Teror na Kalifornské univerzitě v Los Angeles

3. 5. 2024

čas čtení 5 minut
Foto: Univerzitou roztržený a vyhozený transparent. Na něm zábkeskový granát, jakélý policie používala proti studentům

Hannah Čulík-Baird: 200 studentů a profesorů bylo včera v noci zatčeno, studentští novináři se stali terčem útoků, studentská rozhlasová stanice byla vyřazena z provozu, protestní materiály byly zkonfiskovány od archivářů, kteří se je snažili archivovat, videozáznam tiskové konference profesorů byl vymazán z webu

Jeden z kolegů zachránil transparent z kontejneru, kde zůstal poté, co byl roztržen napůl. Na obrázku se zábleskovým granátem (které používala proti demonstrantům policie) uprostřed.


Prohlášení učitelů z Katedry latiny a řečtiny kritizující to, že Kalifornská univerzita neochránila studentské demonstranty:



 
Prohlášení členů katedry klasických věd k selhání univerzity při ochraně protestujících studentů

Zveřejněno: 
2. května 2024

My, členové katedry klasických věd, z nichž někteří byli přítomni událostem z 30. dubna a 1. května, důrazně odsuzujeme útok agitátorů proti studentům UCLA, použití policejního násilí, které zranilo členy naší komunity a selhání univerzity, která nepodpořila právo našich studentů na pokojný protest a na to, aby při něm byli v bezpečí.

Jsme zděšeni tím, že univerzita nedokázala deeskalovat a ochránit protestující během noci 30. dubna, kdy byli studenti slovně i fyzicky napadeni davem agitátorů převážně zvenčí. Profesoři, kteří byli této události přítomni, popsali zacházení agitátorů se studenty v táboře jako "brutální", což potvrzuje i videodokumentace. Ačkoli byli přítomni pracovníci ochranky a policisté - a podle svědků z řad profesorů s agitátory dokonce žertovali - trvalo několik hodin, než zasáhli a ochránili protestující a studentské reportéry před násilím davu. Stručně řečeno, bezohledné selhání vedení univerzity vedlo k tomu, že naši studenti byli napadeni chemickými spreji, pyrotechnikou, kovovými trubkami, dřevem a kovovými barikádami.

Jsme zděšeni a zahanbeni tím, co následovalo ve dnech 1. a 2. května, kdy militarizovaná policie v plné výstroji použila hrubou sílu, omračující granáty, gumové projektily a stahovací pásky k zastrašování protestujících a příznivců po dobu několika hodin a pak vtrhla do tábora a násilně zatkla 200 studentů a vyučujících, kteří pokojně uplatňovali své právo na protest. Protestující studenti se od počátku zavázali k pokojné deeskalaci a nenásilí a odmítli se podvolit provokacím agresorů.

Jsme přesvědčeni, že skutečný chaos posledních dní na UCLA nezpůsobil palestinský tábor solidarity, ale spíše špatné zacházení vedení univerzity s pokojným protestem, který zpočátku zdánlivě podporovalo.Rektor Gene Block vyostřil situaci tím, že 30. dubna zveřejnil náhlý obrat v přístupu univerzity, klasifikoval tábor jako "nezákonný" a "nepovolený" a pohrozil disciplinárním opatřením. Jak se uvádí v dopise profesorů  z 1. května, e-mail kancléře Blocka "možná vyvolal jiskru, kterou agitátoři zvenčí potřebovali k zahájení útoku proti našim studentům". Není ironií, že vedení Kalifornské univerzity poté povolilo použití militarizované policejní síly proti našim vlastním studentům, kteří se nyní v kampusu cítí hluboce nejistě.

Jsme zklamáni a znepokojeni způsobem, jakým univerzita selhala ve svých povinnostech vůči naší komunitě v událostech posledních několika dní, zejména pokud jde o následující:

Jsme pevně přesvědčeni, že militarizované policejní síly nemají na univerzitní půdě místo.

Požadujeme větší transparentnost ze strany UCLA, pokud jde o snahy o vytvoření smysluplného dialogu mezi protestujícími a administrativou.

Požadujeme vysvětlení pokračující přítomnosti Jumbotronu a jeho traumatizujícího obsahu, který porušuje zásady hlavy IX.

Trváme na tom, aby protestující studenti, zaměstnanci a vyučující, včetně těch, kteří byli zatčeni, byli znovu začleněni do naší komunity s úplnou amnestií a s co největší shovívavostí a rychlostí.

Naléhavě žádáme administrativu, aby brala vážně své povinnosti vůči studentům, zaměstnancům a vyučujícím. Našim studentům dlužíme nápravu škod způsobených jejich vlastní univerzitou. Znovu potvrzujeme práva našich studentů na pokojný protest a požadujeme, aby univerzita zajistila jejich bezpečnost na akademické půdě.

Podepsáno:

Samuel Beckelhymer, pokračující vyučující

Sarah Beckmannová, odborná asistentka

David Blank, zasloužilý profesor klasiky a filozofie

Zachary Borst, přednášející

Hannah Čulík-Baird, docentka

Ella Haselswerdt, odborná asistentka

Lena Hoang, zaměstnankyně

Bryant Kirkland, docent

Kelly Nguyen, odborná asistentka

John Papadopoulos, zasloužilý profesor

Alex Purves, profesor

Lydia Spielberg, odborná asistentka

Adriana Vazquez, odborná asistentka

Brent Vine, zasloužilý profesor (emeritní)

Greg Woolf, zasloužilý profesor starověkých dějin Ronald J. Mellor

(Sběr podpisů dále probíhá.)

-1
Vytisknout
2132

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2024