"Typické systémové svinstvo českého zákona"

13. 1. 2011

Připojuji se k těm, kteří v poslední době na stránkách BL sdílejí své tristní zkušenosti s vymáháním směšných částek právnickými firmami, či exekutory, píše Petr Kopec.

Tyto "trestuhodně" vysoké částky se nechávají ležet u ledu tak dlouho, než dojde k promlčení a pak následuje "zasloužený" trest v podobě nákladů řízení právnímu zástupci nebo exekutorovi.

V mém případě jsem byl obeslán Pražskou plynárenskou s.r.o. jednou upomínkou, 13 dnů po splatnosti, o nedoplatku ve výši 298 Kč. V té době jsem zrovna pobýval v zahraničí a plynárny předaly pohledávku jakési společnosti OSPEN s.r.o., aniž by mě o tom vyrozuměly. Tato společnost pak jen vyčkávala dva a půl roku do chvíle, kdy náhrada nákladů řízení právnímu zástupci dosáhla téměř pět a půl tisíce a v září 2010 jsem pak dostal rovnou elektronický platební rozkaz na tuto částku + pohledávku 298 Kč.

Částku 298 Kč jsem po obdržení elektronického příkazu (a tedy zjištění, že vůbec něco dlužím), okamžitě zaplatil, proti úhradě nákladů řízení se okamžitě soudně odvolal a Pražské plynárny obeslal tímto dopisem:

Praha 20. 9. 2010

Dobrý den,

byl jsem dlouho Vaším vděčným klientem a pak přišel ten šok, když jsem obdržel elektonický "platební rozkaz proti žalovanému Mgr. Petru Kopcovi o 298 Kč a náhradu nákladu řízení ve výši 5400 Kč".

Jak jsem zjistil, dostal jsem v únoru 2008 jednu upomínku na zaplacení částky 298 Kč ze dne 21.2.2008. Je zcela zřejmé, že jsem tuto částku jen opomněl zaplatit, protože jsem v té době pobýval nějakou dobu v zahraničí. Bohužel jsem však už od vás nedostal žádné další upozornění na tento nedoplatek a pohledávku jste podstoupili vymahačské firmě Ospen s.r.o.

Tato firma úrokovala částku 298 Kč, aniž by mně upozornila dříve, až se onen dluh navýšil na onu částku 5400 Kč do výše náhrady nákladů řízení.

Jsem hluboce rozhořčen z Vašeho postupu, jelikož je zřejmé, že tato firma tak jedná zcela programově, aby se tak zcela bezpracně a odpudivým způsobem dostávala ke svým ziskům.

Proti tomuto platebnímu rozkazu jsem se zatím odvolal a vás prosím a žádám o stažení mého případu ze soudního řízení.

V opačném případě bych celou záležitost pokládal za natolik pobuřující, že bych svůj případ ventiloval v médiích.

Chci však věřit, že se z vaší strany nejedná o žádný záměr mě finančně poškodit a přijímáte mé vysvětlení i odhodlání být nadále vašim řádným a spokojeným klientem.

Těším se na Vaši vstřícnou odpověď.

Zdraví

Petr Kopec

Ze soudu za dva měsíce přišlo vyrozumění, že mé odvolání proti placení nákladů řízení, o němž jsem nic nevěděl, se zamítá. Obrátil jsem se tedy na přítele, význačného pražského právníka, který mi však sdělil, že s tím nemůže nic dělat. Podle jeho slov jde o "typické systémové svinstvo českého zákona."

Těm z vás, kteří se ptají po pointě ohledně mého dopisu Pražským plynárnám, sdělím to, co čekali: odpověď Pražských plynáren mi přirozeně dodnes nepřišla.

Nedivím se tomu. Tisk v naší zemi platí na známou monopolní firmu asi tolik, co mravenec na slona.

Kolik nás asi existuje takových obskurních vymahačských firem, které se, jistě za tučné provize, stávají penězovody svých monopolních chlebodárců jako jsou Pražské plynárny?

A kdyby se monopolní firma nakrásně zakymácela, kdo ji bude ze svých peněz v rámci "rozpočtové zodpovědnosti" a různých viditelných a neviditelných "složenek" zachraňovat? Opět ten, z koho podobným způsobem dře peníze.

Ve svých komentářích to už konstatují nejen levicoví, ale i poctiví pravicoví komentátoři.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.1. 2011