Nelze nevolit

14. 10. 2008 / Uwe Ladwig

Že je v dnešní době těžko věřit politikům, to není nic nového. Nové je asi jen to, že někteří lidé jim teď věří přece jen trochu víc než bankéřům, kterým by bývali měli věřit méně, když šlo o povolení úvěru, výšku dosažitelných úroků a jistoty investic. Pokud ale chcete, můžete jim věřit všem stejně a některým z nich asi odůvodněně. Co ale nemůžete, to je nevolit. Tím se vracím k své osmé poznámce, z roku 2006.

V Britských listech jsem si přečetl první komentáře k nadcházejícím krajským volbám a vzpomněl jsem si na to, co jsem psal v říjnu 2006 o volbách v Rakousku. Poukázal jsem tehdy na to, že nejde nevolit, a myslím, že by se na to nemělo v nadcházejících dnech zapomínat.

Zdá se být divné, že člověk, který nejde k volbám, stejně hlasuje, ale to platí i pro lidi, o kterých se ví a kteří nechtějí komunikovat, nebo pro lidi, kteří se nechtějí rozhodnout, co udělat.

Ten, kdo nevolí, zdánlivě nedává svůj hlas nikomu, ale jasné je, že tím pomáhá nepřímo tomu, komu by v životě nedal svůj hlas, anebo by mu ho dal velmi nerad. A tak, jak tomu tehdy bylo v Rakousku, je tomu taky teď v ČR.

Nejen každý volič, ale i každý nevolič ovlivňuje výsledek voleb. A proto si myslím, že voliči by měli všichni chodit k volbám, vzhledem k tomu, že při nich mají možnost dát svůj hlas té straně a té osobě, která pro ně znamená aspoň nejmenší zlo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2009