3. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 2. 2009

Umění žít svobodně -- z deníku nastupující normalizace

V tomto roce si připomínáme 40. výročí nástupu normalizačního režimu v tehdejším Československu. Rok, který začínal stále ještě relativně volnými poměry, končil uhašením nadějí a očekávání, postupně narůstajících v průběhu celých 60. let. Rokem 1969 se na dlouhých dvacet let politický život v tehdejším Československu (částečně s výjimkou posledního "perestrojkovského" období) prakticky zastavil.

Tuto dobu politické nehybnosti nám přibližuje originálním způsobem francouzská literární kritička Roselyne Chenu, která v tomto období přijížděla do naší země a setkávala se s frankofonními překladateli a spisovateli. V knížce svých deníkových poznámek Žít svobodně je umění s podtitulem Československý deník 1969 -- 1980 (Praha 2007, nakladatelství Jitro) tak nabízí čtenáři své originálními postřehy z tehdejšího života Václava Černého, Jana Vladislava a mnoha dalších neoficiálních či polooficiálních českých i slovenských překladatelů a spisovatelů.

Jako zástupkyně Mezinárodní společnosti pro svobodu kultury měla i určité drobné možnosti navštíveným lidem pomoci: dodáním jinak nedostupné literatury, pozváním na návštěvu Francie, zajištěním nedostupných léků i drobných prostředků (studijní stipendia) a podobně.

Jde vlastně o poznámky ze čtyř autorčiných návštěv v tehdejším Československu: v roce 1969, 1970, 1972 a 1980, v nichž zaznamenala své dojmy a postřehy ze země, kterou navštívila, z lidí které viděla, a zejména z rozhovorů se svými přáteli, s nimiž se zde setkala. Jde tak o kroniku kulturního a společenského dění i postupně se měnících forem totalitního útisku a obraz tohoto období úpadku. Autorka si všímá i odlišné podoby normalizačního režimu v českých zemích a na Slovensku.

Rok 1969. Zaznamenává si historku, kterou jí vyprávěli její čeští přátelé: během promítání týdeníku v jakémsi kině se diváci smáli a hvízdali, když se na plátně objevil Brežněv a další sovětští představitelé. Zvedl se jakýsi muž a zvolal: "Čemu se smějete?" Nastalo ticho. Až do konce představení nikdo ani nemukl. "Před rokem by toho chlapa vyhodili ze sálu."

Autorku zaráží, že až na výjimky nikdo neprojevuje sebemenší zájem o politický nebo intelektuální život ve Francii nebo na Západě vůbec. "Jako by lidé, s nimiž mluvím, měli tak silnou potřebu se osvobozovat hovorem, vysvětlit jí situaci, že je vnější svět vůbec nezajímá. Je to dosti zneklidňující."

Na cizinku s až zarážejícím vhledem vidí nejen dobře známé rozdílnosti v atmosféře na Slovensku, ale i pravděpodobné důvody těchto odlišností. V Praze literatura zcela zjevně zemřela. V Bratislavě jako by byla jen podvázána. Zaznamenává kampaně proti Agneše Kalinové a Dominiku Tatarkovi, již zmíněnému V. Černému (rozhlasové vysílání odposlechnutých nahrávek z jeho soukromých rozhovorů.) Václav Černý se jí svěřuje, že sebevraždu nespáchal jen z úcty k vlastní osobě a aby ještě více nepodlomil naděje studentů.

Existenční útisk, kdy po utracení svých úspor mají politicky nepohodlní možnost jen živořit a živit se manuálním způsobem, bývá jejími tehdejšími hostiteli často označován jako kulturní genocida.

Zaráží ji, že žádný ze tří komunistů vyloučených ze strany, s nimiž během jedné z návštěv mluvila, neřekl: "je to naše chyba." Žádný z nich jako by si nepřipouštěl, že by jejich členství ve straně mohlo tak či onak souviset se situací, v níž se oni i jejich spoluobčané ocitli. Autorka je však ve své důslednosti poctivá a kritické poznámky směřuje i ke své vlastní zemi a její zahraniční politice. O univerzitních knihovnách píše, že jsou na francouzskou literaturu chudé a Francie ať již na úrovni státní či soukromé nic nedělá pro to, aby se vyrovnala knižním darům z Německa, z Ameriky a podobně.

Atmosféru doby dokresluje i následující postřeh: Všude panuje autocenzura: v rozhlase, v televizi, v nakladatelstvích. Cenzurována jsou i díla klasiků, například i Gogolovy Mrtvé duše. "Zahlcení ruskými a sovětskými pořady, filmy a nahrávkami dosáhlo takové míry, že Vladislav začal nesnášet Čajkovského!"

V roce 1972 si autorka poznamenává: země je morálně rozpadlá, nikdo není za nic zodpovědný, sobecká lhostejnost se stala téměř všeobjímajícím pravidlem.

