9. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2002

Britská vláda umožní mezinárodním koncernům kupovat britské sdělovací prostředky

Chystá se obří aukce britských komerčních rozhlasových a televizních stanic, neboť britská vláda se rozhodla radikálně liberalizovat zákony, které upravují vlastnictví sdělovacích prostředků, napsal včera radostně deník The Times, majetek mediálního magnáta Ruperta Murdocha, (mezinárodního Vladimíra Železného), jehož tiskové impérium se tedy nyní chystá koupit (méně významný) celostátní britský terestrický televizní okruh Channel 5. Jakákoliv mediální firma na světě, včetně amerických gigantů AOL Time Warner či Walt Disney Company bude mít možnost vlastnit britské regionální komerční televizní stanice, které dohromady vytvářejí vysílací proud třetího (komerčního) terestrického britského televizního okruhu, píše list. (Těchto stanic je šestnáct, což dosud zaručovalo, aby žádný jednotlivý majitel nemohl nepřípustně ovlivňovat televizním vysíláním celou zemi.) Návrh nového mediálního zákona zveřejnila britská ministryně kultury Tessa Jowellová. Konstatovala, že britská média jsou už příliš dlouho příliš přísně regulována a příliš silně chráněna před konkurencí. Uvedla, že vláda chce britský mediální trh liberalizovat, ale zároveň udržet základní záruky, "na ochranu rozrůzněnosti a plurality našich médií", řekla ministryně. Účelem liberalizace mediálního prostředí je zřejmě umožnit britským sdělovacím prostředkům, aby si v globalizačním prostředí našly mezinárodní podnikatelské spojence a odolaly tak v sílící mezinárodní konkurenci.

Má být zrušen zákaz vlastnictví britských komerčních televizních stanic zahraničními vlastníky. Bude také zrušen zákaz vlastnit více než jednu komerční rozhlasovou stanici a zákaz společného vlastnictví různých rozhlasových a televizních stanic.

Patricia Hewittová, ministryně průmyslu a obchodu, konstatovala, že očekává "vzrůst zahraničních investic do Británie, takže domácí mediální společnosti budou moci růst a expandovat".

Hlavní omezení však zůstanou i nadále v platnosti: tisková impéria, která ovládají více než 20 procent celostátního trhu novin, nebudou smět zakoupit si podstatnější podíl v hlavní terestrické britské komerční televizní stanici ITV a žádná jediná firma nebude smět ani nadále vlastnit všechny noviny a licenci regionálního studia ITV v jediném městě či regionu. Vláda bude i nadále chránit názorovou rozrůzněnost ve sdělovacích prostředích tím, že v každé místní oblasti budou muset existovat "alespoň tři komerční místní či regionální mediální samostatné hlasy".

                 
Obsah vydání       9. 5. 2002
8. 5. 2002 Nic o historii majetkových změn českých regionálních deníků se nedovíme? Jan  Čulík
9. 5. 2002 Jak to dopadlo s Jihlavskými listy Petr  Klukan
9. 5. 2002 Jak to dopadlo se Zlínskými novinami Jan  Trávníček
9. 5. 2002 Jak dopadly noviny Region ve zlínském kraji
9. 5. 2002 Němci měli kolektivní odpovědnost za válečné zločiny Bořivoj  Čelovský
9. 5. 2002 Britská vláda umožní mezinárodním koncernům kupovat britské sdělovací prostředky
9. 5. 2002 Etatismus versus globalizace: mohou být anarchisté nadějí lidstva? Fabiano  Golgo
9. 5. 2002 Dutolebí a prasohlaví Karel  Čermák
8. 5. 2002 Pokus o ukončení anarchie mezi redaktory :) Jan  Čulík
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů