Papež František: Kdo chce stavět zdi proti imigrantům, není křesťan

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Pope says Trump is not a Christian; Trump responds

Pope Francis has criticised Donald J. Trump by saying anyone “who thinks only about making walls…is not a Christian”.The Republican presidential hopeful hit back, saying it was “disgraceful” for the Pope to question his faith.

Posted by Channel 4 News on Thursday, February 18, 2016

Při svém návratu letadlem z Mexika do Říma byl papež František dotázán na protiimigrantskou rétoriku amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

František reagoval: "Člověk, který myslí jen na stavění zdí a nikoliv na stavění mostů, není křesťanem."

29373

Problém není v invazi cizáků, to bychom se nebáli vlastních dětí...

Vnitřní kořen "vnějšího" nebezpečí

18. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Velmi často slyším od vzdělaných lidí, že není dobré nadávat, jací jsou Češi, protože jednak to prostě vyvolává reflexivně antagonismus, jednak pro to, jací Češi jsou, existují objektivní důvody. Nadávat určitě smysl nemá. Kritizovat určité společenské fenomény, kritizovat ve smyslu poukazovat na ně a lokalizovat je z hlediska společenských hodnot, je naopak nutné. Je otázka, kde je hranice mezi nadáváním a kritikou. A kde ji vidí kritik, a kde ji vidí interpret. A nakolik si vůbec interpret připouští pochybnosti jako základní podstatu kritického uvažování.

Rozhovor Britských listů 44:

ČR potřebuje příběh založený na odvaze

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se Sašou Uhlovou, redaktorkou Deníku Referendum, o běsech, které v současnosti pronásledují českou společnost.   Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dopis Robertu Denglerovi, Právo

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Česká média zjistila, že vyvolávání rasistické nenávisti na základě nesmyslů se jim komerčně vyplatí. Takže novináři jedou a neuvědomují si, co tím způsobují, i sami sobě.

Je pozoruhodné, že i údajně "levicové" Právo nyní publikuje otevřeně fašistoidní texty.

Jeden čtenář Britských listů si na to stěžoval editoru Robertu Denglerovi, ten na to reagoval urážlivým emailem. Jan Čulík Denglerovi tedy také odepisuje:

Pane Denglere,

publikováním rasistických nesmyslů přispíváte k destabilizaci bezpečnostní situace České republiky, protože Evropská unie, bude-li to takhle pokračovat dál, vás vykopne.

Myslím, že se vám nebude líbit žít v autoritářském režimu pod vlivem putinovského Ruska.

Neuvědomujete si, co děláte. Zvláštní.

Budujete mezinárodně tu nejhorší pověst České republiky jako nenávistné fašistoidní země. Uznávám, že vašemu listu to jistě přináší zisky.

Ale ono se vám to vymstí.

Určitě byste nakonec nechtěl skončit v nějakém koncentráku, ale kdoví, vzhledem k tomu, co děláte.

Kdo by býval v roce 1936 v Československu tušil, že za šest let budou existovat koncentráky? Vy si jste jist, že tím, co vydáváte, nevytvoříte podobný systém?

Jan Čulík

University of Glasgow

Robert Dengler na to "moudře" odpovídá. Zjevně si vyhrazuje právo fašistoidní texty publikovat v rámci "svobody projevu". Zdá se, že netuší, že v demokracii existují zákony proti vyvolávání rasistické nenávisti:

No to jsem netušil, že vyhrožujete už i koncentrákem, jste dnes už druhý, to bude nějaké nakažlivé.

Děkuji Vám mnohokrát za nevyžádanou radu. A kdybyste snad někdy zakládal Výbor za čistotu médií, dejte vědět, abych to měl z první ruky.

RD

Buzzfeed: České úřady "pořádají hon na čarodějnice proti homosexuálům"

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

České úřady zahájily trestní stíhání třiceti homosexuálů nakažených HIV, kteří jsou obviněni, že údajně praktikovali nechráněný pohlavní styk, informuje Buzzfeed.com. Osoby, nakažené HIV, které mají nechráněný sex, jsou trestně stíhány v mnoha zemích světa, jenže pouze tehdy, pokud se vyskytne oběť, kterou takový člověk nakazil.

Nynější trestní stíhání homosexuálů v ČR je pozoruhodné tím, že nebylo zahájeno na základě trestních oznámení případných nakažených obětí, ale české úřady homosexuály stíhají jen proto, že zjistily, že homosexuálové se nakazili jinými pohlavními nemocemi. Z toho české úřady usuzují, že porušili zákon praktikováním sexu bez kondomu.

"Neexistují vůbec žádné důkazy proti těmto mužům, nejsou žádné obětí," konstatuje Jakub Tomšej, právník zastupující Českou společnost pro pomoc osobám nakaženým AIDS. "Jsme přesvědčeni, že jediným důsledkem tohoto 'honu na čarodějnice' bude, že HIV pozitivní osoby se prostě budou vyhýbat lékařům."

Tomšej informoval, že přímo hovořil s devíti obviněnými muži, a všichni svědčili, že se nakazili pohlavními nemocemi jako syfilis prostřednictvím sexu s ochranou, protože kondomy před syfilis stoprocentně nechrání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSTUDA STŘEDOEVROPSKÝCH ZEMÍ SE PROHLUBUJE:

Independent: ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko požadují hermetické uzavření hranic

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Prostřednictvím současné středoevropské xenofobie tamější lidé signalizují toto:

"Podívejte se, potřebovalo to genocidu židů a etnické očištění našeho území od Němců, aby vznikla naše monokultura, a nám se ten výsledek velmi líbí," upozorňuje Andrew Stroehlein z Human Rights Watch. Na totéž téma píší Amy Mackinnon a Jan Čulík v časopise Foreign Policy ZDE

Independent: Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Polsko požadují, aby byly hranice Evropy hermeticky uzavřeny a aby byla hlavní cesta pro uprchlíky do Evropy zablokována. Tyto čtyři země jsou známé jako tzv. visegrádská skupina. Ostře se vymezují proti migraci a proti uprchlíkům. Také bojují proti pokusům rozdělit žadatele o azyl mezi evropské země prostřednictvím kvót.

