Ruská vláda seškrtá důchody, aby měla na válku

27. 9. 2024

čas čtení 3 minuty
Ruské úřady se připravují na sekvestraci sociálních výdajů federálního rozpočtu, aby zaplatily rostoucí účet za válku na Ukrajině, která v letech 2022-24 stála 22 bilionů rublů a v roce 2025 bude stát státní pokladnu dalších 13 bilionů.

V příštím roce se alokace v rámci položky "sociální politika", která zahrnuje náklady na výplatu dávek, důchodů (v rámci převodu penzijního fondu), jakož i další formy státní podpory občanům, sníží o 700 miliard rublů, tedy o 10 %, uvádí Bloomberg s odvoláním na návrh zákona o rozpočtu, který se připravuje k předložení Státní dumě.

V letošním roce budou sociální výdaje státní pokladny činit 7,5 bilionu rublů a v příštím roce budou sníženy na 6,8 bilionu. V roce 2026 se plánuje zvýšení těchto dávek, ale mají zůstat pod úrovní roku 2024, na úrovni 7,2 bilionu rublů.

V rozpočtovém zákoně přijatém před rokem vláda stanovila zvýšení výdajů na sociální podporu občanů - až na 7,7 bilionu rublů v roce 2025 a 7,9 bilionu v roce 2026.

Celkem chce z rozpočtu v příštích dvou letech ušetřit asi 1,8 bilionu rublů na sociálních položkách. Vláda tyto peníze zoufale potřebuje na pokrytí vojenských výdajů, které "žerou" každý třetí rubl ve státní pokladně.

V příštím roce budou výdaje na položku "národní obrana", která kromě údržby armády zahrnuje financování zakázky na obranu státu, činit 13,2 bilionu rublů, což je o 22 % více než v roce 2024 (10,8 bilionu). Oproti roku 2023 se vojenský rozpočet Ruské federace zdvojnásobí, a ve srovnání s předválečným rokem 2021 naroste téměř čtyřikrát. V důsledku toho jeho velikost dosáhne 6,2 % národního HDP - úroveň vojenských diktatur v Africe (6,3 % HDP v Jižním Súdánu).

Vláda utratí dalších 3,5 bilionu rublů v rámci článku "národní bezpečnost", který zahrnuje rozpočty policie, Národní gardy, Vyšetřovacího výboru, zvláštních služeb a dalších orgánů činných v trestním řízení. Celkem armáda a bezpečnostní síly obdrží 40 % federálního rozpočtu, tedy 16,7 bilionu rublů.

Aby úřady vyšly s rozpočtem, zahajují daňovou reformu. Od příštího roku bude v Rusku zavedena progresivní stupnice daně z příjmů fyzických osob (PIT) a zvýší se také daň z příjmu pro podniky. To podle výpočtů ministerstva financí přinese do státní pokladny v příštím roce 2,6 bilionu rublů a v příštích 6 letech téměř 17 bilionů.

Tyto změny jsou navrženy tak, aby učinily daňový systém "spravedlivějším", řekl prezident Vladimir Putin na rozpočtovém setkání s vládou 17. září. Ujistil, že sociální podpora občanů by měla zůstat "mezi prioritami veřejných výdajů" spolu se zvyšováním obranných schopností a "integrací regionů Donbasu a Novoruska".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
230

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2024