Nejnovější informace o skandálu Prism

Rusko by bylo ochotno uvažovat o politickém azylu pro Snowdena

11. 6. 2013

čas čtení 6 minut

  • Rusko je ochotno uvažovat o udělení politického azylu Edwardu Snowdenovi. Uvedl to ruský podnikatelský deník Kommersant a citoval mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. "Pokud takovou žádost obdržíme, budeme o ní uvažovat," řekl Peskov. Snowden je stále v Hongkongu, ale přestěhoval se do bezpečnějšího hotelu. V důsledku tamějšího nedávného soudního rozhodnutí bude mít zřejmě Snowden určité množství času, pokud zažádá v Hongkongu o azyl. Aktivisté na Islandu činí přípravy, pokud by Snowden chtěl zažádat o azyl tam.
  • American Civil Liberties Union (Americká unie pro občanské svobody) žaluje americkou vládu, aby přestala sbírat telefonní metadata a dosud nashromážděná data vymazala. ACLU v žalobě obviňuje americkou vládu, že porušila americkou ústavu tím, že sbírá data o lidech, kteří nejsou podezřívaní z žádného trestného činu. Případ by mohl u amerického Nejvyššího soudu zabránit provozu agentury NSA. "Americká ústava nedovoluje dohled nad občany, kteří nejsou podezřívaní z žádného trestného činu," konstatoval Alex Abdo, právník projektu ACLU, zabývajícího se státní bezpečností.
  • Mark Zuckerberg sdělil akcionářům Facebooku, že jeho firma aktivně nespolupracuje s americkými státnímu úřady na sbírání dat a brání se tomu vytvářením bezpečnostních záruk.
  • Firma Google požádala americkou vládu, aby směla zveřejnit "počet přijatých a splněných vládních žádostí o informace". Google si v něm stěžuje, že už patnáct let buduje důvěru u svých zákazníků. Tvrzení v tisku, že to, že Google plní žádosti americké vlády o informace, poskytlo americké vládě neomezený přístup k jeho datům, jsou "prostě nepravdivá". Proto firma Google žádá americkou vládu, aby směla zveřejnit, kolik žádostí o informace od americké vlády splnila.
  • Nadstranická skupina osmi amerických senátorů v úterý navrhne zákon, který donutí americkou vládu, aby odhalila, jak interpretuje zákony, podle nichž dochází k masového šmírování obyvatelstva. Zákon má vládu donutit, aby zveřejnila, jak soudy FISA rozumějí paragrafu 215 Vlasteneckého zákona (Patriot Act), který vláda cituje jako základnu pro sbírání metadat o telefonních rozhovorech milionů Američanů, a paragrafu 702 dodatku zákona FISA z roku 2009, který vláda cituje jako právní zdůvodnění masivního šmírování občanů na internetu. Zdroj: ZDE
  • Britské výzvědné agentury loni vznesly tisíce požadavků o informace ohledně soukromých komunikací prostřednictvím softwaru firmy Microsoft. Počet požadavků na informace o rozhovorech uskutečněných prostřednictvím Skypu daleko předčil počet amerických požadavků. V roce 2012 požádala Británie ve 1268 případech o informace o telefonujících osobách prostřednictvím Skypu, o jejich jménech, adresách, podrobnostech emailových účtů a vytočených telefonních čísel. Byla to čtvrtina všech světových žádostí o tyto informace. Žádosti pocházely od britské policie a výzvědných služeb. Spojené státy vznesly 1154 žádostí a německé a francouzské výzvědné služby patří k nejčastějším pěti uživatelům přístupu k datům společnosti Skype zadními vrátky. Německo vzneslo 686 žádostí a Francie 402. Firma Microsoft, která provozuje Skype, obdržela v roce 2012 více než 75000 příkazů, aby státním orgánům předala informace o volajících osobách. Týkaly se 137 000 uživatelů. Podrobnosti v angličtině ZDE
  • Obamova vláda v pondělí nenaznačila, jaké jsou její úmysly se Snowdenem. Bílý dům však uvedl, že jeho odhalení vyvolala "vhodnou debatu" a naznačil, že zřejmě podpoří novelizaci amerického Patriot Act, Vlasteneckého zákona, schváleného r. 2001, který, jak tvrdí Bílý dům, dává legální rámec špehování, které provádí americká NSA. "Pokud by vznikla v Kongresu debata o změnách v Patriot Act, pan prezident by to zkoumal," řekl mluvčí Jay Carney. "I když tento způsob diskuse není ničím, v co jsme doufali, přesto bychom byli rádi, aby se ta debata uskutečnila."
  • Barack Obama čelí rostoucí domácím i zahraničním reakcím proti špehovacím programům USA. V Evropě dala najevo německá kancléřka Angela Merkelová, že bude důrazně požadovat od Obamy vysvětlení během summitu v Berlíně příští týden, náměstkyně šéfa Evropské komise Viviane Reding bude o této záležitosti hovořit s americkými činiteli v pátek v Dublinu. Zdůraznila, že "jasný právní rámec pro ochranu osobních dat není luxusem ani překážkou, ale základním právem." Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu osobních dat uvedl, že je nepříjatelné, aby měly americké úřady přístup k datům evropských občanů. Jeho italský protějšek Antonello Soro zdůraznil, že shromažďování dat "by v Itálii nebylo legální". Rozsáhlé špehovací praktiky byly odsouzeny v Bruseu jako "vážné riziko" ochraně dat a právům občanů.
  • Human Rights Watch upozorňuje, že Snowden není v Hongkongu v bezpečí. Poukazuje na to, že Hongkong r. 2004 spolupracoval se CIA a vydal do USA libyjského disidenta Sami al-Saadiho, který tehdy bojoval proti Kaddáfímu. Po příjezdu do Hongkongu byl al-Saadi zatčen britským výzvědným důstojníkem a CIA a MI6 pak deportovaly aktivistu do Libye, kde byl mučen a odsouzen k smrti. Koncem loňského roku zaplatila Británie příbuzným al-Saadiho odškodné ve výši 2 milionů liber (60 milionů Kč).
  • Hongkongský Klub zahraničních korespondentů vydal prohlášení, že Snowdenův případ bude zkouškou, do jaké míry brání hongkongská vláda svobodu projevu a svobodu tisku.
  • Firmy Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple čelí krizi nedůvěry zákazníků poté, co vyšlo najevo, že zpřístupnily data svých zákazníků americké NSA prostřednictvím programu Prism.
  • Pokud chcete pracovat pro neuvěřitelně rozsáhlý americký špehovací průmysl, neposílejte svůj životopis CIA, ale stovkám soukromých firem, které poskytují výzvědným agenturám technologické a logistické zázemí. Určitě tak vyděláte daleko více peněz, píše Spencer Ackerman.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V důsledku amerického skandálu se špehováním občanů vzrostla popularita Orwellova románu 1984

