PÍŠÍ NÁM Z BRATISLAVY

Z předsedy OS Media Hubičky udělal idiota už i ředitel zpravodajství STV

11. 9. 2009 / Štěpán Kotrba

Boj mediálních odborářů s nastupujícím ředitelem Radimem Hrehou v ČTK začal ihned, když byl zvolen tajným hlasováním do funkce a neustal, ani když se vůči denunciačnímu dopisu OS Media a článku Respektu Hreha zas a znovu vyjádřili generální ředitel STV Štefan Nižňanský i odboráři z Bratislavy. Sám fakt shody názorů managementu a odborů v STV napovídá hodně... Britské listy analyzovaly počínající kampaň v článku ""Aféra Hreha": skandál, nebo čára přes rozpočet potenciálním privatizátorům ČTK?" Předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková tvrdí, že Rada se dopisy odborářů bude zabývat na svém zasedání příští týden. Předseda OS Media Jiří Hubička ovšem vzápětí "doplnil" svůj původní dopis o další nepravdivá a absurdní tvrzení na adresu Hrehy. Teď už se z Bratislavy cítí povinen ozvat i ředitel zpravodajství STV Ján Šmihula. Ten usvědčuje Hubičku z další lži.

V súvislosti so zvolením Radima Hrehu za generálneho riaditeľa ČTK sa medializovali informácie, že po svojom nástupe za šéfa STV sa pokúsil presadiť agentúru RTA ako hlavný zdroj informácií. (Vyjadrenie predsedu OS Media J.Hubičku.) Po prvé – RTA nie je hlavný zdroj informácií STV, čiže táto informácia nezodpovedá skutočnosti a po druhé – Slovenská televízia pokračuje v spolupráci s agentúrou RTA aj po odchode R.Hrehu z postu generálneho riaditeľa STV, pričom táto - viac ako dvojročná spolupráca - sa odvíja na vysoko korektnej a profesionálnej úrovni. RTA sa svojimi reportážami výraznou mierou podieľa na tematicky rozmanitom a žánrovo pestrom spravodajstve Slovenskej televízie z Českej republiky.

PhDr. Ján Šmihula, šéfredaktor Hlavnej redakcie spravodajstva a publicistiky STV

Mezitím proběhla ostrá písemná výměna názorů mezi českými a slovenskými odboráři, neb pan Hubička odmítá uznat, že má zkreslené či nepravdivé informace.

Hreha uvedl už dříve, že vnímá konflikt jako nástroj sloužící pouze ke zviditelnění OS Media. Odborový svaz musí vyjednat s ředitelem kolektivní smlouvu na další kalendářní rok. Odboráři mohou mít pocit, že nový generální ředitel bude méně přístupný jejich požadavkům než ten odcházející. Domnívám se, že část Rady ČTK se v tomto týdnu stala obětí dezinformační hry několika zaměstnanců instituce, kteří si stále ještě myslí, že lze přežít budoucnost a nedělat nic nového. Že lze beztrestně projídat rezervy. Strach odcházejícího generálního ředitele z "cizího" nástupce může mít jediné vysvětlení. Ne vše, co kdy říkal členům Rady, byla pravda a bojí se, že nový generální ředitel "zvenku" nebude loajálně zakrývat minulé chyby. Dosavadní ředitel ČTK Milan Stibral odchází do penze k 30. září. Lež má vždy krátké nohy.

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření ČTK v roce 2008 - tisk 897

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření ČTK v roce 2007 - tisk 585 ZDE

Výroční zpráva o činnosti a hospodaření ČTK v roce 2006 - tisk 272 ZDE
Výroční zpráva o činnosti a hospodaření ČTK v roce 2005 - tisk 28 ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009