Průběžné zpravodajství:

Nový, vysoce nakažlivý kmen koronaviru, se šíří do mnoha zemí světa. Země začínají s očkováním

26. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Česko se blíží sedmistům tisícům nakažených. Je už registrováno  už 670 599 nakažených osob.  Informace MZČR o "vyléčených" osobách jsou zavádějící, protože 10-20 procent nakažených trpí po dlouhé měsíce tzv. "dlouhým covidem". Není známo, jak české zdravotnictví pomáhá těmto lidem. V sobotu  26.12. bylo v ČR  registrováno jen 3024 nových nákaz,  o svátcích a o víkendech se řádně netestuje.   Celkem zemřelo už 11 044 osob, za posledních 24 hodin je to registrovaný nárůst o 94 zemřelých, v nemocnicích je 4226 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.



- Guardian publikoval fotografii Andreje Babiše, jak dostává vakcínu firem Pfizer/BioNTech. Brno začalo distribuovat svých dosavadních 9750 vakcín. Krátce po Babišovi byla očkována pětadevadesátiletá Emilie Řepíková, veteránka druhé světové války. Česko zavedlo od neděle přísnější uzamčení země. Problém je, jak upozorňuje René Levinský, má-li se alespoň do půl roku, tedy do konce června 2021, dosáhnout v ČR stádní imunity, je nutno očkovat 60 procent českého obyvatelstva. Protože je nutno očkovat dvakrát, znamená to očkování půl milionu lidí každý týden, aby se toho dosáhlo za 24 týdnů. Česko na tohle zatím nemá:



- Ozlem Tureci a její manžel Ugur Sahin se rozhodli před 11 měsíci, 24. ledna 2020, že musejí začít pracovat na vakcíně. To je ta vakcína, kterou jsou nyní po světě lidé očkováni.

- Nový "britský" kmen koronaviru, který je daleko nakažlivější než ten původní, byl detekován ve Švédsku poté, co tam onemocněl občan, který přijel z Británie.

- Více než 4500 kamionů mělo konečně možnost odjet po testování z Doveru do Francie. Mnozí však ještě nemohli.

- Maďarsko jako první z členských zemí EU začalo v sobotu očkovat své obyvatelstvo proti covidu-19. Je to o den dříve, než kdy očkování začíná ve Francii, v Německu a ve Španělsku, zatímco infekce se po evropském kontinentu dále nekontrolovatelně šíří.

- Vakcína Oxfordské univerzity a firmy Astra Zeneca má být v Británii schválena k používání v pondělí. Tato vakcína nemusí být skladována v extremně mrazivých podmínkách.

- Počet infekcí v Rusku stoupl za posledních 24 hodin o 28 284. Celkem je v Rusku koronavirem nakaženo 3 050 248 lidí, z toho 786 204 v Moskvě:
- Papež František varoval ve svém vánočním poselství, aby podnikatelé nezpůsobili, že v důsledku tržních sil a patentových zákonů nebude vakcína proti covidu-19 přístupná všem. František odsoudil nacionalismus a "virus radikálního individualismu".

- Francie také zaznamenala případy nového "britského" kmenu koronaviru.

- Rusko v sobotu schválilo svou vakcínu Sputnik V pro lidi starší šedesáti let.

- Americká vláda vpustí do země jen britské občany, kteří se prokáží negativním testem na koronavirus.

- Rodiny v Mexiku omezily své oslavy Vánoc v důsledku sílící pandemie, která tam usmrtila více než 120 000 osob.

- Japonsko uvedlo, že od 28. prosince zakáže do země vstup cizincům, poté, co objevilo nový kmen vysoce nakažlivého koronaviru.

- Filipíny schválily v sobotu opatření, jejichž cílem je omezit šíření nakažlivějšího kmenu koronaviru.

Brazilští vědci uvádějí, že čínská vakcína firmy Sinovac je podle předběžných testů efektivní asi na 50 procent.


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
5568

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2021