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V internetovém knihkupectví Amazon stoupl prodej tohoto románu v minulých dnech o 7000 procent. Kniha, která byla na žebříčku prodávaných knih na 13 074. místě, stoupla na 193. místo a dále stoupá. Všichni používají nyní slovo "orwellovský". "Otázkou je, co znamená slovo svoboda ve Spojených státech amerických?" ptal se v televizním rozhovoru tento týden senátor Bernie Sanders. "Co znamená naše ústava? Jakou zemí chceme být? Děti vyrostou a budou vědět, že všechno, co dělají, bude někde zaznamenáno a myslím, že to bude mít velmi ochromující orwellovský dopad na náš život."

Orwell se podle listu Guardian především obával, že stát bude kontrolovat naši mysl. Velký bratr usiluje o kontrolu jazyka a myšlení. Podle hesel, které šíří Ministerstvo pravdy, "Válka je mír", "Svoboda je otroctví", "Nevědomost je síla". Připravte lidi o slova, jimiž se mohou bránit, a zlikvidujete veškerý odpor. Právě toto je na Orwellovi dodnes aktuální. Měl strach nejen z technologie dohledu, ale i z naší reakce na ni. Jsme ochotni protestovat proti zneužívání technologie? Jsme schopni donutit vládu, aby se nám zodpovídala? Pokud bude dál existovat jediný Winston Smith, usilující o právo psát si svůj vlastní individuální deník, Velký bratr nezvítězil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie se střetla v Londýně s antikapitalistickými demonstranty protestujícími před nadcházejícím summitem G8

11. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Policejní operace zaměřená proti aktivistům demonstrujícím proti nadcházejícímu summitu G8 začala v úterý ráno, kdy policie utvořila kordon kolem squatu v Soho. Asi 200-300 demonstrantů se posléze sromáždilo na Oxford Circus a přes Regent Street došli na Piccadily Circus. Policie zatkla 32 demonstrantů. Antikapitalističtí demonstranti identifikovali asi stovků cílů v londýnském West Endu, včetně bank, hedgových fondů a nočních klubů jako "symbolů bohatství". Policie však proti nim zasáhla jako první. Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

V Istanbulu pokračují policejní akce proti demonstrantům na Taksimském náměstí

11. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta



Istanbulský starosta prohlásil, že policejní operace proti demonstrantům bude pokračovat "ve dne v noci", dokud nebude náměstí vyčištěno. V úterý byly zatčeny desítky právníků, kteří si stěžovali na brutalitu policie, ale později byli právníci propuštěni. Turecká lékařská asociace informovala, že do pondělí bylo ošetřeno 4947 lidí se zraněními z demonstrací, které vznikly před deseti dny. Většina tureckých zpravodajských televizních stanic začala v úterý poprvé živě vysílat záběry z Taksimského náměstí v Istanbulu.

Podrobnosti průběžně ZDE

SVĚTOVÉ POZDVIŽENÍ:

Zahraniční politikové naléhají na Obamu, aby vysvětlil špehovací praktiky amerických úřadů

11. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Peter Schaar, německý federální komisař pro ochranu údajů, sdělil deníku Guardian, že je nepřijatelné, aby měly americké úřady přístup k datům, týkajícím se občanů Evropské unie.

Barack Obama čelí rostoucím domácím i mezinárodním protestům proti americkým špehovacím operacím. Dianne Feinsteinová, předsedkyně parlamentního výboru pro státní výzvědnou činnost, nařídila Úřadu pro státní bezpečnost (NSA), aby analyzoval, kde jsou hranice špehování amerických občanů státními úřady. Politikové v evropských hlavních městech požadují bezodkladné vysvětlení od svých amerických protějšků a ostře kritizují praxi shromažďování digitálních informací o evropských občanech jako nepřijatelnou, protizákonnou a jako vážné porušení základních práv.

Německá kancléřka Angela Merkelová dala najevo, že bude na summitu v Berlíně příští týden v této věci vyslýchat Baracka Obamu, a náměstkyně šéfa Evropské komise Viviane Reding zdůraznila, že bude požadovat vysvětlení od amerických činitelů v pátek v Dublinu. Dodala, že "jasný právní rámec pro ochranu osobních údajů není luxus ani překážka, ale základní právo."

PŘEČETLI JSME:

Lžou nám americké internetové společnosti, aby neporušily zákon?

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

V USA mají Patriot Act a méně známý starší speciální zákon FISA, oba dovolují rozsáhlé použití zpravodajských prostředků.

Snowden však říká, že CIA a NSA lžou Kongresu i veřejnosti, pokud jde o rozsah sledování. Že monitorují velkou část internetového provozu procházejícího Amerikou a že disponují přímým přístupem do datacenter velkých firem, jako jsou Apple, Google, Facebook či Microsoft. Výběrové sledování víceméně v mezích zákona, anebo plošné a nezákonné -- to je to, oč tu jde.

Internetové firmy prozatím rezolutně popírají, že by poskytovaly státu cokoli nad rámec zákona. Kouzlo zákona FISA je ovšem v tom, že je nezákonné mluvit o jeho samotném využití, takže lze i připustit -- jakkoli to vypadá divoce --, že Mark Zuckerberg, Larry Page a další nám lžou do očí proto, aby nespáchali federální zločin. To je Orwell v nejčistší podobě.

Kdyby se prokázalo, že všechny velké společnosti zákazníkům lžou a v rozporu se zákonem i se svými obchodními podmínkami dávají naše data špionům, může to pořádně otřást internetem i celou západní společností.

Petr Koubský v Hospodářských novinách 11.6. 2013, str. 8 (placený přístup)

Dánské seriály

Noční můra České televize

11. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Dvacetkrát od 6. ledna do 19. května 2013 jsme vždy v neděli v pozdních večerních hodinách s manželkou sledovali dánský seriál Forbrydelsen, Zločin. O této pozoruhodné dánské televizní seriálové produkci jsme nic nevěděli, o to větší bylo překvapení. Ani naši přátelé žijící v Dánsku a Finsku se o tom nikdy nezmínili, a to jsou přímo milovníci seriálů. Když u nás jednou viděli ze záznamu českou adaptaci Strindbergovy hry, okamžitě poznali svého oblíbeného herce z Nemocnice na kraji města a dokázali se dívat až do konce, přestože tomu nerozuměli. Nebýt dřívější zmínky o seriálu Zločin v Britských listech, ZDE ZDE ZDE ZDE, asi by nám unikl. Jsme už dlouhou dobu jen plátci povinného poplatku, nikoli pravidelní diváci České televize a na stálé sledování nabídky v programu jsme rezignovali.

Může být skupina zemí BRICS inspirací?

11. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 13 minut

Skupina BRIC (od roku 2010 BRICS) je výtvorem ekonomika J. O' Neilla z Goldman Sachs, který v roce 2001 vytvořil ze čtyř rozvíjejících se ekonomik atraktivní akronym. Ten byl původně namířen jako označení zemí zajímavých pro investory, zemí se značným ekonomickým potenciálem. Brazílie, Rusko, Indie a Čína. Rozvíjející se ekonomiky, s velkou rozlohou i populací, minimálně regionální lídři. Ale také země s odlišným politickým a hodnotovým (náboženským) zakotvením, s různorodou ekonomickou strukturou a odlišnými motory růstu.

Britský ministr zahraničí hájil výzvědné služby své země

11. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Britský ministr zahraničí William Hague, který je odpovědný za výzvědné služby své země, v pondělí hájil v Dolní sněmovně monitorovací středisko GCHQ i právní rámec, podle něhož prý sbírání dat funguje. Jak však uvedl v pondělí v podvečer zpravodaj BBC pro výzvědné otázky, potíž je, že Haguovo ubezpečování, že "všechno je zcela legální" není možno nezávisle ověřit, protože všechny údajně "legální" procedury jsou přísně tajné.

Jak anonymizovat svou digitální stopu na internetu

11. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian přinesl v souvislosti se skandálem o digitálním špehování občanů americkým Úřadem pro státní bezpečnost (NSA) technické informace o tom, jak anonymizovat vaši digitální stopu na internetu. Jsou v angličtině ZDE. List zároveň upozorňuje - možná banálně - že ten, kdo nechce své osobní informace vykřikovat uprostřed davu v nákupním středisku, ať je nedává na sociální sítě. Posílání emailů je nutno považovat za otevřené pohlednice. "Pokud informace, obsažené ve vašich emailech, nedáváte do obálky, nemůžete se divit, že jsou veřejně přístupné."

Edward Snowden a lidé jako on jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu státu

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden, nejnovější whistleblower v oblasti internetové technologie, je přesvědčivým kritikem hysterie, do níž "válka proti terorismu" zavedla americkou (a zřejmě i britskou) vládu, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Snowden není cizím agentem. Je to zaměstnanec, který se stal svědkem pokrytectví těch, kteří tvrdí, že hájí svobodu, ale ve skutečnosti ji omezují. Podobně jako jeho předchůdci Bradley Manning, Clive Ponting a Daniel Ellsberg, Snowden varuje občany, jak daleko jsou jejich vládci vzdáleni svobodě, o níž tvrdí, že ji hájí.

Masové shromažďování a ukládání elektronických komunikací všech občanů, které provádí Washington (a zřejmě i Londýn) - mottem je tu: "Hackersky pronikáme všude a kontrolujeme všechny lidi" - se stalo obrovským triumfem Usámy bin Ladina. Program Prism dokazuje, do jak obrovské míry byl úspěšný šílený pokus militantního islámu ochromit západní hodnoty. Demokracie předala bezpečnostním byrokratům neomezené množství peněz a neomezenou moc.

Spojené státy a Británie jsou v dnešní době stejně nenapadnutelné vojensky jako kdykoliv v historii. Tyto země jsou zcela bezpečné. Možná je ohrožují bomby teroristů či zločinců, ale není to existenční hrozba. Avšak protože paranoia je klasickým spojencem moci, "boj proti terorismu" drasticky přehnal líčení nepřátel Západu a vytvořil ze sebe průmyslové odvětví, rozsahem připomínající období studené války.

Vlády vždycky tvrdí, že taková omezování svobody jsou "plně v souladu se zákonem". Ale jak jsme viděli po 11. září, vlády samy definují, co je zákon. "Sbíráme podstatné množství informací, ale jen o zlých lidech," tvrdí Bílý dům. Britský ministr zahraničí William Hague tvrdí, že "občan, který dodržuje zákony, se nemá čeho bát". To je klišé policejního státu během celé lidské historie!

Whistlebloweři jsou životně důležitou protilátkou proti policejnímu dohledu nad námi všemi, o němž ví džihádisté, že takový policejní dohled nás na Západě tvrdě demoralizuje a ochromuje. Přimět občany Západu, aby ztratili důvěru ve svou vlastní vládu, je prvním krokem k ochromení liberální bdělosti a tolerance. Ti, kteří křičí: "Lepší je být bezpečný než svobodný" skončí v nesvobodě i v nebezpečí.

Ti, kteří chtějí pohnat Snowdena k soudu, jsou skuteční "užiteční idioti" příštího Usámy bin Ladina.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Chcete i nadále důvěřovat Google Mail?

Obří internetové firmy ztrácejí důvěryhodnost ohledně špehovacího systému Prism

10. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

"Technologické firmy popírají, že poskytují vládním špionážním agenturám přímý přístup k svým serverům, vytvořily však složitý právní a technologický mechanismus, který je totéž. Bůh ví, které další státní orgány mají přístup k těmto informacím."

Firmy Apple, Facebook a Google vydaly prohlášení, že prý se špehováním svých uživatelů americkými úřady nespolupracují, jenže další odhalení to zpochybňují

Obří technologické firmy se během víkendu zoufale snažily uhájit si svou důvěryhodnost v otázce soukromí svých uživatelů. Přitom však vyšly na veřejnost další podrobnosti o jejich spolupráci s americkými výzvědnými institucemi.

Demokracie v data mining cloudu zvaném Boundless Informant

9. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

"Pokud si chcete udržet tajemství, musíte je také skrýt před sebou."
George Orwell, 1984

Před více než rokem jsem na žádost šéfredaktora odborného časopisu o bezpečnostních technologiích Security magazín napsal takový paranoidní text o cloudu - vzdálených úložištích, vzdáleném software a rizicích jejich užívání. Nazval jsem jej s odkazem na klasika "Cloud trend, šťastný Nový svět". Nyní vyšly na povrch první dvě "SIGINT/COMINT cloud sniffing" "global acces" operace. Nicméně... Americký deník Washington Post i britský Guardian ze 41 stránkové prezentace přísně tajného systému špehování občanů řady zemí zveřejnil pouhé čtyři stránky. A to je zpráva o "hlídacích psech demokracie".

Rizika cloudu jsou jasná: jde v prvé řadě o riziko závislosti na těchto stále více centralizovaných proprietárních technologiích, neboť kdo ovládá váš přístup ke konektivitě a k informacím, má moc vám ten přístup odejmout či jej omezit, filtrovat, nebo modifikovat. Ve jménu bezpečnosti, ve jménu morálky, ve jménu udržení své moci. Má totiž tu moc. Bez přístupu k těmto službám nejste nic. O tom se přesvědčila řada firem i jednotlivců, žadonících u správců služby facebook, aby zrušili jejich "odstřižení". Internet byl kdysi dávno vymyšlen a postaven na principu decentralizace s požadavkem přežití - i jaderné války. Přežije nyní snahu vlád takových velmocí, jako je USA, Rusko a Čína o jeho zkrocení?

Lidé si svého soukromí necení

11. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 5 minut

Historie ukazuje, že státy -- bez ohledu na své politické zřízení -- inklinují k špehování lidí. Dnes už nemusí jít "jen" o sledování vlastních občanů, lze prakticky sledovat pohyb, chování a projevy kohokoli kdekoli na světě. Odpadá nutnost mít k dispozici početné štáby agentů a informátorů, stále se rozvíjející internetové technologie je snadno nahradí. Jak náročná byla kdysi jenom taková kontrola korespondence. Sledovat šlo jen něco a nebylo složité poslat poštu tak, aby se kontrole vyhnula. Snad jen velmi naivní člověk by dnes nepočítal s tím, že ty všechny masově využívané komunikační způsoby, sociální sítě atd. nejsou bedlivě sledovány. Vždyť je to systém, který k tomu přímo vybízí. Stav techniky umožňuje shromažďovat, vyhodnocovat a ukládat vše, co se internetem mihne. Vždy platilo, že míra moci státu nad jedincem je omezena pouze technickými možnostmi, takže proč by tomu mělo být dnes jinak?

Policie v Istanbulu vyhnala demonstranty z Taksimského náměstí

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Stovky obrněných policistů lehce vytlačily v noci z pondělí na úterý demonstranty z hlavního istanbulského Taksimského náměstí do blízkého parku Gezi. Policie používala slzného plynu a gumových projektilů. Policie odstranila transparenty, visící na hlavním náměstí a nahradila je velkou tureckou vlajkou a transparentem s fotografií Mustafy Kemala Ataturka, zakladatele sekulární turecké republiky.

Huseyin Avni Mutlu, guvernér Istanbulu, uvedl na Twitteru, že cílem policejní operace bylo odstranit transparenty z náměstí. Dodal, že policie proti lidem, okupujícím blízký park, nezasáhne. Transparenty na náměstí prý "vyvolávaly dojem, že je 'okupováno' a to "záporně ovlivňovalo obraz naší země v očích světového veřejného mínění a vedlo to i k reakcím uvnitř naší společnosti".

Nejvážnější protivládní protesty za mnoho desetiletí začaly v Turecku 31. května poté, co policie tvrdě zasáhla proti mírové stávce v sedě, kdy aktivisté protestovali proti projektu, který má nahradit park kopií kasáren z osmanské éry.

Premiér Recep Tayyip Erdogan uvedl, že se setká s demonstranty.

Vládnoucí strana Spravedlnosti a rozvoje chce cenzurovat Twitter, aby zabránila šíření "nebezpečných pomluv". Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Většině úmrtí pod 75 let "je možno zabránit"

11. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Dvěma třetinám ze 150 000 ročních úmrtí osob pod 75 let je možno zabránit, a to lepší zdravotní péčí a změnou životního stylu. Konstatovala to nová britská vládní organizace Public Health England. Vydala tabulky úmrtí pro jednotlivá místa v Anglii. Vládní úřady konstatují, že vláda má povinnost zajistit zlepšení životního stylu a že drastické rozdíly v počtu mrtvých v různých místech ukazují, že je nutno jednat.

