5. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 5. 2006

Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit

tiskovou zprávu rozeslal Stanislav Penc

Strana zelených oceňuje rychlost, se kterou inspekce ministra vnitra shromáždila a ověřila důkazy, na podkladě kterých podala trestní oznámení na policistu Tomáše Čermáka pro podezření ze spáchání trestního činu zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví v souvislosti s brutálním napadením Kateřiny Jacques.

Vyjadřujeme znepokojení nad skutečností, že se doposud nikdo ze zodpovědných nevyjádřil k sérii selhání, která dokládají, že nešlo o ojedinělý exces policisty, ale o projev neprofesionálního řízení policie.

Strana zelených, jejíž členka a kandidátka Kateřina Jacques byla zbita při poklidném vyjádření nesouhlasu s neonacismem, konstatuje, že ministr vnitra František Bublan se doposud nevyjádřil k níže uvedeným selháním Policie ČR:

1) policie neinformovala Magistrátní úřad hl.m. Prahy o tom, že ohlášení demonstrace za práva dělníků demokratické mládeže Jiřím Tůmou je ve skutečnosti ohlášením demonstrace hnutí "Národní odpor". Toto hnutí je přitom vedeno na seznamu extrémistických organizací - jde tedy velmi pravděpodobně o selhání tajných služeb. V den demonstrace přitom policie monitorovala příjezd demonstrantů a pět z nich obvinila z propagace fašismu ještě před příjezdem na území hl.m. Prahy, konkrétně v Průhonicích. Vedení policie oznámilo, ze magistrátním úředníkům informace předalo. Magistrát toto popírá.

Stanovisko SZ: demonstrace neonacistů neměla být Magistrátním úřadem hl.m. Prahy povolena a Policie ČR měla její případné účastníky zajistit. Kdo nese odpovědnost za to, že policie neposkytla magistrátu informace o tom, že ohlášená demonstrace za práva dělníků bude ve skutečností demonstrací neonacistů a demonstrace proto nebyla zakázána? Vedení policie buď nemělo potřebné a kvalitní informace, nebo nemluví pravdu.

2) podle policejního mluvčího Ladislava Bernáška Kateřina Jaques "narušovala oznámený a klidný pochod neonacistů". "Dostala několikeré výzvy, kterých neuposlechla, proto ji policisté předvedli," řekl mluvčí. Jacques podle Bernáška "kladla odpor", proto policisté použili donucovací prostředky: "Na místním oddělení podala vysvětlení k přestupku a byla propuštěna."

Stanovisko SZ: policejní mluvčí Bernášek použil nepřijatelnou formulaci o tom, že Kateřina Jacques "narušovala oznámený a klidný pochod neonacistů". Informoval nepravdivě, když konstatoval ve zprávě zveřejněné na internetu po 15 hodině, že Kateřina Jacques byla propuštěna (byla propušěna až večer) a především mystifikoval veřejnost infromací, že Kateřina Jacques kladla odpor a proto policisté použili donucovací prostředky.

Policejní mluvčí projevil falešnou lajalitu, o které v ČT mluvil policejní prezident Husák, a vědomě nejméně dvěma nepravdivými infromacemi klamal veřejnost a poškodil dobré jméno Kateřiny Jacques. Proč se policejní mluvčí za své selhání neomluvil Kateřině Jacques a veřejnosti, proč zůstává ve funkci, kdo za to nese odpovědnost?

3) v místnosti policejní služebny místního oddělení Nové Město, Praha 2, Vyšehradská 20 byla Kateřina Jacques připoutána k tyči a mlácena. Případ dokládá, že v zákoně o policii ČR chybí mechanismus dozoru a kontroly v případě užití donucovacích prostředků nebo svévolného jednání policie . Konkrétně, v tomto případě nebyla v místnosti umístěna videokamera ani jiné záznamové zařízení.

Ministr vnitra popřel skutečnost, že byl o brutálním jednání policisty na služebně informován, ačkoli byl informován odpoledne telefonicky předsedou SZ Martinem Bursíkem a tentýž den večer přímo Kateřinou Jacques.

Stanovisko SZ: Kdo nese odpovědnost za skutečnost, že zajištěný nemá reálnou možnost doložit jednání policie na služebně protože služeby nejsou monitorovány? Ministr vnitra by měl věrohodným způsobem zdůvodnit, proč v rozhovoru v Hospodářských novinách popřel, že by měl infromace o bití Kateřiny Jacques na služebně, ačkoli to není pravda. Kalkuloval snad s vědomím, že samo svědectví Kateřiny Jacques bez existence důkazů je bezpředmětné?

Je zřejmé, že Inspekce ministra vnitra nepostupuje nezávisle a reaguje na politickou objednávku. V případě loňského Czech Teku odložila inspekce podání pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele v řadě případů, kdy se policisté dopustili brutality proti mladistvým. Naopak nyní, před volbami, v případě napadení ředitelky sekce Úřadu vlády, vyšetřila případ během mimořádně krátké doby a sdělila obvinění z trestného činu. "V budoucnu nemůže deliktní jednání policie prošetřovat Inspekce ministra vnitra, ale samostatný vyšetřovací orgán, který nebude svazován falešnou profesní solidaritou a přáními ministra vnitra", řekl Stanislav Penc, který nezákonné chování policistů dlouhodobě sleduje.

"Cestou, jak vrátit postupně důvěru veřejnosti v policii, je provést důslednou prověrku mravní integrity a profesionální vybavenosti policistů, především řídících pracovníků a povolat do řídících funkcí bezúhonné pracovníky, kteří nejsou spojeni s předlistopadovou SNB. Je nutné předložit nový model fungování moderního policejního sboru, který bude sloužit primárně k ochraně zdraví a životů občanů a k prevenci, nikoli represi.", řekl Martin Bursík, předseda Zelených.

Ministr vnitra František Bublan vstupoval do funkce s vyjádřením, že mezi hlavní priority jeho práce bude patřit změna inspekčních a kontrolních mechanismů práce policie, tj. Inspekce ministra vnitra. Nejen, že tento slib nesplnil, ale ředitelem Inspekce ministra vnitra následně jmenoval Miroslava Borníka, který v roce 1989 protiprávně postupoval proti zmlácenému demonstrantovi D.K. (viz svědectví Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných č. 895). "Borník z tohoto důvodu není důvěryhodným ředitelem Inspekce ministra vnitra", řekl Stanislav Penc. "Inspekce ministra vnitra se stala nástrojem trvalélo alibismu rezortu vnitra, kterým je obhajováno neobhajitelné", řekla Kateřina Jacques.

"Policie musí chránit veřejnost před pravicovými extremisty a ne pravicové extremisty před veřejností. Musí důsledně rozlišovat mezi pachatelem a obětí", řekla Kateřina Jacques.

Strana zelených žádá ministra vnitra o urychlené zaujetí stanoviska ke třem výše uvedením systémovým selháním policie. Žádá odvolání policejního prezidenta a policejního mluvčího a vyvození osobní odpovědnosti dalších řídících pracovníků policie. Stejně tak požadujeme vyšetření všech zdokumentovaných případů zneužití pravomoci a brutálního chování policie z posledních let.

"Očekáváme, že ministr vnitra zadá vypracování návrhu systémových změn v řízení PČR, které budou minimalizovat rizika zneužívání pravomocí policistů. Ministru vnitra pak doporučujeme, aby zvážil, zda jeho setrvání v úřadě může přispět k navrácení důvěry veřejnosti v práci policie ČR. Podle našeho názoru nikoli", řekl Martin Bursík, předseda Zelených.

                 
Obsah vydání       5. 5. 2006
8. 5. 2006 Digitální televize: Budou vás nutit dívat se na reklamy
8. 5. 2006 Strana zelených: potřebujeme policii, které můžeme věřit
8. 5. 2006 Humanitární pracovníci zneužívají nezletilé dívky pro sex
8. 5. 2006 Komunální úřady investovaly více než 700 milionů liber do mezinárodního obchodu se zbraněmi
8. 5. 2006 Stačí vyměnit pár slov - žargón je stejný
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
6. 5. 2006 Kultura úvěrové zadluženosti vede k rekordnímu počtu osobních bankrotů
6. 5. 2006 Spiklenci zahájili manévry s cílem odstranit Blaira z politiky
6. 5. 2006 "Toto není vláda, to je boj o koryta"
6. 5. 2006 Dnes na Letné - devátý ročník demonstrace za legalizaci marihuany
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony
5. 5. 2006 Jak Blairova vláda omezuje starobylé demokratické svobody
5. 5. 2006 Blair se snaží zachránit svou vládu Jan  Čulík
5. 5. 2006 Cenzura internetu se šíří do celého světa
5. 5. 2006 ...večerní máj, byl práce čas... Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Hurá ! Stavebnice Merkur žije a má své muzeum Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Malá veselá píseň Ivan  Blatný
5. 5. 2006 Nešlo jen o ZHN, ale i o zlepšení životních podmínek iráckých žen... Jakub  Rolčík
5. 5. 2006 Běloši Petry Procházkové Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Jedovaté kouře Darina  Martykánová
5. 5. 2006 Ženská práva jsou lidská práva Věra  Říhová
6. 5. 2006 Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá Karel  Dolejší
6. 5. 2006 Politikové nepřípustně zasahují do případu Jacques
5. 5. 2006 Štěpán Kotrba dělá unáhlené závěry Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Početí úspěchu politického marketingu Zelených prostřednictvím natvrdlého pendreku je deflorací zdravého rozumu... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Zelená hvězdička - rvačka v čase bulváru
5. 5. 2006 Paroubek žádá do úterka či středy personální změny na vnitru Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Předvolební násilí Oskar  Krejčí
5. 5. 2006 Kateřina Jacques-Pajerová - pěkně zahrané divadlo... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Dolejš a čítanková mediokracie po česku Jaroslav  Kuba
5. 5. 2006 Afrika a její "čínská budoucnost" Mesfin  Gedlu
5. 5. 2006 Staví se obří americké velvyslanectví
5. 5. 2006 Hrobník lopaťák Václav  Dušek
5. 5. 2006 Přehled čísel týkajících se vlivu radiace na člověka Vladimír  Wagner
5. 5. 2006 Sedm principů rozumné veřejné politiky
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
1. 5. 2006 Policista zmlátil ředitelku sekce pro lidská práva Úřadu vlády, policie zatkla fotoreportéra Britských listů Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"
4. 5. 2006 Jak si poradili Středoevropané v Londýně
4. 5. 2006 Připravuje se papež, že schválí kondomy?
2. 5. 2006 Parodie na maturitu III.
30. 4. 2005 www.rozhlas.cz/valka Štěpán  Kotrba
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
26. 4. 2006 Vzdálené a blízké příbuzenstvo Strany zelených Pavel  Pečínka
26. 4. 2006 Zelené naděje, růžové sny Jiří  Kouda, Milena Geussová
26. 4. 2006 Zelení: Posun hodnot Oskar  Krejčí
26. 4. 2006 Zelení: Nahoru a dolů Igor  Záruba
26. 4. 2006 Předvolební průzkumy jako uzavřený koloběh manipulace Štěpán  Kotrba
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 4. 2006 Aprílová lež redakce Práva Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Moralisté o korupci Ondřej  Slačálek
12. 4. 2006 Jak si kopnout do Ekologické daňové reformy, tentokrát zleva Michal  Brož
7. 4. 2006 Policejně evidovaní aktivisté Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Zelený postmaterialismus jako hit sezóny Pavel  Pečínka
5. 4. 2006 Oddělit mezi nevládkami "zrno od plev" Ivan  Brezina
31. 3. 2006 Zelení: Pro osvěžení paměti Pavel  Pečínka

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2006 Politikové nepřípustně zasahují do případu Jacques   
6. 5. 2006 Štěpán Kotrba obviňuje Zelené ze zinscenování konfliktu Kateřiny Jacques s policií - a zároveň to popírá Karel  Dolejší
5. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 Šéf pražské uniformované policie Zdeňka Bezouška - pravda a nic než pravda...   
4. 5. 2006 Hledáme další foto a videozáznamy incidentu   
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
3. 5. 2006 Nebylo to "selhání jedince"   
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech