Hrozba svobodného Internetu, dohoda ACTA, je vyjednána

19. 11. 2010

tisková zpráva České pirátské strany

V předvečer svátku svobody dostala svoboda pořádný zásah. V úterý 16. listopadu byla vyjednána poslední verze dohody ACTA. Přesně v duchu dosavadních jednání nebyl finální text zveřejněn, čeká se na "legal verification of the drafting", tedy na legislativní kontrolu. Finální verze smlouvy má být předložena jednotlivým stranám jednání 30. listopadu. Byť je dnešní podoba dohody ACTA zřejmě o něco snesitelnější, než dřívější verze, uniklá na veřejnost, ČPS upozorňuje, že stále přetrvává dostatek důvodů, proč dohodu shodit ze stolu.

1) Už samotný způsob vyjednávání je zavrženíhodný. Vyloučení veřejnosti z jednání odporuje demokratickým zásadám samo o sobě, ale fakt, že i europoslanci dostali požadované informace jen pod podmínkou mlčenlivosti, je skandální.

2) ACTA otevírá prostor pro vynucování požadavků typu třikrát a dost (odpojování uživatelů podezřelých z opakovaného sdílení od Internetu) skrze tlak na poskytovatele připojení a s tím spojené přenesení cenzury Internetu ze státu na poskytovatele.

3) Samotný název dohody ACTA i její text propagandisticky slučuje dva různé pojmy "kopírování" a "padělání", přičemž největší světový padělatel (Čína) se vyjednávání dohody neúčastní a rozhodně se k ní nepřipojí. Dohoda nečiní rozdíl ani mezi bezúplatným sdílením a výdělečnou činností.

4) Geografická označení (názvy typu Olomoucké tvarůžky) v ACTA chybí úplně. To je velká diplomatická prohra EU a je otázka, zda Evropě ACTA vůbec přinese něco pozitivního z ekonomického hlediska.

Mikuláš Ferjenčík, místopředseda ČPS, se k dohodě vyjádřil takto: "Latiník by řekl: "Alea ACTA est!", tedy ACTA je vržena. Nyní je na internetové veřejnosti, aby se jí postavila a přesvědčila své volené zástupce, aby ji odvrhli."

Ivan Bartoš, předseda ČPS, dodal: "Věřím, že novináři i ve svém zájmu udělají z ACTA předvánoční téma číslo 1! Nerad bych, aby si lidé až dodatečně uvědomili, že ztratili svobodný Internet."

Draft dohody zveřejněný Američany najdete v odkazech. V brzké době jej podrobíme důkladnější analýze a pokusíme se přesvědčit české poslance i europoslance, aby smlouvu odmítli ratifikovat. Jejich pošramocené pověsti by to určitě prospělo.

Poslední verze textu dohody ACTA ZDE

Tisková zpráva EU ZDE
Tisková zpráva ke způsobu informování poslanců Evropského parlamentu ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010