15. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2009

Kterak firma VAE zacházela s topením podobně jako ukrajinská vláda

Topolánkovo jednání s Ukrajinou: kozel zahradníkem?

Mrznoucí evropské země se kvůli zemnímu plynu mizejícímu na Ukrajině dostávají do podobné situace jako klienti neúspěšné společnosti VAE Mirka Topolánka, kteří v dobré víře platili za topení. VAE dlužila svému dodavateli a kroměřížští občané se octli v roli rukojmích. Obyvatelům několika sídlišť v Kroměříži měla topit ostravská firma VAE, ve které měl čtvrtinový podíl tehdejší předseda senátorského klubu ODS a senátního podvýboru pro energetiku Mirek Topolánek. Dodavatelem tepla pro VAE však byla firma Teplárny Kroměříž, které Topolánkova VAE neplatila.

Tisíce lidí tak přišly o vytápění a o teplou vodu:

"Přestože noční teploty klesají až k bodu mrazu, v téměř čtyřech tisících bytů na kroměřížských sídlištích se netopí kvůli sporu dvou firem. Ty lidem o víkendu připravily další překvapení - přestala téci i teplá voda. (...) "Je to hrůza. Když přijde člověk z práce, aby si zalezl pod peřinu. Ještě hůř jsou na tom ale staří lidé, kteří musí být doma celý den. O víkendu dokonce přestala téci teplá voda," zlobí se Naděžda Horáková z Denkovy ulice. "Vyřizují si účty a my jim sloužíme jako rukojmí," sekunduje jí Ladislav Doležel ze Spáčilovy ulice. Teplo a teplou vodu má domácnostem dodávat ostravská společnost VAE , která před třemi lety koupila od města kotelny. Páru jí však dodává Teplárna Kroměříž. Spory mezi těmito firmami trvají už třetí rok a nyní vyvrcholily roztržkou. Teplárna přestala VAE dodávat páru. (...)"

Zdroj Mladá fronta DNES, 26.9.2000: Firmy se přou a lidé mrznou

"(...) Kroměřížský případ je velmi spletitý. Jeho původ je ve sporu ostravské společnosti VAE, která měla sídlištím topit, a Teplárny Kroměříž, která jí pro dluhy zastavila dodávky tepla. (...)"

Zdroj Mladá fronta DNES, 31.10.2000: Spor firem o topení pokračuje

Arogance moci

Pikantní bylo, že Topolánek navzdory svému podnikatelskému angažmá a nastalým průšvihům působil v senátním podvýboru pro energetiku. I když se objevovala obvinění ze střetu zájmů a z tunelování, Topolánek je razantně odmítl:

Střet zájmů? Prý nesmysl

Senátor Mirek Topolánek nevidí nic divného na tom, že podniká v oblasti energetiky a zároveň působí jako předseda senátorského klubu ODS a senátního podvýboru pro energetiku. Striktně popírá, že by mohlo jít o střet zájmů. "Své působení ve společnosti  VAE naprosto nepovažuji za střet zájmů. Když jsem šel do Senátu, každý věděl, že podnikám v energetice. V tomto oboru mám dosud velmi dobrou pověst," tvrdí Topolánek. "Nevím, v čem by měl být střet zájmů. Například o cenách energií Senát nikdy rozhodovat nebude," zdůraznil senátor. Kroměřížská poslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová však má jiný názor. "Jestliže je pan Topolánek předsedou představenstva  VAE , střet zájmů to asi je, i když zákon tím patrně porušen není," domnívá se poslankyně. Také unionistická poslankyně Ivana Hanačíková se netají výhradami. "Z etického hlediska to rozhodně v pořádku není," prohlásila Hanačíková. Někteří radní mluví dokonce o tunelování. "Je to klasický tunel. Majetek se převede na společnost bez dluhů. Ty pak nebude po kom vymáhat," sdělil pod podmínkou anonymity jeden z nich. Starosta Petr Sedláček teorie o tunelování nechce komentovat. "Je však otázkou, zda  VAE má ještě nějaký majetek. Dluží přitom nejen odběratelům, ale i městu," upozornil. Topolánek se proti řečem o tunelování ostře ohradil. "Jestli se to slovo někde objeví, podám okamžitě žalobu," reagoval. Pozvání starosty na jednání kroměřížského zastupitelstva, které se krizovou situací zabývalo, však nepřijal. "Jsem bohužel zaneprázdněn," uvedl."

Zdroj Mladá fronta DNES, 12.10.2000: Střet zájmů? Prý nesmysl

I když se Topolánek snažil svoji kauzu zahrát do autu, přízrak VAE nepřestával strašit. Na promrzlé lidi se zapomnělo, po nástupu Topolánka do premiérského křesla získal na zajímavosti nesplácený dluh firmy VAE u První městské banky:

"(...) VAE si v roce 1999 vzala půjčku 67,5 milionu u První městské banky (nyní PPF banka Petra Kellnera). Projekt zkrachoval a zůstal nesplacený dluh 16 milionů. Za půjčku ručil i tehdejší senátor za ODS Topolánek: směnkou a vlastním majetkem. (...) Když si vezmete úvěr vy a váš projekt zkrachuje, splatíte peníze do posledního haléře i s úroky. Pokud ne, nastoupí exekutoři a oškubou vás jako slepici. Když si vezme úvěr Topolánek, vlivný senátor a později předseda ODS, splácet nemusí. Dluží, ale nedluží. Dluhy jsou mu odpouštěny. Věřiteli se to asi vyplatí, kynou mu pak prima zakázky. (Pro Topolánkovy modré oči to nebude.)

V on-line rozhovoru pro MF Dnes 11. září padla otázka, zda Topolánek povede stát jako firmu VAE. Premiér odpověděl: "Z mé bývalé firmy jsem odešel z výkonné funkce k 1. 7. 1996." A pak se chlubí, jak byl úspěšný, jaký měla za něho VAE zisk a kolik vytvořil pracovních míst. Takže s půjčkou v roce 1999 nemá nic společného? Má. Ručil za ni a byl až do 17. února 2003 předsedou představenstva VAE, viz obchodní rejstřík. Tamtéž stojí: "Společnost je zastupována představenstvem jako statutárním orgánem." Topolánek za VAE nesl plnou odpovědnost. V on-line rozhovoru však tazatele balamutí, že nikoli. Smutné.

Udání na Topolánka podle HN vypracoval vicepremiér pro ekonomiku minulé vlády Jiří Havel (ČSSD). Protikorupční policie podání dostala letos v dubnu. Pak věc ověřovala, došla k závěru, že byl nepochybně spáchán trestný čin, a nyní pod dozorem státního zástupce začala hledat viníky, vyšetřovat. Postup zdá se normální. Ředitel této policejní složky Miloslav Brych byl tlačen do toho, aby věc zveřejnil před sněmovními volbami. Neudělal to. S věcí vyšel ven, až když si je jistý.

Trest na sebe nedal čekat. Ivan Langer, nový ministr vnitra za ODS, minulý týden oznámil, že ruší výběrové řízení na šéfa protikorupční policie (jež vyšetřuje okolnosti půjčky firmy VAE a jejího splácení-nesplácení) . Langerův důvod? Nikoli hrozící vyšetřování Topolánka, chraň bůh. Ministr si přeje, aby protikorupčníky vedl opravdický vysokoškolák. Brych studium pouze zahájil, ještě nedokončil, takže z funkce, jakmile se na toto klíčové místo najde vhodnější adept, odejde.

Drsné. Brych vést protikorupční policii nechtěl, prezident Husák ho musel hodně přemlouvat. Stál o něho, protože Brych pěstuje práci v terénu, práci operativní, výzvědnou, aktivní, nestačí mu sedět v kanceláři a odkládat podání. A přece, ač o Brycha stáli, nebyl jmenován, jen pověřen. Kdykoli ho mohou vykopnout. Teď se to hodí, neboť Brych vyšetřující VAE se nehodí. Impérium ODS vrací úder.

Odstavení Brycha policisty určitě znechutí a nepochybně taky vyleká. Je to signál: nás vyšetřovat nebudete, holoubci. Langer možná zastaví vyšetřování půjčky VAE.

Ale nedokáže zamaskovat jedno smutné poznání: nový český premiér žije v úplně jiných poměrech než zdrcující většina místních podnikatelů. Možná nespáchal trestný čin, ale rozhodně nesplácí dluhy. Ručí svým majetkem, dluží, a přece se nic neděje. Prostě je to premiér frajer."

Zdroj Týden, Martin Fendrych: Odkud vítr VAE

Martin Fendrych není jen tak obyčejný publicista - byl kdysi náměstkem ministra vnitra Jana Rumla. Za ODS. Pokud Topolánkova firma nedokázala uřídit vytápění v kroměřížských kotelnách, neúspěch Topolánkovy plynové mise není tolik překvapivý. "Je zajímavé, že společnost VAE, a.s. (IČO: 646 10 144) navzdory všem kotrmelcům funguje dál: ZDE


Další informace ke kauze VAE:

Poznámka redakce BL: Dle OR přestal být Mirek Toipolánek členem představenstva VAE 29. června 1999 a stal se jím zase 15. května 2000. Vypadá to, že u té půjčky jako veřejný činitel vyloženě nechtěl být ... Proč asi?

                 
Obsah vydání       15. 1. 2009
16. 1. 2009 Letadlo havarovalo v New Yorku a spadlo do řeky
15. 1. 2009 Když slyšíte, jak ti lidi řvou bolestí v nemocnicích...
15. 1. 2009 Gaza: zranění v nebezpečí -- nemocnice Al-Quds zasažena
15. 1. 2009 Izrael zasáhl ústřední kancelář OSN pro uprchlíky v Gaze
15. 1. 2009 Vysoké civilní oběti jsou v Gaze proto, že Hamas používá civilisty jako lidské štíty
15. 1. 2009 "Válka proti terorismu" byla chyba
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami
15. 1. 2009 Smrt v Gaze
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"
14. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění Alex  Koenigsmark
15. 1. 2009 Neštěstí, neporozumění, Palestinci, Izraelci a 11. září 2001
15. 1. 2009 Ruský miliardář kupuje britský bulvární deník
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past
15. 1. 2009 Země tam, země tady Oldřich  Adamec
15. 1. 2009 Společnost zakletá v politicko mediálním kódu Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 Čtyřicet let starý stín, také Palachův... Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 Co by se stalo, kdyby byly v Izraeli opravdu svobodné volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 Černý se dostal do britského rozhlasu, ale při tom se shodil
15. 1. 2009 David Černý lámanou angličtinou vystupuje v britské televizi
15. 1. 2009 Uprdnutost František  Řezáč
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Kandidát na tosemtojelena Bohumil  Kartous
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein
15. 1. 2009 Topolánkovo jednání s Ukrajinou: kozel zahradníkem? Petr  Nachtmann
15. 1. 2009 Euroskeptici na konci s argumenty Milan  Hamerský
15. 1. 2009 Něco tu smrdí, ale plyn to není Antonín  Hubený
15. 1. 2009 Morální boj proti zlu je zneužitelný
15. 1. 2009 Gaza: Jak to vidí Alan M. Dershowitz
15. 1. 2009 Minister hospodárstva, ktorý má postrážiť energetickú bezpečnosť štátu sa hrá na zlého kapitalistu
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?
15. 1. 2009 Kdo jsou a nejsou vrazi?
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor
14. 1. 2009 Neexistují jednoduché kultury
14. 1. 2009 Aby se nezapomnělo na hrdinu boje za svobodu
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
14. 1. 2009 Premiéři Fico a Stanišev na Ukrajině. Ukrajina nepouští ruský plyn do Evropy
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
14. 1. 2009 Příštích dvacet let Přemysl  Janýr
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Topolánkovo jednání s Ukrajinou: kozel zahradníkem? Petr  Nachtmann
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
18. 9. 2008 To chce klid Ladislav  Žák
18. 9. 2008 Citát dne (včerejšího): očistit se netřeba   
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
8. 9. 2008 Proč nosí poslanec Morava tričko od neonacistické firmy? Petr  Nachtmann
29. 8. 2008 Z čeho budou zaměstnanci profitovat Petr  Bezouška
27. 8. 2008 Informace o přípravě a rizicích tzv. koncepční novely zákoníku práce   
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Dále od Hradu, dále Pavel  Kopecký
4. 9. 2007 Tiskové prohlášení profesionálky ve svém oboru Lenka  Nedbálková