Politický marketing je hodně nenavoněná zdechlina

Nemrtvá politika

6. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Taky se už těšíte na volby? Prožíváte nějak zásadně politické či ideologické spory a říkáte si, že zájem o věci veřejné je vlastně tak trochu důkazem vyššího vzdělání a společenského statusu? Inu, jen jestli ti Trumpovi a Zemanovi voliči nejsou vlastně chytřejší? Víte proč? Protože oni pochopili, tak trochu intuitivně, že politika je mrtvá. Výběr v příštích volbách bude podobný výběru mezi lahvemi balené vody. Jejichž úspěch nezáleží na kvalitě obsahu, jelikož jsou od sebe pro zákazníka těžko odlišitelné, ale na úspěšnosti marketingu. Z politiky se stala tatáž balená voda, o jejíž kvalitě či závadnosti nejste schopni jako běžní voliči zjistit žádné zásadní informace. Nedivte se proto, že intuitivně uvažující část společnosti dává v sebevražedném zoufalství přednost vitriolu...

Proč tolik lidí propadlo prokremelské propagandě?

6. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ve svých textech na stránkách Britských listů systematicky poukazuji na nešvary západního mediálního mainstreamu. Tato selhání jsou podle mého soudu integrální součástí etablovaných sdělovacích prostředků a jsme s nimi soustavně konfrontováni. Na druhou stranu by bylo naprosto pošetilé šmahem zavrhnout produkci západních médií, neboť v jejich redakcích působí řada výtečných novinářů, kteří odvádějí profesionální práci. Stále se opakující chyby a přešlapy tradičních mediálních domů nahnaly spoustu rozčarovaných nespokojenců do náruče manipulativních webů a prokremelských médií. Je tedy nutné se pídit po důvodech, proč tolik lidí důvěřuje oficiálním ruským zdrojům a opovrhuje mnohdy respektovanými západními médii.     

Rozhovor Britských listů 103:

Proč se česká společnost chová k lidem s psychickými poruchami tak hnusně?

31. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou o záporném postoji značné části české veřejnosti vůči lidem s psychickými poruchami. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Teroristická organizace ISIS provokuje Donalda Trumpa: Jsi idiot

6. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

ISIS, zneužívající islám pro svou vražednou vzpouru vůči západu, zveřejnil 37 minut dlouhou zvukovou nahrávku, v níž mluvčí Daeš (arabský název ISIS) Abu Hasan al-Muhadžir mimo jiné říká: "Bankrotujete a známky vašeho úpadku jsou evidentní každému. Není očividnější známky tohoto úpadku, než že vás řídí idiot, který neví, co to znamená Levant, Irák či islám a jenž pokračuje ve svých halucinacích o svém nepřátelství a válce s islámem."

Macron a Le Penová jako kandidáti druhého kola francouzských prezidentských voleb

6. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Francouzský centristický politický kandidát v prezidentských volbách Emmanuel Macron ztratil po televizní debatě náskok na ultrapravicovou populistku, předsedkyni Národní fronty Marine Le Penovou. Výsledek prvního průzkumu po iniciační televizní debatě je 23,5 % pro oba kandidáty, přičemž oba mírně ztratili, avšak Macron více (obojí v rozmezí statistické chyby). Při předpokládaném druhém kole za účasti těchto dvou kandidátů je odhad vítězství Macrona nad Le Penovou v poměru 62 ku 38 %. Konzervativní kandidát Francois Fillon podle průzkumu zastavil propad preferencí po obviněních z nepotismu a získal by v prvním kole údajně 19 % hlasů. Krajně levicový kandidát Jean-Luc Melenchon si polepšil z odhadovaných 15 na 17 %. Do druhého kola však postupují pouze dva kandidáti. Průzkum provedla agentura Elabe pro BFM TV. Francouzské prezidentské volby mohou velmi významně ovlivnit budoucnost EU, jelikož potenciální favoritka marine Le Penová slibuje vyvolat referendum o setrvání Francie v EU. Případné rozhodnutí o odchodu Francie by pravděpodobně znamenalo konec EU v její současné podobě.

Přenést Středoevropskou univerzitu do Prahy není zatím šťastné řešení

5. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Přenést Středoevropskou univerzitu z Budapeši do Prahy nepokládám zatím za šťastné řešení, píše Petr Maťa. Ne že bych tuto univerzitu Praze nepřál, naopak, a jsou i města, která se ozvala dříve. Nicméně Středoevropská univerzita je při vší své mezinárodnosti po těch dvou desetiletích nesmírně prorostlá s maďarským intelektuálním prostředím a infrastrukturou a nelze ji jednoduše a snadno "přesunout" jako vagón. Ti, kdo to navrhují, si myslím neuvědomují kulturní a politické souvislosti. Nevím ani, zda si je pan Babiš vědom, že se v českém vysokoškolském zákoně již nachází stejná klauzule, kterou nyní vláda Viktora Orbána překotně zavedla, aby Středoevropské univerzitě znemožnila další činnost.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Fidesz nevyloučíme, Sorosovy aktivity jsou "kontroverzní"

5. 4. 2017

čas čtení 2 minuty


Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) odpovídá na mail Petra Mati:


From: Bělobrádek Pavel
Sent: Tuesday, April 04, 2017 11:05 PM
To: Petr Maťa
Subject: RE: Podpořte prosím Středoevropskou univerzitu - distancujte se od strany Fidesz

Pěkný den, situaci jsme na summitu EPP v rámci sjezdu řešili. Vyloučení Fideszu není na pořadu dne. Mimo jiné proto, že aktivity pana Sorose jsou velmi kontroverzní. Bělobrádek

Odesláno z mého Windows Phone

Reakce Petra Mati:

Vážený pane předsedo,

děkuji Vám za rychlou odpověď, která je pro mne obrovským zklamáním. Summit, který se odehrál před tím, než byla kontroverzní legislativa přijata, z Vás a Vaší strany v žádném případě nesnímá spoluodpovědnost za politiku Fideszu, Vašeho partnera, která je v přímém rozporu s hodnotami, které deklaruje Vaše strana. Váš odkaz na „velmi kontroverzní aktivity pana Sorose“ pokládám nejen za výmluvu, nýbrž především za obrovskou neúctu ke všem špičkovým odborníkům, kteří na této univerzitě působí pro ideu, k níž se Vaše strana, jak se zdá, pouze hlásí. Jistě víte, že Středoevropská univerzita panu Sorosovi nepatří. Byla jím kdysi založena, ale je na něm nezávislá. Je pod dohledem správní rady, podléhá přísné akademické kontrole a je to nejlepší a nejúspěšnější univerzita v regionu. V uplynulých dnech se za ni postavily nejprestižnější světové instituce. Je to zároveň poslední větší nezávislá instituce v Maďarsku. Váš politický partner v Maďarsku, k němuž se hlásíte, nyní tuto univerzitu skandálním způsobem ničí - a vy k tomu mlčíte a hovoříte o „kontroverzních aktivitách pana Sorose“...

Nebyl jsem voličem Vaší strany, ale mám ve svém okolí mnoho těch, kteří Vaši stranu s důvěrou volili a kteří budou Vaším postojem zarmouceni a šokováni.

S pozdravem

Petr Maťa

Podpořte prosím Středoevropskou univerzitu - distancujte se od strany Fidesz

5. 4. 2017

čas čtení 5 minut


Vážený pan
MVDr. Pavel Bělobrádek,
Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Předseda KDU-ČSL

Vážený pane předsedo,

dovoluji si Vás oslovit jako čelného českého politika a místopředsedu vlády pro záležitosti vědy a výzkumu, i jako předsedu KDU-ČSL. Jak nepochybně víte, došlo v průběhu posledního týdne v Maďarsku urychleným přijetím diskriminačního zákona zaměřeného proti Středoevropské univerzitě (CEU), přes obrovské protesty vědeckých institucí po celém světě a za převažujícího nezájmu české politické scény, k bezprecedentnímu útoku na akademickou svobodu. Poprvé v historii Evropské unie podnikl jeden z členských států z politických důvodů přímý útok proti univerzitní instituci, navíc proti instituci svou povahou mezinárodní, jejíž význam dalece přesahuje hranice státu, v kterém sídlí. Vzhledem k důležité a nezastupitelné úloze CEU ve středoevropské oblasti hrozí dnešní rozhodnutí maďarského parlamentu dalekosáhlými pustošivými důsledky nejen na maďarský intelektuální a kulturní život, nýbrž i na širší region. Současně jde o nesmírně nebezpečný politický precedens, který nesmí zůstat bez rozhodné reakce.

