ACTA, podrobný rozbor - obavy se potvrdily

26. 11. 2010

tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana před týdnem informovala o tom, že Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA, česky doslova Obchodní dohoda proti padělání) byla vyjednána. Důsledná analýza textu dohody bohužel potvrdila, že naše obavy jsou oprávněné. Naštěstí je s námi sdílí zhruba polovina Evropského parlamentu a osud smlouvy je tak nejistý.

Ke kontrolám osobních zavazadel na hranicích, o kterých se na Internetu debatuje nejčastěji ACTA skutečně otevírá cestu. Smluvní strany sice mají možnost z kontrol turisty vyjmout, je ale zřejmé, že některé státy (pravděpodobně v čele s USA) se přísné hraniční kontroly chystají zavést, jinak by se touto otázkou smlouva vůbec nezabývala.

Absence definice zeměpisných označení (například budějovické pivo) ve smlouvě znamená, že v řadě smluvních států bude ochrana evropských produktů i nadále nevynutitelná. Vhledem k tomu, že ACTA bude sloužit i jako podklad pro budoucí jednání, přijetím smlouvy Evropě hrozí trvalé upozadění zeměpisných označení ve skupině práv k nehmotným statkům.

Smlouva i nadále obsahuje nařízení, aby státy kopírovací monopol vynucovaly skrze spolupráci soukromých firem (například poskytovatelů připojení). Pirátský europoslanec Christian Engström k tomu říká: "ACTA požaduje vznik mimosoudních opatření typu "třikrát a dost" spojených s odpojováním uživatelů od Internetu. Tento požadavek opírá o to, že smluvní strany zavazuje "efektivně se vypořádávat" s porušováním kopírovacího monopolu."

Dosavadní jednání v Evropském parlamentu (mimo jiné dnešní přijetí rezoluce k ACTA) naznačuje, že se v Evropském parlamentu utvořily dva bloky (konzervativně-nacionální a liberálně-sociální), kde liberální chce smlouvu přehodnotit a konzervativní přijmout. Mikuláš Ferjenčík, místopředseda ČPS k tomu říká: "Věřím, že si pravicoví europoslanci včas uvědomí, že ochrana soukromí a evropských obchodních zájmů nejsou jen levicová témata. Svým dosavadním postojem sice pirátům, liberálům a socialistům vhání internetově gramotné voliče do náruče, ale cena, kterou za tyto hlasy platíme, je příliš vysoká."

Celou analýzu si můžete přečíst v Pirátských novinách: ZDE

Dnes přijaté usnesení - ZDE

Řada odkazů k ACTA na pirátopedii - ZDE

Uvolněný text ACTA v angličtině (PDF) - ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010