Buržoazie touží po titulech

17. 1. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 16 minut

Překvapilo mne překvapení z výsledků prvního kola prezidentských voleb a hledání důvodů, proč tomu tak je. Zvolená dvojice přesně odpovídá vývoji naší společnosti v uplynulých dvaceti letech a podobný výsledek předpovídalo velké množství lidí.

Nejvíce se situaci u nás přibližuje svým článkem "Jak se z lidí stává dav" Mojmír Grygar. Dvacet let se u nás vyčleňuje část občanské populace a dvacet let se snaží vytvořit elitní třídu. Mnoho našich občanů začalo hned po revoluci tvořit své generační stromy a hledat šlechtické předky. Pokud je nenašli v archívech, alespoň oprášili rodinné legendy o dětech zámeckých služek. Touha po šlechtické krvi a šlechtických titulech je v naší zemi obrovská.

Kritika Zeman - Schwarzenberg

17. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhodli jsme se, že v Britských listech až do druhého kola prezidentských voleb nebudeme publikovat žádné články, doporučující čtenářům, aby volili jednoho z kandidátů, nejsme IDnes ani Respekt. Naštěstí nás žádný magnát ani politik nevlastní a nemusíme tedy prosazovat jeho zájmy. Kritika, to je něco jiného, zastáváme názor, že novinář kritizovat může, neměl by dělat reklamu svému příznivci. Redakčně určit, co je jen kritika a kde se přesouváme k implicitní podpoře nějakého kandidáta je ovšem obtížné.

Britské listy programově nezastávají žádný jednotný redakční názor a v tomto případě je myslím potřebné jasně zdůraznit, že při nynějších prezidentských volbách nepodporují žádného kandidáta. Oba kandidáti jsou podle názoru Britských listů z různých důvodů pro prezidentskou funkci nevhodní.

Publikujeme víc kritiky vůči Karlu Schwarzenbergovi, protože ten člověk je v současné vládě a podílel se v posledních měsících a rocích na velkém množství kontroverzních či zjevně chybných vládních rozhodnutí, z nichž další a další (jako například doporučení za ČR podepsat kontroverzní smlouvu ACTA) vyplouvají na povrch a o nichž propagandistická kampaň Karla Schwarzenberga nehovoří.

Kritizovat Miloše Zemana je o něco obtížnější, protože nebyl řadu let v žádné vládě a jeho kontroverzní kroky jako politika jsou spíš historií. Mají-li však čtenáři věcnou kritiku na adresu Miloše Zemana, s níž by měla být veřejnost seznámena, rádi ji vydáme.

Je nám poněkud nepochopitelné, že autoři nedokáží pochopit, že čtenář bude právem reagovat zhnusením, pokud mu budou vnucovat, že má nějak volit. Odmítli jsme v těchto dnech vydat snad dvacet článků na téma "Podporuji Zemana" či "Podporuji Schwarzenberga".

šéfredaktor

PS: Napsal nám jeden čtenář, že mu přijde zajímavé, že redakce Britských listů nepreferuje žádného kandidáta. To je sice pravda, ale je to irelevantní. I kdybychom dospěli k názoru, že některý z kandidátů je lepší, bylo by naprosto obscénní, kdybychom se ho snažili čtenářům vmanipulovat.

Dienstbierova "důvěřivost" a Zemanovo "mafiánství"

17. 1. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Místopředseda ČSSD a neúspěšný kandidát této politické strany na prezidenta Jiří Dienstbier bezprostředně poté, co byly vyhlášeny výsledky prvního kola voleb, ve svém vyjádření, neskrývaje zklamání, odmítl ve druhém kole podporovat Miloše Zemana. Vzhledem k tomu, že jako kandidát ČSSD se svými 16,12 % hlasů z prvního kola nepostoupil do kola druhého a na vítěze mu chybělo něco málo přes 8 % hlasů, se to v tu chvíli dalo vykládat jako něco, co bylo vyřčeno jen v tomto okamžiku zklamání a co dlouhé trvání mít nebude.

V politice dnes dominuje polarita "moderní/postmoderní"

17. 1. 2013 / Jan Komrska

čas čtení 5 minut

Pan Dolejší ve své recenzi 'Ubohost a reflektovaná ubohost české levice' doslova zpohlavkoval Martina Hekrdlu, mimochodem jednoho z té hrstky žurnalistů, které ještě pořád upřímně zajímá osud běžného člověka v Čechách. Pan Dolejší obvykle (postmoderně) nic neradí a nepodsouvá, tentokrát ovšem doporučuje postmoderně reflektovat změny v sociální struktuře voličstva a přizpůsobit jim nabídku. Otázkou je, zda toto "dvojí kódování" můžeme číst v daném kontextu jinak, než jako jednu další strategii populismu, která doufá v zisk za cenu zpochybnění osobní/stranické integrity, potažmo konzistence sdělení. O to se nyní koneckonců pokoušejí oba prezidenští kandidáti, každý po svém. Jeden oslovuje kromě "elit" i tu svou "lůzu" ve městě, druhý na venkově.

