělení a oznamuje, že vibrace se podstatně snížily. Roste přetížení a Gagarin se neozývá.
Operátor volá Gagarina, ale ten se stále neozývá, další výzvu adresuje Koroljov. Gagarin se náhle ozývá a oznamuje, že byl odhozen aerodynamický kryt a průzory pozoruje Zemi. Později se ukázalo, že několikavteřinový výpadek spojení byl zapříčiněn poruchou na přenosové trase.

06:22 Vysílání kosmické lodi Vostok zachytili operátoři americké radarové stanice umístěné na Aleutských ostrovech - o pět minut později byla o události odeslaná šifrovaná zpráva do Pentagonu.

06:30 O startu Vostoku byl informován vědecký poradce amerického prezidenta Kennedyho dr. Jerome Vayzner - od startu uplynulo 23 minut (ve Washingtonu bylo 01:30 hod. po půlnoci).

06:57 Gagarin odvysílal zprávum že přeletěl Ameriku. Tisková agentura Sovětského svazu (TASS) vydává oficiální zprávu o startu kosmické lodi Vostok s kosmonautem Gagarinem na palubě.

07:13 Zpráva o startu první pilotované kosmické lodi je předána zahraničním novinářům.

07:25 Automaticky se zažehl brzdící motor lodi Vostok a kabina zahájila sestup z oběžné dráhy.

07:55 Návratová část kosmické lodi Vostok přistálana poli kolchozu Leninskij puť, jihozápadně od města Engels, blízko vesničky Smelovka. Kosmonaut přistál nedaleko na padáku.
První, kdo uviděl Gagarina byla Anna Akimovna Tachtarova, která se tak stala prvním člověkem, jež přivítal prvního kosmonauta zpět na zemi.
Gagarin byl dopraven letounem do Kujbyševa, z letiště se přemístil do hotelu, kde na radu lékařů odpočíval. Později Gagarin řekl, že den byl tak dlouhý, ale vlastní let byl velice krátký, že měl obavy, zda to nebyl jen sen.

19:00 Na počest Gagarina byla uspořádána slavnostní večeře.

20:00 Večerka pro Gagarina.

Zdroj: "První kosmonaut planety", Sovětskaja Rossija, 1981

                 
Obsah vydání       5. 6. 2007
5. 6. 2007 Myslí si Bush, že v ČR vládne prezident Ilves?
5. 6. 2007 Demonstrace proti panu Bushovi Jan  Molič
5. 6. 2007 Bush akci Greenpeace nepochopil?
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku
5. 6. 2007 Politická kontroverze zastínila skutečnost, že raketový štít je nerealizovatelný
5. 6. 2007 Daleko aktuálnější než Gagarin je Minařík Petr  Nachtmann
5. 6. 2007 Gagarin nebyl zas takový kýč Jiří  Škuba
5. 6. 2007 Návštěva potentáta Michal Z. Čenko
5. 6. 2007 Americké procesy s vězni z Guantánama se rozložily
5. 6. 2007 Pošlete Cicciolinu na Hrad ! Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush vysvětluje Putinovi:
5. 6. 2007 Demonstrace pro stoupence amerického radaru v ČR
5. 6. 2007 Greenpeace: Bush nabízí horké klima a novou studenou válku
5. 6. 2007 Pink Georgi Bushovi
5. 6. 2007 Nová ruská raketa Iskander-M bude zaměřena na americké základny v ČR a v Polsku
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
5. 6. 2007 Stydím se za to, kde žiji
5. 6. 2007 Co jsme si to zvolili? Jan  Žižka
4. 6. 2007 Parkanové Gagarin
4. 6. 2007 Mrtvola stalinismu ožila v písni Vlasty Parkanové Jan  Čulík
5. 6. 2007 Jazzová ministryně a přítel nejvěrnější Milan  Neubert
4. 6. 2007 V čele Ministerstva obrany České republiky stojí tajtrlík Jakub  Rolčík
5. 6. 2007 Parkanová je odvážná politička
5. 6. 2007 Kotrba "vzpomíná" na dobu, kterou nezažil Jan  Čulík
5. 6. 2007 Vzpomínka na majora a ty druhé Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Michael  Marčák
5. 6. 2007 Kdyby blbost uměla zpívat... Milan  Daniel
5. 6. 2007 Až na vrchol Michal  Mašín
5. 6. 2007 My jsme ta banda, banda kašparů... Vladislav  Černík
5. 6. 2007 Postmoderní srovnávání není na místě Tomáš  Krček
5. 6. 2007 K mému domovu patřil i Gagarin, Parkanovou s Vyčítalem k životu nepotřebuji
5. 6. 2007 Směs naivity, primitivismu a ideologického odhodlání
5. 6. 2007 Správná píseň Tomáš  Vymazal
5. 6. 2007 Týždeň proti vojne v Ansbachu Karol  Dučák jr.
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
5. 6. 2007 Německá politická scéna je otřesena nepokoji v Rostocku Richard  Seemann
5. 6. 2007 Německá politická scéna je otřesena nepokoji v Rostocku, aneb když pravda není celá
5. 6. 2007 Říman chce nechat jmenovat kozla zahradníkem Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bublan versus Šándor aneb Co s velkým bratrem?
5. 6. 2007 Rowlingová už nemá nic proti klecovým lůžkům
5. 6. 2007 Masarykova historie o zabití koček Michal  Petřík
5. 6. 2007 Není prohrou, ale někdy projevem síly přijmout neuskutečnění toho, co si člověk tolik přál Jan  Paul
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
5. 6. 2007 Demonstrace proti konferenci G8 v Heiligendammu, aneb Uwe  Ladwig
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města
4. 6. 2007 Bush horší než Madonna, aneb Který předklon bude nejhlubší? Luděk  Toman
4. 6. 2007 Na jihu Číny utajují nepokoje vzniklé kvůli politice jednoho dítěte Kateřina  Procházková
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Zájmy a politika Jindřich  Kalous
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC
4. 6. 2007 Kriminalizace života společnosti znepokojuje justici Zdeněk  Jemelík
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Bush sice oslabuje, ale pravice v USA asi ne Greg  Evans
4. 6. 2007 Jsme národem lokajů a přičinlivých služebníčků? Jakub  Rolčík
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce