18. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
studentka maďarského původu Hedviga Malinová
18. 9. 2006

Nejen mediální následky slov studentky H. M.

Podle jejích slov ji přepadli 25. srpna při cestě na zkoušku v Nitře dva skini, dokopali ji a namalovali jí na tričko protimaďarské nápisy - Maďaři za Dunaj! Slovensko bez parazitů!. To je jedna verze příběhu studentky maďarského původu Hedvigy Malinové, které byly v uplynulých týdnech plné slovenské noviny. Právního zastoupení studentky se ujal okamžitě poslanec slovenské Národní rady za Stranu maďarské koalice, v civilu advokát Gábor Gál.

Vymyslela si přepadení s xenofobním podtextem a tuto dezinformaci mediálně rozšířila. To je druhá verze příběhu, se kterou přišli vyšetřovatelé. Policie vyšetřování uzavřela s tím, že skutek se nestal a stíhání neznámých pachatelů zastavila. Advokát studentky Hedvigy Malinové namísto toho, aby docílil obnovení vyšetřování snad až příliš rychle uzavřeného, dal od své klientky ruce pryč. Po obvinění své osoby, že chce případ politizovat, se ve čtvrtek vzdal jejího zastupování. Gesto, které nejde přehlédnout.

Slovensko se s Maďarskem na několik dní ocitlo kvůli 23 leté studentce téměř ve válečném stavu.

Na případ bylo nasazeno 250 příslušníků všech složek ministerstva vnitra, včetně speciálních jednotek. Policisté prověřili více než 620 osob a stovku restauračních podniků. K případu se vyjadřovali politici. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vyzval Fica, aby se osobně distancoval od protimaďarských projevů.

Údajně zmlácená studentka mimo to, že se před médii i před vyšetřovateli chovala sebevědomě, ochotně medializovala svůj případ a trvala na své verzi přepadení, zapletla do svých slov i do svých činů. Původně tvrdila, že v době přepadení telefonovala maďarsky a to byl důvod k útoku dvojice mladíků. Vyšetřování prokázalo, že nikomu ze svého mobilního telefonu netelefonovala , ani žádný hovor nepřijala. Až pak si "vzpomněla", že utočníci ji slyšeli hovořit maďarsky, když pomáhla nějakým motoristům v orientaci na cestě do Nových zámků. O telefonu už nehovořila. O posádce auta nehovořila zase při prvním popisu útoku.

Nejprve tvrdila, že ji útočníci kopali do různých částí těla. Sice je z její fotografie vidět, že jí teče po obličeji krev, ale vidielně se jedná o oděrky. Vyšetřování prokázalo, že žádné výrazné pohmožděniny nemá, nebyla kopnuta do břicha, neutrpěla otřes mozku, pohmoždění tváře, nosu ani čelisti, ani nebyla v bezvědomí. Krev, která se na jejím těle našla, byla přenesena rukama z krvácejícího nosu. "Ten, jak vypověděla, jí krvácí často," sdělil médiím ministr Kaliňák.

Hematomy po zmlácení jsou zřetelné daleko déle, než tomu bylo v tomto případě. Soudní znalec z oboru traumatologie se k jejím zraněním vyjádřil až po 10 dnech.

Při útoku ji prý shodili na zem. Její oděv však nenesl stopy bláta a nebyl roztrhaný. Nepamatovala si, kudy šla, nepoznala místo činu. Prý si nyní vzpomíná - s pomocí psychiatra. "Kázali mi, aby som si vyzliekla sako, pančuchy a dala dole náušnice. Veľmi som sa bála, tak som to urobila. Cítila som fackanie a kopnutie do brucha. Padla som na zem. Potom si pamätám, že ležím v tráve, je mi zima, bežím po ceste, blúzku mám roztrhnutú, všade mám krv." Pršelo. Blůzka, kterou jí měli útočníci popsat, však nebyla vůbec mokrá. Písmo protimaďarských nápisů na ní je podle vyjádření grafologa Hedvigy. Shoduje se s její žádostí o pas.

Po údajném přepadení vypověděla, že v blůzce ležela hodinu v blátě. s Vyšetřování zjistilo, že s výjimkou stop po krvi byla blůzka čistá, našly se jen stopy po pracím prášku. "Potiahli ma za vlasy. Takisto som dostala aj facku, začal mi krvácať nos," řekla pak včera.

