Mnoho lidí prostě nechce poslouchat argumenty

11. 6. 2010 / Jiří Beránek

Je dobře, že jste zveřejnili v BL přehled zadlužení jednotlivých zemí eurozóny, z nichž nevyplývá "Řecko" pro ČR, ale chtěl bych se v tomto případě trochu zastat ČSSD, protože její představitelé o této skutečnosti hovořili jak v TV, tak i v časopise Trend - a jistě i přímo live ve volební kampani, píše Jiří Beránek.

Je dobře, že jste zveřejnili v BL přehled zadlužení jednotlivých zemí eurozóny, z nichž nevyplývá "Řecko" pro ČR, ale chtěl bych se v tomto případě trochu zastat ČSSD, protože její představitelé o této skutečnosti hovořili jak v TV, tak i v časopise Trend - a jistě i přímo live ve volební kampani, píše Jiří Beránek.

Obávám se však, že za propadem levice stojí především:

1) mediální pravicová ideologická kampaň

2) skutečnost, že mnoho lidí nechce či není schopno naslouchat rozumným argumentům

3) mnozí se identifikují s pravicí, protože se tímto považují za lepší lidi

Teprve na posledním místě - i když last but not least - bych hledal chyby v ČSSD a její kampani. Tak jako se nijak výrazně nezměnila pravicová média od posledních krajských voleb úspěšných pro ČSSD v r. 2008, tak se také ale nemohla nijak radikálně zhoršit tato strana.

Sám jste zveřejnil způsob uvažování jistého podnikatele chtějícího podplatit BL, pokud bude dobře referovat o české pravici.

Pro dokreslení podobného způsobu uvažování spadajícího pod bod 2) můžu uvést "konverzaci" se známým - bývalým spolužákem z fakulty, který pracuje jako učitel - ze svého profilu na Facebooku (ze srpna 09):

JB

Chtěl bych apelovat na všechny, jejichž nervová činnost nekončí u prodloužené míchy, aby se dostavili k říjnovým parlamentním volbám a nedopustili návrat modrého moru, který postihl tuto společnost ve všech oblastech národního života, včetně národní i globální ekonomiky. Aby poslali celý neoliberální koncept "volného trhu" tam, kam po zásluze patří - na smetiště dějin! Opačný postoj se rovná téměř vlastizradě.

VM

A co doporucujes? Paroubka? Diky, nechci.

JB

Tady právě nejde jen o Paroubka, to je do značné míry mediálně exponovaný a pokřivený pseudoproblém. Tady jde - nebo by aspoň mělo jít - o nový typ myšlení a politiky, což nelze zredukovat na spor jednotlivých osobností, dokonce ani jednotlivých stran.

VM

No ale ty tady burcujes k ucasti ve volbach, a tyhle volby budou o ODS a CSSD a o Paroubkovi. A ti ostatni okolo nej nejsou ani o trochu lepsi, takze asi nelze ocekavat nejakou zmenu mysleni a politiky.

JB

Doporučuju např. prostudovat si "oranžovo-zelenou" knihu školství a pak vyjádřit kritické připomínky.

VM

Diky, me k volbe oranzady nikdo a nic neprinuti.

JB

Jsou i jiné alternativy: můžeš volit komunisty, pokusit se vzkřísit Sládkovy Republikány či podpořit nově vzniklou Českou pirátskou stranu. Poctivé hledání alternativ je vždy lepší než dogmatické lpění na fašizující "modré šanci".

VM

Jednu z tech tvych 'alternativ'jsme tu meli 40 let a rozhodne se k ni nechci vracet. Ty ostatni snad radsi ponecham bez komentare.

JB

Viděno z globálního pohledu, tak současnou alternativou k tradičním centrům globálního kapitalismu - USA, EU, Japonsko - jsou rostoucí ekonomiky zvláště Číny, ale též Indie a Latinské Ameriky, která se v poslední době značně emancipuje od vlivu USA. To je reálný předobraz nového uspořádání světa, v němž Amerika ztrácí pozici výlučného hegemona. Současný Marx by tedy měl zkoumat především čínskou ekonomiku...

Dále bych chtěl poukázat na jiný Váš komentář, v němž poukazujete na prospěšnost vycestování mladých lidí do západního světa z hlediska obohacení jejich světonázoru. Proti tomu nelze jistě nic namítat, ale přesto - k takovému obohacení může dojít podle mého názoru pouze u lidí rozumných a otevřených, kteří jsou schopni kreativně zpracovávat informace. Jinak se totiž může stát, že se ve svém předpojatém názoru pouze utvrdí.

Opět mohu použít úryvek z korespondence, kterou jsem si vyměnil se svým (nevlastním) bratrem po svém příjezdu do Anglie: podotýkám, že můj bratr byl právě voličem TOP 09 (a předtím vždy pravice), a pracoval v cestovním ruchu, takže mnoho cestoval, přednáší na podobné téma na VŠ a je o 10 let starší než já:

"Jinak se tam asi más O.K. V Británii totiz nikdy nebyl komunismus a jsou hrdí na tradice a královskou rodinu, tak to taky potom tak vypadá. Ne jako v East Block, jak o nás mluví a jak nás vidí. No, poznás to sám. Já jsem tam drív dost jezdil jako pruvodce, tak to muzu potvrdit."

Na to jsem se pokusil "levicově", tj. v daném kontextu zcela marně reagovat:

"Co se tyce Britanie a komunizmu, tak to je na dlouhou debatu, protoze prave Anglie v tomto sehrala vyznamnou roli, nebot prave zde nasel utociste Karel Marx, jeho "Kapital" aj. vychazi prave z popisu zdejsi situace a postaveni delnicke tridy; je zde dlouha tradice socialistickeho mysleni, jakoz i odboroveho hnuti. K tomu se hlasil i napr. zakladatel sci-fi H.G.Wells - viz jeho novela "Stroj casu", kde se z antagonistickych trid vyvinuly odlisne biologicke druhy. Znamy je z historie nejen Thomas More, ale take Robert Owen, ktery mimochodem operoval take v Indiane (New Harmony). Koneckoncu i Culikovy Britske listy, do nichz jsem prispival, maji charakter levicovych novin, byt nejsou svazany s urcitou politickou stranou jako napr. Halo noviny nebo Trend..."

V zásadě je tedy možno říci, že i z té "ciziny" si každý může vybrat právě to, co se mu hodí do krámu.

Pozn. JČ: Neznám v Británii nikoho, kdo by byl "hrdý na tradice a miloval královskou rodinu". Právě ČR je v porovnání s Británii daleko tradičnější společností - Británie se rozvíjí nesmírně dynamicky a za každých deset let se radikálně proměňuje.

Britské listy v západoevropském kontextu vůbec nejsou levicový list... :)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.6. 2010