Připomínka: Středoevropskou univerzitu vyhnal z Prahy Václav Klaus

6. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

K článku pana Mati http://blisty.cz/art/86351.html bych rád podotkl, že Středoevropská univerzita v Praze již sídlila od r. 1991 do r. 1994, píše Jan Marek.  Velmi zajímavě o tom píše Petr Pithart ve své knize Po Devětaosmdesátém. Zajímavé také je, kdo ji z Prahy nakonec vypudil. Ano, náš zneuznaný génius Václav Klaus předběhl Viktora Orbána o více než 20 let.


 

 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

K české povaze národní aneb ten Masaryk byl ale hlupák

Léčba rakoviny virgulí

6. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

"Nějak si nevím rady," píše Vojtěch Polák v reakci na článek Bohumila Kartouse Elity trestuhodně přenechávají společenský diskurs extremistům, "s vysvětlením iracionálních postojů části české veřejnosti a tak jsem s nadějí četl o tom, že podle autora není tak těžké najít kořeny tohoto kulturního fenoménu, dokonce se nabízí i řešení. Jestli správně rozumím, vidí autor příčinu v úspěšné manipulaci lidí několika extrémisty prostřednictvím médií. V kombinaci s nedostatečným vzděláním a schopností kritického myšlení veřejnosti. Logicky pak autorovi ve veřejném prostoru schází odmítavá a vysvětlující reakce českých elit. To mi ale jako vysvětlení moc nesedí.

Udržování bestie na řetězu je úkolem elit

6. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V každé společnosti dřímá bestie. Řetězy, které ji drží, jsou psaná a nepsaná pravidla, společenská smlouva, kterou více či méně dodržujeme a tím bestii krotíme. Bestie se utrhne v okamžiku regrese k primitivnímu kmenovému způsobu myšlení, v němž každý, kdo je mimo kmen, je nepřítel, jehož je třeba zlikvidovat. To se stalo v nacistickém Německu, ve Rwandě, v Jugoslávii, v Sýrii. Může se to stát v podstatě v jakékoliv společnosti, záleží na okolnostech. Zároveň je tomu takřka vždy možné zabránit, opět záleží na okolnostech. Vojtěch Polák to interpretuje tak, že není možné manipulovat lidi k něčemu, co sami nechtějí. Ale uvedené příklady napovídají, že i samotné chtění může být součástí manipulace. "Odvážní bojovníci" s islámem v ČR ještě před nedávnem vůbec netušili, že stojí před globálním nepřítelem, dokud jim to čeští rasisté nesdělili. 

Co je pragmatismus a proč je dnes aktuální

6. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Vždy přemýšlej nad praktickými důsledky (pro společnost jako nositele konsensu) toho, co považuješ za pravdu, a podle toho každou pravdu posuzuj.

Už delší dobu se chystám napsat něco o pragmatismu. Tedy, napsal jsem o něm již disertaci, zejména její třetí, závěrečnou část, nicméně v současnosti je třeba nějak stručně a jasně vrátit tento pojem do veřejného prostoru, zejména v novinářském a politickém kontextu. Především: pragmatismus není sobecká bezohlednost, pragmatismus je filozofický směr. U nás k němu bývá řazen Karel Čapek. Pragmatismus vznikl v USA v reakci na občanskou válku a jeho hlavní myšlenka spočívá v tom, že myšlení je nástrojem pro praktický život.

Bodláky Václava Duška

50 odstínů české mafie

6. 4. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Opatrnosti není nazbyt, pravím vám, ovečky nevěřící. Před lety v revolučním zrodu dostal výprask na Sokolovsku básník a žurnalista, když nahlédl, kam neměl, pod prsty revolučním chrochtalům; mafiánské praktiky u nás doma jsou odporné, ale kdo viděl filmy ze Zauralska, potěš nás pánbíček, že žijeme v malém koutku tichého místa. Ano, najdeme místa v líbezných samotách, kde bují sexuální a drogová školení; údajně zlato kočičí, profilová zbohatlická mládež, užívá plnými doušky života – nic není a nemůže být nafoukaným holatům svatého. Rypáky mají zabořeny do nebeských mračen, vykupčená nesmrtelnost ubohosti, vidíš a zapláčeš nad potomky revolučních ploštic; kde nic není, ani čert nebere, ovšem u nás toto říkadlo neplatí. Hledej a najdeš, mysli, vymysli – koryt neubylo.

Paradox české mediální historie

6. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Pamatuju si, když Honza Holoubek s Jirkou Čermákem přišli za tehdejším vedením Centrum Holdings, že chtějí dělat bulvární politické zpravodajství. V tu chvíli se střetl amatérismus novinářský s amatérismem manažerským: Vedení firmy (neomylní chlapci z McKinsey) rozhodlo, že taková věc nikdy nemůže obchodně uspět. A tak se Holoubek trhnul a dneska s Parlamentními listy šlape na paty i Aktuálně. Bohužel za tu cenu, že jeho výtvor je největším mediálním agregátorem sraček od dob Rudého práva," píše Jiří Vojáček na Facebooku.

Německo bude pokutovat sociální sítě 50 miliony euro, pokud neodstraní rasistický a nenávistný materiál do 7 dní

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Německá vláda schválila návrh zákona, na jehož základě bude pokutovat sociálné sítě částkou až 50 milionů euro, pokud rychle neodstraní fake news a nenávistné statusy, o nichž je budou informovat uživatelé sociálních sítí.

Němečtí politikové se obávají, že vlna lživých zpráv a rasistického materiálu, zejména zaměřeného proti uprchlíkům, by mohla ovlivnit veřejné mínění před zářijovými všeobecnými volbami v Německu

"Kriminální vyvolávání nenávisti na sociálních sítích nemůže být tolerováno, stejně jako ho netolerujeme v ulicích," zdůraznil v prohlášení ministr spravedlnos Heiko Maas. "Svoboda projevu končí tam, kde začíná trestní právo."

Dodal, že prosadí stejné předpisy po celé Evropské unii. Pokud se to Německu podaří, rasistické Parlamentní listy budou mít odzvoněno.

Maas uvedl, že z vládního průzkumu vyplývá, že Facebook odstranil jen 39 procent materiálu, který měl kriminální obsah, a Twitter dokonce jen jediné procento, i když v roce 2015 podepsaly dobrovolný příslib, že nenávistné výroky budou odstraňovat do 24 hodin.

Washington Post: Jak zlikvidovat fake news? V Německu. Prostřednictvím zákona.

Steve Bannon byl odstraněn z americké Národní bezpečnostní rady

5. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Americké prezidentské memorandum datované 4. dubna 2017 odstranilo Steva Bannona, bývalého ředitele ultrapravicového serveru Breitbart News a hlavního spojení Bílého domu k nacionalistické americké ultrapravici, z Národní bezpečnostnostní rady. Obnovilo také tradiční role předsedy spojených šéfů štáb a ředitele amerických výzvědných služeb v této radě.

Tato personální změna je zřejmě vítězstvím Trumpova druhého národního bezpečnostního poradce, armádního generálplukovníka H.R. McMastera, není jasné, zda bude mít reálný dopad. Paralelní bezpečnostní struktura známá jako Skupina pro strategické iniciativy je vedena Stevem Bannonem a jeho blízkost Trumpovi je hlavním důvodem jeho obrovského vlivu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konflikt v Sýrii vstupuje do dalšího dějství. Co je ve hře?

K Trumpově vojenské strategii v Sýrii

5. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Četní příznivci Donalda Trumpa se drahnou chvíli opájejí myšlenkou, že americký prezident ukončí destruktivní americké výboje v zámoří a zasadí se o to, aby byla Amerika znovu skvělou. Skutečnost, a to nikoliv obrazně, je na míle vzdálena realitě. Důkazem je více než tisíc civilních obětí Američany vedené operace proti Daeši v Mosulu jen v průběhu března, stovky usmrcených civilistů při amerických náletech v Sýrii, navýšení amerického kontingentu na Blízkém východě, eskalace bezpilotních útoků v Jemenu, utužování vztahů s vražedným režimem v Egyptě či výhrůžky vojenským útokem proti labilnímu režimu v Severní Koreji. I když se zbrusu nová vojenská strategie Trumpovy administrativy v Sýrii zdá na rozdíl od silového a kontraproduktivního přístupu předchozí vlády na první pohled rozumná, její implementace může mít dalekosáhlé následky pro celý region.

Německý prezident zaútočil na "neodpovědné" britské aktivisty za brexit

5. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Je neodpovědné vést lidi k tomu, aby si mysleli, že ve světě, který se stává stále složitějším, jsou odpovědi stále jednodušší.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier argumentoval v Evropském parlamentě, že příslib stoupenců brexitu, že Británie "získá zpět kontrolu" skončí ničím.

Steinmeier opakoval varování nestora britské Konzervativní strany Michaela Heseltine, že brexit bude pro Británii znamenat katastrofální ztrátu suverenity.

"Je podle mého přesvědčení chybné říkat, že v dnešním světě může stát jedna evropská země osamocena a že bez Evropské unie dokáže přimět svět k tomu, aby byl její hlas slyšen a prosadit své hospodářské zájmy. Právě naopak," řekl Steinmeier ve Štrasburku.

Chemický útok v Sýrii je politickým prohlášením

5. 4. 2017

čas čtení 7 minut


Všechny důkazy naznačují, že nervově paralytický prostředek na město Chán Šajchún svrhlo syrské nebo ruské letadlo, napsal Kyle W. Orton. Nasazení zbraní hromadného ničení je válečným zločinem. Selže znovu mezinárodní společenství v úkolu připsat pachateli odpovědnost a vyvodit z ní důsledky?

Asadův zločin proti lidskosti

5. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Pokud nás dějiny něčemu učí, pak je to tohle: Kde nebráníme hodnoty, tam vítězí nespravedlnost, napsal Julian Reichelt. Mezi správným a špatným, mezi civilizací a barbarstvím stojí jen jednotlivec, který se rozhoduje: Postupovat správně, i když je to nepohodlné nebo nebezpečné. Nebo přihlížet nesprávnému a převzít vinu.

Trumpův spojenec Asad může plynovat civilisty zcela beztrestně

5. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Asadův režim v úterý nasadil proti civilistům chemické zbraně, které údajně sám dávno "zničil", pouhý den poté, co americký ministr zahraničí Rex Tillerson naznačil, že Bašár Asad může zůstat u moci ZDE. V reakci na poslední zločin syrského diktátora Bílý dům obvinil Obamu a sám si myje ruce ZDE. Tak vypadá "pragmatické" spojenectví Trumpa s Asadem, které již v minulých týdnech zahrnulo spolupráci při znovuobsazení Palmýry a při podpoře kurdských milic YPG v severní Sýrii.

Nejmémě 35 lidí bylo usmrceno chemickým útokem v syrské provincii Idlib

4. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Nejméně 35 osob zemřelo v důsledku zjevného chemického útoku ve vzbouřeneckém městě v severozápadní Sýrii.

Lékařské zdroje v městě Khan Sheikhun uvádějí, že lidé omdlévali, zvraceli a dělala se jim pěna u úst. Osoby, které zemřely, usmrtil plyn.

Nick Clegg: Británii ovládli stařečtí oligarchové a Mayová je jejich rukojmím

4. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bývalý šéf britské Liberálnědemokratické strany se vyjádřil, že Británie se po brexitu stala majetkem "podivné kabaly starců", totiž oligarchů, které vlastní britský probrexitový denní tisk: bratrů Barclayových, vlastníku deníku Daily Telegraph, Ruperta Murdocha, vlastníka deníku The Sun, a Paula Dacrea, vlastníka Daily Mail.