Na pondělní schůzce v Praze se šéfové států těchto zemí dohodli že budou společně usilovat o uzavření balkánské cesty pro uprchlíky do Evropy. Chtějí také, aby byli uprchlíci blokováni na řeckých hranicích s Makedonií a Bulharskem, v případě, že by zablokování balkánské cesty bylo neefektivní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Atentáty v Turecku nevyvolávají nenávist vůči uprchlíkům

18. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Atentáty v Turecku tam nevyvolávají v obyvatelstvu nenávist vůči uprchlíkům, píší tamější svědci na Twitteru. Zajímavé zjištění. Evropo, co ty na to? ptá se na Twitteru Andrew Stroehlein.

Imigrant

18. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



Pozoruhodná skulptura sochaře Francese Bruna Catalana, která symbolizuje vakuum, které u člověka vznikne, když je nucen opustit svou zemi, svůj život, své lidi - z jakéhokoliv důvodu.

Bombový útok na turecký vojenský konvoj

18. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta


Dálkově odpálená bomba zabila sedm tureckých vojáků ve vozidle v jihovýchodním Turecku, oznámily bezpečnostní zdroje.

Výbuch zasáhl obrněné vozidlo na dálnici nedaleko města Diyarbakir, největšího sídla na převážně kurdském jihovýchodě země. Vozidlo bylo součástí vojenského konvoje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Lídr kurdské PYD odmítl odpovědnost za útok v Ankaře

18. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta


Lídr syrské kurdské Strany demokratické jednoty (PYD) odmítl tvrzení tureckých úřadů, že vojenské křídlo jeho organizace stojí za včerejším útokem v Ankaře, který zabil 28 lidí a dalších 61 zranil.

"Neneseme odpovědnost za bombový útok v Ankaře," řekl Sálih Muslim mediální síti Rudaw.

Turecký premiér Davutoglu avizoval odvetu za útok v hlavním městě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Příroda se prostě spletla

Coca Cola je zdravá

18. 2. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut

Co je příčinou obezity? Cukry rozhodně ne, tvrdí výzkum zaplacený společností Coca Cola. A jak shodit přebytečná kila? Určitě nešlápneme vedle, když založíme dietu na masivním pití dietních limonád, které namísto cukru užívají umělé sladidlo aspartam. Tuto studii si prosadila asociace amerických výrobců nápojů, kde v radě sedí zástupci společností Coca Cola a Pepsi. Co víc, studie dokonce tvrdí, že dietní nápoje, jako Coca Cola light a Pepsi light, jsou zdravější, nežli voda. Příroda se zkrátka spletla a namísto zdravím zářící Coly a Pepsi nám do potoků a jezer nalila vodu.

Souvisí teroristický útok v Ankaře s válkou v Sýrii?

18. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nedlouho poté, co Turecko a Saúdská Arábie oznámily, že se hodlají přímo angažovat v syrské válce, otřásl tureckou metropolí Ankarou bombový atentát, který podle posledních zpráv připravil o život nejméně 28 osob. Ankara ani Rijád se očividně nemíní spokojit s hrozící porážkou svých proxy sil v Sýrii, jež jsou na ústupu před syrskou armádou, jejími íránskými a libanonskými spojenci - a především neustávajícím masivním ruským bombardováním.

Inzerujte svou akci, podnik či organizaci v Regionální televizi

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské listy nabízejí inzerentům možnost velmi výhodné televizní reklamy za slušných a přijatelných podmínek (levné ceny) na na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, Regionální televize.cz má dosah cca půl milionu diváků měsíčně. Třicetivteřinový reklamní spot se vysílá před Rozhovorem Britských listů, každý pátek od 19 hodin a pak před každou z dvanácti repríz tohoto vysílání během následujícího týdne. Reklamu nabízíme za velmi výhodné ceny. Kdo má zájem, napište nám do redakce tohoto listu: redakce@blisty.cz.

Vnitřní dialog generace Y

#Sluníčko sluníčko uprchlík

18. 2. 2016 / Aneta Adámková

čas čtení 5 minut

Jakou naši kulturu? Věci se tak rychle mění. My akorát tak máme strach, protože nevíme co přijde dalšího. Ano, asi by se kultura změnila, ale třeba to bude k lepšímu. Naučíme se respektovat a tolerovat odlišnosti. Může to chvíli trvat, ale stojí opravdu zachování naší kultury za utrpení ostatních? Je nutné ji zachovat v podobě jaké je dnes? Okleštěná od hodnot. Proč? Pro budoucí generace?

Hanba Evropy a nás všech:

Na Balkáně zůstávají lidé bez pomoci

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Chorvatsko ve středu odmítlo přijmout 200 uprchlíků.

"My jsme lidé! My jsme lidé!" skandovali odmítnutí uprchlíci na chorvatsko srbské hranici. Mezi nimi byli lidé ze Sýrie, z Iráku, z Afghánistánu, z Íránu a z Pákistánu.

Croatia turns back migrants as border controls tighten

"Now we're here without without money, without food, without blankets and my life is really in danger."200 migrants and refugees are turned away from Croatia as Eastern European nations start to impose tougher controls along their borders.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 17, 2016

Croatia turns back migrants as border controls tighten

"Now we're here without without money, without food, without blankets and my life is really in danger."200 migrants and refugees are turned away from Croatia as Eastern European nations start to impose tougher controls along their borders.

Posted by Channel 4 News on Wednesday, February 17, 2016 Žena: "Nechceme jít to jakékoliv země, chceme žít v Chorvatsku. Ale policie nás vyhnala a donutila nás vrátit se k vlaku."

Muž: "Jsme tady teď bez dokumentů, bez peněz. Bez jídla, bez přikrývek. Můj život je teď opravdu v nebezpečí."

Chorvatsko začalo bránit své hranice poté, co to začalo dělat Rakousko. Rumunsko také zadrátovává své hranice se Srbskem. A Makedonie staví na svých hranicích pevnější plot. Někteří východoevropští politikové chtějí přísnější pohraniční kontroly, které by zabránily příchodu uprchlíků. Avšak německá kancléřka Merkelová odmítla představu nových uprchlických kvót.

Merkelová: "Bylo by absurdní, kdyby Evropa takové kvóty schválila, když si ani nezačala rozdělovat oněch 160 000 uprchlíků podle existující dohody. To by znamenalo udělat druhý krok před prvním."

Od září 2015 prošlo Chorvatskem více než 650 000 uprchlíků.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Slogan zbrojního průmyslu: Jedna zbraň, mnoho cílů. Válkou prověřeno. Vaše bitevní pole bude dokonale čisté...

Navštivte americkou firmu, která prodává bomby zabíjející civilisty v Jemenu

18. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Americká firma Textron Systems vyrábí tzv. kazetové bomby (cluster bombs) typu CBU - 105. Jde o zbraň, která je mezinárodní konvencí podepsanou 118 zeměmi světa zakázána. Nicméně ani USA, ani Saúdská Arábie tuto konvenci nepodepsaly. USA tak saúdskoarabské vládě prodává tento typ bomb, které pak armáda této země používá k útokům na civilní cíle v Jemenu. Na zprávu Human Rights Watch upozorňuje internetový deník Alternet.

Je etické z pozice lékařské autority vnucovat pacientkám botulotoxinové injekce?

Je třeba přepsat Hippokratovu přísahu

18. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Čerstvý zážitek pacientky nejmenované dermatoložky: po zákroku dermatoložka jen tak mimochodem položí otázku "Kolik je vám vlastně let?". "Třicet tři," odpovídá pacientka. "Tak to máte nejvyšší čas," říká lékařka. "Nejvyšší čas na co?", ptá se překvapená pacientka. "Na botox," odpoví lékařka s překvapivou samozřejmostí. "Máte spoustu mimických vrásek a s věkem se to bude už jen zhoršovat". Taková přátelská rada od lékaře, který shodou okolností botoxovou "kůru" nabízí. Ze zdravotního pojištění hrazená není...

Bodláky Václava Duška

Roztomilé děti - naše budoucnost

18. 2. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

V Teplicích zavraždil nezletilec nezletilou. Zákon vraha chrání, kdepak uveřejnit foto, drazí občané, anebo dokonce prozradit jméno. Nelze! Máme demokracii - či demokratůru? Jméno syčáka a vraha se beztak dozvíme. I obrázek uzříme, fešáka. U nás v Česku se rozkecá vše během hodiny - viz tajné nejtajnější i nejdražší služby prošly hubami žurnalistů, pivařů, láskařů, mimodějů a... a ty služby, koťouchu, placené z našich daní flagrantě selhaly. Konec vyšetřování však v nedohlednu. Chybami se člověk učí.

Kdo je vinen, když vraždí nebo šikanuje nezletilý?

18. 2. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Bylo mi asi deset nebo jedenáct let, když jsme s kamarádem pojali skvělý nápad: vezmeme lupu a budeme pomocí čočky "smažit" žížaly. Přišlo nám to jako skvělý experiment, zajímavější než jen založit pomocí lupy ohýnek. Shodou okolností šel okolo jeho otec, u něhož se náš experiment nesetkal s ani sebemenším pochopením. Dal nám velmi důrazně najevo, že to, co děláme, je sprosté týrání bezbranného tvora. Aby pojistil výchovný dopad, sdělil to o mému otci, takže se situace opakovala. Možná proto jsem nikdy nikoho nezavraždil...

Přečetli jsme:

Čeští učitelé nejsou připraveni na to, že se setkají se šikanou

18. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Bulvární pojetí tragického případu učitelky Střední průmyslové školy Třebešín v Praze, kterou terorizovali její studenti, zcel pomíjí podstatu problému systematické, cílené agrese. Prostředí školy je z přirozených důvodů, ať už jde jen o prostou koncentraci lidí, nutnost vyrovnávat se s neúspěchem mezi vrstevníky, ventilace frustrace, případně střet s autoritou, potenciální líhní šikany a nelze ji zcela vykořenit. Je nicméně možné zavádět velmi jednoduché principy, jejichž prostřednictvím je možné řešit patologické jednání - jak ze strany učitelů, tak ze strany žáků - už v počátku a je také možné jeho vznik preventivně omezovat. Problematické je, že tyto postupy nejsou v českém školství osvojeny na úrovni systému a že čeští učitelé nejsou připravováni na to, že se mohou s šikanou setkat či být její obětí. Na téma šikany a školy publikoval před časem komentář v Lidových novinách Bob Kartous.

Průzkum zadaný CNN před primárkami v Nevadě ukazuje těsný souboj

Může se Sanders stát demokratickým kandidátem v prezidentských volbách v USA?

18. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Po vítězství  Bernieho Sanderse, výrazně levicového kandidáta Demokratické strany do prezidentských voleb v USA, které proběhnou na podzim 2016, v primárkách v New Hampshire, se blíží další možné znejistění pozice Hillary Clintonové, která je stále považována za téměř jistou nominantku Demokratů. Podle  průzkumu CNN před blížícími se primárkami v Nevadě se totiž ukazuje, že pozice obou kandidátů je u voličů vysoce vyrovnaná. Clintonovou by volilo 48 % a Sanderse 47% voličů v Nevadě, což je rozdíl v rámci statistické odchylky. Ukazuje se, že voliči jsou podobně rozděleni v řadě dílčích otázek, jako je schopnost řešit ekonomické problémy nebo reprezentace demokratických hodnot.

Kompletní článek v angličtině na Alternet ZDE

Bude nám chybět čtrnáctideník Ateliér?

18. 2. 2016 / Jiří Mikeska

čas čtení 15 minut



Rozhovor s Blankou Jiráčkovou, bývalou šéfredaktorkou časopisu Ateliér

Blanko, ke konci roku 2015 jste pod tlakem okolností ukončila existenci časopisu Ateliér, jehož jste byla od roku 1990 šéfredaktorkou. Technické důvody a vývoj okolností jste popsala v článku nazvaném Nekrolog Ateliéru, v jeho posledním dvojčísle, kde se s ním mohou čtenáři seznámit. Pokusme se tedy v tomto rozhovoru soustředit na jiné skutečnosti, než na měnící se výše daně z přidané hodnoty, změny vyhlášek a podobně, i když víme, že k problémům Ateliéru bezesporu přispěly.