Doklady a kreditní karty jí měli útočníci ukrást a poslat domů. Písmo na obálce je podle policejního grafologa Hedvigy. Analýza DNA slin na lepícím proužku potvrdila, že si balíček poslala sama. Obálku odevzdala policii až po několika dnech. Nyní tvrdí, že ji opakovaně vzala do rukou. Tvrdí, že mezitím odlepenou známku naslinila a opět přilepila. Odborníci však řekli, že není možné přilepit odlepenou známku na tutéž místo a opětné přilepení nebylo prokázáno.

Jako o motivu Malinové se spekuluje o tom, že už jednou neuspěla u státnice z maďarštiny a potřebovala zkoušku udělat za každou cenu. Domnívala se, že jí k tomu mediální popularita spojená s útokem proti ní a vyšetřování pomohou...

Policisty nyní obvinila spolu s advokátem, že ji k přiznání, že si vše vymyslela, donutili. Béla Bugár, šéf Strany maďarské koalice, kvůli tomu svolal tiskovou konferenci. Advokát se ale své klientky nakonec zřekl.

"Po závěrech, které přednesl ministr vnitra, je zřejmé, že tento důvod kritiky slovenské vlády nikdy neexistoval," řekl Fico na tiskové konferenci.

Předseda slovenské vlády ujišťoval média, že by rázně zasáhl, pokud by extrémisté opravdu zaútočili. "Nedovolím však, aby slovenská vláda byla napadána na základě falešných informací a podvodů," dodal.

"Ak ďalšie vyšetrovanie dokáže nepravdivosť tvrdení študentky, potom musí niesť zodpovednosť," dodala tisková mluvčí Strany maďarské koalice Lívia Solymos. Malinová si přitom 13. září na tiskové konferenci stěžovala, že ji policejní vyšetřovatelé zastrašovali a nutili k přiznání, že si celé přepadení vymyslela. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák tentýž den studentku opět obvinil ze lži.

Útoky vůči slovenské vládě jsou podle premiéra Roberta Fica politicky motivované a jsou součástí politického súboje po volbách. Naznačil, že za nimi stojí strany bývalé vládní koalice, které se po parlamentních volbách ocitly v opozici. "Problémom nie je to, že pán Slota je vo vláde, ale problémom je to, že vo vláde nie je SMK a SDKÚ," prohlásil Fico.

Zastavení vyšetřování Malinové musí potvrdit prokurátor. Rozhodnutí vydá policie v pondělí. Pokud si ho studentka v nejbližších dnech nepřevezme, po uplynutí 15-denní lhůty se bude dokument považovat za doručený. Jakmile tak učiní, policie možná Hedvigu obviní z křivé svědecké výpovědi či ze šíření poplašné zprávy.

Studentka totiž popsala, že na ni šest policistů při sobotním výslechu vyvíjelo psychický nátlak, aby se přiznala. Říkali jí prý, že to zbytečně prodlužuje, že je lhářka a že výsledek bude stejný. Ministr vnitra i policejní prezident Ján Packa ale uvedli, že celý výslech je nahraný na pásce a může být kdykoliv přehrán. Stíhání Malinové připustil i generální prokurátor Slovenské republiky Dobroslav Trnka. V tom případě ji hrozí dva až osm let vězení, a bude možná muset zaplatit i náklady vyšetřování .

"Strana maďarskej koalície sa dnešným dňom rozhodla, že sa nebude ďalej vyjadrovať k prípadu študentky Hedvigy Malinovej, pretože celá záležitosť čoraz viac dostáva politický podtón. Chceme dokázať, že z našej strany prípad nie je spolitizovaný", tvrdí se v tiskovém prohlášení SMK.

zpracováno podle slovenských zdrojů

                 
Obsah vydání       18. 9. 2006
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů
18. 9. 2006 Na hřbitově Josef Václav Sládek
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Náboženské, nebo ideologické střety? Tomáš  Jurčík
18. 9. 2006 Nejen mediální následky slov studentky H. M. Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby
18. 9. 2006 Rezignace k zamyšlení Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Zaminir: "Vládě pro informaci - vládnu já." Díl 2. Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Občan? Zbytečná součást demokracie Ostravy-Poruby Pavel  Herot
18. 9. 2006 Tradice, současnost a budoucnost Štěpán  Kotrba
16. 9. 2006 Komu vadí tradice? Chce Česká televize všem vymazat paměť? Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Víme, co Prahu trápí
18. 9. 2006 Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji Bohumil  Kartous
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006
15. 9. 2006 Česká republika podepsala kontrakt na společný nákup vojenských letadel bez výběrového řízení, aniž o tom věděla česká veřejnost či český Parlament Jiří G. Müller
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce