Nezapomenutelný hlas Vlasty Mlejnkové

10. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Výborná sólová sopranistka V l a s t a M l e j n k o v á se dožívá 26. května 2017 devadesáti let. V její hudební kariéře jde nejenom o samostatné recitály na nejznámějších pódiích v Praze a v dalších městech a místech, ale i o vystoupení s manželem Janem Soumarem, jakož i o četné gramofonové nahrávky, píše Miloslav Samek.

Velice cenný je snímek, dokonce z roku 1954, kdy zpívala ve Fibichově tragické opeře Nevěsta messinská spolu s altistkou Martou Krásovou, barytonistou Přemyslem Kočím a tenoristou Ivo Žídkem za doprovodu Symfonického orchestru pražského rozhlasu a Pěveckého sboru Československého rozhlasu se sbormistrem Jiřím Pinkasem a dirigentem Václavem Jiráčkem.


Vlasta Mlejnková účinkovala rovněž v operetě Oskara Nedbala Krásná Saskia, kdy na ještě vinylovou desku nazpívala roli Jessy, Magda Špaková ztvárnila Saskii, Jára Pospíšil Adriana a Jan Soumar zpíval Polycarpa. Původní nahrávka z roku 1954 byla obnovena Radioservisem na CD v roce 2013 a na kterém Vlastislav Antonín Vipler řídil Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Považuji za velice nutné a prospěšné se pozastavit též u Jana Soumara, jenž v 1. polovině 50. let minulého století uvedl na snímcích Supraphonu některé písně, které jsou dnes představiteli naší současné kulturní fronty považovány za úsměvné a dokonce za směšné.

Značně známou a melodickou byla Drejslova píseň "Ve jménu Jana Žižky", kterou Jan Soumar taktéž nazpíval za doprovodu Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého. V Učitelském smíšeném pěveckém sboru v Kutné Hoře, ale i v Pěveckém sdružení krkonošských učitelů z Jilemnice jsme ji zpívali v originální sborové úpravě Radima Drejsla a měla vždy u posluchačů nebývalý ohlas. Ptám se, a to vůbec ne řečnickou otázkou – zdalipak ji některý ze sborů zařadí do svého repertoáru?

Vybírám ještě píseň "Překrásná země", ve které je autorem hudby národní umělec Jan Seidel. Na archivním snímku ji nazpíval pedagog, zasloužilý umělec Jan Soumar za doprovodu Pražského rozhlasového orchestru a řízení Jiřího Pinkase.

Hudební skladatel a dirigent Jan Seidel napsal v roce 1953 na text Františka Halase rozsáhlou kantátu "Vzkaz živým", která byla provedena mnoha pěveckými sdruženími Unie českých pěveckých sborů z celé republiky v Paláci kultury v Praze ještě v „předrevoluční“ době. Byla to opravdu jedinečná a nezapomenutelná událost.

I když byl Jan Seidel hlavním dramaturgem opery a působil rovněž v Čs. rozhlase Praha, po roce 1989 se stáhl do soukromí. Jistě je nám všem známo proč!

 

0
Vytisknout
7280

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2017