Kdo vytváří "veřejné mínění" o Romech?

11. 6. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 2 minuty

Dvě "atraktivní" kauzy rozvlnily mediální hladinu: 1) Lynč manželského páru partou několika osob v Duchcově 2) I na znalce vícečetných těhotenství gigantický břich matky, která porodila historicky první česká paterčata, ale je to zrovna -- Romka...

Jak bývá v Česku zvykem, ožila debatérská lůza a z anonymního pohodlí domácích počítačů ublinkává jed do internetových diskusí. V reakci na ně se zas snaží mnozí mí "příbuzní" lidskoprávní a romští aktivisté a publicisté překrýt tuhle nahnědlou internetovou vlnu pohoršeným lamentováním nad českým rasismem a moralizujícím káráním xenofobních anonymů. Dovolím si nadhodit pár argumentů, proč to nebude mít na různorodou českou krajně pravicovou web-smečku vliv.

Ve jménu Boha slitovného a milosrdného

11. 6. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

Šokovaný svět má ještě před očima syrského povstaleckého bojovníka, který vyrval srdce z hrudi nepřátelského vojáka a zahryzl se do něho v divokém gestu vendety a čiré nenávisti. Svět to viděl a zkameněl hrůzou, neb pohlédl do propasti, v níž zmizelo lidství, a na okamžik si uvědomil, že je bezedná.

Odešla Paní Spisovatelka

11. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty

Ve čtvrtek 6. června zemřela ve věku 90 let spisovatelka RNDr. Marie Kubátová. Autorka námětu televizních "Krkonošských pohádek" (nejen postavy Trautenberka..., scénář Božena Šimková, režie Věra Jordánová) a desítek rozhlasových pohádek a knih pro děti (Mechovej král, Korvetní kapitán Korda, Štědrá bába, Liščí pohádka, Daremný poudačky, O heřmánkové víle a čarodějnickém učedníku, Krakonošovo čarobejlí, Pohádky pro zvířátka a další) a vynikajících knih pro dospělé (Lékárnické trilogie - Lékárna U tří koček, Třikrát denně kapku rosy, Recept na štěstí, Matka kopce, Zpověď ježibaby) byla vynikající pozorovatelkou, moudrou ženou, pravou čarodejnicí. Povolání lékárnice v sobě nese potřebu porozumět bolesti fyzické i psychické, umět najít "bejlí" na choroby těla i duše.

Ugo Bardi: Vydrancovaná planeta

10. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Profesor fyzikální chemie na florentské univerzitě Ugo Bardi vydává v nakladatelství oekom knihu nazvanou Der geplünderte Planet. Die Zukunft des Menschen im Zeitalter schwindender Ressourcen (Vydrancovaná planeta. Budoucnost lidí ve věku ubývajících zdrojů). Několik tezí pro ilustraci:

  • Debatovat o objemu zbývajících minerálních rezerv je jako věnovat se účetním bilancím, zatímco jste ztraceni na pustém ostrově.
  • Doposud jsme o minerálních rezervách uvažovali jako o vojácích připravených k bitvě: Čím více, tím lépe. Saddám Husajn uvažoval stejně, když obsadil Kuvajt.
  • Každý ví, že vyšší ceny vytvářejí více zdrojů. Marie Antoinetta říkala o chlebu a koláčích to samé.
  • Trh může těžbu učinit ziskovou, ale nemůže ji zlevnit.
  • Myslet si, že nové technologie dokážou vytvořit více minerálních zdrojů, je jako myslet si, že můžete upéct pizzu bez mouky, stačí pouze inovativní geneticky modifikované kvasnice.
  • Nejlevnější technologie těžby je ta, kterou vůbec nemusíte použít.
  • Někteří lidé tvrdí, že vyčerpání ropy nás zachrání před globálním oteplováním. Snad. A snad vás vyčerpání konta zachrání před závislostí na kokainu. Avšak spíše začnete dosahovat opojení čicháním levného lepidla.
  • Debatovat o "energetické tranzici" je jako debatovato stárnutí. Problém je v tom, že nemáte na vybranou.
  • Buď tuto tranzici zvládneme, nebo ona zvládne nás.
  • Dejte člověku fosilní palivo a bude mít energii na jeden den. Naučte ho, jak produkovat obnovitelnou energii, a bude ji mít napořád.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zemřel dr. Jan Štěpánek, zakládající člen KANu

10. 6. 2013 / Pavel Holba

čas čtení 8 minut

Již ve čtvrtek 6. 6. 2013 jsem se dozvěděl, že ten den MUDr. Jan Štěpánek (nar. 14. 6. 1937 v Praze) zemřel. Málokdo z čtenářů Britských listů ví, že pro generaci "osmašedesátníků" byl Jan Štěpánek -- předseda 2. přípravného výboru KAN v roce 1968 - vzorem občanské statečnosti.

Jana Štěpánka jsem poprvé viděl 5. dubna 1968 v posluchárně pražské Vysoké školy chemicko-technologické, kde jsem seděl v roli jednoho z dvanácti zakládajících členů Přípravného výboru Klubu angažovaných nestraníků (KAN), který svolal toto ustavující shromáždění. Když Ludvík Rybáček a Ivan Jonáš představili početnému obecenstvu (asi 200 lidí) myšlenku založení "politického klubu" a jednotlivé členy přípravného výboru, přihlásil se ke slovu mladý, zřejmě zkušený řečník, který pochválil záměr zakladatelů a ocenil jejich odvahu. I dalšími svými vystoupeními prokázal, že bude pro tento záměr užitečný, a proto, ještě než shromáždění skončilo, odhlasovali přítomní, aby se MUDr. Jan Štěpánek stal dalším členem Přípravného výboru KAN, který měl za úkol podat na Národní výbor hl. m. Prahy (NVP) žádost o registraci tohoto klubu s působností pro území hlavního města.

