Průběžné zpravodajství:

Nově zvolený americký kongresman (41) zemřel na koronavirus

31. 12. 2020

čas čtení 9 minut
Foto: Nově zvolený republikánský kongresman Luke Letlow (41), který právě zemřel na koronavirus. Neměl žádné nemoci.


Počet nakažených v ČR se blíží tři čtvrtě milionu. V ČR je už registrováno  už 735 469 nakažených osob.   Na Nový rok 2021 bylo v ČR  registrováno  3441  nových nákaz, ovšem o svátcích a o víkendech se v ČR řádně netestuje.   Celkem zemřelo už 11 827 osob,  je to denní nárůst mrtvých o  116 osob, v nemocnicích je 5777 lidí. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Spojené státy očekávají povánoční vlnu koronavirových nákaz a úmrtí. Počet mrtvých v USA se blíží 350 000. Na Nový rok USA zaznamenaly 160 606 nových denních nákaz a 2051 úmrtí. Celkový počet nákaz v USA je 20,1 milionu a zemřelo 347 788 osob.

- Rusko očkovalo více než 800 000 lidí a více než 1?5 vakcín bylo rozesláno po zemi. Očkované osoby dostanou elektronický očkovací průkaz. Ruské ministerstvo zdravotnictví provozuje databázi Rusů, kteří byli očkováni vakcínou Sputnik V.

- Britské školské odbory žalují ministerstvo školství. Požadují, aby v zájmu bezpečnosti práce byly všechny školy v Anglii uzavřeny alespoň čtrnáct dní.

- Izrael naočkoval už více než milion osob.

- Indie oficiálně schválila vakcínu Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca. První dávky této vakcíny se také rozvážejí do britských nemocnic. Tuto vakcínu je možno skladovat v normálních ledničkách, nepotřebuje extremní zmrazení.

- Do půlnoci na Silvestra byly v USA očkovány proti koronaviru jen asi tři miliony Američanů, cílem federální vlády bylo do konce roku 2020 proočkovat dvacet milionů Američanů. Za poslední tři dny roku 2020 zemřelo v USA na koronavirus více než 10 000 lidí. Celkem už v USA zemřelo na koronavirus skoro 350 000 osob. Distribuce vakcíny v USA je charakterizována jako chaotická a nekompetentní.  ZDE 

 
- Vietnam registroval první dovezený případ nového "britského" kmenu koronaviru.

- Irská republika zaznamenala rekord 9000 nových denních nákaz.


- Počet mrtvých v Brazílii přesáhl 195 000. Brazílie registrovala dalších 24 605 denních nákaz a 462 úmrtí. Celkem zaznamenala Brazlie 7 700 578 nákaz.

- Britští politikové a zdravotníci se zřejmě snaží své obyvatelstvo vybít. Politikové a zdravotníci v Británii rozhodli, že  v důsledku nedostatku vakcín budou očkovat první dávkou vakcíny co největší počet obyvatelstva, aby lidé získali "aspoň nějakou" imunitu proti koronaviru, a odloží očkování druhou dávkou z původně avizované doby tři týdny po prvním očkování až na 12. týden po prvním očkování. Firma Pfizer varuje, že neexistují žádné důkazy, že imunita po první dávce její vakcíny potrvá déle než tři týdny. Hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci konstatoval, že USA nepřijmou britský přístup a nebudou první vakcínou očkovat co nejvíce lidí, při odložení druhé vakcíny. "Budeme dál pokračovat podle původního plánu, druhá vakcína za tři týdny," řekl Fauci. Jak píše New York Times, účinnost odkladu druhé vakcíny až na dobu po 12 týdnech nebyl potvrzen vědeckými testy. Vakcína firem Pfizer/BioNTech je podle testů efektivní z 95 procent, pokud se očkuje dvakrát v rozmezí tří týdnů. Odložit druhé očkování riskuje oslabení efektivity druhého očkování, i prvního očkování. ZDE  (placený přístup)

- Nový, vysoce nakažlivý kmen koronaviru B117 je zřejmě v USA už od října 2020 a je silně rozšířen. Zjistila to analýza více než 2 milionů testů. Spekuluje se, že možná tento nový kmen koronaviru nevznikl v Británii, ale v USA nebo někde jinde. Nový kmen koronaviru byl nalezen už 17 zemích světa, včetně Jižní Koreje, Španělska, Austrálie a Kanady.  ZDE 

- Německo-turecká firma BioNTech varuje, že v důsledku pomalého schvalování její vakcíny Evropskou unií a jen malou objednávkou vakcín od Bruselu dojde v nadcházejících týdnech zřejmě k nedostatku vakcíny v Evropské unii. To už vyvolalo konsternovanou reakci v Německu, kde některá očkovací střediska musela být kvůli nedostatku vakcíny uzavřena. Vakcínu firmy Moderna prý schválí Evropský úřad pro léky dne 6. ledna.

- Guardian koncem děsivého roku 2020 chválí v redakčním komentáři Zhanga Yongzhena, vědce z Klinického centra pro veřejné zdraví v Šanghaji, který už 5. ledna 2020 zmapoval jako první na světě celou sekvenci viru Sars-Cov-2. Zveřejnil tuto informaci a Americkém národním středisku pro biotechnologické informace a zároveň, aby to šlo rychle, tuto sekvenci globálně zveřejnil prostřednictvím kolegy v Austrálii. 11. ledna 2020, kdy Wuchan zaznamenal první úmrtí na koronavirus, byla genomická sekvence tohoto viru zveřejněna na otevřeném serveru. Těchto 28 000 písmen genetického kódu koronaviru umožnilo Jennerově Institutu na Oxfordské univerzitě, firmám Moderna a BioNTech během několika dní zkonstruovat svou vakcínu. Vytvořit, ověřit testy a schválit úplně nové vakcíny účinné proti neznámému smrtícímu viru za několik měsíců je lékařský zázrak.

- V Americe bylo dosud očkováno jen 2.6 milionů lidí, přestože vláda plánovala, že do konce prosince 2020 bude proočkováno 20 milionů osob. Začátkem prosince federální činitelé tvrdili, že k dispozici bude do konce prosince 40 milionů dávek vakcíny a oběma dávkami bude do konce prosince očkováno 20 milionů lidí.

- Slovensko zaznamenalo 6315 nových nákaz, nejvyšší denní počet. Celkem je na Slovensku dosud registrováno 179 543 nákaz a 2138 osob zemřelo.

- Luke Letlow (41), v prosinci 2020 zvolený republikánský kongresman pro stát Louisiana, který neměl vůbec žádné zdravotní potíže, zemřel na koronavirus. Byl hospitalizován 19. prosince. 21. prosince apeloval na občany, kteří se uzdravili z koronaviru, aby poskytli své plasma s protilátkami. Zanechává za sebou manželku a dvě malé děti. Republikánský senátor a lékař dr. Bill Cassidy, který onemocněl koronavirem před několika měsíci, ale uzdravil se, napsal na Twitteru: ""Opravdu, opravdu, opravdu, opravdu to lidem dokazuje, že covid zabíjí. Většinu lidí ne, ale nikdy nevíte, kdo bude obětí. Tak si prosím dávejte velký pozor."  ZDE 

- Británie ve středu zaznamenala 981 denních úmrtí na koronavirus, ale může jít o kumulaci úmrtí ze svátků, kdy nebyla všechna hlášena. Registrovala také rekordní denní počet 50 023 denních nákaz. 23 771 osob je v Británii v nemocnici.

- Francie zaznamenala ve středu 26 457 nových denních koronavirových infekcí, je to ostrý nárůst od úterního počtu 11 395. Francie po celé zemi použije 100 000 policistů, kteří budou rušit silvestrovské mejdany, shromáždění a tradiční pálení vozidel během silvestrovské noci.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock oznámil, že od čtvrtka budou tři čtvrtiny Anglie v nejpřísnější 4. kategorii protikoronavirových omezení.

- Irsko rozšířilo zákaz cestování z Británie a z Jihoafrické republiky v důsledku toho, že se tam rozšířil nový, daleko nakažlivější kmen koronaviru, do 6. ledna.

- Právě v Británii schválenou vakcínu Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca schválí k použití v USA až v dubnu, poté, co proběhnou dodatečné testy této vakcíny, na něž se už přihlásilo 29 000 dobrovolníků. Určitá kontroverze spojená s touto vakcínou spočívá v tom, že vyšlo najevo, že pokud byla první vakcína jen poloviční dávka, po podání i druhé vakcíny byla účinnost očkování 90 procent, při obou plných dávkách však jen 62 procent. Tvůrci vakcíny zdůrazňují, že po prvním očkování neměl žádný očkovaný těžký průběh koronaviru a neskončil v nemocnici. Vakcína se ale původně netestovala na lidech starších 55 let, proto byly zahájeny nové testy.  Nyní britský zdravotnický regulační úřad poukazuje na to, že účinnost vakcíny se zřejmě zvýšila ne proto, že první vakcína byla jen poloviční, ale proto, že očkování druhou vakcínou bylo až za 12 týdnů. Prý je známo i od jiných vakcín, že oddálení druhého očkování zvyšuje imunitu. Jenže britský regulační orgán pro to nemá žádné věcné důkazy z testů a jeho rozhodnutí, aby i druhá vakcína firmy Pfizer byla odložena až na 12. týden po prvním očkování, kritizovala firma Pfizer s tím, že pro to nejsou žádné věcné důkazy. ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/dec/30/how-well-does-the-oxford-vaccine-work-what-we-know-so-far

- Ve Skotsku varovala premiérka Nicola Sturgeonová, že i tam se nyní bezprecedentní rychlostí šíří nový, nakažlivý kmen koronaviru známý jako B117. Skotsko bezprecedentně ve středu zaznamenalo 2000 nákaz.

- Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 55 649 infekcí a 1194 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno už 7,6 milionů nákaz a podle oficiálních údajů zemřelo 193 875 osob.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6781

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021