11. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 8. 2006

Je nepřípustné chválit Castra

Plně se ztotožňuji s názorem Josefa Provazníka. To, co jste uveřejnili Petru Wagnerovi a Mesfinu Gedlu o Fidelu Castrovi, je opravdu těžký kalibr. Hlásky o imperialismu jak z dob normalizace. Britské listy se tím opravdu staví na roveň nechvalně známému Virtually a jim podobným. Bohužel, píše Jaroslav Borovička.

Druhá má poznámka se týká drobné poznámky o posílení české měny Co to má být?

Za prvé. Posílení měny nemusí být samo o sobě úspěchem. Sestavování podobných žebříčků a vyzdvihování zemí na čelných místech je jenom rozmar nudících se novinářů. Ekonomicky nelze říci, že země, která apreciuje nejvíce, je nejvíce úspěšná. Naopak, někdy může být pro zemí výhodnější depreciace. Rovněž podstatně záleží na předchozím vývoji.

Za druhé. Nominální kurz ekonomický neříká vůbec nic. Depreciace kurzu se dá "dohnat" vhodnou mírou inflace a podobně. Ekonomicky podstatný je reálný měnový kurz, a ten závisí rovněž na inflačním diferenciálu. Rozdílnost těchto dvou veličin může být podstatná.

Za třetí. Měny jsou tak volatilní, že to, že česká koruna "vyhrála", je náhoda způsobena výběrem období (1. 1. 2006 - dnes). Podívejte se na graf CZK/USD a uvidíte, že dnes je na tom koruna stejně jako například v březnu 2005. Silné posílení v roce 2006 je do velké míry vysvětlitelné poklesem v roce 2005.

Za čtvrté. Vývoj české koruny vůči dolarů je do velké míry irelevantní, Česká republika je ekonomicky silně vázána na Euro, a fluktuace vůči dolaru jsou často druhotným efektem fluktuaci mezi Eurem a dolarem. Kurz české koruny vůči Euru se od ledna o moc nezměnil. Naproti tomu česká koruna výrazně posílila oproti Euru od onoho března 2005, to je přesně důsledek vzájemného kolísání Eura a dolarů.

Za páté. Autor se v titulku ("...ale neříkejte nikomu, že za něj může vláda...") snad snaží podsouvat, že by snad posilování měnového kurzu mělo být úspěchem vlády. Ale nemusí se bát, rozumní lidé to nikomu říkat nebudou, protože by se jen ztrapnili svou ekonomickou neznalosti. Vláda (ať už jakákoliv) za to samozřejmě nemůže.

Největšími (dlouhodobějšími) hybateli měnového kurzu jsou politika centrálních bank, důvěra finančních trhu v Českou republiku a spekulace na úroveň fixace měnového kurzu při vstupu do Eurozóny. Vláda nezmůže prakticky nic. Tedy vlastně ano, jedno může. Neuváženou fiskální politikou může poslat měnový kurz do propasti. Takže nejlepší, co může dělat, je dát od měnového kurzu ruce pryč. V tomto případě platí, že ekonomice se daří v podstatě vládě navzdory.

A závěrem? Ačkoliv jsou články na obě témata velmi rozdílné, mají jedno společně. Že to stále vypadá, že v Britských listech otisknete v podstatě cokoliv, bez ohledu na smysluplnost, vyváženost, nebo kvalitu (tedy když to bude splňovat požadavky přesně naznačené Josefem Provazníkem).

reakce Jana Čulíka:

"Názory pana Wagnera a pana Gedlu jsou však zcela legitimní. Neexistuje žádná "jediná pravda". Je na čtenáři, aby si udělal vlastní názor. Článek pana Mesfina Gedlu jsem záměrně publikoval vedle článku od Fabiana Golga, který je vůči Castrovi kritický. Zajímavé, že kritikové tuto názorovou konfrontaci nezaznamenávají, ale protestují proti názoru, který by podle nich měl být zadupán do země. Svět ale takový není. Mě zaujalo, že pan Mesfin Gedlu je pracovníkem Ústavu mezinárodních studií a představuje zjevně názor mnoha lidí v Africe i v třetím světě. Je načase, aby byly i v ČR takovéto názory slyšeny.

Ke výčitkám kritiků, že se v Britských listech objevuje daleko více tzv. "levicových" než tzv. "pravicových názorů". Zaprvé, publikuji záměrně texty, které mi připadají objevné, bez ohledu na jejich ideologické zaměření. Mnoho inteligentních textů z českého "pravicového" prostředí nedostávám, musím je vyhledávat v zahraničí. To, co kritikové považují za "pravicové" texty, bývají spíš "bohoslužby" blíže nedefinovanému, mlhavému, českému establishmentovému "nenázoru". To, co kritiky šokuje, není "levicovost", ale právě "jinakost" pohledu. Jenže účelem Britských listů je otřásat konvenčním myšlením. Ano, bolí to a kdo nechce dát své šedé mozkové buňky do pohybu, jistě se může Britským listům vysmívat -- uzavřenost jeho mysli je jeho věc, Britské listy nejsou povinná četba.

Reaguje dál Jaroslav Borovička

Většina lidí v Africe a Latinské Americe nemá tušení, kdo to Castro je. Ani já jsem neměl během svého čtyřměsíčního pobytu v Jižní Africe pocit, že by Jihoafričané Castra adorovali. Ani náhodou. O tom, jak se k situaci staví Brazilci, už reportoval Fabiano Golgo. A o různých neo-maoistických vůdcích v dalších zemích Jižní Ameriky lze říci asi tolik, že podobnost s nástupem Hitlera k moci nebo s VŘSR je (ve zmenšeném měřítku) docela příkladná. Všude stejný scénář - předchozí nepříliš úspěšný vývoj, nový vůdce, který slíbí masám všechno, najde nepřítele (ať už uvnitř (Sovětský svaz) nebo venku (Německo)) a zmanipuluje národ. To, že pak národ zbožňuje nového vůdce nebo Fidéla, to není názor, to je zaslepenost. Jak to dopadá, víme z historie.

Přitom skutečným problémem je v naprosté většině případů neschopnost nebo nechuť národa si v první řadě vyřešit své vlastní problémy. Argument, že USA nebo nějaká jiná země se snaží rozvracet tyto země zvenčí, neobstojí, i kdyby byl pravdivý. Jak je možné, že se Japonsko postavilo po válce během dvou desetiletí na nohy, ačkoliv bylo de facto okupováno USA? Jak je možné, že se to povedlo západoevropským zemím, a zejména SRN, která byla rovněž okupovaná? Stejně tak se v podstatě povedl návrat z komunismu středoevropským zemím, zatímco země bývalé jižní Jugoslávie samy sebe uvrhly hluboko zpět, přestože měly lepší výchozí podmínky. Všechno je o schopnosti národa samého zorganizovat si své vlastní záležitosti.

Samozřejmě, že není jediný správný názor. Ovšem zároveň se domnívám, že nestranný list (za který se Britské listy stále vydávají) má publikovat vyvážené názory, a je odpovědnosti redakce přijímat nebo nepřijímat názory a "názory" k otištění. Je totiž rozdíl mezi názorem a propagandou.

Je zajímavé, že zatímco v jiných případech si často neodpustíte upozorňující nebo hodnotící komentář (už jsme na to debatu vedli), zde jste se jakéhokoliv komentáře zdržel, ačkoliv nevyváženost článku byla do oči bijící. Problematické je, že poměr levicově a pravicově zaměřených zbožňujících článků (pravicových je nula, což je velmi dobře, bohužel levicových je dost), je takový, že Britské listy mají nálepku levicového listu zcela právem.

Buďto ty pravicové oslavné názory netisknete, pak ale nemůžete mluvit o vyváženosti, a nebo vám žádné nechodí, pak to ale znamená, že si na vašich stránkách píšou levicové orientovaní zaslepenci (mluvím o vybrané skupině publikujících autorů, nikoliv obecně) sami pro sebe, což je škoda.

Pokud budou Britské listy fungovat takto, tak budou neutrálními lidmi stejně málo uznávané, jako jsou málo uznávané (či dokonce vysmívané) Virtually a jim podobně. U lidí v mém okolí to tak je - smějí se oběma. A to přesto, že se na Britských listech objeví i hodnotné příspěvky. Zdůrazňujete, že český tisk je nevyvážený a jednostranně zaměřený. Uvědomte si ale prosím, že to nevylepšíte tím, že se postavíte na druhou stranu barikády - to budete opět jednostranně zaměřeným deníkem, tentokrát s opačným znaménkem. Měli byste stát uprostřed. A to nestojíte.

To, že je pan Gedlu zaměstnancem UMV, jsem si všiml, a je to spíš smutné, je to asi jako kdyby tam byl Klausův poradce Jakl (nyní nehodnotím odborné kvality pana Gedlu, ale jeho článek na Britských listech). Jakl by vám napsal podobnou šílenost, obrácenou naruby. Smutné je obojí. Příspěvky pana Wagnera nebo pana Gedlu mají k objektivnímu názoru stejně daleko, jako tiskové zprávy kubánského velvyslanectví, které taky otiskujete.

Co se týče legitimity názoru, názoru je spousta a každý může mít, jaký si zachce. Ovšem ne každý názor je natolik kvalitní, aby byl uveřejněn v denním tisku, například v Britských listech. Kvalitní názor by měl (například) poskytovat vyváženou perspektivu, nebo něco nového, zajímavého. Články pana Wagnera a Gedlu oproti tiskovým zprávám kubánského velvyslanectví nic nového nepřinášejí a vyvážené také nejsou.

Pokud opravdu tvrdíte, že si jakýkoliv názor zaslouží být zveřejněn, pak začnete prosím například se vší serióznosti otiskovat rasistické urážky z webových serverů našich fotbalových hooligans. Dalších skvělých "názorů" by se jistě také našlo. Opravdu bych si přál, aby Britské listy byly co nejvíce čtené a uznávané. Ale toho se bez vyváženosti nedočkáte.

                 
Obsah vydání       11. 8. 2006
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
13. 8. 2006 Vedoucí britští muslimští představitelé: "Britská zahraniční politika činí Británii terčem útoků"
13. 8. 2006 Británie: Letecké společnosti kritizují letiště Heathrow za chaos
11. 8. 2006 Jak psali deníky za Stalina Jan  Čulík
11. 8. 2006 Revolution on My Mind Jan  Čulík
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN
11. 8. 2006 Protiraketová základna USA jako symbol změny Milan  Valach
11. 8. 2006 České republice hrozí největší ztráta suverenity od roku 1968 Jan  Žižka
11. 8. 2006 Britské listy neustále na křižovatce! Bohumil  Kartous
12. 8. 2006 Bárta společným kandidátem Zelených a lidovců Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
11. 8. 2006 Jsou Britské listy levicové? Jozef Bohumil Ftorek
11. 8. 2006 Zjednodušený pohled na Fidela Castra Petr  Wagner
11. 8. 2006 Do našeho pořadu si kritizované osoby zásadně nezveme Vladimír  Just
11. 8. 2006 Dělnický lid v Čechách roku 2006 Věra  Říhová
11. 8. 2006 Násilné útoky a demokracie
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
11. 8. 2006 Je nepřípustné chválit Castra
11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec
11. 8. 2006 Na Kubě není komunismus, nýbrž "fidelismus"
11. 8. 2006 Kuba opět v ohnisku zájmu politiků a novinářů Miloš  Kaláb
11. 8. 2006 Jsou na světě horší situace než Fidel Castro v čele Kuby
11. 8. 2006 Není všechno zlato, co se třpytí Josef  Vít
11. 8. 2006 ČT 1: novinka na sportovním trhu Oldřich  Průša
11. 8. 2006 Promiňte, ale už není čas na referendum? Tomáš  Franke
11. 8. 2006 Americká základna v ČR ? NE !! Zdeněk  Bárta
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)
11. 8. 2006 Stomilionové pokuty za úniky radioaktivity v britských továrnách
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
11. 8. 2006 Reforma zdravotnictví: Realita podle předsedy
11. 8. 2006 Julínkova reforma zdravotnictví - a jak je to doopravdy Štěpán  Kotrba
10. 8. 2006 Tiše závidím nemocničnímu lékárníku
11. 8. 2006 Chudí lékárníci - aneb o prachy jde až v první řadě
11. 8. 2006 Chudí lékárníci - prachy vládnou i médiím Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra
10. 8. 2006 Scotland Yard "překazil teroristický útok"
10. 8. 2006 Britský ministr vnitra: "Kritikové protiteroristických opatření nerozumí ničemu"
10. 8. 2006 Riziko útoku na americká letadla ohrožuje komerční letectví ekonomicky
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
10. 8. 2006 Slepá odbočka na cestě lidské civilizace Milan  Dubský
10. 8. 2006 Castrovi obhájci, pozor! Cenou úspěchu Kuby jsou lidské mozky a životy Fabiano  Golgo
10. 8. 2006 Kubánofobie jako základ zahraniční politiky Mesfin  Gedlu
10. 8. 2006 Murray Bookchin -- Rudolf Bahro: Dvojice zelených protikladů Pavel  Pečínka
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2006 Kuba opět v ohnisku zájmu politiků a novinářů Miloš  Kaláb
11. 8. 2006 Na Kubě není komunismus, nýbrž "fidelismus"   
11. 8. 2006 Jsou na světě horší situace než Fidel Castro v čele Kuby   
11. 8. 2006 Britské listy neustále na křižovatce! Bohumil  Kartous
11. 8. 2006 Je nepřípustné chválit Castra   
11. 8. 2006 Zjednodušený pohled na Fidela Castra Petr  Wagner
11. 8. 2006 Není všechno zlato, co se třpytí Josef  Vít
10. 8. 2006 Britské listy na křižovatce Josef  Provazník
10. 8. 2006 Kubánofobie jako základ zahraniční politiky Mesfin  Gedlu
10. 8. 2006 Castrovi obhájci, pozor! Cenou úspěchu Kuby jsou lidské mozky a životy Fabiano  Golgo
9. 8. 2006 Fidel Castro je kontroverzní osobnost, ale... Petr  Wagner
8. 8. 2006 Kuba je Disneyland levice... Fabiano  Golgo
6. 8. 2006 Kuba popírá, že má Castro nevyléčitelnou rakovinu Fabiano  Golgo
5. 8. 2006 Brazilian President leaks that Fidel Castro has cancer Fabiano  Golgo
5. 8. 2006 Lula tvrdí, že má Fidel Castro rakovinu Fabiano  Golgo