20. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 5. 2004

čtvrtek 12.00: Americká zpravodajská televizní stanice odvysílala fotografie příslušníků americké vojenské policie, pózujících u mrtvoly ubitého iráckého vězně.

20. 5. 2004

čtvrtek 16.30: Američtí vojáci a irácká policie ve čtvrtek obklíčili iráckou rezidenci Ahmada Čalabího, člena Američany jmenované Irácké vládní rady. Čalabího poradci tvrdili, že americká vojska vtrhla do domu a hledala tam uprchlíky. Poradce, Haidar Musawi, obvinil Američany, že se snaží na Čalabiho vyvíjet nátlak. Čalabi byl dlouho favoritem Washingtonu, avšak v poslední době se začal na adresu Spojených států vyjadřovat kriticky ohledně toho, kolik moci Spojené státy plánují předat Iráčanům po 30.6.

20. 5. 2004

Čtvrtek 18.00: Tisková kancelář Reuters ve čtvrtek znovu ostře zaútočila na americkou armádu. Poukázala na to, že Pentagon nijak nevysvětlil, proč loni v létě Američané v Iráku zastřelili jednoho jejího kameramana.

19. 5. 2004

"V Americe bude rychlý odchod amerických vojsk z Iráku prezentován jako odměna za 'dobře vykonanou práci'. Ostatní svět to rozezná jako ponižující porážku, a právě v tomto případě je analogie s Vietnamem tak nedostatečná. Američané totiž nyní prohráli v Iráku daleko rychleji než v jihovýchodní Asii a dopad této prohry na svět bude potenciálně daleko větší. A zatímco Vietnam neměl globální hospodářský význam, Irák je pro světovou ekonomiku nesmírně důležitý. Jaké budou plné důsledky takovéto obří porážky americké moci, to dosud nelze předvídat. Jedna věc je však jasná. Svět byl nyní svědkem konce poslední verze liberálního imperialismu.

Irák je pro Američany daleko horší než Vietnam - fotografie týraných vězňů dokazují mj. i pošetilost snah vést válku jako morální křižáckou výpravu, argumentuje britský filosof John Gray.

19. 5. 2004

aktualizováno ve čtvrtek ve 20.00: Iráčané ve čtvrtek pohřbívali osoby, které byly podle jejich svědectví oběti amerického leteckého útoku. Truchlící účastníci pohřbů konstatovali, že mezi zabitými byl i svatební zpěvák a jeho bratr hudebník. Americká armáda popřela, že její jednotky ve středu za úsvitu usmrtily více než 40 svatebčanů nedaleko irácko-syrské hranice. Podle iráckých činitelů na svatebčany začal střílet americký vrtulník. Náměstek šéfa policie v Ramadu, plukovník Zijad al-Džburi, uvedl, že bylo při útoku usmrceno 42 - 45 osob v opuštěné pouštní oblasti nedaleko hranice se Sýrií a s Jordánskem. Podle jeho informací bylo mezi mrtvými 15 dětí a 10 žen. Dr. Salah al-Ani, který pracuje v nemocnici v Ramadu, uvedl, že bylo usmrceno 45 osob. Americká armáda nejprve konstatovala, že nemá zprávy o žádném takovém incidentu. Televize tiskové kanceláře Associated Press získala videozáběry vozidla, na němž byly mrtvoly, které byly údajně při incidentu usmrceny. Na vozidle bylo i několik mrtvých dětí. Jedno dítě bylo bez hlavy.

20. 5. 2004

Nejméně 10 civilistů bylo usmrceno a asi 60 zraněno, když izraelská vojska začala střílet na Palestince během protestů v městě Rafah na jihu pásma Gazy. Izraelská armáda vyjádřila hluboké politování nad mrtvými, ale konstatovala, že tanky a vrtulník střílely varovné výstřely, aby zabránily davům vstoupit do oblasti. Americký prezident Bush apeloval na obě strany, aby se chovaly umírněně a požádal Izrael o "vysvětlení".

