Sedm lidí zabito, přesto dnes v Íránu proběhnou další protesty

16. 6. 2009

KD│Sedm lidí bylo včera během protestů proti prezidentu Ahmadínežádovi zabito při útoku na postavení provládních ozbrojených jednotek nedaleko náměstí Azadí. Ahmadínežád dnes přece jen nakonec odlétá do Ruska na návštěvu, kterou včera odložil (má se zúčastnit klíčového jednání ŠOS v Jekatěrinburgu - KD). S odvoláním na rádio Pajam to oznámil server satelitní televize Al-Arabíja.

Íránci na dnešek plánují další protesty. Shromáždění opozice se má konat na stejném místě, kde se podle agentury IRNA dvě hodiny předtím sejdou příznivci Ahmadínežáda. Musáví vyzval účastníky ke klidu. Akce má začít ve 14:30 středoevropského letního času na náměstí Valí Asr. Pokud budou protesty nadále pokračovat, zejména pokud si udrží dosavadní rozsah, stanou se skutečnou výzvou už nejen pro Ahmadínežáda, ale také pro vládnoucí klerikální oligarchii. Musáví včera prohlásil, že při protestu proti volbám, které jsou považovány za zfalšované, je ochoten zaplatit jakoukoliv cenu. V neděli požádal duchovní vůdce země o anulování voleb, komise Rady strážců si včera na příkaz nejvyššího duchovního vůdce Chameneího vzala týden až deset dnů na jejich prošetření.

Britská televize Channel 4 přinesla záběry protestujících, kteří vytvořili lidský řetěz kolem budovy využívané milicí Basij a posléze ji zapálili. Účastníci kamenovali příslušníky milic, kteří jim odpovídali střelbou - nejprve do vzduchu, poté do davu. Milice Basij je dobrovolnou organizací loajální nejvyššímu duchovnímu vůdci Chameneímu. ("Proslavila" se během války s Irákem, kdy se její špatně vyzbrojení, často nedospělí příslušníci fanaticky vrhali do minových polí a proráželi tak cestu jednotkám pravidelné armády - KD.) Jinde byla zaznamenána střelba do vzduchu a použití obušků v případě, že z davu létalo kamení. Střelba byla údajně slyšet také ve třech bohatých teheránských čtvrtích. Podle zpráv od obyvatelstva se včera konaly pokojné opoziční promusávíovské demonstrace ve městech Rašt, Orumje, Zahedan a Tabríz.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009