Čínský byznys se obává investic v Rusku

11. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Bývalý viceprezident Světové banky Justin Lin Yifu a jeho kolega z Pekingské univerzity Yu Pinhai upozorňují, že čínští obchodníci mají obavy z dalších investic v Rusku, což poněkud omezuje vyhlídky na strategickou spolupráci obou zemí. Oba experti se takto vyjádřili na konferenci v Institutu zemí Asie a Afriky při Moskevské státní univerzitě, kde s nimi besedoval Vladimir Skosyrjov.


Čína a Rusko se liší různými konkurenčními výhodami, ale jejich ekonomiky se navzájem doplňují. Proto by ekonomická spolupráce byla výhodná pro obě strany. V tržním systému může vláda pomáhat soukromému sektoru rozvíjet se v souladu s konkurenčními výhodami. Rusko jako země bohatá na přírodní zdroje může dospět k lepším výsledkům než ty, které jich mají málo. Pokud bude Rusko dobře řízeno a podaří se mu provést strukturní transformaci surovinové ekonomiky na průmyslovou a podpořit technologické inovace, bude se mu dařit dobře.

Pinhai poukázal na fakt, že zatímco spory mezi USA a Ruskem mají geopolitický charakter, konflikt Pekingu a Washingtonu má strukturální charakter - jde v něm hlavně o ekonomiku a v menší míře o geopolitiku. Nicméně Čína a Rusko se se současnou krizí mohou úspěšně vyrovnat různými metodami. Rusko bude přijímat strategická protiopatření, ale Čína disponuje zdroji a mechanismy, aby problém definovala po svém. Nicméně obě země by měly jednat společně, aby se vyhnuly vážným dopadům vnějšího nátlaku.

Čínské investice v Rusku jsou nicméně nižší než v Kazachstánu. Čínští byznysmeni Rusku nerozumějí, protože obchod se zdroji je příliš centralizován. Je třeba, aby Moskva motivovala čínské soukromé investory ke vstupu do energetiky, odvětví nerostných surovin a průmyslu.

Ruští podnikatelé ve srovnání s obchodníky jiných zemí účastnících se projektu Hedvábná stezka mnohem méně komunikují s čínskou stranou. Na vyšší politické úrovni probíhá komunikace dobře, ale na úrovni obchodu vůbec ne.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8222

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2019