V dnešní situaci pak kouzlem nechtěného zaujme tento postřeh: bylo jí vysvětleno, že na trhu je teď přebytek automobilů Škoda, neboť plánované hospodářství nepředvídalo ani pokles poptávky v zahraničí ani příchod v Rusku vyráběných fiatů. "Neboť, jak každý ví, plánované hospodářství není flexibilní." V důsledku této situace teď stát přispívá každému, kdo si chce koupit škodovku. Zatímco tady stojí 60 tisíc korun, v zahraničí se prodává za dvacet.

Seifert, Černý, Hoffmeister a další žijí ze svých důchodů -někdy předčasných-, které se pohybují mezi tisícem a dvěma tisíci Kč za měsíc. Podobná suma umožňuje vyhnout se krajní chudobě, avšak -jak si poznamenává- nedovolí vkročit do restaurace, nechat si přepsat rukopis na stroji nebo si koupit nezbytný balík papíru.

Politiku francouzského ministerstva zahraničních věcí hodnotí jako slabošskou, defétistickou, plnou kompromisů. Nedostatečná komunikace a výměna základních informací mezi francouzským a československým kulturním aparátem jsou zjevné. Na jedné straně se hromadí nevyužité prostředky, na druhé straně nevyslyšené potřeby. Pokyny francouzské strany svému kulturnímu radovi v Praze zní stále stejně: starejte se o vědu, techniku a výuku francouzštiny a přijměte, co po vás budou žádat místní orgány.

Postupně narůstající byrokratická opatření totalitního státu jsou pak nejzřetelnější v posledních poznámkách, těch z roku 1980: povinná výměna peněz v nevýhodném (oficiálním, tedy nadhodnoceném) kursu, šikana na celnici (odebrání knih, jejichž názvy se zdály podezřelé.) Fenomén nucených emigrací, zhoršených materiálních podmínek, (úspory spotřebovány) všudypřítomný strach z odposlechů, všudypřítomný systém nejen dvojích cen, ale také dvojí tváře a dvojí morálky.

Knížka "normalizačních zápisků" Roselyne Chenu končí touto Goethovou větou: "Svobodu a život si zaslouží jen ten, kdo o ně bojuje každý den."

Autor je poradcem prezidenta republiky

                 
Obsah vydání       3. 2. 2009
3. 2. 2009 Sarkozy se probudil: Le Figaro píše o "velké evropské prázdnotě" Josef  Brož
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci
3. 2. 2009 Dobře jim tak!
3. 2. 2009 Pornografie
3. 2. 2009 Zelená představa o řešení ekonomické krize: Rodiny špinící ovzduší by měly platit vyšší daň
3. 2. 2009 Úžasný ostravský vzduch a moje astma
3. 2. 2009 Fištejnova nenávist Daniel  Veselý
3. 2. 2009 Kde je Člověk v tísni, když jsou lidé v tísni?
3. 2. 2009 Umění žít svobodně -- z deníku nastupující normalizace Michal  Petřík
3. 2. 2009 Kdopak mezi námi takhle ještě pochodoval "s láskou" k přísaze? Miloš  Dokulil
3. 2. 2009 Sníh v Británii
3. 2. 2009 Ani Luftwaffe nezabránila londýnským autobusům, aby přestaly jezdit... Sníh ale ano
3. 2. 2009 Ivan Vosecký protestoval proti násilí v Gaze
3. 2. 2009 Vsadíme na "změnu"? "Ano, můžeme!" Miloš  Dokulil
3. 2. 2009 Dvojí metr české justice Josef  Vít
2. 2. 2009 Dvě tváře Zelených: Pouze šestinu zajímá program
2. 2. 2009 Máme na "to" také my v ČR? Miloš  Dokulil
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics
3. 2. 2009 I jiné pacienty probírají z umělého spánku. Kdo se o to zajímá? Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit
3. 2. 2009 Občanské protiradarové hlídky před poslaneckou sněmovnou
2. 2. 2009 Havlův dopis Johaně, pohyblivé Warholovy obrazy a další příběhy, nejen Benjamina Buttona Josef  Brož
3. 2. 2009 K financování české vědy Boris  Cvek
3. 2. 2009 Internetová Edice hostů do pátého ročníku Miroslav  Vejlupek
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
3. 2. 2009 Mr. 10 Vít  Klíma
2. 2. 2009 O Zlém systému, slepotě intelektuálů a podivuhodné zradě Bohuslav  Binka
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 Theodore Dalrymple
2. 2. 2009 Davos 2009: vyhne se svět protekcionismu? Ludmila  Štěrbová
2. 2. 2009 Červivé plody davoského konsensu Radovan  Baroš
31. 1. 2009 Iluze o hospodářském růstu Jaroslav  Ungerman
31. 1. 2009 Černý scénář mediálního trhu se začíná naplňovat Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Znojemskou učitelku vlastně znásilnili
3. 2. 2009 Mravní zpustlost učitelek a mravní zpustlost společnosti aneb právo na orgasmus Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Sadomasochismus to tedy nebyl Jan  Čulík
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009