Návraty do budoucnosti pokračují aneb Tak to pochopitelně znovu vyhrál Evo

8. 12. 2009 / Josef Mikovec

Utíká to. Zdá se to být včera, kdy jsme oslavovali vítězné referendum schvalující novou, vzorovou ústavu Bolívie, kterou lze nazvat Ústavou pro budoucnost. A není to tak dávno, kdy poprvé v historii Bolívie a Jižní Ameriky vůbec se na presidentské křeslo posadil příslušník původního lidu, indígenos, Juan Evo Morales Ayma, pro nás jednoduše Evo.

Narodil se 26.října 1959 v Orinoca, Oruro, nyní tedy čerstvý padesátník, a už zase máme důvod k oslavě a nadějím. Protože v nedělních volbách zvítězil s ještě větším počtem hlasů, nežli v těch předcházejících. Výsledky jsou uváděny různé, ty oficiální se dozvíme v úterý 8.12.2009. Je to přibližně 63 % hlasů, protikandidát Manfred Reyes Villa získal zhruba 23 %. Rovněž Moralesova strana Movimiento al Socialismo (MAS) získala většinu v obou komorách Kongresu.

V zemích s převahou českého jazyka jde jistě zase jen o bezvýznamnou událost v bezvýznamné zemi. V jistých stolních společnostech se zpravidla usuzuje, že se jedná stejně jen o neschopné a líné primitivy a zaostalce, což se většinou vztahuje na celou Jižní Ameriku a národy, ve kterých převládají lidé tmavší pleti, vůbec. Jinak formulováno, jak se zdá, to koluje i mezi příjemně úspěšným vzdělanectvem dobového střihu a střídmého světonázoru. Klišárna rovněž vtipně odrovná každého, kdo není přiměřeně vhodný, odpudivým a všeříkajícím, nestydlivým označením "komunista" . Dělá se to ostatně úspěšně i na úrovni plyšových a postsametových papalášů. Terčem však bývá nejčastěji za univerzálního padoucha globální vrchností prohlášený a přitakávači vyhlašovaný, válkychtivý Hugo Chavez. Na Moralese teprve dojde. Volby i referendum v Bolívii však zdaleka nejsou pouhým vítězstvím takové či jiné levice, v zemi chudé bez viny. Jde o mnohem více.

Nejde jen o pouhé nutné řešení sociálních problémů, politickou, ekonomickou a kulturní emancipaci Bolívie a Latinské Ameriky, ale o mnohem hlubší tranformaci. Jde o latinskoamerickou renesanci a autopoiesis. Je pochopitelné, že tato může plně a úspěšně probíhat pouze "souběžně a prolnutě a následně" s levicí. Samotná etika, racionalita a spiritualita jsou zcela jiné až protichůdné, programově zvěcňující a degradující ne-lidskosti a užitkové nelidskosti, systém, jehož fungování je mimo jiné závislé převším na míře odlidštění, spirituální nivelizaci a predeterminací iluzorním individualismem zabraňujícím individuaci. Přes dlouhodobý útlak společenství indígenos (indígenas) není pouhým shlukem vydělených a osamělých nositelů zájmů a predisponovaných mechanismů nevlastní vůle a touhy a figurek v nepřehledné hře s utajovanými pravidly. Není omezeno pouze na osoby a vylučuje vztah k bytí založený na pouhé utilitaritě, technicitě, esenciální a nevyhnutelné neúctě k bytí a jeho heterogennosti. Jejich racionalita se nestala instrumentální a podřízenou, znevolňující a desakralizující limitované užitkovosti. .Proto z ní vyplývá životná, odolná, psychohistoricky a kulturně historicky funkční náboženskost a hodnotová vitalita. Kosmická vize Ameríndios odolala i tam, kde tradiční monotheismus a západokřestanství zcela selhaly a byly integrovány do devalvujícího dění v rozporu s jejich původností. Návraty do budoucnosti se stále konají - v Latinské Americe.


Volby a Morales

ZDE

Text Ústavy

ZDE

Poznámky k Ústavě

ZDE

...This revolution, this process of change, is unstoppable," said Eugenio Rojas, a leader of the Red Ponchos, a radical group supporting Mr. Morales and formed by Aymara Indians on the high plains.

"This is the return of the Pachakuti for us, the indigenous majority of this country," Mr. Rojas added, referring to a 15th-century Incan leader and empire builder with whom radical supporters sometimes compare Mr. Morales, an Aymara who is Bolivia's first indigenous president.

ZDE

Movement for Socialism

ZDE

Movimiento al Socialismo - Zkratka MAS. MAS také znamená španělsky =více=. ZDE

BolívieZDE

Incan SocialismZDE

Kevin R. Harris: WAS THE INCA EMPIRE A SOCIALIST STATE ? A HISTORICAL DISCUSSIONZDE

Native American mythologyZDE

Incan mythologyZDE

Politické strany v BolíviiZDE

Bolivian President Evo Morales' 10 commandments to save the planet, life and humanity:

  • 1-Acabar con el sistema capitalista
  • 1-Stopping the capitalist system
  • 2-Renunciar a las guerras
  • 2-Renouncing wars
  • 3-Un mundo sin imperialismo ni colonialismo
  • 3-A world without imperialism or colonialism
  • 4-Derecho al agua
  • 4-Right to water
  • 5-Desarrollo de energías limpias
  • 5-Development of clean energies
  • 6-Respeto a la madre tierra
  • 6-Respect for Mother Earth
  • 7-Servicios básicos como derechos humanos
  • 7-Basic services as human rights
  • 8-Combatir las desigualdades
  • 8-Fighting inequalities
  • 9-Promover la diversidad de culturas y economías
  • 9-Promoting diversity of cultures and economies
  • 10-Vivir bien, no vivir mejor a costa del otro
  • 10-Living well, not living better at the expense of others

Federico Fuentes, Evo's `ten commandments' to save the planetZDE

Foreign policy of Evo MoralesZDE

International News, Green Left Weekly issue #748 30 April 2008.ZDE

Socialismus 21.stoletíZDE

Ecosocialism or barbarism

ZDE

Komentář CFP
Evo Morales Ayma opět prezidentem Bolívie

...hranice Venezuely a Kolumbie nejsou jen hranicemi družstevní a státní formy vlastnictví versus liberální ekonomiky, nýbrž, jsou to hranice dvou světů. Američané dělají z hranice vlastně hranici prvního a druhého světa. A to ve světe tzv. třetím. Prvním úkolem, jak Evo řekl, je zaútočit na chudobu, a už teď má představu, jak zaměstnanost ( při produkci sóji) zvýšit o 120.000 prac. sil. Co Bolivijec, to pracující, banky budou kapitál využívat nikoli spekulativně, nýbrž produktivně, a podniky, které jsou v Bolivii, nebudou daňově cestovat mimo stát (cruzeňos jsou v tom odborníky- vývod peněz mimo stát).

...Che Guevarovské "až k vítězství" a "vítězství vždy" - ve prospěch lidu -- čtyři desetiletí po Guevarově smrti v jeskyni opanovalo právě bolivijské indígenos pocházející z horských příbytků v podobných  jeskyních...

...Nového prezidenta USA čeká nelehký, přismrádlý úkol a sysifovský úděl neutralizace historie a zastavení růstu Latinské Ameriky. To je nepodmíněně podmíněno zesílenou kontrolou obyvatelstva USA, které by v případě selhání, nebo dlouhodobého oslabení instrumentů hegemonie a permanentní manipulace, mohlo být do budoucna, možná, tím nejradikálnějším nepřítelem severoamerické i světové vládnoucí skupiny a třídy v rámci ,,jiného kapitalismu". Momentálně je ovšem až trapně neškodné a kooperující. Pro žádného ze zúčastněných není nejasné, že růst, emancipace a kulturní zvýraznění Latinské Ameriky není možné bez ukončení vykořisťování, ekonomické nerovnosti, morálního sebemrzačení a nevyhnutelného strukturálně zabezpečeného ponížení. To znamená, že společnost musí být nutně, přinejmenším důsledně anti- kapitalistická. Toho může dosáhnout pouze současnou eliminací politického elitismu, to jest realizací demokracie, ve které je pro každého podíl na tvorbě společenské reality institucionálně i prostorem nikoho, zajištěn...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009