Víte, k rozhodnutí Vás oslovit mě vedlo zhlédnutí pořadu ČT Jasná řeč, který byl vysílán 18. 1. 2016 a převážně se věnoval právě zániku Ateliéru. Nebylo to hezké poslouchání, byla to spíše Vaše poprava. Diskuse byla vedena unisono a jednosměrně. A neváhám ji označit ze strany redaktora za neetickou. Pozvaná teoretička sdělila důvody, proč už tady ten časopis dávno neměl být a druhý diskutující, šéfredaktor konkurenční tiskoviny, se rád přidal a vyzdvihl, proč právě on pro svůj časopis granty dostává a proč není škoda, že je Ateliér nedostal.

Jak vyplynulo z diskuse, oba hosté z grantů ministerstva asi nějakým způsobem profitují. A tady relevantnost jejich přítomnosti ve studiu má trhliny. Celá diskuse se vyvíjela ve smyslu, vyhoďme tu Jiráčkovou z kola ven. O ministerstvu kultury, jeho grantové politice, složení komise a těch, kdo členy komise vybírají a schvalují, a kteří společně přispěli k zániku Ateliéru, nepadla ani zmínka.

Byla jste pozvána do studia nebo oslovena nominovat někoho, kdo by osvětlil situaci Ateliéru?

Na to je krátká odpověď, ne. Pan Chuchma se s námi nespojil, nezeptal se na naši situaci nikdy dříve a ani nyní. Dokonce tam o mně říkal, že jsem neměla energii na další vydávání a zdůrazňoval můj věk. To je však velmi zkreslené, ale je to pouze jeho vlastní názor, na který má nárok, a ten charakterizuje jeho samotného. Bez peněz prostě nelze tak náročný projekt udržet, na finance jsou vázáné mnohé další nutné služby, počet spolupracovníků, nezbytné autorské honoráře... Přesto bych se vrátila k vaší formulaci o diskusi do ČT dvou pozvaných kritiků. Nemyslím si, že oni by měli z grantů MK profit díky ukončení činnosti Ateliéru. Rozhodování stojí především na členech grantové komise a svým způsobem na úřednících MK, na celkové atmosféře v oboru. Mne spíše překvapilo, že oba diskutující veřejně přiznali, že Ateliér nesledují, což vyplynulo také z jejich odpovědí o zaměření Ateliéru, a přitom se nestydí o něm hovořit. Jak mohu mluvit o něčem, co neznám a nesleduji?

Je možno "vidět Putinovi do hlavy"?

17. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


"Znáš-li protivníka a znáš-li sebe, nemusíš se obávat stovky bitev. Pokud znáš sebe, ale protivníka ne, za každé vítězství utrpíš také jednu porážku. Pokud neznáš ani protivníka, ani sebe, prohraješ v každé bitvě."
Sun-c´

Západ ve fázi pokleslé postmoderny není v žádném případě otevřenější alternativním perspektivám, než býval dříve. Kanonický způsob myšlení je nereflektovaným produktem procesu ekonomizace a podřízení logice opatrné maximalizaci zisku (užitku, slasti). Politici s mizivými schopnostmi pochopit cokoliv jiného než právě tohle (=přístup popsaný v teorii očekávaného užitku) považují své vlastní uvažování za nezpochybnitelnou univerzální normu. Cokoliv se liší je a priori považováno za "iracionální". Takže se očekává, že se také ruský prezident Putin bude chovat podle údajně závazné logiky. Jestliže se tak zjevně nechová ("nedělá obchody"), odvysvětlí se věc tvrzením, že časem se tak chovat začne, "až to pochopí". Zatím se prý chová "iracionálně" a nemůžeme tedy rozumět tomu, co dělá.

Moskva: "Kouření zabíjí více lidí než Obama"

17. 2. 2016

čas čtení 1 minuta



Výše uvedený billboard, který se poprvé objevil na autobusové zastávce v Moskvě na třetí okružní silnici se virálně rozšířil na sociálních sítích, poté, co ho dal na facebook Dmitrij Gudkov, jediný liberální opoziční poslanec v ruském parlamentu.

Text na billboardu zní: "Kouření zabíjí více lidí než Obama, i když ten zabíjí mnoho a mnoho lidí. Nekuřte, nebuďte jako Obama."

Gudkov napsal, že je to "odporné a trapné, že se takový billboard objevil v moskevských ulicích." Jeho status na Facebooku dostal 1300 likeů, reagovaly na něj pozitivně i negativně stovky lidí a široce se jím zabýval ruský tisk.

"Brzo budou děsit děti Obamou namísto Babou Jagou," řekl Gudkov deníku Guardian. Inzerát je anonymní, není známo, kdo je jeho autorem a kdo ho zadal. Městský úřad v Moskvě se nevyjádřil.

Někteří komentátoři dávají inzerát do souvislosti s videem v němž "studenti" z Moskvy protestují, že Obama zabíjí 875 lidí každý týden, zveřejněné v rámci protestu u OSN. Video zhlédlo na YouTube více než půl milionu lidí, avšak jeden z mluvčích tohoto protestu byl identifikován jako šéfredaktor publikace, kterou vydává mládežnické křídlo Putinovy strany Sjednocené Rusko.

Obama uvedl v roce 2013, že už šest let nekouří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Společnosti bez práce bychom se neměli bát

17. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Automatizace bude zřejmě znamenat společnost bez práce, ale nemusíme se toho bát: Bude zaveden základní příjem pro všechny, sníží se počet pracovních hodin a lidi se budou muset naučit definovat nově svůj život bez práce.

Když předpověděli v roce 2013 výzkumníci Frey a Osborne, že 47 procent pracovních příležitosti v USA v důsledku automatizace je do roku 2050 ohroženo, vyvolali tím vlnu dystopických obav. Jenže klíčovým slovem je to "ohroženo", píše ekonomický novinář Paul Mason.

Automatizační revoluce je možná, ale bez radikálních změn v konvencích ohledně práce k ní nedojde. Skutečnou dystopií je, že protože se bojíme hromadné nezaměstnanosti a psychologické bezcílnosti lidí bez práce, bráníme průběhu třetí průmyslové revoluce. Namísto toho vytváříme miliony nekvalifikovaných pracovních příležitostí, které vůbec nemusejí existovat.

Putin nebo Asad děsivým způsobem bombardují Aleppo

16. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

Russia denies war crime over bombed hospital

Is it Putin or Assad? One them has been dropping terrifyingly destructive cluster bombs on the Syrian city of Aleppo.Beyond the carnage, Turkey and Russia are at dangerous loggerheads - each accusing the other of war crimes.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, February 16, 2016

Reportér Alex Thomson: Předměstí severního Aleppa. Kazetové bomby z letadel. Čím více se přibližujeme navrhovanému pátečnímu příměří, tím vypadá nepravděpodobněji.

