10. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 7. 2008

Klystýr, nebo kůrovec?

Jako voliči ODS mi není lhostejné, v jakém povážlivě křehkém zdravotním stavu a duševním rozpoložení se v posledních měsících nachází i mnou ve volbách volený nejvyšší činovník MZd ČR, ministr zdravotnictví ČR MUDr. Tomáš JULÍNEK. Fantasmagorický obraz Fantomase české politiky přiostřují média, opoziční poslanci a úhlavní nepřátelé - klubko zmijí KubkoRath a tu více či méně nerudného hromotluka velkopansky poučují, co dělá správně a co ne. Protože chci, aby můj volený politik vydržel co nejdéle ve funkci a vyhnul se obezitě, vysokému tlaku, cukrovce, chronickému alkoholismu a stihomamu, jako jeho výsostný volič se mu pokusím ukázat cestu z neosvětleného konce zdravotnického tunelu, píše soukromý gynekolog MUDr. Hynek Hlavenka.

1. Kardinální problém odporu vůči reformě je znám - není možné tvořit zisk ze základního fondu zdravotního pojištění. I Švýcarsko není tak bohaté, aby něco takového povolilo. A tak by mohlo stačit, když si finanční dravci vytvoří zisk jen ze zákonem definované nadstandartní péče, kterou si budou vzájemně a činorodě konkurovat k naší blažené spokojenosti. Ing. Tomáš Chrenek a jemu podobní se nepotřebují ponižovat parazitizmem na zákonem definovaném koláči standartní a hrazené péče a pojídáním many nebeské ve formě 15% vysávání veřejného zdravotního pojištění. Jsou tak dobří, že se uživí i při vyšší míře podnikatelského rizika, tj. konkurencí nadstandartních služeb a propracovaného know-how. Nepodnikat se základním fondem veřejného zdravotního pojištění a nevytvářet z něj zisk by mělo být Biblí zdravotní politiky sebevědomé pravicové strany. Přestaňme si nalhávat, že podtextem těchto aktivit není moc, vliv a ještě větší "jak chutná moc a vliv".

2. Je třeba zbořit ideologickou fikci a médii živenou představu, že lékaři nebetyčně plýtvají. Lékaři ve zdravotnictví plýtvají ze všech účastníků nejméně, máme-li na mysli absolutní částky v korunách českých. . Veřejné zdravotnictví je organizovaně a v souladu se zákony této země vysáváno propletencem sítí a vztahů mezi zdravotnickými manažery, prodejci předražené a mnohdy zbytné zdravotnické techniky a dalšími a dalšími firmami, které se v systému jen díky korumpování a konexím vezou. Je zarážející, že se nezávislý tisk věnuje jen spodním patrům korupce ve zdravotnictví /míněno korumpování lékařů farmaceutickými firmami/, ale provizím a jiným nestandartním přilepšením , které dostávají ti, kteří rozhodují o nákupech velmi drahé zdravotnické techniky a o službách, kterých se zdravotnická zařízení programově zbavují na úkor spřátelených firem, se taktně mlčí.Ročně takto vysublimuje cca 20 mld. korun. Dalších 20 mld. se rozkutálí leckde, v lékové politice, zbytnělém zdravotním transportu, a dále např. v neefektivní práci úředníků zdravotních pojiš'toven, Efektivita těchto pracovníků a milovníků právních kliček nepřehledného zdravotnického práva je dvakrát nižší, než je efektivita průměrného byrokrata ve státní správě. A to je panečku nějaká nevýkonnost!

3. Umění naschouchat je základní devízou a matkou velkorysosti moudrého politika. Zdá se, že by se ministr měl zamyslet nad tím, jestli je lepší poslouchat kritiky nebo přihluchle omílat neobhajitelné. Největší kritiku a kontroverze vyvolává privatizace veřejného statku - veřejného zdravotního pojištění. Ačkoliv je známo, že nejlevnějším a nejefektivnějším systémem zdravotního pojištění je regulovaný trh a jedna státní či soukromá platebna, je nám podsouváno, že je tomu jinak. Na zdravotnické reformě takto navržené menší skupina vydělá a větší množina prodělá.Chceme-li začít privatizovat veřejné služby, položme si otázku, jakou máme politickou podporu. Pokud ji nemáme, můžeme být obviňování z lecčeho. Například z toho, jak měnit politický program strany nestandartní a neparlamentní cestou. Potom se i já jako budoucí lobyista se svou budoucí advokátní kanceláří a se svými budoucími finančníky hlásím do výběrového řízení na privátní správu a výběr státních pěněz - daně z příjmů a sociálního pojištění. V prvním přídadě mi bude stačit vývar asi desetiprocentní a ve druhém případě vzhledem ke stamiliardovému obratu by stačilo jen procent pět.

4.Je třeba si přiznat, že lomoz kolem zdravotnických poplatků odvádí pozornost od podstatných věcí, např. jestli nejsou připravované zákony šity na míru jistým finančním uskupením. Jistá finanční uskupení ale mohou podnikat jen tehdy, pokud najdou jisté dostatečné množství nositelů výkonů - lékařů a sester - kteří za jistých, ať už standartních či nestandartních podmínek , než je ve státech Evropské unie obvyklé, budou s láskou či z donucení pracovat, jinak řečeno modifikovaně / někdy lege, někdy non-lege artis/ léčit. Zdá se, že současný ministr zdravotnictví dokázal to, co se jiným nepovedlo - v podstatě sjednotit vědce-lékaře z fakultních nemocnic, lékaře ostatních nemocnic i ambulantní kolegy téměř všech odborností na odporu proti některým částem zdravotnické reformy, což je výkon hodný pochvaly před nastoupeným úderným komandem prezidenta České lékařské komory.

5. Nelze nevnímat, že těmi, kým občané dlouhodobě opovrhují z pohnutek veskrze známých, nejsou po výtce lékaři, ale politikové. Na otázku proč odpoví pohádka o lži a pravdě a stovky sociologických studií a výzkumů veřejného mínění. Lékařské obci jako celku je dlouhodobě vytýkána špatná komunikace s pacienty. Proto ministra žádám, aby šel příkladem a začal komunikovat i s těmi, kteří mu říkají nepříjemné věci. Denní pohled do kritického zrcadla svých odpůrců tříbí mysl a zušlechťuje konání.

6. Jak známo, klystýr je výplach střev, kterým začíná očistná kúra, a kůrovec je lýkožrout kůrovcový. Naše zdravotnictví nepotřebuje kůrovcovou kalamitu, ale očistnou kúru. Tou by mohla být mimo jiné pro mého ministra Julínka snaha odemočnit myšlení a skutky, schopnost odideologizovat věcná řešení problémů a víra v sebezpytnou pokoru. Kajícnost ministra by nás posvětila blahem daleko větším než je bahno nejistoty a úřednické proradnosti.

7, Nad meditací o smyslu očistné kúry průjmovitých a nadbytečných myšlenek, kalamity marně odpracovaných dnů a zpronevěry politického programu diagnostikuji syndrom povšechné únavy, omamné zaslepenosti a vyhoření a doporučuji léčbu četbou všech knih Františka Koukolíka, procházkou šumavskými hvozdy k počínající kůrovcové kalamitě u pramenů Vltavy a návštěvou jen lehce rozvinutých a téměř nefunkčnch zemí jako jsou Etiopie a Somálsko. Sedmidenní půst vyčistí mysl a střeva. V každém případě vyzývám svého ministra, abychom si jakýmkoliv způsobem , i v případné televizní debatě pánů Moravce či Šimůnka , vyříkali, jestli je ještě mým ministrem. Ministrem lékaře, pacienta, občana a voliče. Duel ministra se svým svědomím a bez našeptávačů a mne se svým svědomím a bez předpojatostí vůči němu, by mne, možná také i jiné, potěšil. Pro schopnost sklonit se k bezvýznamnému. Přímý pohled do očí napoví více než jedovatá slina tiskového mluvčího. Buď pozdravem prach na Vašich střevících.

                 
Obsah vydání       10. 7. 2008
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
10. 7. 2008 "Speciální schopnosti" raket Šaháb Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd
10. 7. 2008 Je možné změnit názor na radar? Jan  Burian
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
10. 7. 2008 O dobru proti nadzlu Ondřej  Slačálek
9. 7. 2008 Pro světový mír není nebezpečnější program Vojtěch  Filip
9. 7. 2008 Missile defense deal Štěpán  Kotrba
9. 7. 2008 Spolčení burzovních hlupců Petr  Baubín
10. 7. 2008 První ze čtyř žalob Ligy v případu CzechTek uspěla
9. 7. 2008 Zrození politika je smrtí šaška Bohumil  Kartous
9. 7. 2008 Martin Bursík věří protiraketovému štítu více než americký Kongres Ivan  Větvička
9. 7. 2008 Nesmyslné stíhání Libuše Bryndové za samoléčbu konopím Anna  Čurdová
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
10. 7. 2008 Jak zabít nudu při okurkové sezóně Wenzel  Lischka
9. 7. 2008 Mám doma...?!? Ladislav  Žák
9. 7. 2008 Demokracie vs. bezpečnost? Ladislav  Žák
9. 7. 2008 Stydím se za představitele své země Pavel  Novotný
9. 7. 2008 Jdi a otevři dveře...aspoň průvan bude
9. 7. 2008 8.7. 2008 = Den hanby Miroslav  Pořízek
7. 7. 2008 Ženy v ČR asi už brzo udělají revoluci, zatím točí velmi dobré filmy Jan  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hřebejkův Medvídek: dobře napsaný, zábavný scénář bez hlubšího záběru Jan  Čulík
8. 7. 2008 Hrůza! Ema  Čulík
8. 7. 2008 The Horror! Ema  Čulík
10. 7. 2008 I to je blues   holger
8. 7. 2008 Společně proti základně Jan  Keller, Oskar  Krejčí, Rudolf  Převrátil, Michael  Marčák, Jiří  Maštálka, Kateřina  Konečná, Jan  Neoral
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek
4. 6. 2008 Zdravotnické poplatky v Německu: Neúčinné   
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
30. 5. 2008 Postup ODS mi připomíná stalinské praktiky padesátých let   
27. 5. 2008 Bankovní poplatky a zděšení v USA z našich nemocnic Václav  Špíka