Scenárista Míka odborně i kriticky o zákulisí tvorby seriálu v 90. letech a dnes

10. 6. 2013 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta



Ve středu 5. června se uskutečnil poslední letošní pořad z cyklu veřejných rozhovorů v královéhradecké Studijní a vědecké knihovně Host TK. Respondentem byl scenárista seriálů Život na zámku, Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy, Cukrárna a pohádky Dešťová víla JAN MÍKA, který odhalil zákulisí vzniku seriálu jak v psané, tak ve vizuální podobě. Řeč byla i o praktikách televizní dramaturgie včera a dnes, a také o tom, proč se dnes chce věnovat už jen psaní knih.

Hudebním průvodcem pořadu byla českotřebovská písničkářka Lenka Karlíčková. Pořad s Janem Míkou částečně navazoval na květnový veřejný rozhovor s MAGDALENOU DIETLOVOU u příležitosti nedožitých 84. narozenin jejího manžela Jaroslava Dietla, jehož záznam najdete ZDE

Sezóna makroekonomických pastí

10. 6. 2013 / Stanislav Vozka

čas čtení 9 minut

"Když dluhy nemají kam růst, ani ekonomika neroste. V České republice prostor pro růst dluhů stále je."
Pavel Kohout

Čas letí jako spřežení a za chvíli tu máme parlamentní volby. A s nimi přichází ta správná doba ke kladení makroekonomických pastí. Občané, kteří se po tři roky zabývali děláním peněz či děláním dětí (ti šťastní obojím), zapomněli co jim bylo podstrkováno před volbami minulými a jsou opět vděčnou kořistí pro mediální makroekonomickou sebranku.

Před minulými volbami - ve strachu z všemocného Paroubka - to pravice přehnala se sliby střídmosti a spořivosti. A ctižádostivý ministr financí , u vědomí, že toto je pro něj možná poslední vládní angažmá, se rozhodl strávit poslední chvíle u kormidla zlomyslným osekáváním nejen plebejců (to se může) ale i bohatých. Ti i oni teď úpí, že hospodářství strádá. Nutno je podpořit, nastražit jámy, pěkně naostřit kůly a dobře zamaskovat. Občané, pojďte si poslechnout ...

Od Lidic k Dajr Jásínu: Neúnosná hanba zapomnění

10. 6. 2013 / Vacy Vlazna

čas čtení 10 minut

Vesnice Lidice v bývalém Československu a Dajr Jásín v Palestině jsou odstrašujícími příklady etnických čistek a kolektivního trestu vykonaného na nevinných lidech jednou nacisty, podruhé Izraelci.

Z morálního pohledu ukazují, jak tragicky zůstalo hluboké lidské ponaučení z druhé světové války bez povšimnutí.

Na vyhlazení lidických vesničanů bylo pragmaticky zapomenuto, když se v roce 1947 vláda Československa, zlákána vidinou rychlých příjmů, podílela na vyvraždění palestinské vesnice Dajr Jásín a 500 dalších, které byly v rámci Plánu Dalet systematicky zničeny teroristy milic Stern, Irgun, Lechi a Hagana, vyzbrojených Československem. Z těchto teroristických skupin vznikla izraelská armáda, která pokračuje v etnických čistkách v Palestině do dnešního dne, pomocí nelegální okupace servilně podporované českou vládou.

"Znáš nějaké Araby v Londýně?"

10. 6. 2013

čas čtení 17 minut

Mark Kerrison, 31. března 2013
"Nepředstírám, že rozeznám noc ode dne, ale kdybych byl bůh, měl bych co říct."
(Vězení na letišti Ben Gurion, 14. března 2013)

Tato slova, načmáraná mezi ostatním graffiti na zdi nade mnou, přitáhla mojí pozornost, když jsem seděl na špinavém, rozbitém kavalci v izraelském "zařízení".

Alespoň tak jej Izraelci nazývají. V mém jazyku se řada cel bez klik uvnitř a s dvojitými mřížemi na oknech nazývá vězení.

Zrovna tam jsem se ocitl na začátku své fotografické dovolené, 14. března 2013, šest hodin po příletu na letiště Ben Gurion.

Na začátku vše vypadalo normálně.

Chudoba pramení z lenosti?

10. 6. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 5 minut

" Nedávno jsem zde (a také na Aktuálně.cz) publikoval článek, který byl jakousi upoutávkou na český překlad knihy kardinála R.Marxe Kapitál. Plaidoyer pro člověka. V ohlasech, kterých se mi dostalo (pod článkem na Aktuálně i e-mailem), někteří (celkem podle očekávání) rozhořčeně odmítali kardinálovu kritiku excesů kapitalismu a jeho zaujetí sociálními problémy.

Jeden čtenář (podnikatel, kterého i trochu osobně znám) vyjádřil názor, že R.M. (i já) by(chom) mě(li) věnovat pozornost nejen kritice chamtivých boháčů, ale také tomu, že u mnoha lidí "jejich chudoba pramení z jejich lenosti". V této souvislosti uváděl svého dědečka, který se z naprosté chudoby za první republiky vypracoval na úspěšného podnikatele, a který říkal: "Být chudým je ta nejlehčí věc na světě. A nemusíte pro to udělat vůbec nic!"

Edward Snowden: Hackersky pronikáme všude

10. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Edward Snowden je velmi moderní špion - mladý, technicky vzdělaný, tiše přesvědčivý a s intenzivním zájmem o lidská práva. Pracuje s laptopem.Jeho prostřednictvím dokáže jako špion proniknout všude. Kamkoliv na světě.

Takových špionů, jako je on, je dnes mnoho a podle jeho vlastního svědectví jsou to potenciálně děsivé osobnosti. "Hackersky pronikáme všude," řekl Snowden v hongkongském hotelu reportéru deníku Guardian Glennu Greenwaldovi. "Měl jsem pravomoci číst emaily kohokoliv - vás, federálního soudce, třeba i amerického prezidenta, kdybych měl jeho osobní emailovou adresu. Snowden popisuje "děsivou" infrastrukturu, kdy on a další analytikové mají možnost získat přístup k drtivé většině lidských komunikací po celém světě.

Údaje o americkém špehování veřejnosti odhalil devětadvacetiletý Edward Snowden

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Snowden pracuje v americkém Úřadě pro bezpečnost státu (NSA) už čtyři roky jako zaměstnanec různých externích firem, včetně Booz Allen a Dell.

Po několika dnech, kdy Snowden poskytoval deníku Guardian rozhovory, nyní list Guardian na jeho žádost zveřejnil jeho totožnost. Od okamžiku, kdy se Snowden rozhodl prozradit různé přísně tajné dokumenty veřejnosti, byl rozhodnut neskrývat se v anonymitě. "Nemám v úmyslu se skrývat, protože vím, že jsem neudělal nic špatného," zdůraznil.

Snowden vejde do historie jako jeden z nejvýznamnějších amerických whistleblowerů, vedle Daniela Ellsberga a Bradleyho Manninga, míní deník Guardian. Zveřejnil informace z jedné z nejtajnějších organizací světa - NSA.

BRITSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ:

"Systému Prism se musejí bát jen teroristé, zločinci a špioni"

9. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Britský ministr zahraničí William Hague vystoupí v pondělí v Dolní sněmovně ve snaze uchlácholit britskou veřejnosti ohledně skandálu se špehovacím sytémem Prism, který umožňuje americké National Security Agency shromažďovat o občanech data z Facebooku a z dalších velkých serverů a sociálních sítí.

"Tajné činnosti britských a amerických výzvědných služeb se mají co bát pouze teroristé, zločinci a špioni," zdůraznil Hague v neděli v televizi, ale odmítl poskytnout jakékoliv další informace. Uvedl, že sám osobně dohlíží "téměř každý den" na práci britského výzvědného a monitorovacího střediska GCHQ. "Získává výzvědné informace prostřednictvím procesů, které jsou schválené, nutné, omezené a zacílené na určité účely - jen na to, co potřebujeme vědět. A samozřejmě sdílíme mnoho informací se Spojenými státy. Tak tomu je už od druhé světové války," řekl Hague v neděli v televizi. "Představa, že se zaměstnanci GCHQ nějak snaží vyhnout zákonu prostřednictvím spolupráce s úřadem v jiné zemi je nepodložená. Je to nesmysl."

Hague dodal: "Pokud jste občanem této země, který dodržuje zákony, nemáte se čeho bát. Nemusíte se bát, že britské výzvědné služby vám budou odposlouchávat telefonní rozhovory. Ale jestliže se chcete stát teroristou nebo ohniskem zločinecké sítě nebo zahraničním špionem, který chce provádět špionáž proti Británii, měli byste mít strach, protože na tom pracujeme a celkem vzato jsme v tom dost dobří."

Hague dodal, že pokud bychom věděli, co britské výzvědné služby dělají a co nedělají, "obrovským způsobem by nás to ujistilo, že je všechno v pořádku". Hague nám však bohužel z důvodů "bezpečnosti státu", nesdělil, co vlastně dělají, a tak mu holt budeme muset věřit - nebo taky ne, dodaly v neděli v podvečer Channel Four News s tím, že Hague vlastně potvrdil, že ve spiknutí s americkou NSA britská GCHQ obchází platné zákony.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O whistleblowerech a vládních výhrůžkách

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Žádná zdravá demokracie nepřežije, pokud budou zásadní činy vládnoucích osob utajovány a pokud se z nich vládci nebudou muset zodpovídat, píše v deníku Guardian Glenn Greenwald.

Od té doby co se Nixonova vláda vloupala do kanceláře psychanalytika Daniela Ellsberga, je taktikou americké vlády útočit na whistleblowery a démonizovat je. Cílem je odvést pozornost od odhalených provinění a zlikvidovat důvěryhodnost zdroje zpráv, aby si veřejnost nepovšimla, o co ve skutečnosti jde. Americká vláda se o tohle bezpochyby pokusí nyní i po odhalení jejího špehovacího systému Prism.

Whistlebloweři jsou hrdinové. Odhalují informace o porušování zákona navzdory tomu, že vědí, že se je nejmocnější vláda na této planetě bude pokoušet potrestat. Nemají ze svého odhalení žádný prospěch. Mohli klidně prodat své informace zahraničním rozvědkám nebo cizím mocnostem. Nedělají to. Jejich cílem je vzdělávat, demokratizovat, přimět osoby u moci, aby se musely zodpovídat ze svých činů.

Skandál kolem systému Prism:

Západní demokracie se proměňují v autoritářský systém podle vzoru Číny

9. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Je pozoruhodné, jak se Západ a Čína postupně sbližují, zejména v oblasti masového dohledu nad komunikacemi. Avšak na rozdíl od Číňanů máme zatím možnost se proti tomu postavit.

Budoucnost našich svobodných společností záleží na tom, zda budeme požadovat od vlád pravdu o internetovém špehování, píše v týdeníku Observer Henry Porter.

Neměli bychom dovolit kabale politiků středního věku s vážnou tváří a špionů, aby pohřbili nejnovější skandál ohledně internetového špehování milionů občanů prostřednictvím jejich typické reakce, že prostě jde o státní bezpečnost. Internetová generace potřebuje vědět, že její budoucnost nebude zotročena špehováním. Proto je reakce velkých internetových firem takovým zklamáním. Všechny popřely, že by věděly o zadních vrátkách, která umožňují americké Národní bezpečnostní agentuře a britskému centru GCHQ volně sbírat z jejich serverů komunikační data o občanech.

"Neomezený informátor": software, jehož prostřednictvím o vás získávají americké úřady z internetu informace

9. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká Státní bezpečnostní agentura si vypracovala velmi efektivní nástroj pro zaznamenávání a analýzu informací z internetu. Software s názvem Boundless Informant, Neomezený informátor, poskytuje informace z jednotlivých zemí a dokonce vypracovává mapy, které ukazují, kolik dat Spojené státy získávají ze zahraničních internetových a telefonních sítí.

Z dokumentů, vypracovaných softwarem Boundless Informant vyplývá, že za třicetidenní období v březnu 2013 získaly americké státní úřady z amerických internetových serverů téměř tři miliardy informací, celkem ze světového internetu 97 miliard informací.

Nejvíce informací, více než 14 miliard, bylo získáno z Íránu, 13,5 miliard z Pákistánu, z těsného amerického spojence Jordánska 12,7 miliard informací, z Egypta 7,6 miliard a z Indie 6,3 miliard.

Z přiložené mapy je vidět, odkud americké státní úřady sbíraly nejvíce informací. Nejmenší množství bylo získáno ze zemí, označených zeleně, více pak ze žlutých a oranžových zemí a nejvíce z červených.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tomášek, katolická církev a restituce

9. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chtěl bych jen krátce reagovat na debatu o tom, co řekl či neřekl kardinál Tomášek o majetkových nárocích církve. Myslím, že není podstatné, jaká slova přesně kardinál Tomášek řekl, podstatné je, že s pádem komunistického režimu měla katolická církev obrovskou šanci postavit se na stranu pravdy, zaujmout a vtáhnout lidi, stát se morální a kulturní autoritou.

Takovou šanci nikdy předtím v Česku neměla. Po čtyřiceti letech existence v útlaku a vzdoru vůči zločinnému režimu mohl kardinál Tomášek na mši při příležitosti svatořečení Anežky České říci pateticky, že on a katolická církev stojí na straně národa (to slovo sám kardinál zdůraznil, jak je patrno z níže uvedeného záznamu). Polistopadové dějiny katolické církve jsou však dějinami stejné deziluze a kocoviny z naivních polistopadových představ, jako je tomu u celé české společnosti.

PŘEČETLI JSME:

Kalouskova absolútna strata súdnosti

9. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Stačilo povedať, že [Kalousek] nemá čas, odkázať novinárov na tlačového tajomníka, prisľúbiť im jednou krátkou vetou neskorší termín, či ich nejak inak odbiť. Skutočnosť že tak Miroslav Kalousek neurobil a poskytol hneď minimálne dve opilecké interview, zvádza hneď ku dvom domnienkam. Za prvé, že tie "dva panáky" nie sú u neho ničím výnimočným a opitosť nepovažuje za prekážku svojho úradovania, za druhé, že nevie odhadnúť, kedy už opitý je a a kedy ešte nie. Táto strata súdnosti, strata odhadu je u človeka rozhodujúceho o miliardách v štátnej kase alarmujúca.

Zdroj: ZDE

Duchcovské pozdvižení

6. 6. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 12 minut

Co se v budoucnu vybaví při vzpomínce na česko -- romské konflikty, z nichž poslední právě odezněl s severočeském Duchově? Pravděpodobně pocit trapnosti nad neschopností řešit národnostní napětí a nad lavinou moralizování, které je z jedné strany vířené multikulturní hysteríí, z druhé primitivním anticiganismem. Rozum mlčí. Skutečností je, že soužití dvou společenství je na určitých místech mimořádně zatíženo kulturní a sociální propastí. Ta je kořenem problému. Nic nepomůže, když se jí budeme snažit popírat a pro jistotu raději nemluvit o střetu Čechů a Romů, ale o "napětí mezi majoritou a minoritou". Fakt, že se jedná o konfrontaci národnostně vymezených protistran nemohou zastřít poukazy na individuální odpovědnost jednotlivých aktérů ani skutečnost, že někteří Romové začali chodit na demonstrace proti romské kriminalitě, nebo že řada Čechů se s Romy solidarizuje. Základním faktorem zůstává zmíněný kulturněsociální nesoulad, který působí, že si Češi i Romové navzájem působí množství utrpení. To je však téma na rozsáhlou sociologickou studii. Podívejme se na teď na duchcovském případě, jaký postoj k této problematice zaujímají státní či samosprávné instituce.

Lekce praktické politiky od profesora Zemana

8. 6. 2013 / Pavel Urban

čas čtení 6 minut

Aféra s nejmenováním a následně neprezidentským jmenováním Martina C. Putny pomalu dohasíná. Je načase bilancovat. Většina komentátorů se soustřeďuje na to, co bylo aspoň navenek jádrem problému: zda je prezident povinen jmenovat navržené profesory či zda by je vůbec měl jmenovat, jaké jsou jeho výhrady k Putnovi atd.

Kdo je hlavním viníkem letošní povodně v Česku

7. 6. 2013 / Jiří Jůdl

čas čtení 5 minut

Povodeň, která zasáhla Čechy a část Evropy je dílem přírody. Ale její průběh a z toho vyplývající škody jsou dílem českého diletantismu. Navazujeme na článek Štěpána Kotrby "Ne déšť, ale ministr zemědělství Petr Bendl je hlavním viníkem letošních povodní".

Poslední kapkou k napsání tohoto příspěvku bylo neustálé ubezpečování všech vysoce postavených "expertů", kteří svorně prohlašují, že je nesmysl, se tím zabývat. Těmto názorům vévodí odborník na všechny problémy, (tentokrát ne pan Klaus), ale pan senátor Kubera (ODS), cituji - "Docela mě irituje, že už teď se kdosi snaží vykřikovat něco o tom, kdo za to může a kdo je vinen, atd." Pane senátore, nechci vykřikovat kdo je vinen, ale možná, na rozdíl od Vás, je třeba občas počítat. Protože pokud se nepoučíme z chyb, které jsme udělali, budeme mít příště opět zatopené domy, obrovské škody a v čele státu budeme mít stále ty samé ignoranty.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

36367