Evropská unie hostí uzbeckého vraha

24. 1. 2011

Evropská unie vyvolala kontroverzi tím, že přijala oficiální návštěvu uzbeckého diktátora a vraha Islama Karimova, jednoho z nejbrutálnějších šéfů států v dnešní době. Karimov je známý tím, že nechává své odpůrce vařit zaživa.

Prezident Uzbekistánu Karimov má na programu jednání s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a generálním tajemníkem NATO Andresem Foghem. Plány na Karimovovu návštěvu v Bruselu tam vyvolaly velký zmatek a pocit trapnosti. Brusel je také obviňován, že Karimovovu návštěvu naplánoval v tajnosti.

Jde o první Karimovovu návštěvu na Západě od roku 2005, kdy Karimov nechal střílet do neozbrojených demonstrantů v městě Andijan a usmrtil nejméně 300 osob, zřejmě ještě daleko více. Státní uzbecká televize vysílala záběry Karimovovy oficiální návštěvy v Bruselu, aby tím posílila jeho prestiž.

Po maskru v Abdijanu uvalila Evropská unie na Uzbekistán sankce, ty ale byly r. 2008 zrušeny, i když režim neudělal žádné lidskoprávní ústupky. Sedmileté děti jsou nuceny v Uzbekistánu sklízet bavlnu. 11 novinářů je vězněno, mnoho dalších muselo utéci ze země. Tajná policie denně terorizuje obyvatelstvo.

Uzbekistán je strateigcky důležitý pro NATO a jeho vojska v Afghánistánu, ale to není záležitost Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Absurdní pozvání do Prahy

6.2. 2014 / Andrew Stroehlein

Až poletí tento měsíc do Prahy autoritářský vládce Uzbekistánu Islam Karimov, přistane na letišti Václava Havla. Ano, muž, který v současnosti vězní tisíce politických vězňů, přiletí na letiště, pojmenované po jednom z nejslavnějších a nejrespekt...

Obsah vydání | Úterý 25.1. 2011