EU varuje před odvetou, pokud Trump uvalí clo na importované automobily

20. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
EU ve čtvrtek oznámila, že se příští týden ve Washingtonu pokusí odstranit pnutí v transatlantických vztazích, ale současně připravuje i seznam importovaného zboží, na něž uvalí clo, pokud USA uplatní cla na dovážené automobily.


Komisařka pro obchod Cecilia Malmstromová tvrdí, že EU bude "uvažovat nekonvenčně" ve snaze najít řešení, ale její varování také vyvolalo obavy z eskalace globální obchodní války s Washingtonem.

Malmstromová bude doprovázet šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který se pokusí ve Washingtonu přesvědčit Trumpa, aby zrušil cla na importovanou ocel a hliník a vyhnul se zavedení cel na automobily.

Podle Malmstromové Brusel informoval USA o novém seznamu sankcionovaných amerických produktů, který by měl mít hodnotu necelých 10 miliard eur.

Seznam by měl bolet víc než zboží v hodnotě 2,8 miliard eur - zahrnující burákové máslo, džínsy, motocykly Harley Davidson a další - na něž se EU zaměřila v reakci na americká cla na ocel a hliník.

Trump v březnu zatížil dováženou ocel 25 % clem a hliník 10 %, ale poskytl dočasné výjimky EU a některým dalším blízkým obchodním partnerům. Tyto výjimky vypršely na počátku června a tato situace vyvolala odvetná cla. Trump nyní zvažuje, zda uvalit masivní poplatky na evropské automobily.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6133

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018