28. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2007

Je možné zastavit doping?

Shodou okolností jsem v pátek četl článek pana Uwe Ladwiga o dopinku v cyklistickém sportu a současně viděl v televizi německého závodníka Zabela, který ronil krokodýlí slzy nad svou účastí v této dopingové aféře. Během víkendu z toho byla aféra.

Bohužel je asi pravda, že doping doprovází sport od počátku. Vždy se našli lidé, kteří chtěli zvítězit za každou cenu. Kokain byl dobrou drogou. S ním závodník stejně jako jihoamerický indián vydržel dlouhodobě námahu a zvítězil. Vědecký základ a rozvoj dopingu možná patří lékařům východního Německa. Sportovci této země dosahovali vynikajících výsledků, které jim záviděli všichni. Věřím, že většina jejich sportovců nevěděla, co všechno se skrývá za prášky, kterými je zásobovali jejich lékaři. Až v samém závěru, když už si o tom povídali i vrabci na střeše, poznali pravdu.

Ale počátky jsou ještě starší. Už v roce 1968 se psalo o případu sovětské závodnice ve vrhu koulí. Tamara Presová se musela dvakrát denně holit, aby její tvář nezdobil plnovous. Závodnice nadopovaná mužskými hormony už ani nevěděla, kdo je. Všichni ví, že doping se podepisuje na zdraví sportovců. Ale ani to je nezastaví. Vidinu okamžitých peněz jim nezkazí ani zkažená játra nebo ledviny někdy v budoucnu. Nezastavila je ani smrt cyklisty přímo na Tour de France před lety. Peníze jsou přednější.

Jak Němci, tak ověti to dělali z ideologických důvodů pro větší slávu socialistického sportu. Pro propagaci socialismu. Ale největší rozmach dopingu nastal až s profesionalizací sportu. Kde jsou doby, když americký (!!!) předseda Olympijského výboru bojoval za amatérskou čistotu sportu. Tento Američan zřejmě věděl, o čem mluví. V okamžiku, kdy se ve sportu objevily peníze, se rozjel byznys dopingu. Chamtivost sportovců a majitelů jejich stájí neznala mezí. Mimochodem i jenom označení družstva sportovců jako "stáj" svědčí o tom, co si majitelé o sportovcích myslí a jak se s nimi zachází.

Ve sportu už dávno nejde o sport. Jde o peníze. Jde o kšefty. A když jde o peníze jde všechno ostatní stranou. Sportovní čest -- k smíchu. Fair play -- který blbec to vymyslel? Peníze, zájem inzerentů je alfou i omegou sportu. Jenom hlupák si může myslet, že na profesionálním sportu je něco čistého. Když peníze jsou špinavé, je i sport špinavý. Dokázali nám to i naši fotbaloví bosové. Není to sice doping, ale poměry v profesionálním sportu nám to osvětlilo. Proboha, kam by došli s poctivostí? To by dopadli jako ta Mařka co s ní došla jen na kraj lesa.

Doping existoval už v amatérském sportu na nejvyšší úrovni. V profesionálním sportu dosáhl vrcholu. Sportovci v honbě za penězi budou vždy dopovat. A laboratoře farmaceutických firem budou vyrábět nové a nové preparáty. A budou vždy o krok vpředu před dopingovými komisaři. Je to marný boj. Chamtivost vždy zvítězí. Pan Ladwig napsal, že pro milovníky cyklistického sportu z toho všeho zbývá nějaká naděje, že se ten sport očistí i mezinárodně a začne na nové - bezdopingové rovině. Sám však přiznal, že to neočekává. A nejde jenom o cyklisty. Doping kraluje ve všech sportech.

Jsou jen dva druhy sportovců. První jsou ti, na které se přišlo a druzí jsou ti, na které se ještě nepřišlo. Čistý profesionální sportovec neexistuje. Nevím, co vedlo závodníky německého Telekomu k hromadnému přiznání. Mají už po sezóně. Jedině snad, že jim došly peníze a teď se snaží dostat další z novinářů.

Všichni ví, že sportovci dopují, víme, že výsledky zápasů jsou domluvené, přesto jsou stadiony plné a přesto jsou sportovci oslavováni. Zatím jen dokud se na ně nepřijde, že dopovali. Až lidé pochopí, jak je vrcholoví sportovci klamou, tak se možná obrátí zpátky k venkovskému sportu. Zvítězí čistá radost skutečných amatérů.

Jen aby to vydrželo a nebylo to jen do té doby, než i tam přijdou farmaceutické firmy se svými preparáty. Kšeft je kšeft a peníze nade vše.

Proto i odpověď na otázku nahoře je NE, NE a NE.

                 
Obsah vydání       28. 5. 2007
28. 5. 2007 Politická propaganda
28. 5. 2007 Veřejnoprávní rozhlas překroutí Bohumír  Tichánek
25. 5. 2007 ČT: Tohle je kvalita za naše poplatky?
28. 5. 2007 Bude v ČR znovu zavedena povinná vojenská služba? Jan  Neoral
28. 5. 2007 Kam kráčíš, Rusko? Petr  Pešek
28. 5. 2007 Masna Ladislav  Landa
28. 5. 2007 Problematická situace v Libanonu
28. 5. 2007 Mamutí projekt tunelu, který spojí Sibiř s Aljaškou, aneb Že by ta neobyčejná výzva přece nebyla jen žert? Uwe  Ladwig
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
28. 5. 2007 Lichváři a taškáři Václav  Dušek
28. 5. 2007 V Paříži dnes žebrá už skoro každý Michal  Petřík
28. 5. 2007 Je možné zastavit doping? Josef  Vít
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
26. 5. 2007 Není třeba lhát – stačí pouze neříci všechno Monika  Hoření
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
25. 5. 2007 Poučný pohled na hodnocení americké politiky Miloš  Dokulil
25. 5. 2007 Vojenská základna USA --vláda nerozpoznává velké a malé Oldřich  Průša
25. 5. 2007 Okouzlení krásami Vysočiny aneb kóštnout si reformního batohu Vladislav  Černík
25. 5. 2007 Bezdomovci a jejich práva Josef  Vít
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
24. 5. 2007 Jak pomalu, ale jistě drolit balvan historie Bohumil  Kartous
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007