Na zemi zbytečná reakce vzbouřenců, bezmocných proti letadlům ve výši několika tisíc metrů. Na bojišti na tom ruské a Asadovy jednotky nikdy nebyly tak dobře. Proč mluvit o příměří, když možná dokáží vyhrát celou válku.

Bašar al Asad: "Oni říkají, že chtějí do týdne příměří. No. Kdo by dokázal splnit všechny ty podmínky a požadavky do jediného týdne. Nikdo. Kdo bude mluvit s teroristy, jestliže teroristické organizace odmítnou příměří? Kdo je požene k odpovědnosti?"

Reportér Alex Thomson: Moskevské ministerstvo obrany uvádí, že provedlo jen během minulého týdne 444 bombardovacích náletů zacílených na 1593 objektů. Není divu, že Asad chce válku. Protože po celé severní Sýrii od Homsu až po nejlidnatější město v Sýrii, Aleppo, Asadova armáda s podporou Ruska a íránských bojůvek chce obklíčit a dobýt celé Aleppo. A pak pokračovat na sever a izolovat hranici s Tureckem a přerušit tak vzbouřenecké zásobovací linie.

Nyní jim ale pomáhají kurdské jednotky. Uvědomily si, že mají konečně šanci ze západu i z východu spojit své území a ovládnout tak pohraniční zónu u Turecka. Včera dobyly města Tallrifat. Teď chtějí Azaz. Obě to jsou klíčová města na hlavní cestě na sever do Turecka.

Turecko proto zuří. Ostřelují Kurdy přes turecko-syrskou hranici a zoufale se snaží zastavit kurdskou ofenzívu. Dnešní žádost Turecka, aby se k pozemní invazi připojily Spojené státy, bude oslyšena. Je to přesně ten rozkol v NATO, jaký si Rusko přeje.

Turecko v úterý večer je hněvem na samém bodu varu. Vyhrožuje Kurdům, uráží Rusy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu: Probíhá záměrné etnické masakrování, genocida. Všichni Syřané, kteří nepodporují Asadův režim, jsou ze Sýrie vyháněni. Cílem je nechat v Aleppu a v Sýrii pouze lidi, kteří podporují Asadův režim a poslat všechny ostatní do exilu. Je to tatáž taktika, kterou Rusko použilo v Čečensku.

Reportér Alex Thomson: V Aleppu ještě bojují vzbouřenečtí bojovníci, ale jak dlouho ještě. V Damašku doufá OSN, že pronikne do některých čtvrtí zítra s humanitární pomocí. No, jen se o tom mluví. Aleppo těžko uvidí jakoukoliv humanitární pomoc.

Dnes vykopali živé nemluvně z trosek obytného domu, který byl zničen bombardováním. Pak našli i jeho staršího bratra, taky byl ještě jaksi naživu.

A jinde v Sýrii trvale pokračuje Asadovo bombardování barelovými bombami. Toto se dnes dělo v městě Duma. Nedaleko Damašku. Nedaleko v Daraji je to nekonečné. Pokojné ráno a pak zvuk vrtulníků, nesoucích barelové bomby.

Islám prý ohrožuje symbol české státnosti

16. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Senátor za Stranu práv občanů (SPO) Jan Veleba se během návštěvy Pražského hradu upřímně zhrozil, když na jednom z nádvoří údajně spatřil skupinku modlících se muslimů. Že by snad byla poslední bašta ryzího češství, již svým tělem brání chrabrý lidový prezident, v ohrožení cizopasnou a antagonistickou kulturou? Tomu se musí samozřejmě zabránit za každou cenu, krví nešetřme, aneb Čechy Čechům!

Možná...

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Možná je načase, aby se Evropa začala míň bát uprchlíků, kteří utíkají ze Sýrie, a začala se víc bát šířící se války, před kterou ti uprchlíci utíkají...

Přežívání v Aleppu: Peklo na zemi

17. 2. 2016

čas čtení 6 minut


Ruská letecká ofenzíva v Sýrii bude patrně pokračovat i po zahájení příměří. Povstalci prohrávají, ale obyvatelé kdysi největšího syrského města Aleppa jsou ztrácejí nejvíc.

Visegrádské země odmítly Cameronovu žádost o snížení přídavků na děti pro středoevropské imigranty

17. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Polsko, Slovensko, Maďarsko a ČR odmítly v úterý návrhy Davida Camerona na snížení přídavků na děti pro zaměstnance ze středovýchodní Evropy pracující v západní Evropě. "Otázka přístupu k sociálním dávkám patří k nejcitlivějším," řekl český premiér Bohuslav Sobotka, který předsedal v pondělí v Praze minisummitu visegrádské čtyřky.

Visegrádské země trvají na tom, že snížení přídavků na děti pro jejich zaměstnance pracující v Británii, kteří nechávají své děti doma, může být aplikováno pouze na nové případy a nikoliv na lidi, kteří už v Británii jsou. Požadují také, aby snížení přídavků na děti bylo aplikováno pouze v Británii a nikoliv po celé Evropské unii. Je velkou otázkou, jak přijmout zákon, který má být platný jen někde.

Podrobnosti v angličtině ZDE

UNICEF a sjezdovky

15. 2. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Jak to spolu souvisí? Třeba takhle.

To, o čem se mluví v alpských zemích už dávno, to, co je kritizováno tamními ochránci přírody a dokonce má už jisté výsledky v omezování takových staveb, se u nás říkat nesmí?

Toho, kdo říká něco jiného, než co se zrovna hodí do krámu jistým zájmových skupinám, lze snadno denuncovat jako extrémistu a běžně se to u nás dělá. To, co píší potencionální zabijáci dětí, je opravdu hnusné a snad to je omezeno jen na grafomany, co píší na web.

Ale je u nás mnoho jiných věcí, nejen uprchlický "problém", v nichž se začínáme lišit od vyspělých zemí, jako kdyby tady pořád vládla totalita a všechno, co přichází "ze Západu" bylo špatné.

