Poslanec Petr Wolf už ví, čemu bude čelit

23. 10. 2009 / Klára Alžběta Samková

tisková zpráva právní zástupkyně Petra Wolfa

Nezařazený poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Wolf obdržel po zasedání Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny ČR, které proběhlo 20. října, oficiální cestou dokument ze dne 30. září 2009, jímž se na Poslaneckou sněmovnu obrátil ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR Ostravě plk. Mgr. Libor Vrba a požádal o vydání poslance Petra Wolfa k trestnímu stíhání.

Výbor se zabýval žádostmi právní zástupkyně Petra Wolfa JUDr. Kláry Veselé Samkové, Ph.D., aby poslanec obdržel příslušný dokument a mohl se na jednání výboru řádně připravit a rovněž aby se ohledem na předpokládaný obsah mohla zasedání účastnit jako advokátka, která bude schopna výboru předložit relevantní právní podklady a argumenty. Výbor rozhodl, že žádostem Petra Wolfa a jeho právní zástupkyně vyhoví. Po skončení zasedání byl žádaný dokument Wolfovi předán se sdělením, že jeho právní zástupkyně se může jednání výboru zúčastnit ve stejném rozsahu, jako samotný poslanec, což je v praxi sněmovny postup ne zcela obvyklý.

Obvykle Mandátový a imunitní výbor rozhodoval o svém doporučení sněmovně zastupitel vydat trestnímu stíhání či nevydat bez toho, že by dotyčný poslanec znal podklady a byl právně zastupován na půdě sněmovny.

Dokument obsahuje 15 stránek a je nyní předmětem právnické analýzy. Poslanec Petr Wolf označil svou kauzu za účelově vytvořenou a předem připravenou jako hrubý nástroj v prostředí politických pletich. Termín dalšího zasedání Mandátového a imunitního výboru, na kterém by se mělo rozhodnout o tom, zda tento výbor doporučí či nedoporučí vydání poslance Petra Wolfa k trestnímu stíhání, není doposud znám.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009