20. 5. 2004

Skupina 24 studentů byla rozdělena na dvě části. Jedna byla určena do role vězňů kdežto zbývající studenti se stali jejich dozorci. Pokus v suterénu Stanfordské univerzity měl trvat dva týdny, ale musel být předčasně zrušen.

19. 5. 2004

středa 17.00: Jeremy Sivitz, americký voják byl ve středu odsouzen k ročnímu vězeňskému trestu a byl propuštěn z armády v prvním vojenském soudním procesu, týkajícím se týrání vězňů v iráckém vězení Abu Ghraib.

20. 5. 2004

Každá nová generace má úplně jiné politické vnímání a myšlení. Zažil jsem pražské jaro ještě jako šestnáctiletý: československá vlajka má pro mě proto význam zásadního národního symbolu. S překvapením jsem zjistil, že pro dnešní čtyřicátníky, které formovala normalizace, tato vlajka naopak dlouho symbolizovala utlačitelské, prosovětské oficiality. Zatímco stárnoucí generace jsou právem antikomunisty, pro nejmladší českou generaci jsou už tato traumata nesrozumitelná. Je to generace v podstatě západoevropská. Antikomunismus je už neoslovuje. Nemůže: je-li jim dnes čtyřiadvacet, v roce 1989 jim bylo devět. Jsou to Evropané, nikoliv postkomunisté.

Reakce Ondřeje Štindla na svědectví Tomáše Koloce, publikované v Britských listech, o tom, "Jak jsem pracoval v Haló novinách", je zajímavou ilustrací těchto rozdílných vidění (O Hitlerově neúspěchu a jednom novináři bez práce, LN 14. 5. ZDE).

Tato poznámka Jana Čulíka vyšla ve čtvrtek 20.5. v Lidových novinách; kompletní text ZDE

20. 5. 2004

České priority pro udržitelnou Evropu:

Vstoupili jsme do Evropské unie bombardováni sděleními politiků a médií, co prý nám Evropská unie vezme nebo přinese, jako bychom měli být pouhými pasivními diváky dění v EU. Zcela jsem postrádal veřejnou debatu nad otázkami budoucí aktivní role České republiky v rozšířené unii. Za několik týdnů budeme volit poprvé vlastní euro-poslance, takže je dle mého nejvyšší čas pokusit se zahájit veřejnou debatu na tím, co bude "českou" agendou v EU? Jaké priority by měli prosazovat čeští reprezentanti v Bruselu a Štrasburku? Může ČR sázet na daňový, sociální nebo ekologický dumping? Jelikož si netroufám diskutovat o možných českých prioritách ve všech oblastech, pokusil jsem se zamyslet na možným příspěvkem České republiky ke směřování Evropy k udržitelnému rozvoji.

20. 5. 2004

Od roku 1945 bylo hlavním cílem zahraniční politiky USA udržet západní Evropu jako podřízenou, vysoce integrovanou součást jejích geopolitických strategických prostředků. Toho šlo snadno dosáhnout po druhé světové válce, kdy byla Evropa ekonomicky vyčerpaná důsledky války a kdy se většina jejích obyvatel,a zejména její ekonomické a politické elity, obávala komunistických sil -- kvůli vojenské síle Sovětů i kvůli popularitě západoevropských komunistických stran. Americký program na sebe vzal podobu Marshallova plánu ekonomické pomoci pro evropskou obnovu a vytvoření NATO.

20. 5. 2004

J. Čulík si v březnu ZDE položil podobnou otázku (slovo "přinutit" nedomyslel: přinutit k interaktivitě je skoro jako přinutit k lásce, contradictio in adjecto). Nabyl jsem coby pedagog na dvou vysokých školách smutného dojmu, že zájmu o interaktivní modus ze strany studentů s narůstajícím odstupem od "revoluce" bohužel nepřibývá, naopak ubývá. Čeští vysokoškolští studenti nechtějí přednášet své referáty bez papíru a slyšet k nim názory spolustudentů, chtějí mi je vstrčit do ruky vytištěné na barevné tiskárně.

20. 5. 2004
Přímá demokracie pro Českou republiku, Brno, HzPD a nakl. L. Marek, 2004, 56 stran, 50 Kč.

Poslanci nám zase zavařili! Jistě to není poprvé a bohužel ani naposled. V loňském roce schválili novelu zákona o obecním referendu (zákon č. 202/ 2004 Sb.), v němž provedli zásadní změnu. Moudří čeští zákonodárci totiž usoudili, že předcházející zákon dával zdivočelým občanům příliš pravomocí. Patrně inspirování slovenským příkladem, podmínili platnost místního referenda 50% účastí občanů na hlasování. Ve Slovenské republice se toto opatření velice "osvědčilo" a jistě jen díky němu zde bylo jen jedno platné celostátní referendum, a to o vstupu SR do EU.

20. 5. 2004

Současná politika je založena na snižování daní. Jedná se o lež, kterou se nás politici snaží přesvědčit, že snižováním daní pro podnikatele bude vybudován blahobyt na této zemi. Říkají nám, že když budou nízké daně, tak se zabrání daňovým únikům a podnikatelé je budou rádi platit. Tuto blbost všichni říkají a nikdo jí nevěří. Jedinou daň, kterou by podnikatelé platili je nulová daň. A ještě by jim bylo líto dát peníze za poštovné, aby oznámili státu, že nebudou nic platit. Nikdo nechce nic platit - to je normální.

19. 5. 2004

"Američané dělají správnou věc. I když je mučení někdy nelidské, to, co dělají ti Iráčani nám, je také nelidské a měli bychom pamatovat, že naším úkolem je přinést jim demokracii a svobodu, kterou by neměli, kdybychom je neosvobodili."

Oklahomský senátor James Inhofe protestoval na nedávných slyšeních v americkém senátu proti tomu, že se věnuje tak velká pozornost skandálu s mučením iráckých vězňů. Zdůraznil, že tito lidé nejsou ve vězení Abu Ghraib za dopravní přestupky, ale jsou to vrazi, teroristé a povstalci s rukama potřísněnýma americkou krví. "Jsem pravděpodobně jedinou osobou u tohoto stolu, která je více rozhořčena zvěrstvy zadržených než zacházením s nimi," uvedl.

Spojil jsem se v pátek s kanceláří tohoto senátora a zeptal jsem se, jak vysvětluje, že více než 2000 vězňů z Abu Ghraib má být propuštěno. Jestliže to totiž skutečně byli teroristé a nikoliv jen osoby podezřelé z různých zločinů, pak by přece nevedl k jejich propuštění ani skandál s jejich týráním. Senátor mi neodpověděl, ale jeho poradce mi sdělil, že mi senátor tento týden pošle email.

Suhaib Badr al Baz, kameraman televize al Džazíra, není terorista. Byl ale po dlouhých a bolestivých 74 dnů zadržován v americké vazbě.

19. 5. 2004

První Sedmička s Martinem Veselovským:

V neděli 16. května 2004 se v televizi Nova vysílal poprvé debatní politický pořad Sedmička s moderátorem Českého rozhlasu Martinem Veselovským. Hosty byli místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a senátor Robert Kolář (US-DEU).

Uznávám, že teoreticky vzato měl v pořadu Kolář vystupovat jako zástupce vládní koalice. To však nefungovalo, protože deklaroval, že s nynější spoluprací US-DEU s vládnoucí ČSSD nesouhlasí, a přiznal, že se chystá z US-DEU vystoupit. Moderátor Veselovský měl proto se strukturou hostů problém. Měl ve studiu dva zástupce pravice, kteří si víceméně názorově notovali. Pokud bylo účelem pořadu poukazovat na aktuální politické problémy při práci současné vládní koalice, Kolář i Sobotka mohli docela důvodně zastávat postoj, že oni přece za chyby a nedostatky současné vlády nenesou žádnou odpovědnost. Pořad trpěl tím, že v něm nevystoupil žádný představitel vládní moci, který by se z kritizovaných nedostatků mohl zodpovídat. Chci-li kritizovat například nekvalitní rozhodování sociálně demokratického ministra zdravotnictví, měl bych kritiku jako moderátor vmést do tváře přímo jemu. Ptám-li se opozice, co si ona myslí o jeho chybách, je to dost špatná žurnalistika. Vlastně to dává opozici prostor k prezentování vlastní propagandy.

V neděli napsal Jan Čulík na žádost serveru Česká média tuto analýzu první Veselovského Sedmičky. Kompletní text je ZDE

19. 5. 2004

Případ Daily Mirror a falešné fotografie:

Vojenská policie v Británii zatkla včera několik vojáků v souvislosti s fingovanými fotografiemi, na nichž údajně britští vojáci mučí irácké vězně. Údajně jsou vyslýchány až čtyři osoby. List Daily Mirror, který ty fotografie zveřejnil, popřel, že předal jména vojáků vojenským úřadům. Zdroj v deníku Daily Mirror konstatoval: "Armáda se na nás neobrátila." Britské ministerstvo obrany odmítlo poskytnout informace o zatčených osobách. Jeho mluvčí konstatoval, že proti nikomu nebylo zahájeno trestní stíhání.

19. 5. 2004

Smysl práce může být různý... někdo pracuje na své zahradě, aby ji přivedl k obrazu svému, někdo pracuje především pro peníze, jiný zcela nezištně z nadšení pro ten nebo onen ideál... a konečně je také možné, že práce samotná je důvodem práce, neboť člověka prostě baví. Je ale ještě jeden velice rozšířený smysl práce, o němž a o jehož důsledcích se chci zmínit trochu podrobněji. Dalo by se říci: práce jako místo -- nebo: pracovat, aby se nepracovalo.

20. 5. 2004

Během tří uplynulých let se roční poplatky za služby stavebních spořitelen v průměru více než ztrojnásobily. Nespokojeným klientům se podařilo vyvolat reakci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jak jsme již dříve informovali v článku Stavební spořitelny asi tunelují státní podporu svým klientům, u státních dozorových orgánů ani oslovených poslanců nespokojení klienti zastání nenašli.

19. 5. 2004

Volba a předvolba operátora, které měly umožnit výběr telefonního operátora z konkurenčních nabídek, neplní očekávání. Ceny jsou i přes pokles sazby DPH a nižším mzdovým nákladům více než dvojnásobné než v sousedním Německu. Dovedně spletená konstrukce povinností, klientům až "nuluje" případné výhody.

19. 5. 2004

Je opravdu pozoruhodné s jak bohorovným klidem sleduje nejsilnější strana vládní koalice strmý pád svých volebních preferencí. Jistě vítězí v nepodstatných šarvátkách a občas utrpí i Pyrhovo vítězství (viz zákon o DPH), ale ve strategické bitvě o důvěru voliče prohrává. Existuje proto několik důvodů.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2004 ÚOHS se všemi stavebními spořitelnami zahájil správní řízení Radek  Mokrý
20. 5. 2004 Mučitelé mezi námi Miloš  Kaláb
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
20. 5. 2004 Nálepkování se nevyplácí Jan  Čulík
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
19. 5. 2004 Jsou reportéři al-Džazíry teroristé s rukama potřísněnýma americkou krví? Fabiano  Golgo
19. 5. 2004 ČSSD si vykopala hrob -- zbývá si jen lehnout Petr  Baubín
19. 5. 2004 Telefonování: Omezený výběr a dvakrát vyšší ceny než v Německu Radek  Mokrý
19. 5. 2004 Jak pracovat, aby se nepracovalo Boris  Cvek
19. 5. 2004 Výborný moderátor, špatná dramaturgie Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2004 Nové fotografie týrání z Abu Ghraib   
20. 5. 2004 Američané "provedli razii v rezidenci Ahmada Čalabího"   
19. 5. 2004 Jsou reportéři al-Džazíry teroristé s rukama potřísněnýma americkou krví? Fabiano  Golgo
19. 5. 2004 Moc a arogance   
19. 5. 2004 Iráčané pohřbili svatebčany, které Američané "nezabili"   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
17. 5. 2004 Pluk, který se octl uprostřed kontroverze s falešnými fotografiemi, bude stíhán za usmrcení iráckého vězně   
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním