Donald Trump chce zaplnit uvolněné místo na Nejvyšším soudu, aby mohl zfalšovat volby

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump tento týden prozradil, proč chce, aby místo po zesnulé soudkyni Ruth Bader Ginsburg na Nejvyšším soudu bylo co nejrychleji obsazeno: potřebuje totiž pomoc při zpochybnění korespondenčního hlasování v listopadových volbách.

„Potřebujeme devět soudců. Vy je potřebujete. A to kvůli milionům nevyžádaných korespondenčních hlasů, které lidé posílají. Je to podvod, je to hoax,“ říká prezident Trump, který měsíce napadá korespondenční hlasování v prezidentských volbách, třebaže k tomu nemá žádný důvod.

Trump uvedl, že protlačení jeho kandidáta (spekuluje se hlavně o zapálené katoličce Amy Coney Barrett, která má konzervativní názory na LGBT, potraty, právo nosit zbraň a imigraci) skrze republikány ovládaný Senát ještě před samotnými volbami by byla skvělá věc, a bez důkazů obviňuje demokraty, že se snaží vyvolat chaos, píše na webu commondreams.org Jake Johnson.

 

Trumpovy poznámky o nutnosti zaplnit prázdné místo na Nejvyšším soudu a pomluvy na adresu demokratů představují poslední pokus o zpochybnění výsledku listopadových prezidentských voleb ještě před samotným hlasováním. Americký prezident se opět snaží lživě zpochybnit korespondenční hlasování, jemuž daly jednotlivé státy zelenou kvůli koronavirové pandemii. Mezitím Republikánská strana vynakládá miliony dolarů na právní bitvy proti korespondenčnímu hlasování.

Již nyní je jasné, že spousta Američanů, především voliči demokratů, odevzdají svůj hlas poštou. To znamená, že konečný výsledek voleb nebude znám v den samotných voleb. Lidskoprávní organizace a demokratičtí zákonodárci se čím dál tím více obávají, že se prezident Trump prohlásí za vítěze volebního klání ještě během volebního dne – nebo že odmítne uznat pro něj nepříznivý výsledek voleb.

Prezidentovy aktuální poznámky podle pozorovatelů naznačují, že s nadějí hledí na konzervativci ovládaný Nejvyšší soud, který by mu měl poskytnout fíkový list legitimity. Kritické hlasy soudí, že republikáni se netají svými choutkami obsadit uvolněné místo na Nejvyšším soudu svým člověkem, aby mohli volby ukradnout. Donald Trump bez obalu svým stoupencům vzkazuje, aby odevzdali voličské hlasy osobně v den voleb s tím, že hlasy odevzdané poštou, které budou sčítány během následujících dní, bude chtít patrně anulovat.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

0
Vytisknout
5382

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2020