Tito oligarchové podle Clegga nyní "vedou Británii jako na drátkách", chtějí ji proměnit v off-shorovou ekonomiku bez sociální legislativy. Jsou to "nevolení starci a Theresa Mayová je jejich rukojmí".

Clegg argumentoval, že by v Británii měla vzniknout aliance rozumných lidí z Konzervativní, Liberálně-demokratické i Labouristické strany a mělo by se začít bojovat proti tomuto převzetí moci oligarchy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Frustrace nemůže být omluvou pro to, aby se lidem lhalo

4. 4. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Tzv. "oficiální stanoviska" jsou jistě pochybná a pochybný je i žurnalismus, který je nekriticky šíří. Pokud je totiž motivace jejich šíření mocenská. Řešením však nejsou nehorázné lži. (Motivace jejich šíření také bývá totiž mocenská)

Dva pracovníci "Ústavu pro studium totalitních režimů" vyjádřili nesouhlas s nominací bývalé disidentky a spisovatelky Lenky Procházkové do rady této instituce. Poukazují na to, že Procházková "vystupuje na komunistických akcích vedle kovaných stalinistů a píše články, v nichž zkresluje historii". Je pravda, že Lenka Procházková dnes publikuje na konspiračních webech, jako jsou Parlamentní listy, Nová republika a NWOO.org. Týdeník Respekt cituje z projevu Lenky Procházkové z října 2016, požadující vystoupení ČR z NATO: „Americká armáda už hodně dlouho nic nevyhrála, i k loupežným výpravám potřebuje spojence, spolupachatele. K tažení za ruskými zdroji si jako vojenské nástupiště připravila Ukrajinu, kde zaplatila a koordinovala násilný puč proti legitimní vládě a ve jménu demokracie dosadila fašistickou juntu a vyvolala tím občanskou válku.“ Respekt usuzuje, že Procházková je zjevně vývojem Československa a České republiky od roku 1989 silně zklamána.

Být zklamán vývojem v ČR po roce 1989 je zcela legitimní, takových lidí jsou v ČR asi statisíce. Stejně legitimní je vystupovat na akcích KSČM, je to konec konců povolená politická strana dlouhá léta fungující v českém demokratickém systému

Revoluce v robotice si vynutí radikální změny zákonů a povede k zavádění kvót pro lidské zaměstnance

4. 4. 2017

čas čtení 4 minuty

Inovace v oblasti umělé inteligence a robotiky zřejmě donutí vlády k zavedení kvót pro lidské zaměstnance. Tradiční pracovní praxe bude radikálně změněna. Vzniknou nebývalá dilemata, jako například při pojišťování automobilů bez řidičů, argumentuje ve své zprávě Mezinárodní asociace právníků (International Bar Association).

Z jejího průzkumu vyplývá, že až třetina pracovních míst, které v současnosti vyžadují univerzitní kvalifikaci, bude nakonec nahrazena stroji či softwarem. Mezinárodní asociace právníků varuje, že dnešní právní rámec regulující zaměstnanost a bezpečnost práce rychle zastarává.

Atentátník v petrohradském metru byl "zřejmě z Kyrgyzstánu"

4. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle kyrgyzských výzvědných služeb je hlavním podezřelým ze spáchání pondělního atentátu v petrohradském metru ruský občan, který se narodil v bývalé sovětské republice Kyryzstán. Při atentátu zahynulo 10 osob a více než 40 bylo zraněno. Kyrgyzský státní výbor pro národní bezpečnost se vyjádřil, že pachatelem atentátu by mohl být dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov. Je nejasné, zda došlo k sebevražednému atentátu, anebo zda se útočníkovi podařilo uprchnout. Džalilov žil v Rusko šest let a je z města Oš v jižním Kyrgyzstánu. V Rusku žijí a pracují v manuálních zaměstnáních, často na staveništích a za velmi špatných pracovních podmínek, statisíce lidí ze střední Asie.

V časných ranních hodinách v úterý vyjádřil Donald Trump telefonicky Vladimíru Putinovi podporu. "Prezident Trump nabídl plnou podporu americké vlády v reakci na atentát a ve snaze pohnat odpovědné osoby ke spravedlnosti," konstatoval Bílý dům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin je součástí tradice ruských carů

4. 4. 2017

čas čtení 4 minuty

Putin se nevynořil náhle odnikud, píše rusista Geoffrey Hosking. Je v Rusku populární hlavně proto, že je efektivním vůdcem země, která se považuje za světovou velmoc. Pokračuje v tradici ruských carů.

Jako všichni lidé v krizi, Rusové oceňují politického předáka, který je schopen udržovat jak vnitřni pořádek, tak vnější bezpečnost. Často zapomínáme, že za posledních třicet let procházelo Rusko vážnou a dlouhou krizí, kdy byly ohroženy jak vnitřní pořádek, tak vnější bezpečnost Ruska. Rozkladem Sovětského svazu v roce 1991 vznikla nouzová situace, kdy se část státu rozpadla a v samotném Rusku vznikly vážné konflikty. V roce 1993 bylo Rusko na pokraji občanské války.

Je vraždění v Sýrii skutečně zapomenuto?

4. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Human Rights Watch vydala o vraždění v Sýrii jen v březnu více než 10 analýz. Nemluvě o odkazech na Twitteru a na dalších sociálních sítích:

"Ty nemocnice byly jatka": Cesta do tajných syrských mučíren v nemocnicích:

Putin-Assad znovu zaútočili na nemocnici, chemickou zbraní. Dva mrtví, včetně lékaře:

Německé výzvědné informace byly zřejmě zdrojem vražedného (pro civilisty) amerického útoku v Rakce:

V národní den lékařů nezapomeňme, že v Sýrii bylo usmrceno 814 zdravotníků a lékařů - 90 procent z nich Asadovým režimem, který podporuje Putin:

Násilí v Sýrii pokračuje uprostřed mezinárodního úsimí realizovat příměří v rozhovorech, vyjednaných Ruskem, Tureckem a Íránem a při paralelních rozhovorech, které sponsorují Spojené národy. Vládní Asadovy jednotky a jejich spojenci provádějí úmyslné útoky na civilisty. Obrovskou měrou se dál používá mizení osob a mučení. Ozbrojené skupiny, které bojují proti Asadově vládě, útočí na civilisty, používají dětské vojáky, unášejí a mučí lidi. Extremistická organizace Islámský stát a Jabhat Fath Al-Sham, pobočka al Kajdy v Sýrii (dříve známá jako Jabhat al-Nusra) nesou odpovědnost za útoky proti civilistům, za únosy a za popravy. Podle místních syrských organizací do února 2016 zahynulo v konfliktu 470 000 lidí. Podle OSN je v současnosti 6,3 milionů bez přístřeší na území Sýrie a 5 milionů uprchlíků je v sousedních zemích.

Zdroj ZDE

Andrej Babiš: Chci pozvat Středoevropskou univerzitu z Budapešti do Prahy

4. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Vynikající nápad. Je to skutečně jedna z nejlepších škol v Evropě. V ČR není zrovna mnoho prestižních mezinárodních institucí, tedy vlastně tu nejsou žádné. Praha není žádná Ženeva. Přesunutí Středoevropské univerzity z Budapešti do Prahy by bylo pro ČR obrovské terno a konečně by výrazně posílilo českou mezinárodní prestiž. (Kterou, navzdory horečnatě nerealistickým představám většiny české veřejnosti, NEPOSÍLÍ případná Zemanova návštěva u Trumpa, ta by pověst ČR jen ještě zhoršila, poznamenává Jan Čulík.)