Cyklisty a vegetariány oficálně napadl zatím jen jakýsi polský ministr, ale potenciál nenávisti je například mezi automobilisty vůči cyklistům nemalý. Automobilisté tvoří velkou část voličů a čeští politici na všech úrovních si nedovolí je zlobit. Ani podporou cyklistické dopravy ve městech, která už je nejen v Dánsku, ale i ve Švýcarsku, Rakousku i Německu samozřejmostí.

Američané zřejmě zabíjejí bezpilotními letadly tisíce nevinných lidí kvůli "chybnému algoritmu"

17. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

V roce 2014 prohlásili bývalí šéfové CIA a NSA, že "budeme zabíjet lidi na základě metadat". Nyní zjistilo nové zkoumání dokumentů, které v minulosti zveřejnil Edward Snowden, že mnoho z těchto usmrcených lidí bylo zřejmě nevinných.

Loni zveřejnil The Intercept dokumenty obsahující podrobnosti o programu SKYNET, provozovaném americkou NSA. Podle těchto dokumentů špehuje SKYNET hromadně mobilní telefonní síť v Pákistánu a pak používá strojní algoritmus, jímž analyzuje metadata získaná z pákistánské mobilní telefonní sítě od 55 milionů lidí, na jejichž základě se algorismus snaží určit, kteří z 55 milionů Pákistánců jsou teroristi.

Patrick Ball, datový odborník a ředitel organizace Human Rights Data Analysis, který svědčí jako expert u tribunálů pro válečné zločiny, charakterizoval metody NSA jako "absurdně optimistické" a "naprosto nesmyslné". Chyba v tom, jak NSA aplikuje algoritmus v programu SKYNET k analýze mobilních metadat, je podle Balla vědecky naprosto nespolehlivá.

Rusko používá syrské uprchlíky jako zbraň

17. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Turecko považuje ruské bombardování civilních center za úmyslný pokus Moskvy vyvolat masovou vlnu uprchlíků. Uprázdněnou krajinu mají zaplnit Asadova vojska

Vysocí turečtí činitelé zdůrazňují, že Vladimír Putin a jeho syrští spojenci bezostyšně používají rostoucí vlny uprchlíků, kterou vyvolávají svými útoky, jako válečné zbraně, kterou záměrně používají proti Turecku a proti Evropě.

V reakci na snahy Moskvy přimět Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila střelbu Turecka přes hranice do Sýrie označil turecký premiér Ahmet Davutoğlu chování Ruska za "bezostyšné" a "drzé". Turecko nepřipustí novou vlnu uprchlíků ze severní Sýrie a "podnikne proti tomu všechny kroky".

HRW: Bulharsko střílí na uprchlíky

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

"Když nás bulharská policie uviděla, pokusili jsme se utéci," svědčil organizaci Human Rights Watch šestnáctiletý Abdullah z Afghánistánu. "Honili nás se psy a stříleli na nás. Bylo to pět policistů. Když nás chytili, začali nás mlátit. Kopali mě a ostatní všude. Dělali to asi hodinu a vyhrožovali nám psy. Odebrali mi veškeré peníze a sebrali mi mobil."

Ve Skotsku policie zatkla muže, který zveřejnil na Facebooku urážlivé výroky o syrských uprchlících

17. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Police Scotland informuje, že zatlka muže, který napsal na Facebooku několik urážlivých výroků o syrských uprchlících, kteří byli rozmístěni na skotský ostrov Bute a bydlí v tamějším městě Rothesay. Policie potvrdila, že podle Zákona o komunikacích zatkla čtyřicetiletého muže z okresu Inverclyde. Na ostrov Bute přijelo začátkem prosince 12 syrských rodin. Byli součástí kontingentu prvního 1000 syrských uprchlíků, kteří byli zatím rozmístěni po Británii.

Po mužově zatčení uvedl inspektor Ewan Wilson z policie v městě Dunoon: "Doufám, že zatčení tohoto individua vysílá jasný signál, že skotská policie nebude tolerovat žádnou činnost, která by vyvolávala nenávist a urážlivé výroky na sociálních sítích."

Terčem islamofobních útoků se stal i skotský ministr pro mezinárodní rozvoj Humza Yousaf, jediný muslimský ministr v současné skotské vládě. Humsa Yousaf potvrdil novinářům, že o islamofobních útocích proti jeho osobě informoval policii.

Yousaf však pochválil reakci skotské veřejnosti na uprchlickou krizi: "Jsem velmi hrdý na skotské občany, kteří našim novým sousedům připravili to nejvřelejší možné přivítání."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Donald Tusk: Riziko rozpadu Evropské unie je reálné

15. 2. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Když jsem od roku 2010 upozorňoval na to, že Českou republiku v zahraniční nikdo nezná a že by měla investovat do vzdělávání a vytváření odborníků na střední Evropu na Západě, aby se takoví informovaní jedinci v příští krizi ve svých zemích českých zájmů dokázali zastat, netušil jsem, jak blízko je krize. Už jsme uprostřed ní.

Británie versus Česká republika

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tento obrázek umístil na Facebook pražský reportér rozhlasu a televize BBC Rob Cameron.

Titulek v deníku Independent zní: 

Kolín nad Rýnem: Tři z 58 mužů zatčených kvůli hromadným sexuálním útokům na Silvestra byli uprchlíci ze Sýrie či z Iráku

Bez komentáře. 



"We do not want refugees here," chant Czech villagers

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

30 Christian refugees from Iraq are to be accepted by the Czech catholic centre in the village of Smilovice in North Moravia in the Czech Republic. On Monday, the local Smilovice people passionately demonstrated against their arrival."We do not want the refugees here," chanted a meeting of the villagers. "Let Prague take them. You never know what these people will do. You cannot see into their heads," complained the local people. "Millions of them will be here soon!"

"I am telling you, I will do everything in my power to make sure that the refugees do not like it here and that they will return home," said one of the local women to the mayor of the village.

Source in Czech HERE

Turecko vyzvalo Spojené státy a západní koalici k pozemní invazi do Sýrie

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ankara požaduje, aby se Spojené státy a další členové mezinárodní koalice v Sýrii připojili k pozemní ofenzívě "k ukončení této války". Ankara však zdůraznila, že samo Turecko pozemní invazi neprovede. "Pokud však vznikne konsensus, Turecko by se invaze účastnilo."

