Nedostatek piva a hromadění vepřového: Krize v oblasti hnojiv ohrožuje evropské potravinové řetězce

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Rostoucí účty za energii v Evropě spouštějí vlnu odstávek ve velkých továrnách na výrobu hnojiv po celém kontinentě, což způsobuje problémy farmářům, výrobcům potravin a – k hrůze majitelů barů po celém světě – pivovarům, upozorňují Graham Lantree, Sebastian Whale, Bartosz Brzezinski a Gabriela Galindová.

Největší světová společnost vyrábějící hnojiva Yara se sídlem v Norsku oznámila 50 % snížení výroby močoviny a dusíkatých hnojiv na bázi čpavku v Evropě s odvoláním na "rekordně vysoké ceny".

Rozhodnutí přišlo necelých 24 hodin poté, co největší britský závod na výrobu hnojiv CF Fertilizers UK oznámil, že "dočasně zastaví" výrobu ve svém závodě v Billinghamu. Dva další hlavní výrobci hnojiv v Polsku oznámili, že pozastaví provoz.

Hnojivo je nejen životně důležité pro zvýšení úrodnosti půdy, ale jeho výroba vytváří vedlejší produkt, plynný oxid uhličitý, který se používá k přidávání do šumivých nápojů, je dodáván nemocnicím k chirurgickým zákrokům a umožňuje humánní porážku zvířat.

Farmáři, výrobci potravin a dokonce i majitelé hospod se proto hluboce obávají širších důsledků hrozícího nedostatku hnojiv.

Carlsberg Polska, třetí největší pivovarnická společnost v Polsku a dceřiná společnost dánské nadnárodní společnosti, sdělila listu POLITICO, že plánuje téměř okamžitě zastavit výrobu piva – a že ostatní pivovarníci budou muset následovat.

"Málo lidí si uvědomuje, že oxid uhličitý je vedlejším produktem výroby hnojiv. A nedá se skladovat příliš dlouho, takže nám zbývají zásoby jen na několik dní," řekla mluvčí Carlsberg Polska Beata Ptaszyńska-Jedynaková, která dodala, že společnost CO2 používá k hermetickému uzavření lahví, plechovek a sudů.

"Každou chvíli zastavíme výrobu piva… ale nejsme jediní. Pokud nemají zařízení na výrobu vlastního CO2, většina pivních společností bude muset udělat totéž."

Odvětví energeticky náročných hnojiv je jedním z prvních těžkých průmyslových odvětví v Evropě, které snížily výrobu uprostřed energetické krize. Tu zhoršila moskevská invaze na Ukrajinu a následné západní sankce na ruskou ropu a zemní plyn – nezbytnou přísadu pro hnojiva na bázi dusíku.

Jacob Hansen, šéf velké lobbistické skupiny Fertilizers Europe, uvedl, že prudce rostoucí ceny plynu, o kterých se pozorovatelé v oboru obávají, že zůstanou vysoké minimálně do konce roku, "znemožňují" udržet produkci.

"Je nemožné být v této situaci. Pro mě je zřejmé, že evropský trh s plynem je v krachu - nefunguje," řekl Hansen. "Jsme relativně největším uživatelem plynu - takže pokud to bolí nás, bolest přijde i na ostatní."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4169

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2022