Tisíce Maďarů skandují "Svobodnou zemi, svobodnou univerzitu" na protest proti návrhu zákona, který hrozí, že zlikviduje Středoevropskou univerzitu:

Paralýza:

Mrtvé děti v Sýrii a Iráku už nikoho nezajímají

3. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Tři opakované ruské nálety včera zasáhly nemocnici v syrském městě Márat an-Numan ZDE. Neexistuje totiž žádný imaginární konec válečných zločinů ruského letectva, který by snad přišel s koncem operace proti Aleppu. Ruské letectvo dál záměrně útočí na školy, nemocnice, uprchlické tábory, na cokoliv, co si vzpomenete, pokud to leží na povstaleckém území. Jediným rozdílem oproti situaci v závěru loňského roku je fakt, že západní mainstreamová média už o útocích ani o obětech neinformují.  Mrtvoly dětí vyhrabané z trosek už nejsou zpráva. Plošné nasazení bílého fosforu už není zpráva. Asadisté bombardující civilisty chlórem už nejsou zpráva. Fotografie a videozáznamy zločinů publikují jen amatéři na Twitteru a YouTube.

Poté co Západ opustil Aleppo a smířil se se svým morálním bankrotem na Blízkém východě se také odmítl dívat do slepých očí obětí vlastní opovrženíhodné zbabělosti, stejně jako obětí "pragmatické" spolupráce s šíitskými fanatiky z poíránských milic v Iráku, kteří přivolávají koaliční nálety na civilní cíle kolem Mosulu.

Ve všeobecném nezájmu o civilní oběti válek jsou teď západní mainstreamová média rozhodně naprosto nestranná.

29559

Analýza

Bitva o Aleppo a boje o Mosul aneb Dva odlišné mediální světy

3. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Loňské boje o syrské Aleppo probíhaly za enormního zájmu západních mainstreamových médií a politických špiček, což se o stávajícím dobývání iráckého Mosulu říct nedá. Zatímco drastické následky zuřivého bombardování východního Aleppa ruskými a syrskými leteckými silami vévodily televizním obrazovkám, titulním stránkám novin a sociálním sítím, se záběry ze západního Mosulu jsme konfrontováni o poznání méně. Vypadá to, jako by vlažný zájem tradičních mediálních domů o nekompromisní vojenskou strategii Bílého domu v irácké baště Daeše opět potvrzoval slova o nekompetenci mediálního mainstreamu, v jejímž důsledku se nebývale daří fenoménu fake news. 

Daily Telegraph: Britské vojenské námořnictvo stále ještě dokáže ochromit Španělsko

3. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Pozoruhodně, v těchto dnech v Británii vycházejí takovéto články:

Britské královské námořnictvo je dnes o hodně slabší, než bylo během války o Falklandské ostrovy, ale stále ještě by dokázalo ochromit Španělsko, konstatovali vojenští experti.

Admirál Chris Parry se vyjádřil: "Pokud chce vláda hovořit důrazně o Gibraltaru, nebo o jakémkoliv jiném místě, musí řádně investovat do vojenské kapacity, aby svá slova mohla vojensky podpořit."

Parry konstatoval, že schopnosti britské obrany jsou "významně" větší než Španělska a kdyby došlo k válce, Británie je třikrát silnější než Španělsko. Naše kapacita jim uškodit je daleko větší.

Parry dodal: "V krátkodobé perspektivě bychom mohli Španělsko ochromit a myslím, že Američané by nás také podpořili. Španělsko by se mělo poučit z historie, že nikdy nestojí za to proti nám bojovat a že stále ještě dokážeme spálit vous španělského krále".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Komentátorka Marina Hyde k tomu dodává:

"Brexit je jako jeden z těch univerzitních psychologických experimentů v Americe v sedmdesátých letech, které se musely rychly zrušit poté, co se rychle proměnily v brutalitu."

Pokrytectví deníku Daily Mail

3. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Daily Mail: "Nenávidíme je. Nenávidíme je. Nenávidíme je. Nenávidíme je. Nenávidíme je. Nenávidíme je. Nenávidíme je. - Moment, proč na ně fyzicky útočíte v ulicích?"

(Jiné je to v ČR: Tam servery jako Parlamentní listy systematicky vyvolávají rasistickou a náboženskou nenávist, ale nad případnými útoky na své oběti se pokrytecky nepozastavují jako Daily Mail...)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20754