O "cizáckých" prezidentských kandidátech

17. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Problém na který upozorňují Jan Čulík a Čestmír Kubát - konflikt loajalit prezidentských kandidátů s dvojím občanstvím - se v České republice neřeší poprvé. Během poslední nepřímé volby bylo dvojí občanství Jana Švejnara kuloárně využíváno k podkopání jeho vyhlídek na zvolení ve prospěch Václava Klause. Nikdo se nepokusil Švejnarově kandidatuře formálně zamezit, poukaz na jeho americké občanství nicméně fungoval coby "pavlačový" nástroj podkopávání jeho kredibility. Jak známo, tato strategie byla úspěšná.

Přitom by v zásadě ze strany kandidáta stačilo tak málo: Veřejně prohlásit, že v případě zvolení se druhého občanství samozřejmě vzdá, aby potenciální konflikt loajalit udusil hned v samotném počátku.

Český president s americkým občanstvím?

17. 1. 2013 / Petr Frish

čas čtení 1 minuta

Ztratit americké občanství není snadné, a jeden důvod pro to jsou daně. Americký občan musí platit daně v USA, i když žije trvale jinde, píše Petr Frish.

Když Američan získá občanství jiného státu, neztrácí automaticky občanství americké. Americký zákon nezná formálně pojem dvojího občanství, ale toleruje ho. Zákon ale stanoví jak o americké občanství přijít.

Jedou metodou (bod 4 dole) je přijmout zaměstnání, tedy třeba i funkci presidenta, v cizí vláďě, i ve vládě spřátelené země. Takže americká strana takto brání střetu zájmů.

Dvojí občanství u prezidentského kandidáta je podvod

16. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Nejsem Rakušan," tvrdil o sobě v rozhlase Schwarzenberg. Je to neuvěřitelná drzost a bezbřehé pokrytectví. Jak na to poukázal právník Čestmír Kubát, prezident nemůže mít občanství jiné země. Schwarzenberg má občanství švýcarské. Nemůže být tedy stoprocentně loajální České republice. Až vznikne válka mezi Švýcarskem a Českou republikou, na které straně bude Schwarzenberg bojovat? Totéž platí i o Američanovi Jiřím Dientstbierovi.

Čestmír Kubát upozorňuje:

Prezident republiky by měl sdílet osudy českého státu a lidu. Měl by být zárukou jeho rozvoje a bezpečí a neměl by mít závazky k cizí moci ani ústupovou cestu a zázemí v zahraničí. U kandidáta s dvojím státním občanstvím lze dovodit jednoznačný závěr o ústavním zákazu jeho kandidatury s ohledem na budoucí výkon funkce neslučitelný s jeho závazky občana k cizímu státu z následujících čtyř prostých premis

  • Česká republika je alespoň podle své Ústavy svrchovaný (suverénní) stát,
  • prezident republiky jako hlava státu je především vrchním velitelem armády a zastupuje stát navenek -- přitom nemá jen ceremoniální funkci, jak se někdy bez znalosti věci uvádí,
  • státní občan je povinen být svému státu věrný a oddaný,
  • všechny svrchované státy jsou ve vnitřní politice založeny na monopolu fyzického násilí a navenek prosazují v konkurenci s jinými státy velmi široké spektrum nejrůznějších zájmů, vyplývající především z dominantních obecných podstatných a dlouhodobých zájmů právě svých občanů, přitom si navzájem konkurují až do té míry, že užívají i zpravodajské služby, připravují se na válku a vedou války -- to vše je nemyslitelné také bez utajovaného působení (do jisté míry i mezi spojenci), protože opak by znamenal popření státní svrchovanosti ve smyslu čl. 1 odst. 1 Ústavy.

Čl. 60 Ústavy stanoví: "Odmítne-li prezident republiky složit slib nebo složí-li slib s výhradou, hledí se na něho, jako by nebyl zvolen". Složení slibu prezidenta a případné výhrady k němu jsou nepochybně právní úkony, tedy projevy vůle směřující ke vzniku, zániku či změně právních vztahů. Lidé svoji vůli neprojevují jen slovy, ale také bez použití slov (konkludentně - svým chováním), což pro politiky platí dvojnásob. Aby byl právní úkon platný, musí být učiněn určitě, vážně, svobodně a srozumitelně. Pro výklad projevu vůle neplatí žádná zjednodušující zásada jako "kdo mlčí, souhlasí", ale jeho výklad je třeba provádět vždy ve vztahu ke všem souvisejícím okolnostem.

