Vyzbrojování učitelů není dobrý nápad

2. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Tři z deseti nejvíce smrtících případů střelby v dějinách USA spadají do posledních pěti měsíců. Američané jsou zjevně odhodláni řešit tento sílící problém, který nepřiměřeně zasahuje právě Spojené státy. Ačkoliv existuje řada kroků, které jsou široce populární, jako uzákonění zlepšených kontrol držitelů zbraní, prezident Trump se místo toho zaměřil na kontroverzní nápad vyzbrojení učitelů. Naneštěstí tato diskuse postrádá informovanost o existujících údajích ohledně případů masové střelby i o vlivu nošení zbraní, napsal pro Scientific American John J. Donohue III.


FBI analyzovala 160 případů aktivních střelců v období 2000-2013 a ani jeden nebyl zastaven držitelem povolení ke skrytému nošení zbraně, pokud nešlo o vojáka, příslušníka bezpečnostní stráže nebo policistu v aktivní službě. 21 jich zastavili neozbrojení civilisté.

Prezidentovo vystoupení také vyvolalo dojem, že když bude poblíž ozbrojený učitel, každý střelec bude rychle zastřelen a zabit, čímž skončí potenciální tragédie, rychle a šťastně. Jenže skutečný svět nebyl tak přívětivý. V době útoku na školu v Columbine v roce 1999 byl přítomen ozbrojený policista, který se zapojil do přestřelky se zabijáky, ale to útok nezastavilo. Ve skutečnosti tucet policistů vystřelil na dva zabijáky 141 ran, aniž některá zasáhla cíl. Celkem zemřelo 12 studentů a 1 učitel, 21 dalších bylo zraněno předtím, než vrahové spáchali sebevraždu.

Zpráva FBI také ukazuje, že střelba na vycvičené střelce je také nebezpečným podnikem: V 21 z 45 případů, v nichž policie opětovala palbu, policista buď zemřel (9 případů), nebo byl zasažen (28). Údaje z řady studií ukazují, že vycvičení policisté hrají klíčovou roli při snižování zločinnosti, ale je důležité všimnout si, že v případě setkání s aktivním střelcem čelí velmi významným nebezpečím.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8562

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2018