4. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 10. 2001

Jak to dělají v Británii bez občanek?

Napsal nám : Jestliže v souvislosti s terorismem prohlašují kompetentní místa v Británii, že nebudou zavádět občanské průkazy, zajímalo by mne jako člověka, který je odjinud, jakým způsobem britský občan prokazuje totožnost třeba před notářem, když potřebuje úředně ověřit závěť, nebo smlouvu na koupi nemovitosti apod. Podle čeho notář, nebo nějaký státní byrokrat pozná, že jsem to já, když se mu nemohu prokázat občanským průkazem? --- Zajímavá otázka. Jde o součinnost důvěry a tvrdého trestního postihu podvádění. Jak psal Francis Fukuyama ve své knize "Trust (Důvěra)", společnosti jsou v mezinárodním měřítku tím ekonomicky efektivnější, čím menší míra korupce a podvádění v nich existuje, a tedy podnikatelé a úřady nemusejí vydávat rozsáhlé finanční částky na vynucování slušného jednání - takže mají menší náklady na výrobek než konkurence ve zkorumpovaných zemích. Úřední "ověřování" dokumentů se v Británii neprovádí tak často jako v ČR - skoro vůbec. (Také tu v podstatě neexistují razítka!!)
Chci-li si koupit byt či dům, zažádám u stavební spořítelny o půjčku, udám své jméno a adresu a svou banku a svého zaměstnavatele, stavební spořitelna si zřejmě tyto věci ověří, než mi poskytne hypotéku. Totéž, žádám-li třeba o úvěrovou kartu.

Mám výhodu, že mám vlastního právníka, banku, atd., kde mě lidé znají - tak se mohu třeba zaručit aby vydali úvěrovou kartu pro ně neznámým lidem z ČR. Lidi, u nichž si banky nemohou ověřit jejich creditworthiness, tedy spolehlivost při splácení půjček, úvěrovou kartu nedostanou, nebo až po určité době, řekněme po roce, kdy se prokáže, že měli u dané banky pravidelné konto, pravidelně do něho ukládali svůj plat a vybírali ho.

Při žádosti o úvěrovou kartu se vyplňuje dost podrobný dotazník, asi na tři strany, včetně místa bydliště, předchozího bydliště, pokud jste ho změnil za poslední tři roky, včetně vašeho příjmu, atd.

Kolega český občan si mohl koupit byt, protože už několik let žije a pracuje na zdejší univerzitě a je tedy znám spořádaným životem - to je ověřitelné. Musíte mít trvalou adresu - jinak může být prokazování vaší spolehlivosti obtížné.

Udávání falešných informací je trestné a stíhá se to, kromě toho je lhaní (o závažných otázkách) či defraudace peněz společensky diskreditující, takže si to málokdo dovolí.

Celkem je nutno říci, že Británie je daleko méně "papírovací společnost" než Česká republika (aspoň pro britské občany, pro cizince a žadatele o azyl bývá situace jiná, obtížnější).

Na poště stačí pro vyzvednutí doporučeného dopisu, přinesete-li lístek, jímž vám pošťák oznámil, že si ho máte doporučený dopis vyzvednout. (Běžně se ale praktikuje to, že na poštu zavoláte s tím, kdy by vám doporučený dopis doručili znovu, kdy budete doma, a oni to udělají.

Na úřady se v Británii nechodí, všechno se vyřizuje telefonem. Telefonem se zjišťuje vaše totožnost například dotazem na vaše datum narození anebo na křestní jméno vaší matky, atd., které jste kdysi ve formuláři pro získání příslušné finanční služby uvedli.)

Uvědomte si, že se na Západě běžně kupují i docela drahé předměty (např. letenky) telefonem, kde pouze uvedete do telefonu číslo své úvěrové karty a svou adresu. K mé velké frustraci to v ČR obchodníci odmítají dělat.

Jinak k identifikaci v těch málo situacích, kdy to potřebujete (nevzpomínám si už dlouho, kdy by po mně někdo chtěl, abych prokázal, kdo jsem) stačí jeden nebo dva různé dokumenty vydané na vaše jméno (třeba kartička do knihovny či bankomatová karta). Když jsem se před dvaceti lety přistěhoval do Británie, stačilo jako průkaz totožnosti ukázat ofrankovanou obálku s vaší adresou - argumentace byla: vzhledem k tomu, že dostal dopis, na němž je tato adresa a toto jméno, je to on. Skláním se před zemí, která dokázala za takovýchto podmínek fungovat.

Před nedávnem jsme zapomněli v BL opravit můj výrok, že v Británii nikdy neexistovaly občanky. Jak na to správně upozornil jeden čtenář, existovaly během druhé světové války, byly ale zrušeny v roce 1951, v zájmu větší efektivnosti práce policie. Bylo totiž zapotřebí, aby občané s policií přátelsky spolupracovali a to by nečinili, kdyby měli pocit, že jsou jí označkovaní jak dobytek a že je policie násilně nutí, aby se jí prokazovali průkazy.

                 
Obsah vydání       4. 10. 2001
1. 10. 2001 Milí čtenáři! Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Proč byl přechod na nový redakční systém BL tak problematický Jan  Čulík
3. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Občané musejí mít právo říkat, co si myslí, a musejí to právo hájit Jan  Čulík
3. 10. 2001 Úřady chtějí chránit bezpečnost občanů potlačováním názorů Jan  Čulík
3. 10. 2001 Jak to dělají v Británii bez občanek? Jan  Čulík
1. 10. 2001 Četka neomylná Tomáš  Pecina
3. 10. 2001 Drakonické zákony odepřou lidská práva zranitelným členům společnosti a jejich efekt proti teroristům je pochybný
3. 10. 2001 Přeji prokurátorům dobré advokáty Petr  Nachtmann
3. 10. 2001 Hrozby a ohrožení Qiao  Liang, Wang  Xiangsui
3. 10. 2001 I velmi pečlivě naplánované akce mohou vyvolat neočekávané následky. Nedělejme nic, co by nakonec bylo ve prospěch teroristů
3. 10. 2001 Demokracie jako rukojmí (Salon)
3. 10. 2001 Tony Blair na stranickém sjezdu vyhlásil válku proti Talibánu
3. 10. 2001 Přidá se Tony Blair k americkým "teroristickým útokům proti Afghánistánu"?
4. 10. 2001 Britský ministr vnitra navrhuje nový zákon zakazující "náboženskou nenávist"
3. 10. 2001 Británie "bude možná stíhat" šejka vyzývajícího k zavraždění pákistánského prezidenta
3. 10. 2001 Měli by se studenti snažit chápat pachatele teroristických útoků?
3. 10. 2001 Vražda na tyranu není zločinem Filip  Rožánek
4. 10. 2001 Američtí "vlastenci" obviňují sdělovací prostředky ze zrady
3. 10. 2001 Zmatený článek o Eurolottu Dita  Fuchsová
3. 10. 2001 Ministerstvo zdravotnictví se snaží "utajit" jména tvůrců kontroverzního Zákona o zdravotní péči před aktivisty zájmových skupin Jiří  Mašek
3. 10. 2001 České experi(mentální) filmy z Prahy v Británii Renata  Clarková