Pokud by zvolený prezident, který by byl vedle českého občanství vázán věrností ještě k dalšímu státu, složil prezidentský slib bez vyslovení výhrady ve prospěch oddanosti tomuto dalšímu státu bylo by to nejen nečestné, ale mohlo by to znamenat, že tuto výhradu ve skutečnosti konkludentně učinil patrně v jednočinném souběhu s veřejným pohrdáním Českou republikou, jejím lidem a Ústavou a spolu s mařením volby prezidenta republiky nebo, že jedno ze svých občanství nehodlal nadále brát vážně (ve vztahu k ČR sliboval v žertu, křivě, anebo prezidentský slib chápal jako bezvýznamný nezávazný rituál -- vždy by šlo o neplatný právní úkon). Bylo by možné uvažovat i o trestní kvalifikaci. Při nejistotě, jak si jeho počínání vykládat, případně které z obou státních občanství nemyslí vážně, by šlo o neurčitý a tedy také neplatný právní úkon rovněž s důsledkem vzniku právní fikce nezvolení prezidentem ("hledí se na něho, jako by nebyl zvolen").

Potíž je, že loutka jen přitakává a bere si výhody. To není férová transakce. Schwarzenberg se přece mohl švýcarského občanství vzdát, když chce být českým prezidentem. Něco pro to mohl udělat, ne? Mrzí mě, když se Češi spokojují s podřadnými kandidáty. S podřadným vším. Neměli by sakra aspoň na prezidentského kandidáta mít vysoké nároky? Když chceš být prezidentem, tak se vzdej cizího občanství. S cizím občanstvím je to neférová transakce a může to být podvod, protože, jak praví ústava, prezidentská přísaha se koná PLNĚ a když není za ní stoprocentní angažmá, je neplatná.

Karel Schwarzenberg hlasoval pro smlouvu ACTA

17. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Karel Schwarzenberg ve vládě navrhl podpis kontroverzní mezinárodní smlouvy ACTA, která se pokusila nepřípustně přehnaným způsobem ochránit autorská práva, především na internetu a kterou Evropská unie nakonec odmítla. Schwarzenberg hlasoval pro její přijetí. ZDE

Součástí článku je i usnesení Vlády ČR č. 825 ze dne 9. listopadu 2011, v kterém vláda vyjadřuje podporu této smlouvě: ZDE, píše Tomáš Bílek.

O neschopnosti levicových intelektuálů

16. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Komentář pana Dolejšího mi podobně jako reakce prof. Kellera, kterého si normálně velmi vážím, potvrzují, že levicový intelektuál je fakticky nejbližší spojenec pravice, míní Pavel Páral. Dokáže spolehlivě rozdělit jakoukoli levicovou alternativu a pomoci tak k udržení moci a dlouhodobému prosazování zájmu lépe postavených či situovaných. Mnohé voliče levice to navíc totálně odradí od účasti na volbách.

Pravici se to nestane, protože si své zájmy vždy spolehlivě ošetřují tím, že drží spolu.

Levicoví intelektuálové mi připomínají kavárenské povaleče v Paříži, kteří s oblibou vysedávají např. na Saint Germain de Pres, popíjejí Cognac, kouří doutníky a přemítají o revoluci. Ve skutečnosti to vnímají pouze jako intelektuální cvičení, které ani sami neberou vážně.... Pravice je mi vlastně sympatická tím, že otevřeně hovoří o svých zájmech a plánech a také tyto plány realizují - viz Kalousek a program TOP09. Levicoví intelektuálové by z pražských kaváren měli častěji jezdit např. do ostravských hospod, aby slyšeli, co si o jejich názorech myslí lidé, jejichž zájmy údajně obhajují...

ČEMU je nutné dát přednost v 2. kole prezidentských voleb?

17. 1. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Tuto otázku jsem dostal od jednoho moudrého starého muže - novináře, který se mnou externě spolupracoval, když jsem byl členem Rady ČRo. Otázka mne překvapila právě akcentem na ono ČEMU - na místo KOMU (na což se ptá většina současných - a hloupých - novinářů). Starý pán mne přinutil k dlouhému a koncentrovanému zamyšlení. O výsledek se nyní dělím s vámi čtenáři a svůj vlastní pohled na možnou moc (či bezmoc) prezidenta nevnucuji vám, ani zbylým dvěma kandidátům. Stačí, když podle něj budu volit já sám.

Proč volili Karla Schwarzenberga jeho podporovatelé?

17. 1. 2013 / Hynek Jeřábek

čas čtení 3 minuty

Názory vyjádřené podporovateli Karla Schwarzenberga na stránkách www.volimkarla.cz

Shrnuli jsme důvody, proč Karla Schwarzenberga volili jeho podporovatelé. Přepsali jsme je ze stránky www.volimkarla.cz, na níž jeho podporovatelé píší v krátkých vyjádřeních, proč jej budou volit jako presidenta republiky. Je možno najít několik skupin důvodů této volby: jsou to obecné vlastnosti kandidáta, jeho morální vlastnosti, jeho minulá činnost a vztah k občanům, ke světu, k naší zemi a její budoucnosti.

