Irské aerolinie Ryanair "budou muset v důsledku brexitu zrušit lety do Británie"

6. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Irská letecká společnost Ryanair varovala, že bude muset "po týdny či měsíce" zrušit lety do Británie a z Británie, pokud po brexitu Theresa Mayová urychleně neuzavře novou dohodu o mezinárodním leteckém provozu. Totéž zřejmě bude platit i pro ostatní letecké společnosti, které mají sídlo v členských zemích Evropské unie.

Ryanair, který má sídlo v Dublinu, je oprávněn provozovat lety do Británie a z Británie podle celoevropské dohody o "otevřeném nebi", podle níž se musejí členské země podrobovat regulačnímu dohledu Evropského soudního dvora a musejí respektovat volný pohyb obyvatelstva v Evropské unii. Obojí jsou pro Theresu Mayovou nyní nepřijatelné podmínky, obojí tyto podmínky chce londýnská vláda zrušit.

Pokud by nedošlo k nové rychlé dohodě mezi Británii a EU ohledně leteckého provozu, je velmi pravděpodobné, že by musely být zrušeny všechny lety Ryanairu mezi Británii a Evropskou unií, varoval finanční ředitel Ryanairu Neil Sorahan a dodal: "Dopad na náš podnik by byl katastrofální." Postiženy by byly i vnitrostátní lety uvnitř Británie, protože jako nebritská letecká společnost by Ryanair nemohl fungovat za stejných podmínek jako domácí britské letecké společnosti.

Stejně jako ostatní letecké společnosti, Ryanair připravuje svůj letový řád rok dopředu, takže potřebuje vědět do března příštího roku, jaké budou v Británii letecké regulační podmínky.

Firma uvádí, že pokud nebude moci provozovat svou činnost v Británii po brexitu v dubnu 2019, bude rozvíjet leteckou dopravu v Itálii, kde je nyní nejvýznamnější leteckou společností, ve Španělsku a ve středovýchodní Evropě. Zkoumá také možnosti rozšíření svých letů ve Skandinávii a v Německu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7240

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017