ŽIVĚ Z MÍSTA: Life after Fukushima

17. 3. 2011 / Zdeněk Slanina

Planina Kanto (úrodná nížina od Tokia směrem k Sendai) se probudila po poměrně klidné noci -- podprůměrně narušené jen asi dvěma význačnějšími otřesy půdy -- do jasné modré oblohy byť s ranním mrazíkem. Během středy se krajem prohnal ostrý západní až severozápadní vítr, v nárazech až 50km/hod (tropická bouře se stává tajfunem při nárazové rychlosti 100km/hod, super-tajfunem při 200km/hod). Kraj zaplavil čistý sibiřský vzduch, byť v severní části Kanto nad ránem místně sněžilo. A ve středu večer se nám shodou okolností lokální životní podmínky změnily přímo skokem -- z kohoutku začala opět téci voda, byť jen užitková.

Po prvé za dvaadvacet let svého panování se císař Akihito obrátil k národu s televizním projevem (v pracovním šedém saku se světle šedou vázankou), a vyjádřil přesvědčení, že národ vše překoná, pokud si zachová smysl pro vzájemnou solidaritu. Trochu to připomnělo, že i jeho otec, císař Hirohito, se obrátil s projevem k národu poprvé až po devatenácti letech svého panování – 15. 8. 1945, aby lidu shromážděnému na veřejných prostranstvích oznámil, že nadešel čas, kdy bude muset snášet nesnesitelné.

Mezitím místopředseda vlády nabádá veřejnost, aby nepanikařila s nákupem benzínu, neb armáda uvolňuje pohonné hmoty ze svých strategických rezerv. Ministr zemědělství kárá obyvatelstvo za křečkování rýže – vláda má vlastní rezervní zásoby 920000 tun rýže, a vázne pouze její distribuce. (A šéf televizního zpravodajství odsouhlasuje pokyn, že i císařův projev může být přerušen, pokud by došlo na urgentní zprávy.)

Velvyslanectví Francie, Německa, Velké Británie doporučují svým občanům opustit oblast Kanto, popř. i Tokio. Americké velvyslanectví doporučuje opustit zónu do 80km kolem Fukushimy. Jižní Korea oznámila dodávky sloučenin bóru (absorber neutronů), benzínu, nafty, balené vody. Dar pohonných hmot oznámila i Čína. A balenou vodu mohly nakonec přivést i ty dva české armádní speciály .... Americká armáda chystá moninorování Fukushimy bezpilotním špionážním letounem, a současně transportuje do oblasti pumpy ze svých základen. Během středy se u správy víz v Tokiu vytvořila obrovská fronta, neb na 5000 cizinců se dostavilo pro výjezdní doložku umožňující snadnější pozdější návrat. Baseballový tým Seibu Lions, sídlící poblíž Tokia, naopak zakázal svým zahraničním hráčům odjezd ze země s poukazem na to, že zatím zdravotní nebezpečí nehrozí.

Pokud si chcete sami nasimulovat momentální přídatný radiační impakt v Tokiu, tak si ku své denní dietě přidejte tak jeden až dva banány. Banány jsou bohaté na draslík, a přírodní draslík zlomkově obsahuje i jeden svůj radioaktivní isotop (který se i v našem těle rozpadá na vápník, popř. argon a uvolňuje beta záření). Na draslík jsou bohaté i meruňky, brambory, ořechy. Zachování poměru mezi sodíkem a draslíkem je důležité pro správnou funkci nervové soustavy. Při nedostatku draslíku dochází k srdeční arytmii. A proto platí, že na srdce jsou Poděbrady, neb místní Poděbradka je bohatá právě na draslík. Leč zpátky na planinu Kanto.

Dnes má být dokončen náhradní přívod elektřiny do oblasti elektrárny, což by znamenalo významný posun v sanování pohromy. Nadto armáda po neúspěšných středečních pokusech už zvládla shazování vody z helikoptér do skladovacích bazénů s vyhořelými palivovými tyčemi, kde se voda povážlivě vyvařila. Před tím se z helikoptér dařil jen postřik kyselinou boritou. Definitivní řešení problému těchto bazénů by mělo přinést nasazení vodních děl, které do oblasti transportuje tokijská policie. Pupulární dívčí jednotka AKB48 (zní to jako kalašnikov, ale je to 48-členný Akichabara Band sídlící ve stejnojmenné tokijské čtvrti, kde se prodává elektronika) darovala na pomoc obětem cca 100 milionů Kč. A kolem jedenácté tokijského času premiér Kan (v modrých maskáčích) cca půl hodiny telefonicky konferoval s presidentem Obamou – ten přislíbil veškerou možnou pomoc.

Čtvrtek by mohl být dnem obratu ...

Planina Kanto, 4:00 ráno SEČ času.

Autor je český vědec, dlící právě (i nadále) v Japonsku, "na dohled od elektrárny Fukušima" ...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.3. 2011