K prezidentským volbám:

Nepovedenou pozitivní věc je třeba zlepšovat a ne na ni hned po česku nadávat

17. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Jsou to první volby tohoto typu u nás a mají tedy řadu prvotních nedostatků, přesto jsou však relatívně demokratičtější než to, co bylo doposud, kdy volili poslanci a senátoři partajnickým přetahováním a machinacemi (podpora hlasem podmazaného estébáka, vsunutá skeč 'funny peculiar' kandidátky Bobošíkové, zasažené náhlým soucítěním s chudými a potřebnými) a občan do toho neměl co kecat. Volební manifestační šarádu v předlistopadové ČSSR jistě není třeba rozebírat, píše Jiří Košek.

Proč bychom si neskočili, když nám pánbůh Karla dá

17. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Dodatečně dávám odpůrcům přímé volby prezidenta republiky za pravdu. Jen velmi talentovaný scénárista by dokázal napsat příběh prezidentské volby, v jehož finále by na jevišti stáli dva handicapovaní kandidáti, z nichž jednomu by slušel psychiatr a druhému gerontolog.

Ale máme je tady: Zemana, který pečlivě skrývá touhu po pomstě, k níž mu chybí poslední krok na cestě k moci, a švýcarského / českého Schwarzenberga, jenž by rád ozdobil rod dosud nedosaženým titulem prezidenta země, v níž má (také) své statky.

Česká televize: "Manipulace voličů médii před volbami je normální"

16. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Česká televize se zase vyznamenala:

V anglosaském světě je to věc [stranit kandidátům] zcela běžná. Například ze stovky největších deníků podpořilo v loňských prezidentských volbách v USA 41 otevřeně Obamu, na Romneyho stranu se postavilo 35. Jen necelá čtvrtina největších deníků nevyjádřila otevřeně podporu žádnému kandidátovi.

Nejznámějším příkladem takzvaného endorsementu, tedy otevřeného doporučení kandidáta, je The Sun v Británii. Jeho majitel Rupert Murdoch řekl, že bulvární The Sun určí vítěze voleb, a tak se také do určité míry stalo. Nejčtenější britský deník se v roce 2001 postavil za Tonyho Blaira a významně pomohl jeho znovuzvolení premiérem. Tehdy ale překvapily také třeba The Times, když vyjádřily podporu Blairovým labouristům pouhých 48 hodin před volbami. The Guardian zase dal před posledními britskými parlamentními volbami svůj pomyslný hlas Liberálním demokratům.

Zdroj: ZDE

Je těžko říct, zda je to nevzdělanost, nebo záměr. Česká televize jaksi zapomněla říct, že mediální impérium Ruperta Murdocha, v USA i ve Velké Británii, je naprosto zdiskreditováno. Veřejnost dospěla k názoru, že neprovádělo novinářskou práci, ale jakousi zvláštní sérii kriminálních aktivit, zaměstnanci Murdochova impéria podpláceli policii, hackersky pronikali do mobilních telefonů obětí trestný činů i celebrit. Celá řada vysokých manažerů a novinářů Murdochova impéria je nyní v Británii trestně stíhána.

Americká média v posledních letech nelze naprosto nikomu dávat za vzor, protože tam došlo k drastickému úpadu mediální kultury. Bývalo to tam však tak, že šéfredaktor New York Times demonstrativně ANI NECHODIL K VOLBÁM, aby neprojevil svou zaujatost a stranickost. Takových novinářů a periodik si pak veřejnost váží. Slušná média samozřejmě sponzorsky nikoho nepodporují. Sporné je i Českou televizí citované prohlášení Miloše Čermáka "nezávislého novináře", že je prý dobré, když média podporují kandidáta otevřeně, aspoň ví čtenář, na čem je, a nepodporují ho skrytě.

Není to trochu málo, co očekáváme od novinářské práce? Co takhle nepodporovat nikoho.

Samozřejmě, že veřejnoprávní BBC zásadně nikoho před volbami nepodporuje. To Česká televize jaksi zapomněla.

Média v ČR škodí demokracii

16. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

"Je neuvěřitelné, jak se podařilo mediálnímu diskurzu vyvázat Schwarzenberga z odpovědnosti za vládnutí. Zasáhly zřejmě i vlivy vládních skupin. Je zde princip občanství, rovnosti, zákaz používání šlechtických titulů od roku 1918. Ta kampaň je naprosto v rozporu s tradicí masarykovské republiky, míní politoložka Vladimíra Dvořáková z VŠE.

Za přímo komické považuje tvrzení ministra zahraničí, že chce obnovit důstojnost České republiky po Klausově působení.

"To mne fascinovalo, protože on byl celou dobu ministrem zahraničí! Tak měl jít do konfliktu a ve vládě prosazovat evropskou politiku. Ale on to prostě vynechal."

Zdroj: ZDE

Schwarzenberg usnul před diplomaty v Bělehradě. Skandál, říkají Srbové

16. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na půl hodiny usnul na bezpečnostním fóru v Bělehradě přímo před zraky diplomatů a televizních kamer. Kromě toho měl na sobě výrazné červené ponožky, které rovněž upoutaly pozornost.

Česká veřejnost i politici jsou na usínání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na "otevřené scéně" už zvyklí. V zahraničí to ale působí stále neobvykle, stejně jako ministrovy ostře červené ponožky.

Zdroj: IHNED

Všude v Evropě jde o ekonomickou politiku, v českých prezidentských volbách kupodivu ne

16. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Poznámka ze semináře uskutečněného ve středu dopoledne na Glasgow University:

Za posledních několik let bylo ve všech evropských volbách, ať už prezidentských nebo parlamentních, hlavním tématem téma ekonomické: jak se dostat z krize, zda škrty, anebo stimulací ekonomiky.

Je pozoruhodné, že čeští voliči v nynějších prezidentských volbách toto téma jako v jediné zemi v Evropě, možná i na celém světě, zcela ignorovali, a hlavním tématem voleb se stalo zástupné téma, zda je kandidát buran nebo šlechtic.

Přitom přijatá strategie hospodářské politiky budou mít na Českou republiku stejně drastický dopad jako v jiných evropských zemích. Čeští voliči to ale kupodivu neřeší.

Kampaň pro Schwarzenberga je výsměch osvícenství

16. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Motto: "Ona v ČR ještě neproběhla Francouzská revoluce?!" Dotaz studenta University of Glasgow po zhlédnutí informací o kampani pro Karla Schwarzenberga.

Rabské, nevolnické, otrocké chování a myšlení nespočívá v tom, že se člověk narodí v nějakých poměrech, ale v tom, že adoruje nerovnost, urozenost, nezasloužené společenské postavení.

V moderním světě se považuje za skvělé a žádoucí, když se potomci lidí, kteří byli zotročeni a znevolněni zločinnými režimy minulosti, kdy si lidé nebyli rovni před zákonem, když se tito potomci vlastní pílí, nadáním, vzděláním atd. prosadí do těch nejvyšších funkcí ve státě. Pan Menzel tohle bohužel nechápe, a to je hanebné.

Někteří lidé mi v průběhu dne měli potřebu psát, že Barack Obama nepochází z otroků, protože jeho černošští předkové, otec a otcovi rodiče, byli svobodní obyvatelé Afriky. Jenže to je biologický úhel pohledu a o ten přece nejde ani u Schwarzenberga. Z biologického hlediska mohl být otcem kohokoli kdokoli (podle zásady "otec je vždy nejistý"). V adorování "knížete" není problém biologický, nýbrž sociální. Můžeme americké republikány považovat za sebevíce zabedněné, ale takový John McCain ve svém projevu bezprostředně po prohraných volbách s Obamou považoval právě Obamovo vítězství za významný, pozitivní krok ke konečnému zrovnoprávnění Afroameričanů, bývalých otroků.

Zvolení Karla Schwarzenberga do funkce prezidenta vyvolá asi určité problémy pro Českou televizi

16. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Uwe Ladwig při té příležitosti vzpomíná na německého prezidenta Heinricha Lübkeho, který prý měl mozkovou sklerózu, a proto často říkal veřejně nesmysly. V souvislosti s tím, že si Češi stěžují, že Schwarzenbergovi není v češtině rozumět, napsal Alex Koenigsmark na facebooku, že jeho rakouští přátelé upozorňuji, že Schwarzenbergovi není rozumět ani německy a Fabiano Golgo dodal, že při Schwarzenbergových záběrech v anglosaské televizi byly pod jeho výroky řečenými anglicky titulky, protože jim taky nebylo rozumět.

Zajímavým problémem může být Schwarzenberg jako prezident pro Českou televizi, když se bude natáčet novoroční projev. Případný pan prezident bude potřebovat mezi svými krátkými výroky zřejmě při natáčení hodně odpočinku, takže si asi ČT bude muset naplánovat natáčení novoročního projevu relativně dlouho předem.

Vytvoření neexistující masky jménem Karel Schwarzenberg pro současnou vládu je vynikajícím tahem ministra financí Kalouska.

Uvažujeme-li o tom, je nutno vzdát Kalouskovi silný hold. Je to nejinteligentnější a nejschopnější manipulátor v české politice za hodně let. Má obrovský talent. Nedělá chyby. Škoda, že ten talent není používán ku prospěchu české společnosti. Nicméně Kalousek převyšuje ostatní české politiky o mnoho tříd. Je velmi pravděpodobné, že v důsledku své výjimečné inteligence bude dominovat české politice ještě řadu let.

Kalousek není tak dobrý, jak jsou jeho soupeři neschopní

16. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Přečetl jsem si Váš článek "Zvolení Karla Schwarzenberga..." s jehož zněním se mohu ztotožnit, až na jednu maličkost. Tou je, že Miroslav Kalousek nedělá chyby.

Když si vzpomenu na jeho hysterickou reakci při projednávání vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání, nebo fyzické napadení křiklouna, měl jsem pocit, že nastal Kalouskův soumrak.

Tak závažná komunikační chyba a odkrytí karet v přímém přenosu se v politice často nevidí. MK měl zřejmě v té době nějaké osobní problémy.

Na jednu stranu je obdivuhodné, že se MK dokázal v krátké době zkonsolidovat a tyto excesy ustát, na druhou stranu je neuvěřitelné, že dosud působí v politice.

Nevyužití těchto chyb ze strany politických spolu a protihráčů jen svědčí o tristním faktu, jaké osobnosti se na naší politické scéně pohybují, a že MK prostě nemá konkurenci. (Samozřejmě s výjimkou jiného politického "talentu", Davida Ratha)

Miroslavu Kalouskovi zřejmě v Česku projde úplně vše.

Jeho modus operandi sahá od manipulace s lidmi (to jak dokázal utáhnout stařičkého knížete na příslib pokračování ve funkci ministra zahraničí, post předsedy strany až k zajištění funkce prezidenta, je vskutku zvráceně obdivuhodné - v této souvislosti mi přijdou zábavné postřehy příznivců knížete, že je KS nezkorumpovatelný), píše Jiří Cée.

Krytí špíny morální autoritou

16. 1. 2013 / Jan Komrska

čas čtení 4 minuty

Naše občanské "co dál" nezávisí na výsledku druhého kola voleb. Vzedmula se překvapivá vlna překvapení a my voliči infantilně podporujeme menší zlo, menší smrádek, menší plk. Nějak si sakriš nechceme připustit, že jsme jen svědky dalšího dějství divadelní hry, jejímiž otci-dramaturgy jsou bratři v triku Havel a Klaus.

Nějak nám uniklo, že doba hesel, plakátů, hřímání z tribun, stranických programů, moralit, argumentace a dokonce i volebních slibů je fuč.

Uniklo nám tak trochu, že za volebními úspěchy stojí inovované manipulativní technologie: marketing, propaganda, demagogie, klamná reklama, sofistikované PR.

Čechy Moravákům

16. 1. 2013 / Jan Keller

čas čtení 2 minuty

Většina diskusí ve věci příštího prezidenta, kterých jsem se stal svědkem, končí argumentem: "Kdo je Čech, musí volit Miloše Zemana, nikoliv cizáka."

Pokud bychom přistoupili na tento argument, snadno zjistíme, že hrdí Češi žijí dnes zejména na Moravě. Prakticky posledním českým městem je Ostrava, zatímco Praha a Brno jsou beznadějně nečeské, pokud ne přímo protičeské.

Ubohost a reflektovaná ubohost české levice

16. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Miloš Zeman tvrdí, že ve druhém kole prezidentských voleb půjde o "klasický souboj, na který jsou ve všech demokratických zemích zvyklí. Souboj mezi pravicovým a levicovým kandidátem." Martin Hekrdla bere toto tvrzení zcela nekriticky a na jeho základě obratem rozpřádá úvahu, v níž jen tak mimochodem stihne namlátit klackem "postmodernistům", Patočkovi i Dienstbierovi. A přitom je postavena na úplně chybném předpokladu.

Lézt do zadku šlechticům...

16. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Mně to přece jen nedá a musím reagovat na Menzelova slova o tom, že proti Schwarzenbergovi jsou ostatní kandidáti na prezidentskou funkci "potomci nevolníků". Barack Obama je potomek otroků... ale pojďme se podívat na další. Šlechtický původ neměli:

T. G. Masaryk (syn služky a negramotného sluhy), K. Čapek, J. A. Komenský, Jan Hus, V. Havel a drtivá většina světových vědců, umělců, filozofů, světců...

Je třeba zdůraznit, že pan Schwarzenberg se, pokud vím, nikdy svým aristokratickým původem nechlubí, zřejmě proto, že ví, že by mezi normálními západními lidmi (napříč celou společností) byl za idiota.

Myslím, že slova pana Menzela vypovídají nesmírně moc o něm samém a jeho vzdělání a způsobu myšlení. Lézt do zadku šlechticům, to je vskutku nevolnická mentalita...

Menzel o potomcích nevolníků ZDE

Kritický bloc-notes: I. 2. 2013

16. 1. 2013 / Josef Brož

čas čtení 8 minut

Návrat. V očekávání první všeobecné prezidentské volby, volby nové, dočkali jsme se návratu nových starců. Prezidentská volba, jak minulou sobotu ukázalo její 1. kolo, přivádí do 2. kola veterány starých bitev, aby svedli bitvu novou.

Saze ovlivňují změny klimatu dvakrát silněji, než si vědci mysleli

16. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Saze z páleného uhlí, dřeva a výfukových plynů dieselových motorů možná ovlivňují globální změny klimatu dvakrát silněji, než si vědci dosud mysleli. Uvádí to studie publikovaná včera v časopise Journal of Geophysical Research: Atmospheres. Pokud se tato hypotéza potvrdí, může existovat značný zatím nevyužitý potenciál k omezení lidského vlivu na klima.

Rostoucí obchod s evropskými zbraněmi zůstává netransparentní

16. 1. 2013

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva NESEHNUTÍ

Evropská síť proti obchodu se zbraněmi (ENAAT), jejímž členem je i brněnské NESEHNUTÍ, nyní zveřejnila své stanovisko k politice evropských zemí ve vztahu k obchodu se zbraněmi. Upozorňuje v něm na nadále trvající netransparentnost obchodu se zbraněmi v Evropské unii. Zpráva EU, která měla tuto netransparentnost odstranit, totiž vyšla pozdě a je neúplná. I tak ale ze zprávy vyplývá, že Evropská unie a také Českou republika nadále vyzbrojují různé diktátorské režimy a to především na Středním východě a v severní Africe.

Nevyvolávejte paniku

16. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Zeleného kruhu

"Dokument vám tentokrát nemůžeme poskytnout, protože by mohla vzniknout panika," vyjádřil se telefonicky Ing. Lubomír Poul, vedoucí Úřadu vlády, ohledně "návrhu úsporných opatření" na rok 2014. Vláda má škrty projednávat již tuto středu. Asociace nevládních organizací Zelený kruh přitom považuje již stávající redukci MŽP za destruktivní -- mezi lety 2009 a 2013 ministr Chalupa seškrtal rozpočet ministerstva o celou třetinu.

Karel Schwarzenberg je dobrý člověk?

16. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Tak proč sakra schvaluje důchodcům menší valorizaci důchodů, snižuje jim kupní sílu, ale i rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám a dalším chudším vrstvám obyvatel (zvyšováním DPH), rozdává majetek církvi proti vůli většiny občanů a schvaluje řadu dalších zákonů, které poškozují občany české země, za kterou chce bojovat? ptá se Miroslav Daněk.

Otevřený dopis Tří veteránů ministrovi informací království Monte Albo, zvěstovateli bájného Járy da Cimrmana etc., etc.

16. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený pane ministře,

nejprve přijměte mnoho pozdravů od starých známých, jak se v zemi krále Pikoly říkává. Ale dosti hraní na schovávanou. Nebudeme se zde vracet k oné prožluklé záležitosti, kdy jsme ve vašem království přišli o harfičku, bezedný měšec a cylindr. Nebudeme se uchylovat k tomu, abychom vám vyhrožovali plody frňákovníku... i když se samozřejmě nemůžeme zaručit za nikoho, kdo na vás třeba někdy udělá dlouhý nos.

Bohatý člověk má povinnost dávat na charitu, to není zásluha

15. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Mě osobně fascinuje, kolik emocí vyvolává volba mezi Zemanem a Schwarzenbergem, byť většina autorů uznává, že obě možnosti jsou špatné. To ten malý rozdíl stojí za tolik energie? Není za tím spíše nějaký netvorný obraz těch druhých, těch voličů toho druhého, kteří jsou vnímáni jako zlí a musí se proti nim bojovat?

Amnestie/abolice nebo sněmovní volby zdaleka tolik emocí nevyvolávají. Kdyby lidé tu smršť článků o kandidátech věnovali tvrdému psaní stále dokola o hnusu amnestie/abolice, asi by udělali lépe. Kdyby přemýšleli nad tím, jak v příštích volbách do Sněmovny porazit ODS a TOP09, udělali by taky lépe.

Kdo bude mít Sněmovnu a vládu, ten bude mít vše. Bez toho situaci v zemi reálně nelze změnit k lepšímu.

Vadí mi, že je Schwarzenberg čisté simulakrum. Neexistuje. Je to podvod.

15. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman je možná kontroverzní, ale v podstatě víme, s kým máme co do činění. Skutečně nebezpečné na Schwarzenbergovi je to, že česká "kulturní fronta" a pražská média z něho vytvořila pozoruhodně ryzí ukázku simulakra, lži, náhražky, mytologie, virtuálního faktu, který nemá vůbec nic společného se skutečností. V tom pražští kulturní činitelé daleko překonali propagandu někdejšího komunistického režimu, protože úspěšně vytvořili entitu, která vůbec neexistuje.

Citujme z Wikipedie, co o simulakrech napsal francouzský postmoderní teoretik Jean Baudrillard:

V osmdesátých letech se začal Baudrillard zabývat metodou zprostředkování informací a hromadnými komunikačními prostředky. Obrátil svou pozornost k Marshallu McLuhanovi a rozvinul jeho myšlenky o tom, jak je podstata vztahů ve společnosti určována formou komunikace, které společnost používá. Baudrillard definoval koncept simulakra jako negaci pojmu skutečnosti, jak jí běžně rozumíme. Baudrillard argumentuje, že v současnosti realita vůbec neexistuje.

Společnost je založena na vytváření mýtů, které neexistují. Všechno kolem nás je založeno na odkazech k věcem, které neexistují, na odkazech k tzv. hyper-realitě. Historicky vzato existuje simulakrum od dob renesance, kdy bylo simulakrum poprvé definováno jako podvod - byli to lidé či předměty, kteří - které - předstírali, že představují něco skutečného (například, vznešenost, svatost, aristokratickou výlučnost) - vlastnosti, které neexistují. V současnosti vládne dominantní simulakrum, vzor, který neodkazuje na nic a neustále se kopíruje a sám už je kopií původního podvodu.

Schwarzenberg ve své údajné volební podobě je nejintensivnější ukázkou simulakrové lži, jaká snad byla kdy vytvořena.

Jean Baudrillard ZDE

Jan Čulík, Jaký je dnešní svět: Postmodernismus ZDE

Pozn. JČ: Václav Umlauf upozornil, že psal o Schwarzenbergovi jako o simulakru už dne 13. ledna 2013 ZDE

Kandidát obkreslený z televizního seriálu

15. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Čestný šlechtic, který si i v důchodovém věku uchovává životní sílu a lásku k životu, přízeň žen a ochotu bojovat za spravedlivou věc - francouzský televizní seriál ze 70. let s Georgesem Marchalem v hlavní roli, který čeští diváci znají pod názvem Markýz de Bois-Doré (Ces beaux messieurs de Bois-Doré), bude patrně jedním z inspiračních zdrojů mediálního obrazu Karla Schwarzenberga.

Co na tom, že ve skutečnosti se jedná o poněkud natvrdlého starce, který neustále pohodlně uhýbá před každou možnou komplikací či nepříjemností a nejraději všechno zaspí. Televizní opus podle románu George Sandové představující jakéhosi křížence mezi Rosamundou Pilcherovou a Paulem Févalem starším přece umožňuje zbudovat mýtus mnohem silnější, než je ubohá realita samotná...

Schwarzenberg doporučil za šéfa TOP 09 Drábka a Kalouska

15. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rád by si vychoval nástupce, který by vedl stranu TOP 09 po něm. Schwarzenberg si představuje, že předá stranické žezlo a "půjde se procházet". "Je tam několik nadaných lidí... Jaromír Drábek, ten je vynikající. Ale uvidíme. Možná to bude taky (první místopředseda strany Miroslav) Kalousek," řekl ministr zahraničí.

Zdroj: ZDE

ÚŘEDNÍ ŠIML ČESKÉ JUSTICE DÁL ŘEHTÁ:

Roman Smetana dostal za vyhýbání se vězení podmíněný trest

15. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Bývalý řidič MHD v Olomouci Roman Smetana dostal za vyhýbání se vězení podmíněný tříměsíční trest se zkušební dobou čtrnácti měsíců. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal. Požaduje pro Smetanu nepodmíněný trest. Případ tedy půjde ke krajskému soudu. Úřední šiml české justice dále řehtá. Soudci nedokáží pochopit, že je stíhání Romana Smetany za pokreslení plakátů od samého začátku porušením přirozené spravedlnosti.

V důsledku skandálního jednání českých soudců, kteří pomíjejí podstatu věci a pouze se přidržují byrokratických předpisů, případ Romana Smetany znovu záslužně poukázal na šokující stav české justice, která nerozhoduje spravedlivě, ale byrokraticky.

Zdroj: ZDE

Smetana nedostal trest, který by mohl mařit

15. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Okresní soud v Olomouci dnes projednal obžalobu, která vinila Romana Smetanu z maření výkonu úředního rozhodnutí. Soudce Petr Sušil v něm obviněného odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce tří měsíců. Během jednání odmítl druhou obžalobu z téhož trestného činu vztahující se k druhému nenastoupení. Argumentoval někdejším rozsudkem Ústavního soudu, který se vztahoval k opakovanému nenastoupení vojenské služby. Protože podle soudu šlo i v tomto případě o trestný čin vztahující se k témuž skutku, rozhodl soud obdobně.

Stěhování přivedlo už tisíce Čechů do exekuce

15. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Přestěhujete se a po čase na vás přijde několikatisícový platební rozkaz, nebo už exekuce, přestože vše řádně platíte. To se již stalo tisícům Čechů. Nenahlásili všem, od nichž něco pravidelně odebírají, nebo k nim mají závazky, změnu adresy. Nebo tak učinili, jenže vinou administrativního šimla ve firmách či úřadech se nová adresa zatoulala.

"Když jsem stěhoval kancelář, tak jsem zavolal i mobilnímu operátorovi, abych nahlásil změnu doručovací adresy pro poslední vyúčtování. Vše proběhlo jednoznačně, několikrát jsem se výslovně ujišťoval, že je vše srozumitelné," řekl Právu Patrik Nacher ze serveru Bankovnipoplatky.com. Vyúčtování na 547 korun od operátora mu ale přesto došlo na starou adresu.

Další informace ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

43940