Petr Fiala Českou republiku dál úspěšně diskredituje

20. 5. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Jak může nějaký premiér nechápat, že "voni si začli" není legitimním ospravedlněním pro páchání zvěrstev?


Deník Guardian cituje - jako první mezinárodní reakci na tuto zprávu -  tweet českého premiéra, který odsoudil žádost Karima Khana o zatykač pro izraelského premiéra Netanjahua. Fiala napsal:

Odborníci poukazují na to, že prokurátor Karim Khan využil k vypracování žádosti o zatykače pro vedoucí představitele Hamásu i izraelské vlády týmu nezávislých odborných soudních poradců a že žádost o zatykače je velmi dobře zdokumentována. Samozřejmě to automaticky neznamená, že mezinárodní trestní soudní dvůr zatykače vydá, zvlášť proto, že zřejmě bude terčem nátlaku a výhrůžek ze Spojených států. Nicméně, uvážlivý politik by svou zemi zbrklými a neinformovanými prohlášeními nediskreditoval, podobně jako ji Fiala diskredituje svými otevřenými prohlášeními, že jeho vláda porušuje mezinárodní právo, co se týče uprchlíků. Fiala totiž v pondělí také napsal na Twitteru:


Migrace není nelegální. Podle Ženevských dohod, uzavřených z  velmi dobrých důvodů po druhé světové válce, má každý právo překročit jakékoliv hranice a zažádat o azyl. Signatářem Ženevských dohod je i Česká republika.

Petr Fiala by si měl dávat dobrý pozor, aby také neskončil u Mezinárodního trestního soudu pro porušování mezinárodního práva.

1
Vytisknout
3443

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2024