5. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Národní sport...
5. 8. 2004
Sedím na boku s vytřeštěnýma očima, polykám vodku po šampuskách, pronesu přípitek svou natřikrát zlámanou ruštinou a zapíjím ho plnou, protože prý je to tradice, tančím s někým, kdo se mě bojí a klopí oči, zvedám palec na všechny strany a nakonec vypadnu ze stanu, klopýtám šedivou noční mlhou a myslím na to, kde to vlastně jsem. Skrz ožralý dým v hlavě mi blýská vědomí, že demokracie tu nebude nikdy víc než nátěr, že carství a mužictví tu žije navždycky, že potom, jakou moc jsem viděl u těchhle oblastních šéfíků sajúzu moloděži, si nikdo od nás nedovede představit, co to znamenalo být Stalinem. Co to znamená být Putinem.

Lyrická reportáž věnovaná Tomáši Kolocovi a jeho okostici. Vydáváme ve spolupráci s časopisem www.dobraadresa.cz

Letní shakespearovské slavnosti
5. 8. 2004
Martin Groman

Čas letí jako splašená herka a nikoho už nezajímá zápletka prvního aktu. Letní shakespearovské slavnosti na Pražském (ale taky Brněnském nebo Bratislavském) hradě jsou tu zas a nikdo snad už ani neví, jak vlastně začínaly. Na počátku byl totiž docela pestrý festival vždy několika českých, slovenských, ale i britských, amerických nebo japonských divadel. Dnes má celé léto ve své režii agentura Schok a pestrost krapet vymizela.

Vydáváme ve spolupráci s časopisem www.dobraadresa.cz

5. 8. 2004
Pavel Voňka

Petr Bakalář, jak asi většina čtenářů ví, neboť mediální humbuk okolo toho byl na české poměry srovnatelný s aférou Watergate, po veleúspěšné, ač z oficiálního prodeje stažené knize Tabu v sociálních vědách vydal u téhož nakladatele (Votobie) svou další operu magnu s honosným, ale hlavně podbízivým názvem Psychologie Romů. Jak se předvedl tentokrát, pokusíme se stručně shrnout.

Vydáváme ve spolupráci s časopisem www.dobraadresa.cz

Jinou recenzi Bakalářovy knihy Psychologie Romů jsme publikovali ZDE

5. 8. 2004

Britští vězni vypovídali o svém věznění v zálivu Guantánamo

Británie a Spojené státy čelí novým obviněním z týrání vězňů. Britský občan, podezřívaný z terorismu, totiž svědčil o tom, že ho voják ze speciálních britských jednotek SAS tři hodiny vyslýchal, zatímco jeho americký kolega na něho mířil střelnou zbraní a hrozil, že ho zastřelí.

Obvinění obsahuje nová zpráva, která zahrnuje podrobnosti o opakovaném bití a ponižování tří Britů, kteří byli zatčeni v Afghnistánu a pak dva roky vězněni v zálivu Guantánamo. V březnu 2004 byli bez jakéhokoliv obvinění propuštěni.

5. 8. 2004

Bez větší pozornosti českých médií a především bez vědomí širší romské veřejnosti se v Bratislavě uskutečnila schůzka expertní skupiny Dekády integrace Romů zaměřená na sběr dat o romské komunitě. Režii nad organizací schůzky převzala kancelář Rozvojového programu OSN (UNDP).

4. 8. 2004

Naše malá fenka Poli (rodokmenem Státní policie ČR) je dost nevyzpytatelným živočichem. Je to zjevně způsobeno její nedostatečnou mentální i fyzickou vyspělostí. Co byste taky čekali od štěněte, když navíc docela nedávno ztratilo svého hodného pána, který ji dobře krmil a vytrvale ji drbal za uchem, a ten následující je během jejího krátkého života už šestý.

Cestující Romové - Glod, Maramures, Rumunsko
5. 8. 2004

Suverénní reprezentace romského národa?

Většina Romů žije usedle a většina Travellerů není romského původu. Jako předseda sdružení Dženo, romské organizace usilující o lepší postavení Romů, musím vyjádřit zklamání nad zprávou, kterou jsem obdržel od výkonného výboru Evropského fóra Romů a Travellerů (European Forum For Roma and Travellers - EFRT). Organizace, která bude reprezentovat obě dvě skupiny společně, bude jen napomáhat přežívání mýtu o tom, že Romy lze definovat podle způsobu života.

5. 8. 2004

V pořadu ČRo 6 "Média v postmoderním světě" se tento pátek 6.8. ve 20.10 v rozhovoru s Radkem Kubičkem ještě jednou vrátíme k letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

V souvislosti s natáčením tohoto rozhovoru vyšla najevo - nebo spíš se znovu potvrdila - jedna zajímavá věc. Jak velký problém mají mnozí pracovníci médií se "svobodou projevu bez přívlastků".

5. 8. 2004

Ve středu 4. srpna 2004 vzpomněli v Londýně čtyři dosud žijící veteráni z první světové války položením věnců u londýnského památníku padlých při příležitosti devadesátého výročí vypuknutí první světové války svých mrtvých spolubojovníků.

Byli to Henry Allingham (108) Fred Lloyd (106), Jack Oborne (104) a William Stone (103).

4. srpna 1914 napadlo Německo Belgii a Velkou Británii. Celkem zahynulo na všech stranách této války během čtyř let jejího trvání více než devět milionů vojáků. Dne 29. června 1914 byli v Sarajevu zavražděni arcivévoda František Ferdinand, následník rakouského trůnu, a jeho manželka vévodkyně z Hohenbergu. 24. července 1914 vydalo Rakousko důraznou nótu Srbsku, jehož obvinila z vraždy arcivévody Ferdinanda. 29. července vyhlásilo Rakousko Srbsku válku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 8. 2004

Co je to láska? Lepidlo mezi dvěma lidmi?

Nemoc??? - Neurotický pokus propojit dva jedince a stvořit nefunkční hybrid?
Nebo jen zdroj utrpení? Zažitá forma společenského zlozvyku?

Nebo snad ... zdroj naděje?

Musím říci, že mne tohle téma od malička fascinovalo, srovnatelně snad pouze s tématem smrti... Po dlouhá léta jsem je uchopoval rozumem a ptal se "co je to láska?" A byl bych snad ochoten přijmout i nějakou chemickou rovnici na toto téma, nějaký matematický výpočet na bázi závitů v mozku, kdyby nějaký blouznivec s něčím takovým přišel! A já nevylučuji, že v průběhu dějin to i někdo spáchal - v bolestné otázce, cože ho to mučí, a většinu lidí okolo, a nemá-li to snad racionální, spočitatelnou podstatu...

5. 8. 2004

Se zájmem sleduji diskusi mezi Janem Čulíkem a Štěpánem Kotrbou, jejíž hlavní téma, dalo by se říci, zní: lze akceptovat nějaký způsob kolaborace umělce s totalitou, a pokud ano, jaký? Otázka je to velice složitá a vyžadovala by si podrobný rozbor všech svých klíčových pojmů, neboť při bližším zamyšlení se ukáže, že vůbec není jasné, co se skrývá pod akceptovat, co pod kolaborace nebo totalita.

diskuse mezi Janem Čulíkem a Štěpánem Kotrbou ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

5. 8. 2004

Rasismus v Kašperských Horách

O víkendu jsem cestoval po Šumavě a mimo jiné navštívil i městečko Kašperské Hory. Konala se tam jakási letní pouť, tedy stánky, stánky a zase stánky. A jak se tak procházím po náměstí, podíval jsem se i na obecní nástěnku a nemohl uvěřit vlastním očím.

5. 8. 2004

Komu zvoní hrana? Charles Pasqua, bývalý francouzský ministr vnitra, je v úzkých. Po neúspěchu jeho suverenistické kandidátky do Evropského parlamentu se zdá, že se celý jeho systém, který dlouhá léta pečlivě budoval, rozpadá doslova na kusy. Vyšetřovací soudce Philippe Courroye požádal v pondělí o předběžné zadržení jednoho z nejbližších Pasquových důvěrníků: bývalého prefekta a bývalého europoslance Jeana-Charlese Marchianiho, pro podezření z korupce.

5. 8. 2004

Problémem je biflovací vyučování matematiky

Stejně jako Jan Samohýl mám potřebu zareagovat na článek Jakuba Malinovského o povinné státní maturitě z matematiky.

Na začátek bych rád předeslal, že povinnou maturitu z matematiky vnímám jako jedno z mála rozumných a prospěšných rozhodnutí české legislativy v poslední době. Jako první krok, který by skutečně mohl vést ke zlepšení pozice České republiky ve světě. Jako šanci, píše Petr Furmánek.

5. 8. 2004

Pokud by stát chtěl zpřístupnit českou filmovou klasiku, pak jako nejjednodušší a nejrychlejší cestu bych doporučil, aby jako vlastník autorských práv prostě poskytl veřejnosti povolení k jejich volnému šíření, doporučuje Ondřej Zajíček: Domnívám se, že jakmile by stát zveřejnil seznam takových filmů, tak se záhy na internetu kopie těchto filmů vynoří z pololegálních uzavřených sítí filmových 'porušovatelů autorských práv' (nechci využívat newspeakového termínu pirát, ZDE ) a budou snadno dostupné každému (kdo má dostatečně rychlé připojení k Internetu).

5. 8. 2004

Komisia spustila program otvorených konzultácií, zameraných na formovanie budúcich európskych iniciatív na poli nanotechnológie. Nanotechnológia je považovaná za jednu z kľúčových technológií 21. storočia a dokonca za možný spúšťač budúcej priemyselnej revolúcie.

5. 8. 2004
Stanovisko Českého telekomunikačního úřadu k přechodu na "digitální" televizní zemské vysílání v České republice

Obavy vyslovené RRTV, tedy že v první řadě musí být nejprve udělena licence "obsahová" jinak se provozovatelé vysílání (držitelé licencí RRTV) dostanou do právní nejistoty, protože budou mít pouze "obsahovou" licenci a držitelé licencí, resp. povolení od ČTÚ (provozovatelé sítí) je "nebudou chtít", se zakládá na nedostatečné znalosti celé problematiky a příslušné právní úpravy.

4. 8. 2004

Nejdřív bych Vám rád poděkoval za velmi kvalitní a obsáhlé zpravodajství z letošní LFŠ, hlavně rozhovory. Mimochodem, zdá se mi, že jste o LFŠ informoval snad více než specializované filmové weby, o kulturních stránkách tištěných deníků nemluvě, píše Pavel Růčka a pokračuje:

Měl bych jenom malou poznámku z vaší myšlence o zpřístupnění filmové klasiky na DVD.

4. 8. 2004

Rozšíří se antidemokratická "protiteroristická opatření" i do České republiky?

Nové protiteroristické zákony systematicky ochromují základní demokratické svobody, argumentoval v úterý v listě Guardian komentátor George Monbiot.

4. 8. 2004

Neskutečné mlžení Vojtěcha Koteckého

Vojtěch Kotecký mně v reakci na můj článek o puči ve Straně Zelených s názvem "Zelení mloci útočí" nepravdivě obvinil z publikování "neuvěřitelných smyšlenek" o Hnutí Duha - v článku "Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny". Jeho neskutečné mlžení bych rád poopravil několika snadno doložitelnými fakty. Poznamenejme nejprve, že Kotecký je zaměstnancem Duhy - "občanská angažovanost" je pro něj tedy zdrojem příjmů. To není žádná snaha o dehonestaci protivníka, ale jen zdůraznění kontextu, ve kterém náš spor probíhá. Kotecký zkrátka hájí firmu, která ho živí, což je zcela pochopitelné.

3. 8. 2004
S americkým režisérem Albertem Mayslesem hovořil v Karlových Varech Petr Šafařík

A co provedeme s tím Moorem? Budeme se ho muset nějak zbavit, všude se mě na něj ptají... (smích). Nedávno se mě na něho dotazovali v jednom rozhovoru a já jsem říkal, co mi na jeho filmech vadí. Pak jsem si ale uvědomil, že ti novináři velmi chtějí slyšet takovou kritiku, že jsou proti Moorovi zaujatí a chtějí mu uškodit, že si přejí, aby mu nikdo nic nevěřil a aby lidé volili Bushe. Tak jsem nakonec nedal souhlas k uveřejnění toho rozhovoru!

5. 8. 2004
Eli E. Hertz
ze serveru AISH přeložil Pavel Mareš

Průměrný Izraelec je "pokořován a obtěžován" tělesnými prohlídkami daleko častěji než průměrný Palestinec.

Palestinci si stěžují, že se cítí šikanováni a obtěžováni, když se musejí podrobovat osobním prohlídkám od izraelských bezpečnostních služeb, když jim ve svobodě pohybu brání kontrolní stanoviště, zátarasy, uzávěry a zákazy vycházení. Cítí se prý jako "dobytek v ohradě" za bezpečnostními ploty a ošklivými betonovými zdmi. Izrael je za tato opatření kritizován dokonce i od těch, kdo chápou jejich příčiny: pohyb nevinných Palestinců, včetně lidí potřebujících naléhavé lékařské ošetření a dělníků, kteří denně dojíždějí za prací do Izraele, je cynicky zneužíván jako zástěrka pro teroristické akce.

Fidel Castro
5. 8. 2004
Fidel Castro Ruz
Projev Fidela Castra na shromáždění u příležitosti 51. výročí útoku na kasárna Moncada a "Carlos Manuel de Céspedes", konaného na Centrální univerzitě v Las Villas, 26. července 2004

Kéž by v případě Kuby Bůh "nedával panu Bushovi pokyn", aby zaútočil na naši zemi, a vedl ho raději k tomu, aby se této kolosální chyby nedopustil! Měl by se přesvědčit o autenticitě jakéhokoli božského válečnického příkazu, prokonzultovat ho s papežem a dalšími váženými hodnostáři a teology křesťanských církví a zeptat se, co o tom soudí oni.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme překlad plného znění projevu kubánského prezidenta, o kterém velmi zkráceně informovala Česká tisková agentura i většina českých deníků.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí   
5. 8. 2004 Korupční galaxie Charlese Pasquy se rozpadá na kusy Josef  Brož
5. 8. 2004 Netomáš a Bělorusko Štefan  Švec
5. 8. 2004 Mor na ty vaše festivaly Martin  Groman
5. 8. 2004 Nesnesitelná touha po vědě Pavel  Voňka
4. 8. 2004 Z Evropy do Čech volejte raději z budky Radek  Mokrý
4. 8. 2004 Policie a CzechTek Bohumil  Kartous
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
3. 8. 2004 Je etické udávat spoluobčany? Miloš  Kaláb

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   
29. 7. 2004 Touha a Tři přání Jan  Čulík

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2004 Za "tvrdou práci" bude mít eurokomisař plat 600 000 Kč měsíčně   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
23. 7. 2004 Zdiskreditovaný spojenec Tonyho Blaira nominován na komisaře EU   
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí   
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději   
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Výslechy před namířenou zbraní, věznění v železech, nutnost pózovat nazí   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl