Rusko se jednostranně rozhodlo změnit státní hranici s Finskem a Litvou

22. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruské úřady se rozhodly rozšířit teritoriální vody země v Baltském moři poblíž státních hranic s Litvou a Finskem, vyplývá z návrhu vládního nařízení zveřejněného na portálu právních aktů.

Podle dokumentu připraveného ministerstvem obrany má Rusko v úmyslu prohlásit část vodní plochy na východě Finského zálivu a také v blízkosti měst Baltijsk a Zelenogradsk v Kaliningradské oblasti za své vnitřní mořské vody.

Za tímto účelem se změní zeměpisné souřadnice bodů, které určují polohu základních linií, od kterých se měří šířka teritoriálního moře Ruské federace, a také přilehlá zóna poblíž pobřeží a ostrovů.

Na hranicích s Finskem má ruská vláda v úmyslu upravit souřadnice v oblasti ostrovů Yahi, Sommers, Holland, Rodscher, Maly Tyuters, Vigrund, jakož i v blízkosti severního vstupního mysu řeky Narvy, vyplývá z přílohy dekretu kabinetu ministrů. Na hranicích s Litvou byla revidována zóna Kurské kosy, oblasti mysu Taran, mys jižně od mysu Taran a Baltské kosy. 

Současné zeměpisné souřadnice, stanovené dekretem Rady ministrů SSSR v roce 1985, "plně neodpovídají současné geografické situaci", říkají autoři projektu. Body byly zaznamenány "na námořních navigačních mapách malého měřítka", které jsou zase založeny na pracích z poloviny 20. století, a to "nám neumožňuje určit vnější hranici vnitřních mořských vod" Ruské federace, uvádí se v dokumentu.

V důsledku změn "bude v jižní části ruských ostrovů ve východní části Finského zálivu a také v oblasti měst Baltijsk a Zelenogradsk zřízen systém přímých základních linií, který dříve chyběl, což umožní využívat odpovídající vodní plochu jako vnitřní mořské vody Ruské federace; přechod státní hranice Ruské federace po moři se změní v důsledku změny polohy vnější hranice teritoriálního moře," vysvětlují autoři projektu.

40 let starou rezoluci Rady ministrů SSSR, která upravuje hranice v Baltském moři, ministerstvo obrany navrhuje částečně "uznat za neplatnou" (část "Baltské moře").

Dokument o revizi hranic, který dosud nebyl oficiálně připomenut ministerstvy zahraničí Finska a Litvy, byl předložen k veřejné diskusi téměř současně se zahájením cvičení v použití taktických jaderných zbraní. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že začalo v Jižním vojenském okruhu za účasti komplexů Iskander a letadel vyzbrojených raketami Kinžal. Účelem cvičení je připravit personál na použití nestrategických jaderných zbraní a také reagovat "na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů," uvedla tisková služba ministerstva.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
3870

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2024