"Turecko neprovede jednostrannou pozemní operaci. Žádáme koaliční partnery, aby uskutečnili pozemní operaci. Jednáme o tom se spojenci. Bez pozemní operace nebude možné tuto válku zastavit," řekl jeden mluvčí turecké vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Její bezhlavé tělo nebylo identifikováno

16. 2. 2016

čas čtení 2 minuty



Utopila se ve snaze dostat se do Evropy, ale její bezhlavé tělo nebylo identifikováno. Její náhrobní kámen je beze jména.

Stejně jako další, pohřbení vedle ní v olivovém háji na řeckém ostrově Lesbos. Mramorová deska na jejím neoznačeném hrobě bude mít nápis "Neznámá". Jejím epitafem bude identifikační číslo, datum, kdy ji moře vyplavilo na břeh a její předpokládaný věk.

Šedesát čtyři hrobů bylo vykopáno na tomto pozemku pro uprchlíky, kteří se utopili ve snaze dostat se do Evropy. Jen 27 z nich má jména.

V roce 2015 se při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře utopilo 3700 lídí, odhaduje Mezinárodní organizace pro migraci. Skutečné počty mají být vyšší.

Mrtvých je tolik, že na jednom hřbitově na ostrově Lesbos už není místo.

Krize v Sýrii a zřejmě nejhorší týden vašeho života

16. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Jak hořce poznamenal kdosi z řad syrské opozice, jediná americká zásada, kterou Barack Obama ještě neporušil, stanoví nedodávat bojovníkům proti Asadovi protiletadlové zbraně, jimiž se mohli bránit před ruskými nálety. Turecko se vyznačuje celou řadou vážných chyb, ale s takovou očividnou bezpáteřností problém nemá. Dávno dalo najevo, kde je tlustá čára, za kterou už nehodlá jít. Tou by bylo obsazení severosyrského města Azaz kurdskými oddíly vycvičenými původně Pentagonem, které dezertovaly k Rusům - a s pomocí jejich náletů pomáhají Asadovi odříznout Aleppo od světa a tak zadusit syrskou revoluci.

Papež Jan Pavel II. měl přes třicet let vztah s polskou filozofkou

16. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Z korespondence, kterou objevila BBC, vyplývá, že papež Jan Pavel II. měl od roku 1973 intimní vztah s polskou filozofkou Annou-Teresou Tymienieckou. Jednou mu - v době, kdy byl Jan Pavel II. ještě kardinálem, mu Tymieniecká vyznala lásku.

Neexistují žádné důkazy, že byl Karol Wojtyla porušil svůj slib celibátu, avšak z korespondence vyplývá, že měl s Tymienieckou hluboký vztah ještě v době, kdy působil jako arcibiskup v Krakově.

Vatikán na zjištění BBC, která o záležitosti bude vysílat dokument, reagoval konstatováním, že skutečnost, že Wojtyla měl blízký vztah k Tymieniecké, je známa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Deutsche Welle: Svým úsilím hermeticky uzavřít hranice Evropy ohrožují visegrádské země celou EU

16. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Polsko, Maďarsko, ČR a Slovensko utvořily tzv. visegrádskou skupinu před pětadvaceti lety, jejím cílem bylo napomáhat jejich integraci do Evropské unie. Dnes ale tyto země spíš podporují její rozvrácení, varuje na stránkách Deutsche Welle Christoph Hasselbach.

Visegrádské země, požadují hermetické uzavření hranic Evropské unie, což by vedlo k vyloučení Řecka ze schengenské zóny volného pohybu. Nyní se k nim přidávají i země, jako je Francie a Rakousko.

Důsledkem bude, že Řecko, které je ekonomicky na kolenou, bude zahlceno statisíci uprchlíky, kteří nebudou mít dál kam jít. Řecká vláda na to už své občany připravuje.

Výzva českým lidskoprávním organizacím

16. 2. 2016 / Radek Mikula

čas čtení 2 minuty

Vážení,

zítra bude pokračovat proces s Kateřinou Krejčovou, která je obžalována, že způsobila zranění policisty, když zasahoval vůči jednomu z účastníku protestu proti antiimigračnímu shromáždění Národní demokracie.

Poté, co byla vyvedena z místa, kde s dalšími vsedě symbolicky blokovala plánovaný pochod odpůrců, spatřila, jak policisté klečí na jejím příteli, který nekladl žádný odpor. Tvrdým zákrokem mu policisté způsobili lehčí zranění. Obžalovaná se tedy vrhla směrem k němu ve snaze pomoci mu. Přitom spadla a pravou rukou uchopila jednoho z policistů za rameno. vzápětí byla sama sražena na zem dalším příslušníkem policie.

Procesně poškozený policista na ní o několik dní později podal trestní oznámení doložené lékařskou zprávou o poranění jeho ramene. V lednu, kdy začalo soudní jednání, bylo prokázáno, že jeho poranění nemohlo vzniknout způsobem, který popsal.

Vrtulník Asadova režimu shazuje barelové bomby

15. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Útoky barelovými bombami na čtvrt Daraja v Damašku, kterou ovládají vzbouřenci. Daraja je obléhána vládními jednotkami od roku 2012:

Syrian media activist captures impact of helicopter Bombs

Syrian activist media filmed barrel bombs dropping from what appeared to be regime helicopters and hitting a rebel-held Damascus suburb. Daraya has been under siege since 2012 and visibly shows the effects of years of bombardment.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

Channel Four News: Kolínské útoky nemají nic společného s uprchlickou krizí

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Jen tři z 58 mužů zatčených v souvislosti s masovými sexuálními útoky na Silvestra v Kolíně nad Rýnem, byli nedávní uprchlíci.

Útoky vyvolaly protesty ultrapravicových německých organizací, které tvrdily, že pachatelé útoků byli uprchlíci ze Sýrie a z Iráku.

Avšak nyní konstatoval německý prokurátor, že jen tři podezřelí přicestovali do Německa nedávno. Prokurátor Ulrich Bremer konstatoval, že mezi 58 zatčenými jsou dva Syřané a jeden Iráčan.

Většina zatčených je alžírského, tuniského a marockého původu.

Vedoucí představitelé EU zdůraznili, že jsou přesvědčeni, že kolínské útoky nemají nic společného s uprchlickou krizí.

Cologne attacks: only three suspects refugees

Just three out of the 58 men arrested over mass sexual assaults on New Year's Eve in Cologne were recent refugees.The attacks sparked protests by far-right German groups who blamed the assaults on refugees from Syria and Iraq.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

OSN: Desítky lidí dnes zemřely při zničení pěti nemocnic a dvou škol v Sýrii

15. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Desítky civilistů včetně dětí dnes zemřely, když rakety zasáhly nejméně pět zdravotnických zařízení a dvě školy v severozápadní Sýrii, konstatoval mluvčí OSN.

Varování: níže uvedené záběry mohou být pro některé lidi příliš děsivé

Hospitals and school targeted in Syrian attacks

Two hospitals and a school have been hit by missiles targeting rebel towns in Syria.Russian warplanes and government forces have hit both Azaz and Idlib in recent weeks.Contains images that some may find distressing.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 15, 2016

Válka v Sýrii aneb příliš dlouhá jízda tunelem

15. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Jak se názorně ukazuje, nemíní se Saúdská Arábie a Turecko, jejichž proxy síly se v podobě káidistických elementů téměř od začátku konfliktu v Sýrii podílejí na destrukci této země, smířit s jejich porážkou a posílením režimu Bašára Asada, potažmo ruského vlivu v oblasti. Proto oba tito klíčoví západní spojenci de facto vstoupili na válečné kolbiště v Levantě, což v první řadě pro obyčejné Syřany již tak děsivě trpící nekonečným strádáním nevěští nic dobrého.

Je na západních sdělovacích prostředcích, aby kriticky hodnotily především činy naše a činy našich spojenců. Klíčový člen NATO Turecko, jenž vede hanebnou válku nízké intenzity proti vlastní kurdské populaci, tento boj rozšířil na kurdské bojovníky operující na severu Sýrie. Ankara se k tomuto osudovému kroku odhodlala poté, co bojovníci z kurdské milice YPG a Syrských demokratických sil (SDF) těšící se podpoře Bílého domu obsadili strategicky významné vojenské letiště v severním Aleppu, které měli v moci islamističtí rebelové bojující proti Damašku ZDE. Turecká dělostřelecká palba mířila také na pozice sil loajálních k vládě Bašára Asada, což lze bez nadsázky považovat za významné vyhrocení nepřátelských vztahů mezi Západem podporovaným Tureckem a Ruskem a Íránem podporovanou Sýrií.

Only 3 per cent of Czechs are now willing to accept refugees permanently

15. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

According to the latest opinion poll, carried out by the CVVM polling agency in January 2016, 65 per cent Czechs are now against receiving refugees in their country. This is 5 per cent more than in December 2015 and 15 per cent more than in September 2015.

28 per cent of Czechs are willing to accept refugees from war-torn countries temporarily, Only three per cent of Czechs support the notion that refugees should be accepted permanently.

43 per cent of Czechs are willing to accept refugees from the Ukraine, 39 per cent of Czechs are against accepting them.

Only 15 per cent of Czechs are willing to accept some refugees from North Africa and the Middle East, 80 per cent of Czechs are against receiving them.

81 per cent of Czechs regared the refugee crisis a security risk for the Czech Republic, 91 per cent regard it as a security risk for the European Union and 83 per cent regard it as a global security risk.

Source in Czech HERE

Head of UNICEF Czech Republic: We are swamped by vicious emails from Czech citizens

15. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Pavla Gomba, the head of the UNICEF branch in the Czech Republic, talked on Czech television about a wave of vicious letters and emails they are receiving from the Czech citizens.

"The same idea is repeated over and over again in these emails: Let these children die, let them die. Do not try to save them. Do nothing, because if they die, we will have more and if they die, they will not turn into future refugees who will swamp Europe," said Pavla Gomba in the Czech TV programme "168 hours".

She continued: "Last year, UNICEF ran a campaign against the malnutrition of children, because some 16 000 children die unnecessarily of malnutrition every day. This campaign had nothing to do with the refugees or with the Middle East - yet people in the Czech Republic reacted the same way: 'Let them die, we do not want them to become refugees and come here.'"

The programme included some more quotes from the emails sent by the Czech public:

"Pavla Gomba, send me one more letter (asking for money) and I will personally travel to Prague and will bash your face in, you fucking fradulent bitch."

"How dare you beg for money for  foreign scum? Millions of them will soon attack us here anyway."

"Are you not embarrassed to beg for money for the darkies? One day these little 'unfortunates' will grow up and they will gatecrash into Europe and will murder, rape and steal. Let the natural forces solve this on their own."

Source in Czech HERE

Je UNICEF extremně levicová organizace?

15. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

"Nechme je umřít, jen ať ty děti umírají, nezachraňujte je, nic nedělejte, protože když umřou, tak zbyde víc na nás, a když umřou, tak z nich nebudou příští uprchlíci, potenciální běženci do Evropy.“

Dětský fond Organizace spojených národů, známý také jako UNICEF, patří nepochybně k nejúctyhodnějším organizacím na světě. Svou pověst si získal především svou všechny lidi dobré vůle sjednocující misí: pomoc umírajícím, trpícím, ohroženým dětem a jejich matkám v chudých zemích.

Jakékoli zpochybnění takového cíle jsem považoval do dnešního dne za něco nemyslitelného. V pořadu 168 hodin jsem však vyslechl něco naprosto šokujícího. Pavla Gomba, ředitelka UNICEF v ČR, tam mluví o mailech, které dostává: „Se tam neustále opakuje taková ta myšlenka: nechme je umřít, jen ať ty děti umírají, nezachraňujte je, nic nedělejte, protože když umřou, tak zbyde víc na nás, a když umřou, tak z nich nebudou příští uprchlíci, potenciální běženci do Evropy.“

A dále popisuje reakce lidí na jednou z kampaní UNICEF v ČR: „My jsme třeba v loňském roce měli kampaň proti dětské podvýživě... protože asi šestnáct tisíc každý den dětí umírá zbytečně na podvýživu. A to se vůbec netýkalo ani Sýrie, ani Blízkého východu, ani uprchlíků.... a vlastně ta reakce některých lidí byla vlastně stejně silná: nechte je umřít, hlavně ať z nich nejsou uprchlíci.“

Dále jsou v pořadu uvedeny tyto maily, které došly českému UNICEFu:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24553